Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Babavárás illóolajokkal

Érdekességek2019. június 15.

Fotó: 123rf.com

Egyre több ember gondolatába fészkeli be magát az egészséges életmódra való igény, legyen az a táplálkozás, tisztálkodás, egészségmegőrzés vagy gyógyulás. Különös hangsúlyt kap ez az elvárás a várandósság időszakában. A legtudatosabb szülők esetében a várandósságra való felkészülés is védett, asszertív időszak.

Az a nő, aki áldott állapota előtt is kiaknázta az illóolajok csodás hatását az egészségmegőrzés területén, felülvizsgálja azok alkalmazási módjait a megváltozott körülményeire fókuszálva. Az az asszonyka, aki addig nem tulajdonított jelentőséget életmódjának, születendő gyermekére való tekintettel előtérbe fogja helyezni a természetes lehetőségeket.

Sajnos a várandósság alatt is előfordulnak megbetegedések. Mégis törekedni kell a megelőzésre! A kismamák többnyire előnyben részesítik a természetből származó kezelési módokat – szerint az orvosok is. Egyszerűbb és gazdaságosabb a egészségmegőrzés, az immunerősítés, mint a betegség legyőzése anyagi és mentális szinten egyaránt. S ugye, amint megfogan a piciny élet, már nem csak a saját létéért felelős a kismama.

Miről ismerhető fel a minőségi illóolaj?
Az illóolaj-használat alappillére a minőség, ugyanis hiánya a hatás és pénztárcánk rovására mehet. Sajnos rendkívüli kihívás megfelelő kvalitású, természetből eredő, 100%-os terápiás hatású illóolajat találni a piacon. Igazán kevés a megbízható forgalmazó. Legpraktikusabb választani egy szakembert, akiben megbízunk, s azzal elkerülhető a címkék bogarászása.

Illóolajok a várandósság idején
A másállapot első trimeszterében – elővigyázatosságból – kerülendő az illóolajok használata. Azt követően is körültekintést kíván alkalmazásuk. Az illóolajok a gyógynövényekből nyert tömény koncentrátumok, kémiai vegyületekből tevődnek össze, pontosan úgy, mint a gyógyszerek. Természetben termett gyógyszerek.


Legfontosabb szabály, hogy azok az illóolajok, amelyek helyet kaptak a hálószobában afrodiziáló tulajdonságuk révén, érdekes módon ők lesznek a szülést segítő aromák, így várandósság idején szigorúan kerülendők.

A várandósság gyakran izgalommal, sokszor stresszel is jár, ami határozottan ellenjavallt. „Kismama, ne idegeskedjen!” Könnyű azt mondani… De ha már betöltötte a kismama a 12. hetet, óvatosan párologtassa a mandarin (Citrus reticulata ze.) héjából préselt esszenciát. Segít lecsendesedni, megnyugodni, kitisztítja az elmét, könnyű álmot ígér. Ha kedveli az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illatát, a mandarinnal együtt jeleskedik a stresszoldás területén. Az orvosi levendula hámosító, regeneráló tulajdonságáról se feledkezzünk meg! Sebeket, kisebb égési sérüléseket kezelhet vele.

Térfertőtlenítés céljából párologtasson citrom(Citrus limonum ze.) illóolajat. Azonkívül, hogy kutatások igazolják hatékonyságát, a héjában őrzi a nap sugarainak vidám nevetését, ezáltal jókedvvel és örömmel tölti meg a szíveket. A citrom emésztést segítő hatásáról is ismert, és segíti a koncentrációt.

Fotó: pixabay.comImmunerősítés területén az eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata) jeleskedik, ahogyan akkor is remek szolgálatot tesz, ha felső légúti megbetegedést kell leküzdeni. Kismamák a teafa-illóolaj (Melaleuca alternifolia) baktérium-, vírus- és gombaölő, fertőtlenítő tulajdonságát is kihasználhatják betegség esetén. Remekül kezelhető vele az afta, a herpesz, az akne.

Magzat és illat
Tudta, hogy a magzat érzékszervei közül a szaglása lép először „működésbe”? Így a pici baba már anyukája méhében érzékeli az illatmolekulákat. Ha az anyuka illóolajokkal él másállapotában is, a kisbaba fel fogja ismerni azokat a születése után, és kiegyensúlyozottsággal tölti el az ismerős, „régi” illatemlék.

Illóolajok használata
Aki találkozott már illóolaj-keverék receptjével, bizonyára észrevette, hogy gyakran számos összetevőből áll. Több hasonló vagy ugyanolyan hatást ígérő komponenst kevernek össze. Ennek az a nagyon egyszerű magyarázata, hogy az illóolajok szinergiában állnak egymással, vagyis felerősítik egymás hatását. Ezt a különleges attribútumot használják ki az aromaterapeuták (az illóolajok tudományát ismerő szakemberek) receptkészítés során.

Buzdítom az Olvasót is, bátran keverje a hasonló hatású illóolajokat! Citromot az eukaliptusz radiatával, esetleg a teafával. Mandarint a levendulával… Arra kell ügyelni, hogy egy 10-12 m2 alapterületű szobában üzemeltetett párologtatóba, diffúzorba összesen 6-8 cseppnél több illóolaj ne kerüljön!

Tiltólista várandósoknak
Fogpiszkálófű (Ammi visnaga), zeller (Apium graveolens), tárkony (Artemisia dracunculus), ciprus (Cupressus sempervirens), pálmarózsa (Cymbopogon martinii), mentolos eukaliptusz (Eucalyptus dives), szegfűszeg (Eugenia caryophyllus), édeskömény (Foeniculum vulgare), kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens), olasz szalmagyopár (Helicrysum italicum), izsóp (Hyssopus officinalis ssp. officinalis), közönséges boróka (Juniperus communis), francia levendula (Lavandula stoecas), labradori tea (Ledum groenlandicum), illatos verbéna (Lippia citriodora), borsmenta (Mentha piperita), zöld menta (Mentha spicata), indián csalán (Monarda fistulosa), szerecsendió (Myristica fragrans), bazsalikom (Ocimum basalicom), szent bazsalikom (Ocimum sanctum), geránium (Pelargonium asperum), erdei fenyő (Pinus sylvestris), muskotályzsálya (Salvia sclarea), orvosi zsálya (Salvia officinalis), rozmaring (Rosmarinus officinalis ct. camphre, verbenon), kakukkfű (Thymus vulgaris ct. geraniol, thymol), marokkói kakukkfű (Thymus satureioides), hegyi pereszlény (Satureja montana), tuja (Thuja occidentalis), ajowan (Trachysperum ammi).

Fűszert szabad?
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor a fűszerekkel is vigyázni kell? Az illóolajban sokkal nagyobb koncentrációban vannak jelen a hatóanyagok. Gondoljunk csak bele, 1 kg kakukkfű-illóolajhoz kb. 120 kg virágos növény szükséges. Tehát a fűszerként használt növényi részben levő illóolaj nagyon pici koncentrációban van jelen, így az fogyasztható.

Minőségi garancia
Ha a következő információk szerepelnek a fiolán, megbízható minőségű illóolajat tart a kezében a vásárló.
• 100%-os, tiszta illóolaj. Ha a címkén a „természetazonos” vagy a „parfümolaj” szó szerepel, biztos, hogy szintetikus a készítmény
• Származási ország
• Latin név
• Az a növényi rész, amelyből az illóolajat kivonták
• Pontos mennyiség
• Az illóolaj kinyerési módja
• A hordozó olaj százalékos aránya (ha van)
• Kemotípus (ha van)
• Lejárati idő
Megjegyzés: Ha túl alacsony az ár, az is gyanakvásra adhat okot!

Dr. Takács-Tóth Diána
aromaterapeuta, vegyész
www.dianatura.hu
www.herbatherapy.hu


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.