Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Bőrápolás: az éjszakai krém használata

Érdekességek2019. augusztus 25.

Reggelente, ébredés után fakó arcot látunk a tükörbe nézve? Húzódik, feszül a bőrünk, esetleg zsírosodik, vagy egyre jobban észrevehető, apró bőrelváltozásokat tapasztalunk rajta? Eljött az idő, hogy az esti bőrápolásból semmiképp se hagyjuk ki az éjszakai krém használatát!

Fotó: 123rf.comÉjjel a bőr anyagcseréje a legaktívabb. A nyugodt környezetben, állandó, nem túl magas hőmérsékletű helyen történő, pihentető alvás ideális körülményeket biztosít a bőr mélyreható regenerálódásához. Hajnali 3 és reggel 6 óra között a vérkeringés gyorsul, elősegíti a toxikus anyagok eltávozását a szervezetből, miközben a bőrsejtek megújulása is észlelhető. Bőrünk „helyreállító” módban van, és számít minden, a bőr öregedését gátló, vagy a sejtek reprodukcióját és növekedését, a kollagénszintézist elősegítő megoldás.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő éjszakai krémet?

Ha „húzódik” a bőr: erősen hidratáló éjszakai készítményre van szükségünk. Annál is inkább, mert a bőr víztartalmának párolgása jelentősebb éjszaka, mely folyamat a csúcspontját reggel 8 óra körül éri el.

Amikor viszket a bőr: a selymes állagú bőrnyugtató krémeket részesítsük előnyben. Az éjszakai bőrápoló lehetőleg ne tartalmazzon túl sokféle hatóanyagot. A leghasznosabb, ha ez a krém kiegészíti a bőrtípusunk szerint választott nappali krém hatását. Helyesen tesszük, ha ugyanabból a termékcsaládból választunk nappalra és éjszakára.

Száraz bőr esetén: az éjszakai krém legyen tápanyagokban gazdag, de könnyű állagú, hogy semmiképp se tömítse el a pórusokat. Tartalmazhat algakivonatot, növényi olajokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, B5– és E-vitamint, esszenciális zsírsavakat. További fontos hatóanyagok ajánlottak a krémben: az urea természetes hidratáló anyag, a hialuronsav, mely többek közt hat a száraz bőr okozta ráncosodás ellen, a ceramid-3 hatóanyag, mely regenerálja a bőrt az éjszaka folyamán.


Kombinált és zsíros bőrre: a faggyúmirigyek túlzott termelődését csökkentő hatóanyagokat tartalmazó krémek javasoltak. Az antibakteriális, olajmentes krémek pl. hidratálják a bőrt, és egyúttal befolyásolják a faggyúkiválasztást a pórusösszehúzó hatás révén. Javítanak a zsíros bőrön gyakran megjelenő pattanások, aknék, mitesszerek állapotán, illetve felveszik a harcot azok kialakulása ellen.

Miért hasznos az éjszakai krém?

Az éjszakai krémek másféleképpen hatnak a bőrre, mint a nappaliak, amellett éjjel a bőrünk fogékonyabb a hatóanyagokra. Míg egyes krémeknek azonnali hatásuk van a pihenőidő alatt, és kisimultabbnak látjuk a bőrünket már reggel, ébredés után, addig a legtöbb készítmény esetében mintegy három hetet várni kell – ami a bőrsejtek megújulásának hozzávetőleges ideje – az érzékelhető hatás elérése érdekében. Azt is tudnunk kell, hogy a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin termelődését stimuláló hormonszintézis alvás közben fokozódik.

Az éjszakai krém összetevői eltérőek a nappalitól: tápláló, sejtmegújító, a bőr rugalmasságát helyreállító hatóanyagokat tartalmaznak, melyek mélyen hidratálnak. A krémek általában könnyű, gél állagúak. A legfontosabb azonban a rendszeresen elégséges ideig tartó alvás – ez minden, közvetlenül a lefekvés előtt alkalmazott krém jótékony hatásának előfeltétele.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.