Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Beszél a tél

Érdekességek2019. január 02.

„Január, február itt a nyár.” Szokta mondogatni nagymamám így év elején, és milyen igaz, szalad az idő, viszont a kisgyerekeknek két hónap óriási falat, tele felfedezni valókkal, örömökkel, kommunikációs helyzetekkel.

A tél pedig amilyen gyorsan jön, el is múlik, és majd egy év kell hozzá, hogy újra hóban,fagyban lépegethessünk.
Márpedig a téli  élmények beszédesek, tele vannak mondókákkal, dalokkal, versikékkel, és nem érdemes várni velük egy évet. A kisgyerekek, amint szemüket ránk tudják irányítani, szomjazzák szavainkat, várják nyelvünk ízét, rigmusait, nem értik még, de minél többet hallják beszédünket annál biztosabban igazodnak el világában.

Szavakba burkolt élmények

A tél íze, ami hideg, havas, jégcsapos, zúzmarás minden kisgyermeknek meg kell érintenie, szaladnia kell a hóban, belebújnia, hóembert formálnia, vagy éppen a kesztyűben lefagyott kezecskéket összedörzsölve felmelegítenie. Ezek az átélt élmények attól válnak újra átélhetővé, ha szavakba öntve haza visszük, továbbvisszük őket. Minél kisebb a gyermek, annál inkább vágyik a megélt dolgok nyelvbe öntött megélésére. Ezért születtek, születnek mondókák, dalocskák, amik a titkos ,ritmusos, elvarázsolós, ráolvasós világukkal újra tudják éltetni a jégcsapok olvadó hangját, a hó ropogását, az éhes cinkék csipegetését, a téli álmot alvó medve ébredését, a tavasz közeledését a tél végén. Ha hagyjuk, hogy hóangyal szülessen, vagy csak a befagyott pocsolyát hagyjuk felfedezni csemeténknek az élményt megsokszorozzuk. S ha mindehhez van egy két akár gyermekkorunkból hozott rigmusunk, amit a móka közben mondogatunk, biztos a siker. Otthon is fel lehet idézni ezeket az élményeket, és a gyerek ahogy nő, ő maga mondogatja, vagy mondatja velünk újra és újra és még egyszer ezeket. Tanulja a beszédet a beszéd mélyebb szövetét, a nem tanítható, csak megtapasztalható varázsát.


Mondókázzunk

Hiszen a beszéd, a nyelv lényege éppen az , hogy a megélt, a létező vagy elképzelt világnak ad átadható köntöst, ezáltal tudjuk gondolatainkat közölni. És ott kezdődik minden, ahol az egyszerű élmény beszédfolyammá válik, a hóesés történetté, versé formálódik, és újraélhetővé válik.

És a gyakran nehéznek tűnő rutinokon is könnyebb átesni egy-egy kis versikével, mondjuk amikor télen jól beöltözve hazaérünk, s a kicsi türelmetlenkedik a vetkőzésnél. Ilyenkor jól jöhet a következő versike – és egy idő után talán már nem is tudunk enélkül felmelegedni.

Kányádi Sándor: Aki fázik vacogjon

Aki fázik, vacogjon,
fújja körmét, topogjon,
földig érő kucsmába,
burkolózzék bundába,
bújjon be a dunyhába,
üljön rá a kályhára -
mindjárt megmelegszik.

S ha már közeleg a március, elegünk van a latyakból, jól jöhet egy igazi tavaszváró:

Nyulász Péter: Hó volt

Hó volt, hó nem volt, kékül az égbolt, ez már szép nap!
Függönyrojtos végig minden, mégsem csordul hisz csak jégcsap.
Zöldül a völgy, ám benne a tölgynek száz csupasz ága mind csupa szálka.
Messze a nyár még, hosszú az árnyék, két negyedév míg érik a málna.
Éjjel a fagytól dermed a tájék, játék még csak délben a plusz fok.
Várom a végét, jöjjön a húsvét, innen már az pár nap nem sok.
Rügy megeresztő enyhe a szellő, órák múltán itt lesz persze,
s mint konfettit szilveszterre – szilvafa szórja a szirmát szerte.

Jó mondókázós könyvek télre nyárra:

Gáll Edina
logopédus


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Veszélyes a hideg a magasvérnyomás betegekre?

2019. január 13.

Az eddig is közismert volt, hogy a hideg egyfajta rizikófaktornak minősül a magasvérnyomás betegeknél, ám egy új kutatás a lakás hőmérsékletét is górcső alá vette. 

A hőmérséklet és a vérnyomás kapcsolata
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a lakás hőmérséklete új rizikófaktornak minősülhet a magasvérnyomás betegség szempontjából. A University College London kutatói a Journal of Hypertension c. szaklapban publikálták új tanulmányukat, melynek fő tanulsága, hogy minél hidegebb van otthon, annál magasabbra szökhetnek a vérnyomásértékek – összegezte Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája az összefüggéseket és a teendőket.

Azzal már korábban is foglalkoztak tanulmányok, hogy a kinti hőmérséklet és a vérnyomás kapcsolatát vizsgálják, de ez az első olyan kutatás, amely a benti hőmérséklet hatásait követte nyomon.

Az angol szakértők 4.659 személy adatait vették górcső alá, akik kitöltöttek egy kérdőívet, majd vállalták, hogy egy nővér ellátogat hozzájuk és megméri, hány fok van a nappalijukban, majd ellenőrzi a vérnyomásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 1°C hőmérsékletcsökkenés 0,48 Hgmm-rel emelte a szisztolés értéket és 0,45 Hgmm-rel a diasztolést. A leghűvösebb lakásban élők vérnyomásainak átlaga 126,64 / 74,54 Hgmm volt, míg a legmelegebb lakásban élőké 121,12 / 70,51 Hgmm.  Az is fontos konklúzió, hogy a beltéri hőmérséklet és a vérnyomás közti kapcsolat erősebb volt azoknál, akik nem mozogtak rendszeresen.

Amazóniai étrend a szív-érrendszeri betegségek ellen

2019. január 13.

A szív- érrendszeri betegségek a fejlett társadalmakban szinte „járványszerűen” terjednek, ezért a kutatók rendkívül sokat foglalkoznak a visszaszorításuk lehetőségeivel. 

Globális méretű probléma

A szív-érrendszeri betegségek felelősek a 2016-os év halálozásainak 31 százalékáért világszerte – ahogyan az megtudható a WHO jelentéséből. Amerikában évente közel 610 ezer ember hal meg ugyanezen okok miatt – mondja a Centers for Disease Control and Prevention. Éppen ezért okozott nagy feltűnést, amikor kiderült, hogy van egy nép Bolíviában, az Amazon mentén, amelyet szinte teljesen elkerülnek a kardiovaszkuláris betegségek. A tudósok a „titok” vizsgálatakor abból indultak ki, hogy a leginkább megváltoztatható faktor, amely befolyásolja az egészségi állapotot, a táplálkozás. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szív Társaság már régen megtette ajánlását a leginkább szívbarát étrendet illetően, amely főként zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra és olajos halakra épül. Az amazóniaikról azonban kiderült, hogy másképp táplálkoznak – Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa a legfrissebb étrendi javaslat, az amazóniai étrend alapjairól számolt be.

Mi az amazóniai étrend titka?

Erre a kérdésre kerestek választ a University of California kutatói, amikor tanulmányozták a Tsimane népcsoport életmódját. Róluk ugyanis kiderült, hogy alig fordul elő köztük a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és a 2-es típusú diabétesz. A megfigyelések szerint ennek egyik fő oka, hogy népcsoport táplálékai elsősorban természetes forrásokból származnak, és csak nagyon kis hányadukat szerzik be üzletből. Nem így szomszédaik, a Moseten lakosság, akiknél sokkal erőteljesebb hatással van jelen a globalizáció, ezért – bár egy nyelvet beszélnek -, utóbbiaknál sokkal nagyobb arányban van jelen a metabolikus szindróma és a szív-érrendszeri betegségek.

Ezt támasztja alá a Tsimane és a Moseten népcsoport tagjainak kikérdezése és életmódjának tanulmányozása.

Spanyol paella

2019. január 12.

Igazi mediterrán finomság a spanyol tradíciók szerint készülő paella!  

Hozzávalók:
2 db csirkecomb
20 dkg sertéscomb
5 dkg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
20 dkg rizs
ételízesítő
15 dkg gomba
2 dkg fokhagyma
5 dkg rák
15 dkg hal
1 dl olívaolaj
5 dkg olívabogyó
1 dl ketchup
só, őrölt bors