Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Azt a fukar mindenit! Segítség, zsugori vagyok!

Érdekességek2023. szeptember 09.

Zsugori, fukar, fogához veri a garast, vagy csak éppen két fillérért a kecskét is...! Megannyi mondás arra, ha valaki számára túl fontosak az anyagi javak. S milyen rossz annak az embernek, aki ezt a kritikát az arcába kapja valamelyik barátjától. Ha egyáltalán a fukarnak még maradnak őszinte barátai, akik megmondják neki...  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A jelenség
Egy könyvárverésen járok. Idős ember érkezik, egy körülbelül 1968-as eredetű, a füleinél cukorspárgával már többször is javított, nem kissé elzsírosodott koszbarna PVC szatyorral. Mackónadrág van rajta, a klasszikus „öregszag” mellett egy erős dohánybűz keveredik. Ahogy ettől a gyomrom. Nem igazán kellemes mellette ülni. Ha az aulában kért volna egy százast kávéra, biztos adok neki. Aztán egy helytörténeti könyv ritkaság következik, a bácsika tartja a tétet. A végén, mikor fizetünk, a mocskos mackónacija zsebébe nyúl, egy köteg húszezresből leszámol több mint félmillát, majd a mesebeli könyvritkaságot a rémes szatyorba csúsztatja. „Megvan végre az első kiadás is” – motyogja, leginkább magának. Más társasága vélhetően rég nincs. (Vagyis a példányból már van odahaza, csak nem az első kiadásból!) És a tragikus lukas zoknijában, késő őszi idő ellenére alföldi papucsban kislattyog a teremből. Ő a fukar archetípusa. Kissé Dickens-i figura. Jellemzője, hogy egyetlen szeretetreméltó dolog van benne: az örökség, amit maga után hagy!

Zsugoriság – ha magadra ismersz!
Zsugori vagy? Sokan ezt mondják? Válaszolj őszintén! Mikor hívtad meg a legjobb barátnődet egy kávéra vagy teára? Akár csak a sarki talponállóba? Ahol te álltad a cehhet? Nem! Ne alkudozz, ha te főzted odahaza, olcsó zacskós teából vagy leértékelt kávéból, az nem számít meghívásnak! Sőt! Tovább megyek – van még legjobb barátod/barátnőd? Vagy csak gyűjtőtársak vannak? Esetleg mások az IQ klubban, az ásvány-bélyeg, vagy informatika szakkörön? A kapcsolataid jórészét kizárólag efféle témában, az interneten intézed? Nos, rossz hírem van: zsugori vagy!

A fukarság háttere: Aki fukar, elsősorban önmagát nem meri adni, kiadni, vagy átadni, ha úgy tetszik. Ezt vetíti át az anyagi javakra – ezért tárgyakat ad vagy már az sem, hiszen a többiek nem érdemlik meg. (Nem érdemlik meg őt!)



Önfelismerő teszt fukaroknak – ha az alábbi állítások többségére igennel felelsz, akkor nem csupán helyes takarékoskodásról, hanem kóros fukarságról van szó!

  1. Nehezen adsz ki pénzt – már-már vadászol az ingyenes dolgokra, amelyekben végül aztán sokszor csalódsz.
  2. Ha végre valamire pénzt adsz ki, vagy a legolcsóbbat veszed, amit csak kapni lehet, vagy a leghosszabb garanciával a legdrágábbat, amitől aztán azt várod, hogy halálodig kitartson.
  3. Gyűjtesz valamit, amire nem sajnálod a pénzt, vagy az időt. (Lehet, hogy tudást gyűjtesz, például diplomákat – az is gyűjtés!) A hobbi lehet költséges, vagy helyigényes is.
  4. Nem hívsz meg másokat magadhoz, vagy presszóban-étteremben erre-arra.
  5. Nem, vagy nehezen vásárolsz ajándékot, inkább készítesz valami jelentőségteljes apróságot, vagy vándoroltatod a hozzád befutó tárgyakat.
  6. Mély késztetésed van arra, hogy a dolgokat ára/haszna oldalról vizsgáld.
  7. Gyermekkorodban gyakran érezted úgy, hogy nem jut elegendő valamiből. (Lehet, hogy tényleg nem jutott, vagy csak te érezted úgy.)
  8. Az olcsóbbikat választod. Ha másvalakinek lesz, akkor pláne!
  9. Tele van a kamra valamiféle „gazdaságos” csomagolású dologgal, tartós élelmiszerrel.
  10. Törzsvendég vagy a turikban, ott is a leárazott polcot nézed! (Majd én megvarrom!)
  11. Nehezen válsz meg a régi tárgyaktól, mint mobiltelefon, laptop, vagy akár egy régi, kényelmes táska, vagy cipő.
  12. A szükséges kiadásokat is többször meggondolod, forintra pontosan tudod, mennyibe kerül egy köbméter gáz, vagy a mobilod percdíja, vagy a zsemle a sarki boltban.
  13. Vagy mindig van megtakarított pénzed (esetleg többféle biztosításod), vagy mindig éppen akkor történik veled valami, amikor beérkezik hozzád egy nagyobb összeg, ami aztán szépen ugyanazon a rémes anyagi szinten tart.
  14. Étterembe is szendvicset viszel, csak hogy ne kelljen költened.

Szabadulj meg a kóros spórolástól!
Beszélj róla! A kóros spórolás az önsorsrontás sajátos formája, melyben nagyon sok ember szenved. Egy különleges életválság, mely nem is olyan hosszútávon egzisztenciális krízishez vezet, hiszen az illető képtelen lesz saját magát értékén kezelni. Másfelől szociális elszigetelődéshez vezet, melyben kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy igazolja antiszociális magatartását: nekik sincs szükségük rám, nekem sincs rájuk. „A barátságok túl sokba kerülnek, pláne, ha vendégséggel járnak!” A túlzásba vitt spórolás nem vonatkozik azokra az élethelyzetekre, amiket a legtöbb ember átél – amikor össze kell húzni a nadrágszíjat. Akkor kell vele mélyebb szinten foglalkozni, ha egész életünket áthatja az önértékelés krízise és a pénzügyek, anyagi javak túlértékelésének problémaköre.

Játékos terápia – kipróbálásra!
Cseréljük ki a negatív állításokat! Az alábbiakhoz hasonlóan érjük tetten cselekedeteinkben a kicsinyességet, és helyettesítsük más kifejezésekkel, építsünk az életünkbe olyan programokat, amelyek szociális kapcsolatainkat helyre teszik.

Példák: Ez a csoki túl drága, nem vehetem meg magamnak. Helyette: A kedvenc csokimat veszem meg – legfeljebb kevesebbszer eszem csokit, az úgy is egészséges!

Ne a gyorsétteremben találkozzunk, nem adok ki annyit egy pocsék szendvicsre! – helyette: Találkozzunk inkább egy egészséges étteremben, ahol egészségesebben és olcsóbban jóllakunk! Meghívlak!

A gyakorlás nem lesz egyszerű, de hosszabb távon meghozza gyümölcsét. Aki nem tud kiszabadulni a csapdából, érdemes kineziológushoz vagy pszichológushoz fordulnia.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan változik a vércukorszint?

2024. július 16.


A vércukorszint két élettani szabályozója a szervezet saját hormonjai, az inzulin, és a glukagon. Amikor a glükóz vérszintje megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki magából, és a glükózt eljuttatja a sejtekhez.

Inzulin és glukagon

Ezen kívül az inzulin aktiválja a glukóz energiává és glikogénné alakulásának folyamatát, azaz szerkezetileg lehetővé teszi a szervezet bizonyos részeiben (máj, izmok) való raktározásra, szükség esetén a gyors mobilizáláshoz.

Ha a vércukorszint egy bizonyos szint alá csökken, a hasnyálmirigy glukagont bocsát ki (ez egy inzulin antagonista). Ekkor a máj glukagont enged a véráramlásba, ezért a vércukor újra megfelelő szintre emelkedik, stabilizálódik.

Magasabb cukorértékek: fontos a mozgás és a megfelelő diéta

Cukorbetegségben akár 1-es, akár 2-es típusú, a hasnyálmirigy inzulin termelése nincs összhangban a szénhidráttal bevitt glükóz mennyiségével, és a sejtekhez történő elszállításával.  A vérben keringő nagyobb mennyiségű cukor megváltoztatja a kémiai viszonyokat, ez pedig tipikus diabéteszes tünetekhez vezet, mint pl. nagy mennyiségű vizelet, szomjúság, kimerültség.

Nagyon fontos, hogy az esetek döntő többségében az időben észlelt magasabb vércukor értékek még korrigálhatóak vagy karbantarthatóak rendszeres testmozgással és szinte észrevétlen étrendi áthangolásokkal.

Glikémiás index (GI) A GI megmutatja a szénhidráttartalmú ételek vércukorszintre, és ezáltal az inzulinelválasztásra gyakorolt hatását. Minél nagyobb az étel GI-értéke, annál intenzívebben és gyorsabban megemeli a vér cukorszintjét, és annál több inzulin leadására serkenti a hasnyálmirigyet.

A GI kiszámításához 50 g glükóz vércukorszint-emelő hatását veszik alapul, és ezt hasonlítják össze a különböző élelmiszerek elfogyasztása után tapasztalható vércukorszint-emelkedéssel. A számérték megmutatja, hogy az 50 g glükózhoz képest az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása hányszoros mértékű vércukorszint-emelkedést okoz. 50 g szénhidrátot tartalmaz például 1 kg sárgarépa vagy 650 g görögdinnye.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját – 2024. augusztus 8.

2024. július 16.



2024. augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban idén már hat ország 15 helyszíne vesz részt és 50 zenekar fellépésre kerül sor itthon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő.

A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményekben jobban megismerve, megtapasztalva a cigány kultúra mellett a saját kulturális sokszínűségünket is.

Inkontinencia – Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg

2024. július 15.

Magyarországon közel félmillió embernek vannak vizelettartási problémái, de közülük csak minden tizedik beteg fordul orvoshoz, pedig léteznek gyógymódok az inkontinencia kezelésére. Azok a betegek, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek segítséget kérni, idén áprilisban nagy lépést tehetnek a gyógyuláshoz vezető úton.

Április az Inkontinenciaszűrés hónapjaAz eddig tabutémaként kezelt inkontinenciában szenvedő betegek számára 2011 áprilisában lehetőség nyílik arra, hogy nyíltan tudjanak beszélni problémájukról orvosukkal, aki segít megoldást találni panaszaikra. A hónap során az ország közel 200 háziorvosi, nőgyógyászati és urológiai rendelőjében Inkontinencia Teszteket találnak az érdeklődők. A néhány perc alatt, akár várakozás közben is kitölthető, ingyenes felmérés az első és egyben legfontosabb lépést jelenti a betegség felismerésében és kezelésében. Az Inkontinencia Szűrés Hónapja programban résztvevő rendelők listája a www.cseppmentes.hu weboldalon megtalálható. „A kitöltött teszt alapján nem csak az inkontinencia típusát határozhatjuk meg nagy valószínűséggel, de egyúttal már megfelelő kezelési eljárást is tudunk javasolni.” – állítja Dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. „Nagyon fontos lenne, hogy az inkontinens betegek ne rejtőzködjenek, merjenek orvoshoz fordulni problémájukkal, hiszen testi és lelki betegségekkel egyaránt kapcsolatban állhat ez az életminőséget is jelentősen befolyásoló állapot, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni azt.” – teszi hozzá a professzor úr.

Tévhitek az inkontinenciával kapcsolatban

Bármilyen meglepően is hangzik, az inkontinencia nemcsak az idős nők betegsége, fiataloknál is előfordul, a felnőtt nők közel 20-30%-át érinti ez a probléma. Például nagyon sok terhes nő és kismama szenved az egyik leggyakrabban előforduló inkontinenciatípustól, a stressz vagy az újabb meghatározás szerint az úgynevezett terheléses inkontinenciától; ugyanakkor férfiak számára sem ismeretlen ez a kellemetlen tünet, az összes inkontinens beteg 1/3-át az erősebbik nem képviseli.