Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Csak óvatosan a szülés utáni fogyókúrával

Érdekességek2022. március 13.

Fotó: gettyimages.com

Felszedett fölösleges kilók, kimerültség, átmeneti depresszió, újfajta teendők garmadával… De szerencsére ott a bébi! A nagy öröm mellett nehézségekkel teli a kismamák élete a szülés után. És a legtöbbjüknek egy vágya van: ugyanúgy nézzenek ki, mint azelőtt. Ha mi is így vagyunk vele, azért vigyázzunk, hogy ne törekedjünk túl gyorsan a régi alakunk visszanyerésére.

Miért nem jó a túl korai fogyókúra?

Mindenekelőtt a szoptatás miatt, mert az anyatej minőségét közvetlenbefolyásolja a kismama táplálkozása. A gyermekágyból való visszatérés után a hormonális egyensúly még nem állt helyre, a fogyókúrázást célzó erőfeszítések ezért sem ajánlottak – figyelmeztetnek a szakemberek. Elégedjünk meg a kiegyensúlyozott, tápanyagdús, de kalóriaszegény táplálkozással, és a szülés utáni talpra állással.

Nyugodjunk meg: a szervezet fokozatosan regenerálódik, a hormonszintek később normalizálódnak, alakunk is változni fog. Ha pedig szoptatunk, a szervezet nagymértékben merít a tartalékaiból a tejképződés elősegítése érdekében. Így természetes úton biztosan lemegy rólunk 1-2 kg, amiből bátorítást kaphatunk a jövőbeli fogyási terveinket illetően.

A rendszertelen táplálkozás hizlal!

Szülés után jön az idegesség, szorongás főként amiatt, hogy vajon mindent jól csinálunk-e az új anyaszerepben – de a külsőnk is aggodalomra ad okot. Nem érünk rá rendesen enni, vashiányos állapot léphet fel, ami az állandó éjszakai felkelésekkel együtt tartós fáradtságot okoz. Ugyanakkor azt érezzük, hogy mindenképp le kell adni a súlyunkból – amivel azonban nem szabad sietnünk.

A mértékletes fogyás érdekében ajánlott fokozatosan csökkenteni a kalória-bevitelt, de előnyben kell részesíteni a jóllakottság érzetét keltő élelmiszereket. Tegyünk meg mindent azért, hogy ne érezzük éhesnek magunkat kis időre sem a nap folyamán. Bármennyire nehéz, próbáljunk rendszer szerint, kiegyensúlyozott étrendet követni. Ellenkező esetben az alkalmankénti, „csak úgy bekapunk valamit” jellegű táplálkozás hízáshoz vezet. Tudnunk kell, hogy a jól elosztott, proteinben gazdag étrend (a hús-hal-tojás hármasával) tápláló, és hosszabb időre elnyomja az éhségérzetet.

Fontos az alacsony GI

Tanácsolható még, hogy alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszerek fogyasztását részesítsük előnyben. A GI érték megmutatja, hogy az ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál inkább növeli a vércukorszintet, és szervezetünk annál több inzulint termel, oly módon, hogy bejuttatja a cukrot a sejtekbe.

Márpedig amikor a cukor kiválasztódik a vérből, leesik a vércukorszint, és innen eredhet a kényszeres evés, a hirtelen támadt éhség következtében. Ráadásul az inzulin elősegíti a zsír raktározódását. Minél több inzulint választ ki tehát a szervezet, annál „biztosabb” a kilók felgyülemlése. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek nem emelik a vércukorszintet, és így megakadályozzák a fölösleges evés, nassolás utáni vágyat, továbbá a zsírok lerakódását.

Ebből a szempontból ajánlottak például az említett, proteinben gazdag vörös húsok, halfélék, a tojás; a gyümölcsök közül például az alma, cseresznye, grapefruit, a zöldségek közül a száraz hüvelyesek (lencse, szójabab, szárazbab, csicseri borsó), továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, cereáliák.


Testmozgás, amint lehet

Hetente legalább háromszor járjunk speciális, szülés utáni tornára, melyben szerepeljenek a gátizmokat megerősítő gyakorlatok. Fontos az is, hogy naponta többször menjünk ki a szabadba sétálni a babával – mely mindkettőnknek jót tesz. Az (enyhébb) sporttevékenységet a gátizom-torna befejezése utáni időre vegyük tervbe. Mindenféle fizikai aktivitással több kalóriát égetünk el, így fogyunk, és izmainkat is rugalmasabbá tesszük. A mozgás egyúttal endorfin hormont szabadít fel, mely a boldogság érzését segíti elő, „felelős” a jó közérzetért. Erre pedig igazán szüksége van egy kismamának a szülés utáni nehéz időszakban.

Fotó: gettyimages.com

A kismama sajátos táplálkozási igényeinek kielégítése

A terhesség és szülés időszakában a szervezet hajlamos egyes tápanyagok fokozott mértékű raktározására. Ezért a későbbiekben ajánlott átalakítani az étrendet az orvos által javasolt szempontok és persze a fogyási vágy figyelembevételével, a fontos ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok előtérbe helyezésével. Néhányat kiemelünk közülük.

Ez az ásványi anyag alapvetően fontos az idegrendszer egyensúlyban tartására (ha ránk tör a „baby blues” a szülés utáni időszakban) és segít a fáradtság leküzdésében. Hiányának fő tünetei lehetnek: ingerlékenység, kimerültség, depresszív állapot… Bővelkedik benne például a kesudió, fekete tea, kakaópor, mandula, étkezési búzacsíra, barna rizs, fehérbab, tengeri hal.

A szüléskor és az utána bekövetkezett vérveszteség vashiányt okoz. Ami miatt szintén egyre fáradtabbnak érzi magát a kismama. Ezért ajánlott később is folytatni a terhesség alatt megkezdett vaspótlást, magas vastartalmú táplálékok fogyasztásával, úm. vörös húsok, időnként véres hurka, borjúmáj, tojás, száraz hüvelyesek, petrezselyem.

A terhesség alatt nagyobb a kalciumszükséglet, így a szülés után a szervezetnek nagyobb kalciumbevitelre van szüksége. A kalciumhiány álmatlanságot, éjszakai izomgörcsöket, depressziót, ingerlékenységet okoz. Bővelkednek kalciumban: a tejtermékek, egyes ásványvizek, a szardínia, szezámmag, mandula.

Ez az ásványi anyag javítja az immunrendszer működését, gyorsítja a szülés során keletkezett, esetleges sérülések hegesedését. Gazdag benne: a vörös hús, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a búzacsíra, kagyló, osztriga, olajos magvak (dió, mogyoró).

Az egyik legjobb antioxidáns. A fáradtság nyomán egyre csökkenő energia visszanyerésén kívül stimulálja a bőr kollagén termelését, mely hasznos a szülés után megereszkedett bőrszövetek regenerálódásában. Magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök pld. a fekete ribizli, citrom, narancs, kivi, földieper, cseresznye… A zöldségek közül kiemelendő a csemegepaprika, brokkoli, spenót, karfiol, petrezselyem, savanyú káposzta.

Ez a zsírsav elengedhetetlenül fontos szoptatáskor, hozzájárul a baba megfelelő fejlődéséhez. Segít jobban átvészelni az ebben az időszakban gyakori hangulatromlást („baby blues”), mert elősegíti a kiegyensúlyozott lelkiállapot megtartását. Különösen nagy mennyiségben tartalmazzák: a zsíros halak (szardínia, hering, lazac, makréla), colza olaj, dió, lenmag.

Fontos nyomelem, mely többek közt segíti a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartását, minthogy harcot folytat a vízvisszatartás ellen. Így befolyásolja a megfelelő só- és vízháztartást, a vérnyomás szabályozottságát. Bővelkedik benne: burgonya, cékla, spárga, uborka, paradicsom, sütőtök; édeskömény, a gyümölcsök közül a banán, sárgabarack, sárgadinnye, valamint számos szárított gyümölcs (aszalt szilva, barack, füge, datolya).


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Az auditív feldolgozási zavar folyamata és tünetei

2025. december 18.

Az auditív feldolgozási zavar (APD) egy hallási probléma, amely a 3-5%-át érinti az iskoláskorú gyermekeknek. A gyermekek, akik ezzel a problémával küzdenek, nem tudják ugyanúgy megérteni, amit hallanak, mint más gyerekek. Ennek oka, hogy a fül és az agy nem működik teljesen együtt.

Valami megzavarja azt a folyamatot, ahogyan az agy felismeri és értelmezi a hangokat, különösen a beszédet.

A gyermekek általában normálisan érzékelik a hangokat, mivel képesek hallani azokat a hangokat, amelyeket egy csendes környezetben (pl. egy hangtalan szobában) adnak ki. A probléma akkor jelentkezik, amikor a gyermekek nehezen ismerik fel a szavakban lévő hangok közötti apró eltéréseket, még akkor is, ha a hangok elég hangosak ahhoz, hogy hallják őket. Ezek a problémák gyakran előfordulnak zajos környezetben – pl. iskolai osztályteremben, játszótéren vagy bulikon –, ahol sok háttérzaj van.

A glaukóma diagnosztizálásának lehetőségei

2025. december 17.

A zárt csarnokzugú glaukóma, ami Magyarországon nem ritka, krónikus és heveny formában is megjelenhet. Ez a glaukóma forma a Föld teljes népessége tekintetében a vezető glaukómás vaksági ok. 

Heveny formában a szemnyomás nagyon megemelkedik. Ez jelentős fájdalommal is járhat. A zárt csarnokzugú glaukómára főként azok hajlamosak, akiknek a szemük kissé kisebb, mint a szokásos normális szem. Az életkor előrehaladtával, már nagyjából 40 éves kor körül a szemlencse jelentősen nagyobbodni kezd. Ilyenkor, ha a hely kicsi, a szemlencse a pupilla területében elzárhatja a szem belső folyadékának (a csarnokvíznek) az áramlását, és ez váltja ki a csarnokzug elzáródását. Bár a probléma még az elzáródás előtt végzett egyszeri, ambuláns lézer kezeléssel teljesen megelőzhető, ez a kockázat fel nem ismerése miatt sokszor elmarad, és a beteg már csak a súlyos és végleges látáskárosodás kialakulása után kerül lézerkezelésre. Tehát ha valaki távolra pluszos szemüveget hord vagy a családban volt már glaukóma, szemét mindenképpen rendszeresen ellenőrizni kell tünetmentesen is. A szemorvosi vizsgálatkan alaposnak és hozzáértőnek kell lennie, nem elég, csupán a szemnyomásmérés. A krónikus zárt csarnokzugú glaukóma forma tünetszegényebb. A nyitott csarnokzugú glaukómák pedig teljesen fájdalmatlanok. Magyarországon a nyitott csarnokzugú glaukóma formák a leggyakoribb zöldhályog típusok. Erősen hajlamosít rá a rövidlátás és a vérrokonok között előfordult nyitott csarnokzugú glaukóma. Éppen ezért a fenti kockázati tényezőkkel bíró személyeknek különösen fontos a 40 éves kor feletti életszakaszban a rendszeres és jó minőségű szemorvosi vizsgálat, még teljes panaszmentesség esetén is.

Vegye komolyan a kézzsibbadást, izomsorvadást is okozhat!

2025. december 17.

Ártalmatlan tünet, de akár komoly betegség is állhat a kézzsibbadás mögött, amivel már az első tünetek megjelenésekor fontos lenne foglalkozni. Fontos ugyanis megtalálni az okot, hogy nem áll-e a háttérben idegkárosodás, amely akár kézsebészeti beavatkozást is igényelhet. Minél hamarabb kiderül, mi okozza a zsibbadást, annál nagyobb az esély a panaszok megszüntetésére és a káros következmények visszafordítására.

Talán mindenkivel előfordult már, hogy bizsergést, érzéketlenséget, tűszúrásszerű vagy égő érzést tapasztalt az ujjaiban vagy a kezében. Az átmeneti kézzsibbadás mögött néha teljesen ártalmatlan okok állnak, ilyen lehet az, amikor egy rossz testhelyzet vagy tartós mozdulatlanság miatt alakul ki. A vérkeringés visszaállításával és a testhelyzet változtatásával hamar elmúlnak a panaszok. Ugyanakkor, ha a zsibbadás ismétlődik vagy látszólag teljesen ok nélkül jelentkezik és nem is múlik el, komolyan kell venni a panaszokat. Olyan betegség is állhat ugyanis a háttérben, amelyhez orvosi, többnyire kézsebészeti szakértelem szükséges.

Dr. Sándor Zoltán kézsebész szerint a zsibbadás mögött leggyakrabban kéztő- vagy könyök alagút szindróma áll. Ebben az esetben a felső végtag érintett részein az idegek tartós nyomás alá kerülnek például gyulladás, munkahelyi vagy sportból adódó túlterhelés, hormonális változások miatt. Mindez azért gond, mert ha egy ideg túl hosszú ideig van leszorítva, nem tudja funkcióját megfelelően ellátni, ez pedig izomsorvadáshoz és az ujjak érzéketlenné válásához vezethet. A folyamat egy idő után nem visszafordítható és sajnos a végtag mozgáskorlátozottságához vezethet.