Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Burn-out a családban – 2. rész

Érdekességek2017. július 22.

Amikor a mindennapi élet kezd ellenőrizhetetlenné válni, és a család a szétesés, a szülő a burn-out szélén áll, sürgős lépéseket kell tenni, mielőtt még jobban felpörögnének az események.

Ha pl. a szülők közt meggyengült a kapcsolat, késedelem nélkül annak javítására kell törekedni, többek közt azért, hogy végül ne az egyik szülőre maradjon minden gond, feladat. Ez az első, elkerülhetetlen lépés – mondják a pszichológusok. A szülőknek újra egymásra kell találniuk, bízniuk egymásban, számítaniuk egymásra, együtt megbirkózva a családi teendőkkel, gondokkal. Csak azután következzék a gyermekekkel kialakított kapcsolat felülvizsgálata.

Ha velünk is ez a helyzet, a fentiek szellemében javítanunk kell a szülői imázson, továbbá visszanyerni önbizalmunkat, és a döntően pozitív magatartást a gyermekek irányításában. A családi életben új szabályokat állítsunk fel! A pszichológusok azt ajánlják, hogy tartsunk rendkívüli családi „összejövetelt”, ahol minden családtag jelen van, még a legkisebbek is. Ez alkalmat nyújt a család működési zavarai, a családtagok viselkedési problémái és más, stresszt okozó tényezők feltárására. Mindenki mondja el, ami a szívét nyomja, és közösen találjanak elfogadható megoldást, melyek védik a szülőket a túlterheltségtől és kiégéstől. Dolgozni kell az érzelmeken, továbbá rátalálni a stressz forrásaira, és azok megszüntetésének módozataira. A cél? Újra felfedezni a családi együttlét örömét, és egyenletesen elosztani a terheket. Hogy többé ne érezzük úgy: összeroskadunk. Ha mégsem tudunk kikerülni a burn-out-ból, érdemes szakember tanácsát kérni.

A gyermeküket egyedül nevelő szülőknél gyakoribb a burn-out?

Azt hihetnénk, hogy az egyszülős családban nő a burn-out kockázata. Mégis, a kutatások szerint ez nem így van. Ezeknek az anyáknak (ritkábban apáknak) nincs más választásuk, mint tartani magukat – állítják a pszichológusok. Be kell osztaniuk az erejüket, és így általában nem égnek ki… Hiszen sokszor a gyerekek megértőbbek és összetartóbbak, ami azt mutatja, hogy szeretik erősnek látni az anyjukat, apjukat, akivel könnyen összeférnek. Szükségképpen ezek a „szóló” szülők egyedül hatékonyabbak és megbízhatóbb gyermeknevelők, mintha párban lennének. 


4 figyelmeztető jel

1. Hiperaktivitás, ami állandón zaklatottságra utal. A „pörgős” szülő, aki belefárad abba, hogy mindent irányítani és felügyelni akar a családban, látható kimerültsége ellenére sem áll le. Ha figyelmeztetik, nem hallgat rá.

2. Szomorúság, feszült idegállapot, állandó hangulatváltozások.

3. Egy helyben topogás érzése a napi kötelezettségek teljesítése tekintetében. A tökéletes szülőkép elérhetetlenségének érzése.

4. Lelki összeroppanás, erős fáradtság, hiányzó energia, képtelenség a talpra állásra. Akár a legegyszerűbb feladat felnagyítása; kétségbeesés emiatt.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Válogatósság, vagy evészavar? Így ismerhetjük fel gyerekeknél!

2024. április 09.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

Gyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát. 

Sarnyai Tünde elmondta, hogy a 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.

Nem bírja a terhelést? Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

2024. április 09.

A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetek utalhatnak szívelégtelenségre?


Ödéma a bokánál
A szívelégtelenség vezető tünete a járóképes pácienseknél az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Az ágyhoz kötött betegeknél a gravitáció miatt az ödéma nem láthatóan, a mélyen fekvő területeken jelentkezik.) Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük szűknek tűnik. 
Indokolatlan kimerültség
Ha a szív gyengesége miatt nem jut elég vér az izmokba, a szervekbe, a korábban természetes, mindennapos tevékenység is fárasztónak tűnhet.
Légszomj
A légszomj, a zihálás főként fizikai aktivitás közben jelentkezhet, de később akár alvás közben is ébredhet arra a páciens, hogy levegőért kapkod. Ha egy diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet. 
Erős szívdobogás
A gyors, erős szívdobogás (palpitáció) azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. 
Köhögés
A tüdőben pangó folyadék miatti köhögés gyakran fehér vagy rózsaszínes váladékot hoz felszínre.
Étvágytalanság, hányás
Előfordulhat, hogy emésztőrendszer elégtelen vérellátása miatt a beteg úgy érzi, teli van, nem tud enni, akár hányingert, hányást is tapasztalhat. 


Milyen vizsgálatokra lehet szükség?


Ha valaki az ismertetett tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist. Ráadásul a betegségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés – és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali – és a globális szívelégtelenség, amelyek különböző kezelést igényelnek. Már csak a különbségtétel miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.