Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Csecsemőkori kólika és posztbiotikum: kérdések és válaszok szülőknek

Érdekességek2021. június 29.

A csecsemőkori hasfájás az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kisgyermekes szülők orvoshoz fordulnak. Egyes felmérések szerint akár minden második gyermeket is érintheti a csecsemőkori krónikus hasfájás, vagy más néven kólika. 

Fotó: gettyimages.comA csecsemőkorban a sírás nem feltétlen utal kóros állapotra, de a Wessel-féle „hármas szabállyal” megállapítható kólika mégis számos család életét nehezíti meg: 3 hónaposnál fiatalabb (újabban 5 hónap), egyébként egészséges csecsemő 3 vagy több órát, 3 vagy több napon át egy hét alatt sír. 

Egy síró baba hangja, aki görcsökkel küzd, a legzavaróbb, figyelemkeltő és cselekvésre ösztönző hang, ami létezik számunkra – egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint

A csecsemőkori kólikát manapság a funkcionális kórképek közé soroljuk, ez azt jelenti, hogy nincs mérhető, kimutatható szervi elváltozás a hátterében. Ugyanakkor vannak kórképek, amelyeket ki kell zárni a csecsemőkori krónikus hasfájás hátterében, de a kólika esetén is beszámolnak újabban a bélflóra jellegzetes elváltozásáról, a diszbiózisról.

A diszbiózist (dysbiosis) a jótékony baktériumok alacsony mennyisége, valamint a káros baktériumok, gombák vagy paraziták elszaporodása okozhatja. Az elmúlt tíz évben a bélrendszeri diszbiózis előfordulási arányának drámai növekedése figyelhető meg, melyben a környezeti- és életmódtényezők egyaránt nagy szerepet játszanak. A bél egészségének helyreállításához, illetve egészségének megőrzéséhez a megfelelő életmód kialakításával is hozzájárulhatunk. Egyik javasolt kezdet lehet a megfelelő táplálkozás mellett a széles spektrumú probiotikumok bevitele, természetesen csepp formában és speciálisan csecsemőknek tervezve.

Egyes feltételezések a bélflóra összetételének eltérése mellett a gyomorbélrendszer éretlenségét, a bél áteresztő képességének zavarát és túlzott érzékenységét gyanítják a tünetek hátterében.

2018-ban a Houstoni Egyetem mikrobiológia és virológiai kutatói újabb következtetésre jutottak, miszerint a csecsemőkori kólika a bélflóra egyensúly zavarának megjelenése (diszbiózis) mellett a bélrendszer gyulladásával kapcsolható össze.


Mi a mikrobióm?

Bélbolyhaink összes felülete jelenti azt a közel 400m2-nyi védvonalat, amelyet további 2-3 kg-nyi baktérium egészít ki, és tartja fenn az egyensúlyt a fertőzést is kiváltani képes baktériumok, és szervezetünket a gyomorbélrendszeren át érő folyamatos ingerek között. A mikrobióm a bélben található különböző mikrobák szimbiózisa, vagyis együttélése, mely önálló organizmusnak is tekinthető, génállománya közel 100-szorosa az emberének! A mikrobióm feladatai közé tartozik a védvonal jelleg mellett egyes vitaminok előállítása, anyagcsere folyamatok lebonyolítása, de ugyanígy a bélnek saját immunrendszere és idegrendszere is működik.

Amennyiben sérül ez a védelmi vonal, mérgező anyagok, allergének, baktériumok juthatnak be szervezetünkbe. Ismert, hogy genetikai fogékonyság esetén környezeti ártalmak (táplálkozási hibák, fertőzések, gyógyszerek, fizikai és pszichés stressz, utazás, versenysport) autoimmun jellegű gyulladást okozhatnak. Ezt a lehetséges folyamatot már leírták számos kórkép létrejöttében, így feltételezik kóroki jelentőségét nem csak a bélrendszeri fertőzések, hanem ételallergiák kialakulásának.

Evidenciák léteznek, hogy kólikás babák mikrobiómja – bélflóra összetétele – eltérő a nem kólikás babák mikrobiómjának összetételétől. Kólikás babák bélflóra diverzitása (baktérium fajta összetétele) alacsonyabb, mint egészséges társaiknak, így akár kevesebb is lehet a Bifidobacterium és Lactobacillus törzsek száma.  

Mi a prebiotikum, probiotikum, posztbiotikum és szimbiotikum?

A probiotikumok a jótékony hatású mikroorganizmmusok, amelyek a felborult bélflóra egyensúlyt, a diszbiózist képesek helyreállítani. A probiotikumok szaporodásához szükségesek a prebiotikumok, amelyeket a szervezet fel tud használni, és egészségre jótékony hatást gyakorolnak. A pre- és probiotikum kombinációja a szimbiotikum, amelyek tehát egymás hatását erősíthetik. A probiotikumok által termelt posztbiotikumok, pedig a jóhatású bélflóra tagok számának emelésében és szabályozásában lehet segítségére, döntően a baktériumok anyagcseretermékei vagy részei. 

Probiotikus törzsek jellemzése

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a probiotikumok pozitív hatással vannak a kialakult csecsemőkori hasfájásban (kólikában). A bélflóra egyensúlyának a helyreállításában nagy szerepet játszik a különböző törzsek jelenléte egy adott készítményben.    

Nem hiányozhatnak a felsorolásból a különböző törzsek, amelyeknek szerepe lehet a kólika kezelésben:

A Lactobacillus infantis egyedülálló az anyatej oligosaccharid bontási képességében, elősegíti a veleszületett immunválasz fejlődését, fontos szerepet játszik a gyulladás kontrollálásában, csökkenti a bél áteresztő képességét.

A Lactobacillus reuteri Gram-pozitív probiotikum, melynek a hasmenés megállítása mellett egyértelműen a kólika kezelésében van jelentősége, csökkentve a sírásidőt. 

A Lactobacillus casei Gram-pozitív baktérium élelmiszeripari jelentőségén túl egyes vizsgálatokkal felmerült, hogy a Helicobacter pylori növekedését gátolja, valamint hatásos lehet gyomorbélrendszeri panaszok esetén.

A Lactobacillus rhamnosus különálló probiotikus hatású baktériumnak tartjuk. Ennek a baktérium fajnak van a legtöbb ajánlása probiotikumként, 

A Lactobacillus plantarum antioxidáns és bélpermeábilitást fokozó hatása van, 

A Lactobacillus salivarius egy szintén probiotikus hatású Gram-pozitív baktérium törzs, mely klinikai jelentősége a hasnyálmirigy gyulladás és a kialakult csecsemőkori ekcémák (atópiás dermatitisz) kezelésében van egyes vizsgálatok alapján.

A Lactobacillus acidophilus egy Gram-pozitív, mikroaerofil baktérium, amely a Streptococcus thermophilussal együtt szintén gyakran használt probiotikus törzs. Élettani jelentősége a kórokozó fajok visszaszorításában van. 

A Bifidobacterium bifidum egy Gram-pozitív, anaerob, pálca alakú baktérium, amely az egyik leggyakrabban használt probiotikum. A gyomorbélrendszerben bárhol előfordulhat, a bélflóra egyik legnagyobb mennyiségben jelen lévő tagja, számának csökkenése a diszbiózis egyik jó előrejelzője. 

A Bifidobacterium longum törzsbe tartozik a Bifidobacterium infantis is, mely a mikrobióm egyik legtöbb, kedvező hatással rendelkező tagja, gyulladáscsökkentő hatását számos vizsgálat bizonyítja. 

A leggyakrabban használt probiotikus törzsek az ún. tejsavbaktériumok mint például a Lactobacillus helveticum , amelyek élettani hatása a pH csökkentése révén a káros baktériumok elleni védekezés, a diszbiózis helyreállítása. Emellett élelmiszeripari jelentőségük is nagy a fermentációban, mely során a cukrok tejsavvá alakulnak, így csökkentve a pH-t, és teremtve ezzel kedvező környezetet a jóhatású baktériumok növekedésének.

Mi a mikronizált Chlorella alga szerepe az újszülöttek fejlődésében?

A Chlorella vulgaris, a klorella egysejtű alga, amely klorofillet, fehérjéket, ásványi anyagokat, diétás rostokat, nukleinsavakat és vitaminokat tartalmaz. Bizonyos állatkísérletes tanulmányok kimutatták, hogy a klorellának számos biológiai hatása van, mint például a vércukorszint csökkentése és bizonyos anyagok méregtelenítése, de emellett stimulálja a növekedést, az anyagcserét és a vérsejtképző aktivitást, növeli a daganatokkal szembeni ellenállóképességet.

Újszülöttkorban, már méhen belüli is ismert, hogy számos anyaggal találkozik a szervezet, mely bemutatásra kerül, és hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer korai fejlődéséhez is. Ugyanakkor a méhlepényen, és később az anyatejen is mérgező anyagok is átjuthatnak, amelyek a magzat és az újszülött fejlődését károsan befolyásolhatják. Kifejezetten újszülöttekre vonatkozó vizsgálatok természetesen nem léteznek, de a legújabb eredmények is megerősítik a klorella méregtelenítő képességét.

És nem utolsó sorbán nagyon fontos a kólika szempontjából, hogy csecsemőnk számára olyan étrendkiegészítőt válasszunk, amely nem tartalmaz lehetséges káros összetetőt és alkoholmentes, GMO-mentes, gluténmentes, szójamentes, tejszármazékmentes, vegetáriánus és természetes alapanyagokat tartalmaz. Ez már a mai kor követelménye

Szimpatika – A fokozott szülői stressz is okozhat csecsemőkori hasfájást

dr. Cseh Áron
I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Semmelweis Egyetem

Kólikás hasfájás esetén is hatásos lehet a NDF Colic Relief®a 11-féle probiotikus törzset és mikronizált klorella algát tartalmazó lizátum. Újszülöttek és csecsemők részére ajánlott!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.