Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Beszélgetés Hargitay Andrással

Érdekességek2018. május 28.

Kilencévesen még úszni sem tudott, 13 évesen már Európa-bajnok volt. Ez a szédületes tempó, a tudatosság, a maximalizmus, a sikerorientáltság jellemzi dr. Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, állatorvos életét. De a részletekről beszéljen ő maga.

13 évesen talán már tudtam, de 9 évesen egy véletlen kapcsán kerültem be az úszósportba. Vízilabdásnak jelentkeztem, de Széchy Tamás rögtön kiválasztott, hogy tehetséges vagyok. Ez volt április, május környékén, és még abban az évben decemberben megnyertem az első versenyemet úszásban.

Egyáltalán nem tudtam. Széchy Tamás tanított meg.

Igen. Akkor voltam 9 éves. Aztán 13 éves koromban, 1969-ben először kerültem ki egy nemzetközi versenyre, Trentóba, végignyertük a korosztályomban az összes versenyt. Abban az évben volt az Ifjúsági Európa-bajnokság is, és ott a nálam két évvel idősebbek között megnyertem az Ifi-Eb-t. Ekkor már nemzetközileg is odafigyeltek az eredményeimre. Amikor az Európa-bajnokság döntőjére mentem ki – még most is emlékszem arra –, Széchy Tamás odalépett hozzám, és azt mondta: ne felejtsd el, fiam, most a hazádért úszol!

Igen. Bennem akkor már tudatosult, hogy ez már nemcsak azt jelenti, hogy én első leszek, vagy második, hanem ez már annál több. És ne felejtsük el, hogy 1969-et írtunk, én abban az évben már másodszor mentem ki nyugatra, míg a felnőtt emberek háromévenként utazhattak. Visszatérve a versenyautóra, én is azzal játszottam, csak nekem az volt a kiváltság, hogy én Bécsben vásároltam a nálunk még ismeretlen versenyautót, ami távirányításos volt. A komoly versenyeredmények mellett azért gyereknek is megmaradtam, és hosszú időn keresztül még játszottam is. Csak az én játékaim mellett ott volt az úszás is.


Igen. Azt gondolom, nincs okom panaszkodni. Én mindennek örülök. Tudatában vagyok ennek, és értékelem is, hogy ilyen lehetőségeket kaptam az élettől. De ugyanakkor nálam jobban az életemet nem ismeri senki, és én tudom, hogy hol voltak azok a pontok, amelyeket bizony elrontottam, amelyeket másként csinálhattam volna. Azt is tudom, hogy ezeket már nem lehet visszahozni, akárhogy is szeretném, és itt nemcsak az olimpiai bajnokságra gondolok, hanem egy csomó minden másra is, amit nem úgy kellett volna csinálni.

Ez egy nagyon érdekes dolog. Erre én véletlenül jöttem rá, persze ha vannak véletlenek az életben. Émile Zolának a Patkányfogó című könyvét olvasva jöttem rá, hogy vannak olyan csuklópontok az ember életében, amikor döntenie kell, hogy melyik irányba induljon el.

De lehet gyakorolni. Erre mondom azt, hogy tudatosan kell élni. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy én állandóan tudatosan élek, de ha ezekre figyelek, legalább tudom, hogy vannak jelentős fordulópontok, amiknél tudom befolyásolni az életemet, hogy erre indulok el, vagy amarra. Az én életemet biztos, hogy jelentősen befolyásolta az, amikor én valamilyen oknál fogva feltettem a kezemet arra a kérdésre, hogy ki akar a Központi Sportiskolába, a vízilabda-szakosztályba jelentkezni. Teljesen irracionális dolog volt, hogy én jelentkeztem, hiszen nem is érdekelt a vízilabda, nem is tudtam úszni, és a labdát sem szerettem. Mégis feltettem a kezemet. Még tudok jó néhány ilyen pontot mondani. Pl. jelentkezzek-e az állatorvosi egyetemre, vagy a testnevelési főiskolát válasszam inkább? Felismertem, hogy ez nagyon nem mindegy. Mert ha a TF-et választom, akkor tudok mellette úszni még egy kis ideig, ha az állatorvosit, akkor valószínűleg nem tudok az úszásra már időt szakítani. Nagyon nehéz döntés volt, az állatorvosit választottam, majd később elvégeztem a TF-et is. Nagy változás volt az is, hogy úszóként bárhová mentem a világban, engem mindenütt ismertek, állatorvosként senki nem ismert. Ez rendkívül szokatlan volt.

Én tulajdonképpen 13 éves korom óta reflektorfényben voltam. És én voltam a központban. Akárhová mentem, a társaságnak vagy annak a közegnek meghatározó szereplője voltam, és akkor eljöttem ide, a Lehel úti állatkórházba, és ez senkit nem érdekelt. Mentálisan újra kellett építkeznem. Az is egy nehéz pont volt 82-ben, hogy elkezdek-e itt dolgozni az állatkórházban, vagy felkészülök a 84-es olimpiára. Azt választottam, hogy itt dolgozom, abbahagyom az úszást, és ezt csinálom. Tulajdonképpen annak ellenére, hogy már esélyem sem volt arra, hogy a 84-es olimpiára kimenjek, hiszen már abbahagytam, de a szívem szakadt meg, hogy mehettem volna. A sors tragédiája, hogy nem is mentünk. Az egész élet ilyen döntésekből áll. Az adott pillanatban a lényegest a lényegtelentől kell tudni elválasztani, és ráérezni, hogy majd később, évek múltán mi lesz nekem fontos. Bízni a gondviselésben, hagyatkozni a megérzésekre. Nyilván minden döntésnek van következménye, a döntés következményeit pedig el kell tudni fogadni.

Igazából nagyon sokat gondolkodtam, hogy mi az, amit át tudnék nekik adni. A tudást bizonyos fokig esetleg át lehet adni, de az élettapasztalatot nem. Azt nekik kell megszerezni. Ha egy dolgot adhatnék a gyerekeknek, mi lenne az? Képesek legyenek megkülönböztetni az adott pillanatban a lényegest a lényegtelentől. De végig kell menni bizonyos tanulási folyamaton. Természetesen szerettem volna, ha ők úsznak, de egyiknél sem sikerült, mert én jobban akartam, mint ők. Azt megtanultam, ha én jobban akarom, mint ők, annak semmi értelme nincsen. Nem akarom erőltetni. Ha akarja, csinálja, a lehetőségek megvannak. Egyre inkább azt érzem, hogy az a fajta tapasztalat vagy az a fajta életfelfogás, amely engem jellemez, az őket is egyre inkább kezdi jellemezni, ugyanis úgy gondolom, hogy egyetlenegy dolog az, ami számít, a személyes példamutatás. Az a fontos. Magyarázhat az ember, amit akar, mondhat, amit akar, okoskodhat így, úgy, amúgy, ha a gyerek mást lát, akkor azt nem fogja csinálni. Van két fiam és egy nevelt lányom, úgy gondolom, hogy jó úton vannak. A nagyobbik fiú fotográfus, nagyon sok munkája van, és nagyon szépen dolgozik. A kisebbik fiú most élete álmát fogja megvalósítani, pilóta lesz. És a kislány még előtte áll sok minden dolognak, de nem vagyok nyugtalan az ő életükkel kapcsolatban.

62 éves vagyok. Tehát olyan nagy jövőt az ember nem rajzolgat már. Ahogy szokták mondani, a B oldal utolsó számai forognak, ezt azért figyelembe kell venni. Vannak még tervek. De ha ez most így befejeződne, akkor is bátran odaállnék arra a bizonyos képletes mérlegre, hogy megméreckedjek. Ismerem a hibáimat, az erényeimet, a mulasztásaimat, és amiket nem mulasztottam el, tudva ezeknek a súlyát és sokaságát. Megbánom azokat a bűnöket, amelyeket elkövettem, mert ezek sosem voltak tudatosak. És legyen az ember büszke arra, amiket elért. Szerintem ez a legfontosabb. Kiegyensúlyozott ember vagyok. A környezetem is így ismer, a munkahelyemen is így ismernek. Nem vagyok szélsőséges. Van egy miheztartásom, ahhoz igyekszem tartani magam.

Dr.Szarvasházi Judit
főszerkesztő-gyógyszerész


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan reagáljunk az egyes éhségtípusokra?

2024. szeptember 13.

A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően. 

1. A sejtek éhsége

Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.

– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van…

2. A szem éhsége 
Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.

– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…

3. A fül éhsége

Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…

– A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.

Emelkedett PSA-szint?

2024. szeptember 13.



Sok férfiban aggodalmat kelt, ha azt látja a laborleletében, hogy a PSA, vagyis a prosztata specifikus antigén szintje emelkedett, mert attól tart, ez csakis prosztatarákra utalhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak daganatos betegség emelheti meg a PSA szintet, valamint részletezte, hogy tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat.

A free és a total PSA eredményt is fontos jelző

A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. free (szabad) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A total PSA minden PSA fehérje értékét meghatározza, akár kötött, akár szabad. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja.

Az American Cancer Society a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:
– 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
– 4 – 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os a daganat jelenléte.
– 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.
Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is. A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.  

A szorongás fizikai tünetei: hogyan ismerhetjük fel és kezelhetjük őket?

2024. szeptember 12.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű mentális állapot; gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul, amelyek jelentős hatással lehetnek a mindennapi életünkre. Sokan nem ismerik fel, hogy az állandó feszültség, fejfájás vagy gyomorpanaszok mögött a szorongás állhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a szorongás leggyakoribb fizikai tüneteit, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket felismerni és kezelni.  

Miért jelennek meg a szorongás fizikai tünetei?

A szorongás a testünk stresszre adott természetes reakciója, amelyet az evolúció során fejlesztettünk ki a veszélyhelyzetek kezelésére. Amikor szorongunk, a testünk készenléti állapotba kerül, és ennek számos fizikai következménye lehet. A szervezet ilyenkor adrenalin és kortizol hormonokat termel, amelyek felkészítenek minket a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ha azonban a szorongás állandósul, ezek a fizikai reakciók krónikussá válhatnak, és negatívan befolyásolhatják egészségünket.

A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei

1. Gyors szívverés és mellkasi fájdalom

A szorongás gyakran okoz gyors szívverést vagy szívdobogásérzést. Ezt a testünkben áramló adrenalin okozza, amely felkészít minket a cselekvésre. Néhányan akár mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amit gyakran összetévesztenek szívproblémákkal. Ha ezeket a tüneteket rendszeresen tapasztalod, fontos, hogy beszélj egy orvossal, hogy kizárja a szívbetegségek lehetőségét.

2. Légszomj és légzési nehézségek

A szorongás egyik legijesztőbb fizikai tünete a légszomj vagy a nehézlégzés. Ez gyakran pánikrohamokkal is társulhat, amikor úgy érzed, hogy nem kapsz elég levegőt. A légzési nehézségek mögött a szorongás által kiváltott hiperventilláció állhat, ami azt eredményezi, hogy túl gyorsan és mélyen lélegzel. 3. Feszültség és izomfájdalom

A szorongás gyakran vezethet krónikus izomfeszüléshez, különösen a nyak, a vállak és a hát területén. Ez a feszültség idővel izomfájdalommá alakulhat, ami tovább fokozza a diszkomfort érzést és a szorongást.