Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Csakraharmonizáció megfelelő étrenddel

Érdekességek2024. március 31.

Testünk hét energiaközponttal, azaz csakrával rendelkezik. Ezek mozgása, nyitottsága vagy éppen zártsága kihat testi-lelki egészségünkre. Szellemi gyakorlatok, testmozgás, jóga és számtalan más tevékenység mellett a szervezetünkbe bevitt táplálékkal is igen nagy hatást gyakorolunk csakráinkra, ezért fontos odafigyelnünk arra, mi az, amit megeszünk.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Étrendek és csakrák

A táplálkozási formák az egyes csakráknak megfeleltethetők. Így például a vegyes táplálkozás az első, gyökércsakrához köthető, mely a hátgerinc alsó végénél helyezkedik el. Az első csakra, mint Maslow piramisának első szintje a fizikai léthez kapcsolódik, a puszta anyaghoz.

A második csakra a nemi szerveknél található, az ovo-lakto vegetáriánus életmóddal áll párhuzamban. Ez a kreativitás csakrája is, e mellett pedig szexuális viselkedésünket irányítja.

Harmadik csakránk a gyomorszájnál helyezkedik el, a lakto vegetáriánus életmód köthető hozzá. Szerveink közül a hasnyálmiriggyel van kapcsolatban, de befolyásolja az epehólyag működését, és az idegrendszert is. Érzelmeink, személyes erőnk ezen a csakrán keresztül nyilvánul meg.

A negyedik csakra a szívnél található, a csecsemőmiriggyel van kapcsolatban, a szívet, a vért, a vérkeringést irányítja, és az immunrendszert szabályozza. Táplálkozási szokásoknál a tiszta növényi vegetáriánus életmód a megfelelője. Ezen a csakrán keresztül éljük meg a szeretetet.

A toroknál található az ötödik csakránk, mely a pajzsmiriggyel és a csak növényi, nyers vegetáriánus életmóddal áll kapcsolatban. Ezen a szinten nyilvánul meg a „hangunk”, ez a szint felel kifejezésmódunkért, kommunikációnkért és értékítéletünkért.

A harmadik szem csakra a hatodik csakránk, mely a homlok közepén található. A nyers gyümölcsből és olajos magvakból álló étrendnek felel meg. Szervezetünkben az agyalapi miriggyel áll kapcsolatban és ezen a csomóponton keresztül ismerhetjük fel saját lelki természetünket.

Hetedik, vagy koronacsakránk a fejtetőnél található. A tiszta nyers gyümölcs étrend felel meg neki, szerveink közül pedig a tobozmiriggyel van kapcsolatban, a felső agyat irányítja. Ezen a csakrán keresztül közelíthető meg az isteni lényeg.


Szívcsakra-étrend

Étrendünk alapján a különböző csakra szinteket erősítjük meg. A közös célt, az emberiség magasabb szellemi szintre való emelkedését az segíti elő, ha egyre többen élünk a magasabb csakra szinteknek megfelelően, egyre tisztább az étrendünk. Közös érdekünk, hogy változtassunk étkezési szokásainkon, ki-ki a maga szintjén fogyasszon tisztább táplálékot. Ezzel nemcsak a saját testünk tisztulási folyamatát, hanem lelki fejlődésünket és bolygónk szellemi fejlődését is szolgáljuk. Az ötödik, hatodik és hetedik csakrának megfelelő nyers illetve csak gyümölcsevő táplálkozást napjainkban még nagyon kevesen tudják huzamosabb ideig megtartani, ám böjtölő célzattal mindenki számára tanácsos három-hét napig így étkezni minden évszakváltáskor.

Milyen előnyökkel jár, ha valaki képes a szív csakrához tartozó, csak növényi vegetáriánus életmódot folytatni? A fizikai jól-lét állapotába kerül, mely a test helyes sav-bázis egyensúlyának köszönhető. Az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek enyhén lúgos hatásúak, ahogy a legtöbb testnedvünk, például a vér, a vizelet, a nyál is, így egyből kizárjuk a gyulladásos betegségek létrejöttét, hiszen gyulladás csak akkor keletkezik, ha testünk elsavasodik.

Szellemi szinten sokkal jobban tudjuk kontrolálni gondolatainkat, cselekedeteinket és érzelmeinket. Könnyebben hangolódunk a pozitív dolgokra, és könnyebben maradunk meg ebben a harmonikus állapotban, megteremtve belső nyugalmunkat, mely külső környezetünkre is kihat majd. Jobban ráhangolódunk a pozitívra, mindenben ezt vesszük észre: ami dicséretreméltó, ami számunkra fejlesztő hatású. Önmagunkba és másokba vetett hitünk és bizalmunk megnő, mely segít megvalósítani a kitűzött célokat és kifogyhatatlan energiaforrásként mindig meríthetünk belőle. Azonban a legfontosabb mindezek mellett az, hogyha a szívcsakra aktivizálódik, akkor spirálisan, előbb az alatta levő harmadik, majd a felette levő ötödik, aztán a második, hatodik, az első és hetedik csakrák működését is beindítja, és ezzel utat nyit nekünk a szellemi dimenziók, a tökéletesség felé.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.