Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Csak az íze kedvéért...? – Így ne egyél többet, ha már nem vagy éhes!

Érdekességek2017. március 03.

Étkezéseink alkalmával gyakran előfordul, hogy ugyan már jóllaktunk, de engedünk a falánkság kísértésének... Úgy érezzük, nehéz abbahagynunk az evést, ha nagyon ízlik az étel, vagy már megszoktuk, hogy „csak úgy” veszünk még belőle. Szerencsére, ha figyelünk rá, elkerülhető, hogy átlépjük a teltségérzet-küszöböt, és megtanulható a jól szervezettség, a szemléletmódváltás táplálkozási szokásainkban is. 

Tegyük le az evőeszközt két-három falatonként, ne nézzünk tv-t evés közben, csak akkor és addig együnk, míg éhséget érzünk... Megannyi jó tanács a hízás megelőzésére, melyeket már sokszor próbáltunk megfogadni – kevés sikerrel. Valójában a tények azt mutatják, hogy nagyon oda kell figyelnünk, és nem kis elszántságot kell mutatnunk a jóllakottság utáni evés megakadályozása érdekében. Hiszen nem könnyű ellenállni a vágynak, hogy újra vegyünk a finom falatokból, vagy csokoládét, más édességet, ropogtatnivalót fogyasszunk a későbbiekben, amikor már felálltunk az asztaltól. Az eredmény természetesen az, hogy nehéznek érezzük a gyomrunkat, és gyakran bűntudatunk is van, amiért sokat ettünk. És mi lenne, ha ez egyszer komolyan elhatároznánk, hogy „új rendszert” vezetünk be táplálkozásunkban? 10 javaslattal járulunk hozzá az étkezések jobb megszervezéséhez, valamint az éhség csillapításán túli evés, nassolás elkerüléséhez:

 


1. Csak azt együk, amit szeretünk - még ha fogyni akarunk is!

Üres főzeléket fogyasztunk ebédre, miközben egy tányér lasagne-ról álmodozunk, és közben reménykedünk, hogy ezzel jót teszünk a vonalainknak? Nem biztos, hogy helyesen járunk el... A jóllakottság érzése az agyból indul ki, és összefügg azzal, hogy amit megeszünk, egyezik-e pszichés állapotunkkal. – állítják a táplálkozási szakemberek. Ez esetben biztosan nem - de mi lenne a jó megoldás? A példánál maradva: fogyasszunk egy kis adag lasagne-t, előtte zöldséglevessel, utána gyümölccsel - így kielégítjük éhségérzetünket és a vágyunkat is. Sokkal hasznosabb, ha ízlésünk szerinti, könnyű, de tápláló ebédet fogyasztunk, amit nem kell „kompenzálnunk” későbbi nassolással, vagy a gyomrunkat megterhelő, nehéz vacsorával.

2. Ne várjunk az utolsó percig az étkezéssel!

Farkaséhesek vagyunk ebédidőben, de mielőtt indulnánk a büfébe, ebédlőbe, be akarjuk fejezni a megkezdett munkát? Ha nem égetően fontos, szakítsuk félbe, és időben menjünk ebédelni. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy később már „rávetjük”magunkat az ételre, amellett nehéz, túlságosan kalóriadús ételt választunk, és valószínűleg túllépjük a telítettségérzés küszöbét is. Ugyanez tanácsolható, ha meghívnak minket étterembe, vagy vendégül látnak ebédre, vacsorára: ne menjünk egyik helyre sem farkaséhesen! Jobban tesszük, ha megelőzzük a nagyfokú éhségérzet kialakulását azzal, hogy indulás előtt elfogyasztunk pld. egy joghurtot, vagy egy vékony szelet sonkát, sovány sajtot. Így étvágyunk csökken, és elkerüljük, hogy vendégségben, étteremben túl sokat együnk, továbbá gyorsabban is jóllakunk.

3. Kisebb tányérban tálaljuk fel az ételt!

Többet ér egy teli kisebb tányér, mint egy félig rakott nagy... Pszichológiai kísérletek bizonyítják, hogy ez az optikai csalódás segít hamarabb elérni a jóllakottság érzését. A célt még elősegíthetjük azzal, hogy gusztusosan, jól elrendezetten tálaljuk fel az ételt a kisebb tányéron, kellemes környezetet kialakítva. Minden érzékünk vegyen részt a teltségérzet megvalósításában. - javasolják a táplálkozási szakemberek.

4. Állandó időpontokban étkezzünk!

Helytelen az a szokás, hogy akkor étkezünk – legyen az a nap bármely időszaka -, amikor időnk van rá, mert ezzel megzavarjuk az éhség- és jóllakottság-érzet kialakulásának ritmusát. Meghatározott étkezési időpontok hiányában nehéz kontrollálni a táplálkozás mértékét és módját. Amellett ilyenkor az a nem elhanyagolható hátrány is jelentkezik, hogy a rendszertelen étkezések után a szervezet „kénytelen” minden alkalommal inzulint termelni, így a zsír fokozottan tárolódik a szervezetben.

5. Nyugodt körülmények közt, ülve együnk, és ne vonjuk el a figyelmünket róla!

Az ebédet az íróasztal mellett, a computer előtt, vagy a büfében állva fogyasztani, tv-nézés közben vacsorázni, evés közben újságot olvasni... Nincsenek is ennél „jobb” módszerek arra, hogy többet együnk a kelleténél! Amikor az agyat más feladat köti le, mint az evés, nem tudja közvetíteni a gyomor telítettségének üzenetét, és így megakadályozni a nagyobb mennyiségű étel elfogyasztását.

6. Igyunk vizet a fogások között!

Ebédnél, vacsoránál ne feledkezzünk meg a vízivás jelentőségéről, ha mérsékelni szeretnénk az ételfogyasztást. Ugyanis a hidratáció egyik kedvező hatása lehet, hogy hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat. Egy-két pohár víz étkezés közben növeli a gyomorban a telítettség-érzetet, anélkül, hogy kalóriát vittünk volna be a szervezetbe. Meleg itallal (pld. teával) és szénsavas ásványvízzel a dolog még jobban működik...

7.  Ne „lapátoljuk be” az ételt!

Kellő ideig, az ételt jól megrágva együnk – ezt a kulcsfontosságú tanácsot nem lehet elégszer hangsúlyozni! Ugyanis minél gyorsabban eszünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy „teletömjük” magunkat... A jóllakottság elkerülhetetlen élettani jelenségeken nyugszik. – emlékeztetnek a szakemberek. Kb. 20 perc kell ahhoz, hogy az étel gyomorba érkezésekor kibocsátott  neuroendokrin üzenetek (neuroendokrin rendszer=az idegrendszer és a belső elválasztású mirigyek rendszere) elérjék az agyat.  Márpedig ez a 20 perc hosszúnak tűnhet, különösen, ha egyedül eszünk... Mi lehet a megoldás? Ne együnk sietően, közben pedig rendszeresen osszuk ketté a falatokat, így megelőzve a „belapátolást”. Javasolható még, hogy az étkezés közepe táján tartsunk egy kis szünetet.

8. Törekedjünk a változatosságra!

Az egytálételek főétkezéskor nem vezetnek eredményre, ha fogyni akarunk... Minél többféle egy menü, annál tartósabb lesz a jóllakottság érzése étkezés után, ugyanis a szervezet több időt fordít a különböző tápanyagok asszimilálására. Ajánlott hát egy menüt pld. nyers zöldségekből álló előétellel kezdeni, azután kisebb adag hús, vagy hal következzék (a proteinek jóllakottság-érzést elősegítő hatása bizonyított), zöldfőzelékkel, vagy barnarizs-körettel. Fejezzük be az étkezést friss gyümölccsel, gyümölcssalátával, esetleg olajos magvakkal.

9. Ne mellőzzük a keményítő tartalmú ételeket!

Még diétázáskor se hanyagoljuk el a keményítő tartalmú ételek beiktatását az étrendünkbe. A táplálkozási szakemberek szerint a fogás egyharmadát kell képezniük, a másik kétharmad álljon proteinekből és friss zöldségekből. A gabonafélék (árpa, búza, rozs, rizs, kukorica, zab...) és a belőlük készült termékek (tésztafélék, pékáruk, gabonapelyhek, burgonya, tönköly stb.) gazdagok keményítőben, ezért kellő arányban fogyasszuk őket.

10. Alacsony cukortartalmú desszerttel fejezzük be az étkezést!

„A sós gerjeszti az étvágyat, míg a cukros megszünteti”. – tartja egy mondás.  A só kiemeli az ételek ízét, így hajlamosak vagyunk még többet fogyasztani belőlük. A cukor az inzulin kiválasztását idézi elő, ami növeli a leptin, a teltségérzet hormonjának szintjét a zsírsejtekben. Ez persze nem ok arra, hogy tortát együnk minden étkezés után, de egy kevés édesség, vagy édes gyümölcs ajánlott befejezésül, hogy „nyugodt” gyomorral távozzunk az asztaltól.

 

 

Hasznos még  tudnunk a teltségérzés kapcsán: 
- Ha nehéznek érezzük a gyomrunkat étkezés után, és az a benyomásunk, hogy túl sokat ettünk, semmi kétség: túlléptük a jóllakottság küszöbét. 
- Ahhoz, hogy időben abbahagyjuk az evést, tudni kell felismerni a határt. Gyakoroljuk magunkat abban, hogy figyeljük meg, mikor kezd kevesebb élvezetet okozni az evés: ez azt jelzi, hogy már nincs messze a jóllakottság.
- Ne keverjük össze a jóllakottságot a mértékletességgel. Ne álljunk fel az asztaltól úgy, hogy azért még éhesek maradtunk Hiszen ez azzal a kockázattal jár, hogy egy óra múlva már nassolni valóra, kalóriadús táplálékra vágyunk.

 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Válogatósság, vagy evészavar? Így ismerhetjük fel gyerekeknél!

2024. április 09.

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros. Az étkezési problémákkal kapcsolatban Sarnyai Tündét, a Gyermekgyógyászati Központ dietetikusát kérdeztük.

Gyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát. 

Sarnyai Tünde elmondta, hogy a 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.

Nem bírja a terhelést? Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

2024. április 09.

A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Milyen tünetek utalhatnak szívelégtelenségre?


Ödéma a bokánál
A szívelégtelenség vezető tünete a járóképes pácienseknél az alsó végtagon megjelenő ödéma. (Az ágyhoz kötött betegeknél a gravitáció miatt az ödéma nem láthatóan, a mélyen fekvő területeken jelentkezik.) Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a zokni nagyon mélyen bevág a lábszárukba, bokájukba és a cipőjük szűknek tűnik. 
Indokolatlan kimerültség
Ha a szív gyengesége miatt nem jut elég vér az izmokba, a szervekbe, a korábban természetes, mindennapos tevékenység is fárasztónak tűnhet.
Légszomj
A légszomj, a zihálás főként fizikai aktivitás közben jelentkezhet, de később akár alvás közben is ébredhet arra a páciens, hogy levegőért kapkod. Ha egy diagnosztizált betegnél jelentkezik fekvő pozícióban a légzési nehézség, érdemes megemelni a felsőtestet. 
Erős szívdobogás
A gyors, erős szívdobogás (palpitáció) azért alakul ki, mert a szív így próbálja normalizálni a vérkeringést. 
Köhögés
A tüdőben pangó folyadék miatti köhögés gyakran fehér vagy rózsaszínes váladékot hoz felszínre.
Étvágytalanság, hányás
Előfordulhat, hogy emésztőrendszer elégtelen vérellátása miatt a beteg úgy érzi, teli van, nem tud enni, akár hányingert, hányást is tapasztalhat. 


Milyen vizsgálatokra lehet szükség?


Ha valaki az ismertetett tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist. Ráadásul a betegségnek különböző típusai vannak, így a szisztolés – és a diasztolés szívelégtelenség, valamint a bal oldali -, a jobb oldali – és a globális szívelégtelenség, amelyek különböző kezelést igényelnek. Már csak a különbségtétel miatt is nagyon fontos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 

Hatásos tavaszi tisztítás gyömbéres italokkal

2024. április 08.

A meghökkentő külsővel megáldott gyömbérgyökér számos értékes belső tulajdonsággal rendelkezik, gyógyító erejénél fogva már évezredek óta használják különféle betegségek orvoslására.  

A gyömbérgyökér sajátos, édeskés-csípős illóolaja nem csak gyógyhatású anyagokat tartalmaz, hanem csodálatos aromát kölcsönöz a gyömbérrel készült ételeknek, italoknak, de a gyökér magában, nyersen elrágcsálva is finom és hatásos.

Emésztési problémákra és hányingerre kiváló

A gyömbér jótékonyan befolyásolja a közérzetet főleg utazás, terhesség során vagy egyéb okból fellépő émelygés, hányinger esetén.

Hatóanyaga mérsékli a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a háborgó gyomrot, serkenti az emésztést és javítja az étvágyat. Nem befolyásolja viszont az idegrendszert, és nincsenek mellékhatásai, mint a hasonló céllal fogyasztott gyógyszereknek, ezért vezetés közben és terhesség alatt is sokat segíthet.

Utazáskor fellépő rosszullét esetén célszerű előtte néhány órával fogyasztani belőle, akár nyersen is. Emésztésjavító, tisztító hatása révén remek kiegészítője a fogyókúráknak, tavaszi méregtelenítésnek is.

Meghűlésre és immunerősítésre

Nemcsak az emésztési problémák, hanem a meghűléses megbetegedések kezelésében is hatásos: fokozza az immunrendszer működését, melegíti a testet és serkenti a szervezet aktivitását, ráadásul hatóanyagai segítik az influenzavírusok elpusztítását is.

Gyulladáscsökkentő, tisztító hatása révén hatékony háziszer a megfázás, hörghurut, nátha orvoslásában. A hosszúra nyúlt évszakváltás megterhelő hatásait ellensúlyozhatjuk, ha gyömbérből készült italokkal is erősítjük immunrendszerünket.