Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Bodzavirág és bodzabogyó: antioxidáns, mégis mérgező? (13 recepttel!)

Érdekességek2021. június 30.

Lássuk, mi mindent tudhatunk a bodzáról! Anno minden vidéki ház udvarában volt bodzabokor, mert úgy tartották, hogy ebben lakik az a jó szellem, aki megvédi a házat és a benne élő családot a tűztől és minden egyéb bajtól. De nem csak a jó szellem védi meg a családot, hanem a bodza bokor minden egyes hihetetlen értékekkel bíró része: fehér virága, termése, kérge, levele. Vegyük sorra őket. Ám tudnod kell, a bodzában nem csak a jó szellem lakik!  

Fodrásznál ülve gondolkodtam azon, hogy mi legyen a következő bejegyzésem témája, mikor mellettem egy hölgy egy Bodza nevű kedves kutyusról kezdett mesélni. Bodza, bodza, bodza daráltam magamban, s hirtelen beugrott egy régi kedves emlék és egy íz: nagymamám csodaétel-költeménye. Szinte éreztem, ahogy csiklandozza az orrom a finom palacsintatésztában kisütött bodzavirág különös illata. Majd hirtelen bevillant - mintha a hetekben a virágzó bodza bokrokat láttam sorakozni az utak mentén! Végiggondoltam a bodzával kapcsolatos ismereteimet és úgy gondolom, hogy ez a, fehér virágú és feketébe hajló mélylila gyümölcsöt hozó gyógynövény megér egy misét.

Fehér bodza virág: erős antioxidáns hatással bír, magas a flavonoid tartalma. Ha szeretnéd az immunrendszered erősíteni, vagy épp meghűltél, akkor készíts belőle egy kis teát. Segíteni fog a lázcsillapításban, nyákoldó hatása miatt használhatod természetes köptetőként, valamint székrekedés esetén enyhe hashajtóként is társad lehet.  Méregtelenítő kúrában a vizelethajtó és izzasztó tulajdonságát élvezheted. A gyógyhatása mellett különleges íze és kellemes illata miatt is sokan szeretik.

Lássuk, mi mindent varázsolhatsz a bodza virágból:

Frissítő limonádé:
Limeból és citromból elkészített limonádédba tegyél egy-két bodzavirágot, s hagyd benne pár órára. (a vastag zöld száraktól szabadítsd meg!) Érdekes muskotály ízt kölcsönöz italodnak, az összes gyógyító hatásával együtt. (Mindezt megteheted egy finom pohár fehér borral is, amelyet szintén muskotályossá varázsol.)

Bodzaszörp:
Moss meg 6-7szép letisztított bodzavirágot, tedd kb. 5 l vízbe, mérj ki hozzá 3/4 kg cukrot, 1 doboz citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot. Hagyd állni 3-4 napig, majd szűrd le és egy hónapig érleld a hűtődben, vagy egy hűvös pincében. Hűtve, hígítva fogyaszthatod.

Bodzavirág palacsintatésztában:
Keverd be a kedvenc palacsintatésztád, de hagyd picit sűrűbbre. Mártsd bele a virágot és süsd ki forró olajban! Mikor még forró, szórd meg egy kis fahájjal! Hihetetlen illata és íze van, próbáld ki!


Bodzaecet:
Tölts meg egy befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal, majd borecettel öntsd teli az üveget. Kb. 2 hétre, napra vagy meleg helyre teheted. Miután leszűröd, kis üvegekbe zárva hosszan használhatod, például halak ízesítésére.

Bodzatej:
Ha nehezen alszol el, próbáld ki a bodzatejet! Ehhez 1 teáskanál friss vagy szárított bodzavirágot főzz 5 percig 1,5 dl tejben. Melegen fogyaszd el lefekvés előtt egy-két órával.

Fehér bodza levele:
A méregtelenítés igen hatékony eszköze. A sötétzöld levelekben keserű- és cserzőanyagok vannak, amelyek segítik a szervezetet abban, hogy kiválassza a mérgező anyagcseretermékeket. Kíméli a vesét, a bőrt, a májat is. A bodzalevelekből teát készíthetsz:

Méregtelenítő tea:
1 teáskanál szárított bodzalevelet forrázz le 1 l vízzel. Hagyd lefedve 15 percig, majd szűrd le. Hashajtó, vizelethajtó, vér- és bőrtisztító hatását élvezd a fogyókúráknál, tisztító napoknál.

Bodza érett bogyója:

A bodza érett bogyójából is rengeteg gyógyító finomság készülhet, mindamellett, hogy kiemelkedő vitamin- és energiaforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, és B-vitamint, a citrusfélékhez képest kétszeres a C- vitamint tartalma! Gazdag ásványi anyagokban is (magnézium, kálcium, vas és foszfor). Ezeknek köszönhető, hogy remekül csillapítja a köhögést, enyhíti a torokfájást és erősíti az immunrendszered. Tisztítókúrák esetén vértisztító, izzasztó és vizelethajtó hatását élvezheted. Használhatod lázcsillapításra, érfalak megerősítésére, székrekedéskor. Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál. Termésének fájdalomcsillapító hatása van, más gyógynövényekkel kombinálva (borsmenta, kakukkfű) migrénes fejfájások ellen is használhatod.  Ha nyúz a csúz, akkor fogyaszd az ebből készült reuma teát!

A tápanyagokban gazdag bodzabogyót szeptembertől októberig szedheted. Vigyázat! A nyers bodzabogyó mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek csak hő hatására pusztulnak el (pl. amikor teát vagy lekvárt főzöl belőle). Milyen finomságokat készíthetsz belőle?

Bodzabogyó ital immunerősítésre:
Önts 2,5 dl vizet egy olyan lábosba, amit nem sajnálsz (mert kicsit megszínezheti), adj hozzá 1 kg bodzabogyót. Forrald fel és főzd 3 percig, s már csak át kell passzíroznod és fogyaszthatod is kihűlés után a levét. Lázcsillapító és nyákoldó hatása is van.

Bodzalekvár:
Az érett a lila bogyókat csumázd le, mosd meg és kevés vízzel, ízlés szerinti cukorral, néhány kimagozatlan érett szilvával kb. 2 óra hosszat főzd. Amíg fő, vajban piríts meg pár kanál zsemlemorzsát, majd a már elkészült alaphoz keverd hozzá. Fél óra állás után szitán szűrd át, és hidegen, frissen fogyaszthatod, akár finom sültek mellé , vagy megbolondíthatsz egy kis grillezett camambert sajtot vele.

Bodzabogyó kapribogyó módra:
A még éretlen, zöld bodzabogyókat mostanában begyűjtheted (június vége). Egy éjszakára sós vízben pihentesd a bogyókat. Másnap csöpögtesd le és tedd egy üvegbe néhány tárkonyhajtással együtt. Előzőleg felforralt, majd lehűtött borecettel öntsd fel, és zárd le az üveget. Halételek, paradicsomos receptek remek kiegészítője, de tálalás előtt érdemes eltávolítani erős íze miatt.

Bodzalekvár körtével:
A leszemezett bodzabogyókat (250 g) moss át, néhány evőkanál vízben 3 percig főzz meg, majd törd át. 1/2 kilónyi körtét is moss meg, és negyedelve 1/4 liter vízben főzz meg, s ezt is törd át. A lekvárokat keverd össze és ízlés szerint édesítsd cukorral, majd főzd együtt még további fél órát. Töltsd ki forró üvegekbe, amelyeket aztán egy nagy pokrócba tekerve pihentesd egy-két napig. Az ily módon kidunsztolt lekvárokat hűvös és sötét helyen tárold.

Bodzamártás (ételízesítő):
Fél kiló szemezett, érett bodzabogyót megtisztítva-megmosva tedd egy porcelánedénybe és önts rá fél liter borecetet. Másnap szitán szűrd le. A bogyókat durvára darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítsd, majd 6-8 percig állandó keverés közben főzd át. Lehűlés után szitán törd át, töltsd üvegbe, majd zárd le. Halételek pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.

Ezek az ínycsiklandó finomságok nem csak a pocakodat tölti meg, hanem felerősíti az immunrendszered, pótolja a vitamin – és ásványi anyag tartalmat a szervezetedben, egy jó bodzalekvár enyhítheti a torokgyulladásod, a meleg napokon felfrissülhetsz egy jó bodza itallal. Válaszd ki a kedvenc recepted, s irány a város széle, a Duna-part, ahol megéri begyűjteni a számodra megfelelő virágot, bogyót, vagy leveleket. Nem csak finomak, hanem egészségesek is! Jó étvágyat!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.