Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Csokit ebédre? Csak nyugodtan, hisz fogyaszt!

Érdekességek2019. március 03.

A csokoládé boldoggá tesz, és elkényezteti érzékeinket. Egy gond van csak vele, hogy erősen hizlal. Legalábbis eddig így tudtuk. De egy csokis finomság akár egy főétkezést is kiválthat, így hozzájárulhat az áhított fogyáshoz. 

A csoki kedvező élettani hatását folyamatosan kutatják a tudósok, hiszen az, amit világszerte ennyien szeretnek, nem lehet egészségtelen. A legfontosabb, hogy alaposan megválogassuk, milyen típusú csokoládét fogyasztunk. Szerencsére ma már egy egész főétkezés is kiváltható egyetlen 7 és 17 csokoládés szelettel.

Jót tesz a szívnek, a léleknek

Sokan esznek csokit akkor, ha stressz éri őket. Kutatások során kiderült, hogy ez egyáltalán nem butaság, hiszen hatására csökkenhet a stresszhormonok termelődése és emelkedhet a boldogsághormonként is ismert endorfin szintje. Mivel a stresszevés miatt plusz kilók is felkúszhatnak, jobb, ha a 7 és 17 speciális fogyókúrás termékeinek palettájáról választjuk ki a csokis falatokat. A csokoládé antioxidáns hatású flavonoidjai rugalmasabbá tehetik az ereket, ezáltal csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok szerint segíthet a vérnyomás normalizálásában és a koleszterin szintjének alacsonyan tartásában.


Fogyni is lehet vele

Mivel a hagyományos csokoládé a kakaón kívül cukrot és zsiradékot is tartalmaz, módjával szabad csak fogyasztani, nehogy kimenjünk a formánkból. Van azonban egy csokis finomság, amelynek fogyasztásával karcsúbbá is válhatunk. A 7 és 17 csokoládés szelet a finom íz mellett 22 féle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, így ideális segítője a csökkentett kalóriabevitelre alapozott diétának is. Főleg úgy, hogy még a kalóriákat sem kell számolgatni!

Aki túl van már egy-két vizsgaidőszakon, az tudja, hogy időnként kell egy kis segítség ahhoz, hogy ismét felpörögjön az agy. A csokiban található szénhidrát, teobromin, koffein és flavonoidok az elfogyasztást követő néhány órában fokozzák az agyi vérkeringést, így segítenek csúcsformába lendülni.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Hazaengedték a világ legkisebb súllyal született csecsemőjét

2019. május 12.Csaknem fél év után egészségesen engedték haza a kórházból a világ legkisebb súllyal született, életben maradt fiúcsecsemőjét – jelentette be kedden a tokiói Keio Egyetem, amelynek orvosai több mint 3200 grammra növelték a mindössze 268 grammal világra jött baba súlyát.

Az Iowai Egyetem által a világ legkisebb súllyal született, életben maradt csecsemőiről vezetett Tiniest Babies Registry nevű honlap szerint a korábbi rekorder egy 274 grammal született fiú volt, aki 2009-ben jött a világra Németországban. A legkisebb súllyal született, életben maradt kislány pedig 252 grammosan jött a világra 2015-ben, ugyancsak Németországban.

A honlap szerint a kevesebb mint 300 gramm alatti súllyal született csecsemők közül eddig 23-an maradtak életben világszerte. Közülük mindössze négy volt fiú.

A tokiói fiúcskát sürgősségi császármetszéssel hozták világra augusztusban, mivel a testsúlya nem gyarapodott a terhesség 24. hetében és az orvosok úgy ítélték meg, hogy a gyermek élete veszélyben van.

Az újszülött eleinte olyan apró volt, hogy elfért két tenyérben, ám a kórház koraszülött intenzív osztályán töltött idő alatt szépen fejlődésnek indult, így idővel át lehetett térni nála a természetes táplálásra.

A csecsemő múlt hét szerdán hagyta el a kórházat, két hónappal az eredetileg kiírt születési dátumát követően.

A kézmosás is járhat veszélyekkel

2019. május 12.A civilizált ember számára evidens, hogy a vécé használata után kezet mos, hacsak nem akar betegségeket kockáztatni. Egy friss kutatás azonban azt állítja, ha gépi kézszárítót használ az ember, az olyan, mintha egyáltalán nem is tisztálkodott volna. A nyilvános mosdókban használt, meleg levegős készülékek ugyanis, a fekáliából származó kórokozókkal fújják tele a tiszta kezeket – írja a tanulmány, amiről a Newsweek számolt be.

A kutatók szerint, a nyilvános vécékben sokkal több az olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a lehúzáskor kerülnek a levegőbe, mint az otthoni illemhelyeken. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint az egyik oldalon magukba szívják a mosdó levegőjét, hogy a másikon felmelegítve, nagy sebességgel fújják ki magukból.

A kutatók egy egyetem 36 illemhelyét vizsgálva arra jutottak, hogy a kézszárítók használata után messze több kórokozó kelül a kezekre a normálisnál. Tesztelték azt is, hogy megúszható-e a szennyezés, ha részecskeszűrőkkel szerelik fel a gépeket, de arra jutottak, hogy ezek is, csak a kórokozók mintegy 75 százalékát képesek megállítani.

Egyre többen sportolnak

2019. május 11.Magyarországon is egyre többen sportolnak egyre többet az ülőmunka terjedésével párhuzamosan – mondta Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense.

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra. A betegségektől való félelem kevésbé szerencsés motiváció, hiszen csökkenti a sportolás élvezetét – hangsúlyozta.

Lacza Gyöngyvér szerint a szabadidősport jelentőségét a hozzá kapcsolódó termékek és rendezvények, valamint az egészségtudatosság divatja is erősíti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nemcsak az irodai munkavégzés, hanem a mindennapi tevékenységek is egyre inkább ülőmunkává alakulnak át, az ajánlott testmozgás mennyisége ezért – tette hozzá – várhatóan tovább nő a következő években.

Gyermekek számára a szakember naponta legalább 1 órányi sportolást javasolt.