Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Babavárás nehézségekkel: Így készüljünk fel a meddőségi kezelésekre

Érdekességek2024. augusztus 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A meddőségi kezelések előtti időszak gyakran stresszes és kihívásokkal teli lehet, azonban egy kis tudatossággal leküzdhetjük az előttünk álló akadályokat. Hogyan csökkenthetjük hatékonyan a feszültséget? Mire figyeljünk a mindennapokban a táplálkozás terén? Cikkünkben mutatjuk a pontos válaszokat!  

Teremtsünk stresszmentes környezetet!

Napjainkban is számos kutatás foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a stressz befolyásolhatja-e a kezelés kimenetelét. Egyelőre minden kétséget kizáró eredményeket nem publikáltak, azonban egy biztos: a stresszes, feszült mindennapok semmiképp nem tesznek jót az egészségünknek, ezért a legjobb döntést a nyugodt körülmények kialakítása jelenti. Akárcsak a petesejt donáció, úgy a meddőségi kezelés előtt is érdemes a valódi lelki nyugalomra fókuszálni.

Az alábbi tippekkel megkönnyíthetjük az elkövetkezendő heteket, hónapokat:


Étkezzünk egészségesen!

Tanácsos kifejezetten terhesvitaminokkal kiegészíteni az étrendünket legalább 30 nappal a kezelés előtt. Ezek a készítmények minden fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az immunrendszerünk erősítéséhez és egészségünk megőrzéséhez. A terhesvitaminok tehát a fogantatás előtt is fontos szerepet játszhatnak az étrendünkben, hiszen folsavban, jódban és vasban is bővelkednek.

A dohányzást és az alkoholfogyasztást már most ajánlott teljes mértékben mellőzni, hogy ezzel is támogassuk a szervezetünket. Ugyanis ezek a káros szokások rengeteget árthatnak, ezért sem a meddőségi kezelés, sem a petesejt donációk előtt állók számára nem javasoltak. Gondoljunk a saját jóllétünkre és leendő gyermekünk egészségére, ezért ha jelenleg még csak fontolgatjuk a babatervezést, már akkor is hagyjunk fel ezekkel a tevékenységekkel.

Táplálkozási tanácsadóhoz is fordulhatunk

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor dietetikus segítségét is kérhetjük, aki személyre szabott étrendet állít össze. Ráadásul olyan hasznos tanácsokat is adhat, amelyek a várandósság alatt és után is jól fognak jönni. Miután megismerte a táplálkozási szokásainkat és a korábban készült laborleleteket, elkészíti a számunkra legmegfelelőbb étkezési tervet.

Mozogjunk egy kicsit!

A sportolás oldja a szorongást, illetve elősegíti a nyugodt, pihentető alvást is. Azonban csak mértékkel terheljük magunkat, és maratoni futás helyett inkább csak sétáljunk vagy jógázzunk. Semmiképp ne tartsunk intenzív edzéseket, de maradjunk fizikailag aktívak egy általunk kedvelt mozgásforma segítségével. Kérdezzük meg akár az orvosunkat is, hogy milyen lehetőségek állnak előttünk, illetve hol húzzuk meg a határt az intenzitás terén.

Ha meddőségi kezelésre készülünk, akkor az egyik legfontosabb lépés a stressz csökkentése. Ezenkívül étkezzünk egészségesen és személyre szabottan, illetve a rendszeres, de kevésbé megterhelő mozgásról se feledkezzünk meg. Felmerülő kérdéseinkkel pedig forduljunk bizalommal orvosokhoz és szakemberekhez, akik garantáltan segíteni fognak a sikeres és tudatos felkészülésben.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.