Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Csecsemőkori kólika és posztbiotikum: kérdések és válaszok szülőknek

Érdekességek2021. június 29.

A csecsemőkori hasfájás az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kisgyermekes szülők orvoshoz fordulnak. Egyes felmérések szerint akár minden második gyermeket is érintheti a csecsemőkori krónikus hasfájás, vagy más néven kólika. 

Fotó: gettyimages.comA csecsemőkorban a sírás nem feltétlen utal kóros állapotra, de a Wessel-féle „hármas szabállyal” megállapítható kólika mégis számos család életét nehezíti meg: 3 hónaposnál fiatalabb (újabban 5 hónap), egyébként egészséges csecsemő 3 vagy több órát, 3 vagy több napon át egy hét alatt sír. 

Egy síró baba hangja, aki görcsökkel küzd, a legzavaróbb, figyelemkeltő és cselekvésre ösztönző hang, ami létezik számunkra – egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint

A csecsemőkori kólikát manapság a funkcionális kórképek közé soroljuk, ez azt jelenti, hogy nincs mérhető, kimutatható szervi elváltozás a hátterében. Ugyanakkor vannak kórképek, amelyeket ki kell zárni a csecsemőkori krónikus hasfájás hátterében, de a kólika esetén is beszámolnak újabban a bélflóra jellegzetes elváltozásáról, a diszbiózisról.

A diszbiózist (dysbiosis) a jótékony baktériumok alacsony mennyisége, valamint a káros baktériumok, gombák vagy paraziták elszaporodása okozhatja. Az elmúlt tíz évben a bélrendszeri diszbiózis előfordulási arányának drámai növekedése figyelhető meg, melyben a környezeti- és életmódtényezők egyaránt nagy szerepet játszanak. A bél egészségének helyreállításához, illetve egészségének megőrzéséhez a megfelelő életmód kialakításával is hozzájárulhatunk. Egyik javasolt kezdet lehet a megfelelő táplálkozás mellett a széles spektrumú probiotikumok bevitele, természetesen csepp formában és speciálisan csecsemőknek tervezve.

Egyes feltételezések a bélflóra összetételének eltérése mellett a gyomorbélrendszer éretlenségét, a bél áteresztő képességének zavarát és túlzott érzékenységét gyanítják a tünetek hátterében.

2018-ban a Houstoni Egyetem mikrobiológia és virológiai kutatói újabb következtetésre jutottak, miszerint a csecsemőkori kólika a bélflóra egyensúly zavarának megjelenése (diszbiózis) mellett a bélrendszer gyulladásával kapcsolható össze.


Mi a mikrobióm?

Bélbolyhaink összes felülete jelenti azt a közel 400m2-nyi védvonalat, amelyet további 2-3 kg-nyi baktérium egészít ki, és tartja fenn az egyensúlyt a fertőzést is kiváltani képes baktériumok, és szervezetünket a gyomorbélrendszeren át érő folyamatos ingerek között. A mikrobióm a bélben található különböző mikrobák szimbiózisa, vagyis együttélése, mely önálló organizmusnak is tekinthető, génállománya közel 100-szorosa az emberének! A mikrobióm feladatai közé tartozik a védvonal jelleg mellett egyes vitaminok előállítása, anyagcsere folyamatok lebonyolítása, de ugyanígy a bélnek saját immunrendszere és idegrendszere is működik.

Amennyiben sérül ez a védelmi vonal, mérgező anyagok, allergének, baktériumok juthatnak be szervezetünkbe. Ismert, hogy genetikai fogékonyság esetén környezeti ártalmak (táplálkozási hibák, fertőzések, gyógyszerek, fizikai és pszichés stressz, utazás, versenysport) autoimmun jellegű gyulladást okozhatnak. Ezt a lehetséges folyamatot már leírták számos kórkép létrejöttében, így feltételezik kóroki jelentőségét nem csak a bélrendszeri fertőzések, hanem ételallergiák kialakulásának.

Evidenciák léteznek, hogy kólikás babák mikrobiómja – bélflóra összetétele – eltérő a nem kólikás babák mikrobiómjának összetételétől. Kólikás babák bélflóra diverzitása (baktérium fajta összetétele) alacsonyabb, mint egészséges társaiknak, így akár kevesebb is lehet a Bifidobacterium és Lactobacillus törzsek száma.  

Mi a prebiotikum, probiotikum, posztbiotikum és szimbiotikum?

A probiotikumok a jótékony hatású mikroorganizmmusok, amelyek a felborult bélflóra egyensúlyt, a diszbiózist képesek helyreállítani. A probiotikumok szaporodásához szükségesek a prebiotikumok, amelyeket a szervezet fel tud használni, és egészségre jótékony hatást gyakorolnak. A pre- és probiotikum kombinációja a szimbiotikum, amelyek tehát egymás hatását erősíthetik. A probiotikumok által termelt posztbiotikumok, pedig a jóhatású bélflóra tagok számának emelésében és szabályozásában lehet segítségére, döntően a baktériumok anyagcseretermékei vagy részei. 

Probiotikus törzsek jellemzése

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a probiotikumok pozitív hatással vannak a kialakult csecsemőkori hasfájásban (kólikában). A bélflóra egyensúlyának a helyreállításában nagy szerepet játszik a különböző törzsek jelenléte egy adott készítményben.    

Nem hiányozhatnak a felsorolásból a különböző törzsek, amelyeknek szerepe lehet a kólika kezelésben:

A Lactobacillus infantis egyedülálló az anyatej oligosaccharid bontási képességében, elősegíti a veleszületett immunválasz fejlődését, fontos szerepet játszik a gyulladás kontrollálásában, csökkenti a bél áteresztő képességét.

A Lactobacillus reuteri Gram-pozitív probiotikum, melynek a hasmenés megállítása mellett egyértelműen a kólika kezelésében van jelentősége, csökkentve a sírásidőt. 

A Lactobacillus casei Gram-pozitív baktérium élelmiszeripari jelentőségén túl egyes vizsgálatokkal felmerült, hogy a Helicobacter pylori növekedését gátolja, valamint hatásos lehet gyomorbélrendszeri panaszok esetén.

A Lactobacillus rhamnosus különálló probiotikus hatású baktériumnak tartjuk. Ennek a baktérium fajnak van a legtöbb ajánlása probiotikumként, 

A Lactobacillus plantarum antioxidáns és bélpermeábilitást fokozó hatása van, 

A Lactobacillus salivarius egy szintén probiotikus hatású Gram-pozitív baktérium törzs, mely klinikai jelentősége a hasnyálmirigy gyulladás és a kialakult csecsemőkori ekcémák (atópiás dermatitisz) kezelésében van egyes vizsgálatok alapján.

A Lactobacillus acidophilus egy Gram-pozitív, mikroaerofil baktérium, amely a Streptococcus thermophilussal együtt szintén gyakran használt probiotikus törzs. Élettani jelentősége a kórokozó fajok visszaszorításában van. 

A Bifidobacterium bifidum egy Gram-pozitív, anaerob, pálca alakú baktérium, amely az egyik leggyakrabban használt probiotikum. A gyomorbélrendszerben bárhol előfordulhat, a bélflóra egyik legnagyobb mennyiségben jelen lévő tagja, számának csökkenése a diszbiózis egyik jó előrejelzője. 

A Bifidobacterium longum törzsbe tartozik a Bifidobacterium infantis is, mely a mikrobióm egyik legtöbb, kedvező hatással rendelkező tagja, gyulladáscsökkentő hatását számos vizsgálat bizonyítja. 

A leggyakrabban használt probiotikus törzsek az ún. tejsavbaktériumok mint például a Lactobacillus helveticum , amelyek élettani hatása a pH csökkentése révén a káros baktériumok elleni védekezés, a diszbiózis helyreállítása. Emellett élelmiszeripari jelentőségük is nagy a fermentációban, mely során a cukrok tejsavvá alakulnak, így csökkentve a pH-t, és teremtve ezzel kedvező környezetet a jóhatású baktériumok növekedésének.

Mi a mikronizált Chlorella alga szerepe az újszülöttek fejlődésében?

A Chlorella vulgaris, a klorella egysejtű alga, amely klorofillet, fehérjéket, ásványi anyagokat, diétás rostokat, nukleinsavakat és vitaminokat tartalmaz. Bizonyos állatkísérletes tanulmányok kimutatták, hogy a klorellának számos biológiai hatása van, mint például a vércukorszint csökkentése és bizonyos anyagok méregtelenítése, de emellett stimulálja a növekedést, az anyagcserét és a vérsejtképző aktivitást, növeli a daganatokkal szembeni ellenállóképességet.

Újszülöttkorban, már méhen belüli is ismert, hogy számos anyaggal találkozik a szervezet, mely bemutatásra kerül, és hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer korai fejlődéséhez is. Ugyanakkor a méhlepényen, és később az anyatejen is mérgező anyagok is átjuthatnak, amelyek a magzat és az újszülött fejlődését károsan befolyásolhatják. Kifejezetten újszülöttekre vonatkozó vizsgálatok természetesen nem léteznek, de a legújabb eredmények is megerősítik a klorella méregtelenítő képességét.

És nem utolsó sorbán nagyon fontos a kólika szempontjából, hogy csecsemőnk számára olyan étrendkiegészítőt válasszunk, amely nem tartalmaz lehetséges káros összetetőt és alkoholmentes, GMO-mentes, gluténmentes, szójamentes, tejszármazékmentes, vegetáriánus és természetes alapanyagokat tartalmaz. Ez már a mai kor követelménye

Szimpatika – A fokozott szülői stressz is okozhat csecsemőkori hasfájást

dr. Cseh Áron
I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Semmelweis Egyetem

Kólikás hasfájás esetén is hatásos lehet a NDF Colic Relief®a 11-féle probiotikus törzset és mikronizált klorella algát tartalmazó lizátum. Újszülöttek és csecsemők részére ajánlott!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos

2025. szeptember 10.


Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot. 
Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.


Mit érdemes készíteni hőségben?

A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.

Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?

2025. szeptember 09.

Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!

A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást. 

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.

Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?

„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.

Veszélyes a hőség a túlsúlyosokra, inzulinrezisztensekre

2025. szeptember 09.

A kánikula sokakat megviselhet, különösen, ha olyan krónikus állapotokkal élnek, mint például az elhízás és az inzulinrezisztencia, cukorbetegség. A nagy meleg kihívás elé állíthatja az érintetteket, ami nem csak a közérzetüket, a napi rutinjukat, de akár a gyógyszerelésüket is érinti. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista magyarázta el az összefüggéseket.

Miért lehet a nyár kritikus az elhízással, cukorbetegséggel élőknek?

Az elhízás és az inzulinrezisztencia szorosan összefügg, ugyanis a nagy mennyiségű testzsír, különösen a zsigeri zsír növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. Vagyis a két állapot nagyon gyakran együttesen van jelen. A nyári meleg pedig nem csak kényelmetlen a túlsúllyal élőknek, de befolyásolhatja az inzulin felszívódását és hatékonyságát is az injekciós inzulint használóknál, ami gondos ellenőrzést és módosításokat igényelhet. Bár a melegnek lehet jótékony hatása a glükóz-anyagcserére, a szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a cukorbetegség és az elhízás hatékony kezelése, ellenőrzése a nyári hónapokban.
– A hőség egyik kevésbé nyilvánvaló hatása, hogy megváltoztathatja az inzulin felszívódásának sebességét. Azoknál, akiknek inzulininjekcióra van szükségük, az inzulin megfelelő tárolása, hűtőbe helyezése elengedhetetlen, és bizonyos esetekben sürgős. A magas hőmérséklet ugyanis lebonthatja az inzulint, és csökkentheti annak hatékonyságát. Ne tegyük ki az inzulinadagoló tollakat vagy a vércukormérőket közvetlenül napfénynek, és ne hagyjuk azokat parkoló autóban – figyelmeztet Mutnéfalvy doktor. – Fontos azt is figyelembe venni, hogy nem csak a meleg, hanem a magas páratartalom is ingadozóvá teheti a szervezet glükóz szintjét. Ha a levegő túlzottan párás, az izzadság nem párolog el olyan jól, mint szárazabb körülmények között, ez pedig megnehezíti a test hűtését, így a vércukorszint megfelelő egyensúlyban tartását is. Ezenkívül a testmozgás vagy a kültéri hőség is okozhat hipoglikémiát, hacsak a kalóriabevitel nem kiegyensúlyozott. A cukorbetegség és az elhízás hatékony nyári kezelésében tehát a rendszeres hidratálás, a vércukorszint-ellenőrzések gyakoriságának növelése, valamint az inzulinadagok aktivitás és ételfogyasztás szerinti módosítása segíthet a jó állapot fenntartásában.