Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Böjt a Föld tüdejéért

Érdekességek2018. március 16.

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához.  

A Felelős Gasztrohős csapata márciusra Pálmaolaj Böjtöt hirdet, amelynek lényege, hogy arra buzdítsák a lakosságot: egy hónapig ne vásároljunk olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne együnk olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak. Ez nem lesz egyszerű, mivel - mint ahogy a fenti felsorolás is mutatja -, ez a
zsiradék sokkal több termékben megtalálható, mint gondolnánk.

Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés: mi a baj a pálmaolajjal? Az olajpálma egy nagy terméshozamú növény, mely trópusi éghajlaton érzi jól magát. Ott, ahol egyébként a “Föld tüdeje”, vagyis az esőerdők élnek. A folyamatosan növő kereslet miatt azonban egyre több és több esőerdő helyét veszik át az olajpálma ültetvények.

 



Becsléseink szerint naponta átlagosan 5 margitszigetnyi esőerdő helyére kerülnek olajpálmák. A helyteremtés egyik “leghatékonyabb” módja az égetés, mely során rengeteg üvegházhatású gáz szabadul fel, valamint olyan fajok egyedei kerülnek veszélybe, mint például a borneói orangután. Gondolta volna, hogy az orangutánok életéről is dönt, amikor csokit választ?

“Nem lesz könnyű dolga annak, aki csatlakozni akar az egy hónapos pálmaolaj böjtünkhöz, de reméljük, hogy az elképesztő számok és adatok sokakat elgondolkodtatnak, és motiválnak a cselekvésre. Mi igyekszünk minél több segítséget, információt nyújtani a böjtölőknek, és reméljük, egy hónap elég lesz arra, hogy a pálmaolaj kerülése szokássá váljon.” - mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

 
A kinyert pálmaolaj 80%-át az élelmiszeripar használja fel, a félkész és késztermékekben szinte biztos, hogy találkozunk vele. Ezeket tehát ebben az egy hónapban - ha pedig sikerül leszoknunk róluk, akkor később is - érdemes kerülni. Az étterem választásnál is nagyon körültekintőnek kell lennünk a böjt alatt, mivel
számos vendéglátóhely használja a pálmaolajat bő olajban sütéshez olcsó mivolta és többszöri felhasználhatósága miatt. Azonban abban teljesen biztosak lehetünk, hogy ha Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező helyet választunk (például: Slow Foodiez, Sophie&Ben Bistro, Csendes, Pohárszék Bor & Kávé, Kozmosz Vegán Étterem, Szimpla háztáji, Szimpla kert, Mártogatós, Larus étterem, Murok kávézó, Jardinette Kertvendéglő, Bonne Chance Restaurant & Hotel, Yes, Chef!, Smúz Café, Placc Café, Helloanyu, Hatpöttyös Étterem, Szatyor catering, a Prezi üzemi bisztrója ), nem fogunk pálmaolajjal találkozni, hiszen ez a minősítés egyik feltétele.
 
A böjthöz csatlakozni itt, egy Facebook esemény keretein belül tudnak az érdeklődők. Ráadás, hogy a mentességgel nyerhetünk is: aki posztol egy képet #pálmaolajböjt taggel Facebookra vagy Instagramra, egy Grapoila vagy egy Zöldbolt ajándékcsomaggal, valamint egy 2 személyes pálmaolajmentes vacsorával lehet
gazdagabb.
 
Csatlakozzon Ön is, mondjon nemet a pálmaolajra!

forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Pánikbetegség és magas vérnyomás?

2025. augusztus 29.

A pánikbetegség járhat kiugró vérnyomásértékkel, de lehet önálló betegség is.

Pánikbetegség

Ilyenkor váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot. jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik önön a rémület, ill. a pánik, majd heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülése jelentkezik?”
Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásának a sorrendje!

Először van a szorongás (rémület, pánik), s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás-emelkedésnek és más a magasvérnyomás-betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás-emelkedést:


fizikai megerőltetés,
sport,
idegi hatások,
szorongás,
félelem,
düh.


Ezek nem jelentenek magasvérnyomás-betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisnak tekinthetők.

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.