Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Boldog új évet - fejfájás nélkül!

Érdekességek2019. január 01.

Az év végi ünnepek idején sokan tartanak attól, hogy előjön a migrénjük.Hiszen számos olyan tényező gyülemlik fel ilyen alkalmakkor, melyek kiválthatják a bajt, és elronthatják a családi ünnepet vagy a szilveszteri mulatságot. De lássuk csak melyek ezek, és milyen "óvintézkedéseket" tehetünk azok megelőzése érdekében.

Ha megvizsgáljuk a migrén (a rohamszerűen fellépő, általában féloldali, görcsös fejfájás) vagy akár csak a hosszan tartó, erős fejfájás kiváltó okait, a szakemberek által készített tanulmányok "rangsoraiban" előkelő helyen találjuk általában a mértéktelen evés-ivást, a kialvatlanságot, a stresszt, a nagy zajt, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztást. Sajnos, ezek a veszélyt jelentő tényezők rendszerint együttesen jelen vannak az év végi ünnepek alkalmával, és könnyen elronthatják a várva várt összejövetelt a migrénre, fejfájásra hajlamos emberek számára.

Evés-ivás: veszélyes túlzások

Minden évben újult erővel tör ránk az érzés: vonalaink megőrzése érdekében nem szabad túlzásba vinnünk az evés-ivást az év végi ünnepek idején - de a gyakran migrénnel, tartós fejfájással küzdő embereknek nemcsak a fölösleges kilók elkerülése miatt kell különösen ügyelniük a szélsőségek elkerülésére.

Ne igyunk sok alkoholt! - ennek a szabálynak a betartása még a mértékletes táplálkozást előíró jó tanácsok megfogadásánál is fontosabb. Pedig milyen nehéz eltölteni egy szilveszteri partit ásványvíz és üdítők mellett... Márpedig azok, akiknél a migrén vagy más fejfájási forma évről évre jelentkezik ilyen alkalmakkor, tudják, hogy a fokozott mértékű alkoholfogyasztás mekkora veszélyt jelent a számukra ezért jobb, ha ebben az évben már előre felkészülnek a védekezésre. Egyesek csak a fehérborra vagy a pezsgőre, mások a vörösborra, az aperitifre vagy az erős italokra érzékenyek. A túlzásba vitt sörivás is gyakran emlegetett példa. Ezért a veszélyeztetett körbe tartozóknak maguknak kell eldönteniük, melyik italból nem szabad még egy kis pohárkával sem fogyasztaniuk.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy a nagyobb mennyiségű csokoládé (vagy azt tartalmazó sütemény, karácsonyi édesség) fogyasztása is kiválthat migrénes rohamot, de ilyenek még az érlelt sajtok (brie, camembert, az ementáli jellegű gróji, a rokfort, a blue sajt), egyes déligyümölcsök is. Ha a kávét sokan a fejfájás ellen vagy a migrén megelőzése céljából isszák is, azoknál, akik naponta nagy mennyiségben fogyasztják, ellenkező hatást válthat ki, ha az említett okból fokozzák a mennyiséget. Vigyázni kell tehát arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávéivást sem, abban a reményben, hogy akkor jobban bírjuk majd az éjszakázást...

A múló fájdalmaknak viszont a homlok vagy a halánték tájékán - például jeges italok fogyasztása után - nincs semmi közük a migrénhez. Ez a jelenség mindennapos és csak rövid ideig tart, ezért nem lehet annyira zavaró, hogy elrontaná az ünnepi perceket.


Elegendő alvás: egy kulcsfontosságú tényező

A fáradtság és az alváshiány döntő szerepet játszik a migrén és az egyéb típusú fejfájások kialakulásában. Márpedig egy átmulatott szilveszteri éjszakán a kettő hatása összegződik, és nem az aznapi fennlét, hanem az előzetes, több hetes, "ünnepi hajtás" okozta fáradtság, a kevés alvás, azaz a felkészületlenség okozhatja a bajt. Többet kell hát aludni a mulatságot, éjszakai partit megelőző napokon, és különösen nem szabad magunkat kifárasztani az év utolsó napján - akár mi rendezzük a partit, akár nem. De, még ha sikerült is az újév megünneplésének éjszakáját nagyobb problémák nélkül átvészelnünk, furcsa módon a rá következő napon vigyáznunk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a pihenést sem, mert ilyen előzmények után a túlzott mértékű alvás is vezethet fejfájáshoz.

Egy másik veszély: a stressz

Abban az esetben, ha mi rendezzük a szilveszteri bulit, még egy tényező növelheti a migrén, az erős fejfájás veszélyét, és ez a stressz. Ugyanis nagy esélyünk van rá, hogy szenvedni fogunk tőle, amennyiben fokozódik a feszültség napközben (mert úgy érezzük, nem leszünk kész a rendrakással, a szoba feldíszítésével, a főzéssel vagy a szendvics-készítéssel estére, mire a vendégek megérkeznek). Az ilyen jellegű stressz negatív hatása ugyanis csak ritkán marad el, ami időben történő felkészüléssel, előkészítő munkálatokkal és a feladatok megosztásával jól megelőzhető.

Felkészülés személyre szabottan

Szilveszter előtt a leghelyesebb, amit tehetünk, ha hajlamosak vagyunk a migrénre, fejfájásra, hogy előre számba vesszük a problémát kiváltó, lehetséges tényezőket, melyek - mint láttuk - sokrétűek lehetnek. Utána pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük azok együttes megjelenését. Hiszen külön-külön még valahogy megbirkózunk velük, de azok felgyülemlése esetén biztosan bekövetkezik a baj, ami elronthatja a teljes ünnepi időszakot.

A fentieket összegezve: ügyeljünk a mértékletes evésre és alkohol-fogyasztásra, előzetesen aludjuk ki magunkat, ne okozzunk magunkat tartósan stressz-helyzeteket, ne dohányozzunk (sokat) és kerüljük a nagyon füstös helyeket. De ha saját megítélésünk szerint minden szükséges előkészületet megtettünk és a fontos szabályokat betartottuk, azt is el kell fogadnunk, hogy a migrén, a fejfájás szeszélyes természetű: gyakran nem akkor jelentkezik, amikor rettegünk tőle, hanem akkor tör ránk, amikor a legkevésbé számítunk rá. Ezért a másik végletbe sem szabad esnünk, azaz szükségtelen megfosztani magunkat az ünnepi események, rendezvények minden örömétől. Mint említettük, elegendő a részleges védekezés is ahhoz, hogy fejfájás nélkül élvezhessük szeretteink, barátaink társaságát ilyen kiemelt alkalmakkor.

Fontos viszont tudnunk, milyen gyógyszert tanácsos magunkkal vinni a szilveszteri partira. Hiszen a védekezés vagy a baj orvoslása rendkívüli módon személyre szabott - a legtöbbször a jól bevált, kezelőorvosunk által receptre felírt készítmények hatásosak, de vannak, akiknek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szerek (esetleg gyulladásgátlók) is használnak. Ez utóbbi esetben jó előre kérjük ki gyógyszerészünk tanácsát. A leglényegesebb viszont, hogy ne felejtsük otthon a készítményt, és már a fejfájás bármilyen előjelének észlelésekor vegyük azt be.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)