Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Bírod a kritikát? Elmondod a véleményed?

Érdekességek2019. szeptember 19.

Mindig kapcsolatban állunk egymással, nem tudunk nem kommunikálni, nem szigetelhetjük el magunkat. A kommunikáció így is, úgy is átitatja az életünket. Nagy kérdés, Te hogyan tudsz kommunikálni? Ezer meg ezer vonatkozásban átgondolhatnánk ezt a témát, most azonban egyetlen elemét nézzük meg közelebbről: a visszajelzést.  

Lehetünk profi célkitűzők, elérhetjük az önismeret magasabb fokát, kialakíthatjuk magunkban a belső harmóniát. Az ilyen és ehhez hasonló, rendkívül hasznos tulajdonságok, képességek vagy belső állapotok elsősorban saját magunkról szólnak. A célkitűzés során azt vizsgáljuk, hogy az áhított célt hogyan vagyunk képesek saját magunk elérni. Az önismeret, saját belső harmóniánk középpontjában is mi magunk állunk. Mindezek ellenére egyik esetben sem lehetünk sikeresek, ha nem vesszük figyelembe a körülöttünk élő embereket, azokat, akikkel kapcsolatban állunk.

A célkitűzés egyik alapvető szabálya, hogy másoktól függetlenül is képes legyél elérni a kitűzött célt, de ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyhatod a többieket. A megfelelő önismeret kiterjed a másokkal való érintkezésre is. Hogyan viselkedek a többi emberrel, milyen módon tudok velük kapcsolatot teremteni? Adok-e visszajelzést, és ha igen, milyet? A kapott visszajelzést hogyan kezelem?


Mit kezdjek a kritikával?
Minél több tapasztalattal rendelkezem, minél kreatívabb vagyok, annál nagyobb az esélye, hogy helyes döntéseket hozok az életben. A legalaposabban átgondolt elhatározásunkat is alapjaiban megingathatja azonban valaki más, aki véleményezi az adott döntést.
Ez sokszor igen kellemetlen, kiábrándító, elszomorító. Ha elhatározom, hogy mostantól igenis adok magamra, új ruhákat veszek, rendbe teszem magam, legyőzöm a gátlásaimat, közvetlenebb leszek másokkal, de az első ismerősöm, akibe belefutok, végigmér, és csak annyit mondd: “Te jó ég, hogy nézel ki? Ne égesd már magad!”, akkor valószínűleg saját romjaimba dőlök igen nagy sebességgel, és be is ásom magamat a romok alá.

A bírálat egy negatív visszajelzés. Ez nem azt jelenti, hogy rossz, semmiképp sem szabad kudarcként megélnünk. Ha szeretnéd a magad malmára hajtani a vizet ahelyett, hogy a sértődöttség és depresszió mélységeibe merülnél, hallgasd meg a kritikát, de közben gondolj arra, egy láthatatlan búra védelmez, amely nem enged át érzelmeket, csakis a tartalmat. Gondolkozz el rajta, mi lehet a kritika hasznos tartalma, van-e egyáltalán értékes része számodra? Ha valaki csak szívózik veled, irigykedik, akkor nem érdemes felhúzni magad, valószínűleg semmi hasznos nincs abban, amit mond. Ha azonban egy őszinte véleménnyel találkozol, akkor igenis érdemes elgondolkoznod rajta - érzelmektől mentesen -, mit kellene változtatnod, hogy neked is jobb legyen.

Ha nincs, kérni kell
Minél több nézőpontból ismersz meg valamit, annál reálisabban látod azt. Az emberek viszont nem mindig szeretnek belebeszélni mások dolgába. Vagy azért, mert nem akarják megbántani a másokat, nem szeretnének tapintatlanok lenni, vagy egyszerűen nem foglalkoznak másokkal, nincs kedvük, vagy idejük rá.
Ha nem kapsz visszajelzést, akkor egyszerűen kérned kell. “Szia, ne haragudj, kíváncsi vagyok a véleményedre.” “Szerinted jó ötlet volt, hogy...” “Mit szólsz az új sérómhoz?” stb.
A visszajelzésekkel ellenőrizhetjük saját döntéseink helyességét, ráadásul ezt még a döntés meghozatala előtt is megtehetjük. Komolyabb döntések előtt mindenképpen érdemes megkérdezni néhány olyan ember véleményét, akiben megbízunk. Nemcsak mi magunk juthatunk így hasznos információhoz, a megkérdezetteknek is szerezhetünk örömet, hiszen adunk a véleményükre, kíváncsiak vagyunk rájuk.

Adni jó
Hogyan viselkedjünk fordított helyzetben? Mit tegyünk, ha azt látjuk, hogy az egyik ismerősünk, barátunk, családtagunk hibákat követ el? Legjobban a saját hibáinkból tanulunk, mégis jó segíteni, megelőzni a bajt vagy kudarcot. Vajon, ha a gyereked folyton csak bulizik, mi a hasznosabb: megvárni, amíg benő a feje lágya, vagy mutatni neki hasznosabb dolgokat? Ha a párod kezd teljesen lepukkanni, hagyod ezt - hisz úgyis szereted -, vagy szólsz neki, hogy kapja össze magát? Természetesen fontos tudni, melyek azok a helyzetek, amelyekben érdemes szólni, elmondani a véleményed, és mikor jobb hallgatni.
A visszajelzés is egy módja az önkifejezésnek. Remek kommunikációs gyakorlat, és a saját fejlődésedet is szolgálja.

Gondolkozz csak el a következőkön:
- Van-e az életedben hosszabb ideje fennálló probléma?  Ha igen, kinek a véleményét kérnéd ki, hogy kilábalj ebből a helyzetből?
- Van-e barátod, ismerősöd, akinek a viselkedésétnem tartod megfelelőnek, de eddig még nem mertél neki szólni? Ha igen, hogyan tudnád mégis tapintatosan, de egyértelműen elmondani neki, amit eddig nem mondtál el?
- Bántottak-e meg mostanában valamivel? Ha felidézed ezt az eseményt, megtalálod-e benne a hasznos tartalmat?


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.