Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Bébipapi – januárra

Érdekességek2018. január 05.

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás. 

BurgonyaBurgonya

Értékes szénhidrátforrás, keményítője jól duzzadó, könnyen emészthető, fehérjéi is nagy értékűek, és ásványi sókat (kálium, foszfor), valamint C- és B-vitaminokat is tartalmaz. Semleges ízű, kiváló főzelékalap, előnyösen növeli más főzelékek és tésztafélék biológiai értékét, és csökkenti azok zsírfelszívó képességét. Ezért egyéves korig liszt helyett a zöldfőzelékek sűrítésére és a gombócok, pogácsák tésztájának lazításához is a burgonyát ajánljuk.

Mikortól adható?

A hozzátáplálás kezdetétől kezdve. Egyéves korig liszt helyett is a burgonya ajánlott a sűrítéshez.


Körte

Semlegesen édes íze miatt kiválóan alkalmas a babaételek készítésére.

Táplálkozástani értékét magas élelmirost-tartalma adja. Cukortartalma magasabb, mint az almáé, a C-vitaminban pedig közel azonos. Szerves savakban szegényebb, de aromaanyagokban gazdagabb. Meglehetősen gazdag folsavban, vasban és jódban. Enyhén székletlazító hatású. A körtét megmosva, meghámozva, a magházát és annak köves részeit eltávolítva nyersen vagy főve mindig pépesítve kínáljuk a babáknak.

Mikortól adható?

A 4–6 hónapos baba az alma, őszibarack, meggy bevezetése után már kaphat körtét, pépesítve.

 

Színes krumplipüré babáknak

Tojásos krumpli babáknak

Fogatlan kicsiknek villával összetörjük. Paradicsomlével, céklalével, babasalátákkal (céklasaláta, káposztasaláta) kínálhatjuk a 8 hónaposnál idősebb babáknak.

Körtetorta

Bébipapi alapművelete:a pépesítés

A 6 hónapos, illetve fogatlan kisbabák ételeit pépesíteni kell. A pépesítést végezhetjük villával vagy valamilyen háztartási géppel.
A kisebb csecsemő ételeit finom állagúra, a nagyobbakét darabosabbra mixeljük.
Babaételek készítésekor a passzírozás, szűrés, pépesítés művelete után ismételten felfőzzük az ételt.

A töltelékhez: 4-5 darab nagyobb vilmoskörte, 5 deka vaj, 10 deka cukor, citromlé.

A lisztet összevegyítjük a fahéjjal, a sütőporral, és a tojásos masszához adjuk. Végül a vaníliás cukorral keményre vert tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk. A tésztát a kihűlt karamellás almára kenjük, és előmelegített sütőben 200 °C-on 30–35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 10 percnyi pihentetés után a tortát tálra borítjuk, így felülre kerülnek a fényezett körtegerezdek.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A betegek öngondoskodása

2025. október 18.

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) megfogalmazta az ezzel kapcsolatos gondolatokat a szövetség országai számára.

A gyógyszerészek egyre több lehetőségen dolgoznak működésük kiterjesztésére, hogy megkönnyítsék az öngondoskodás támogatását a betegek jobb egészségi állapota érdekében.

* Ehhez fontos a betegek oktatása és tanácsadása.
* Kiemelten fontos a gyógyszerhasználattal kapcsolatos tanácsadás.
* A hiteles egészségügyi weboldalak mint a legszélesebb körben alkalmazott források ismertetése is lényeges szempont.
* Hasznosak az egészségkövető alkalmazások is.

A gyógyszerészek tanácsadása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindezek előnyökkel járjanak a betegek számára. Bővíthetik a betegek egészségügyi ismereteit, növelhetik egészségügyi tudatosságukat, ezzel segítve, hogy nagyobb mértékben gondoskodjanak önmagukról.

Szülés természetesen?

2025. október 17.

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász újonnan megjelent könyvével egy kiáltványt fogalmaz meg az anyák és a babák védelmében, a mesterséges oxitocinnal szemben. Szerinte a természetes szülés szinte eltűnőben van, és ennek legnagyobb vesztesei az anyák, a babák.

A szülész-nőgyógyász-homeopata úgy látja, a szülés ma már sokszor nem esemény, hanem beavatkozási protokoll. Az igazi probléma nem maga a fájás, hanem az, hogy elveszítettük a bizalmunkat a testünkben. A szülő nőkből kórházi páciensek lettek. Az emberiség nagy része már nem tud természetesen, a saját oxitocinjára hagyatkozva szülni, helyette az egészségügyben infúzióból adják annak egy szintetikus változatát.

A természetes oxitocint kis adagokban, szünetekkel adagolja a testünk, időt adva a regenerálódásra; míg a mesterséges oxitocin az infúzióból folyamatosan érkezik, erős fájásokat okozva és az oxitocinreceptorok érzékenységét is csökkentve. „Ha mesterségesen túladagoljuk az oxitocint, azzal a legszebb emberi folyamatot romboljuk le: a születést” – figyelmeztet a szakember. Ráadásul ma már tudományosan igazolt tény: a mesterséges oxitocin átjut a baba szervezetébe is, és hosszú távon befolyásolhatja az idegrendszeri fejlődést, a kötődést és a hormonális működést.

„Volt olyan kismamám, aki 51 évesen, teljesen természetes úton esett teherbe és hozta világra egészséges kisbabáját – homeopátiás és életmódbeli támogatással. Nem csoda történt: csak hagytuk, hogy a teste tegye a dolgát.”

Megváltoztathatja a napfény az anyajegyet?

2025. október 17.

A napsugárzás befolyásolhatja az anyajegyeket, amik sötétedhetnek, láthatóbbá válhatnak és akár növekedhet a bőrrák kockázata is. Mindenképpen fontos, hogy a nyári hónapokban óvintézkedéseket tegyenek azok, akiknek jelentős számú anyajegye, különösen pigmentált anyajegye, vagy ún. éranyajegye van. Dr. Karászi Viktória, az Anyajegyszűrő Központ – Prima Medica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arról is beszélt, hogy nyáron vagy később, az őszi-téli hónapokban érdemes-e részt venni anyajegyszűrésen.

Hogyan hathat a napfény az anyajegyekre?


Besötétedhetnek: A pigmentált anyajegyek a napfénynek kitett testrészeken sötétebb színűvé, ezáltal feltűnőbbé válhatnak.
Irritálttá válhatnak: Az éranyajegyeknél fordulhat elő, hogy az erőteljes napsütés, a leégés fokozhatja a véráramlást a területen, ami akár gyulladáshoz is vezethet.
Fokozott bőrrák kockázatnak vannak kitéve: A túlzott napsugárzás és a leégés növelheti a bőrrák kockázatát, különösen az érzékeny, világos bőrűeknél, a sok anyajeggyel rendelkező személyeknél, és azoknál, akiknél már diagnosztizáltak bármilyen típusú bőrrákot. (Ugyanakkor a sötétebb bőrszín és a kevés számú anyajegy sem jelent védettséget.)
A bőr színét a melanocitáknak nevezett sejtek adják, amelyek a melanin nevű pigmentet termelik. A napfény fokozza a melanin termelődését ezekben a sejtekben, ami a vágyott barna bőrszínt eredményezi. Természetesen a fény hatására a pigmentált részek, vagyis azok a bőrterületek, amelyekben több a festékanyag, szintén sötétebbé válnak. Ez az oka annak, hogy a korábban világosbarna anyajegyek is sötétebb barna színűek lesznek. Ettől nem kell megijedni, ez normális változás, ugyanakkor mindent meg kell tenni a fényvédelem érdekében, ugyanis bizonyított tény, hogy az életünk során megélt fényterhelés összeadódik és megsokszorozza a bőrrák kialakulásának kockázatát – foglalja össze Karászi doktornő.