Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Cukor és Egészség

Érdekességek2017. március 27.

 Az édes íz érzékelése az ember számára egyfajta örömforrás, amely gyakran jutalomként szolgál. Nem csoda, hogy nagy mennyiségben adnak édes ízû anyagokat élelmiszerekhez, italokhoz.

A közvélekedés és a szakma véleménye is gyakran a cukrokat teszi felelõssé bizonyos betegségek kialakulásáért és kifejlõdéséért. Mindazonáltal sok hamis ismeret jut el szakemberekhez és fogyasztókhoz egyaránt.

Ez a hírlevél, amelyet kérdés-felelet formájában szerkesztettük meg, a cukrok és az egészség témakörére vonatkozó jelenlegi tudományos ismeretek összefoglalása.


Mit értünk cukrokon?
Az élelmiszerekben megtalálható mono- és diszacharidokat nevezzük összefoglalóan „cukroknak”. A táplálkozás során leginkább használt cukrok: a szacharóz (répacukor), a glukóz (szõlõcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a laktóz (tejcukor).

Mi a cukrok szerepe a szervezetünk mûködésében?
A cukrok a szervezet számára energiát szolgáltatnak, különféle idegélettani funkciókat befolyásolnak, az agy tápanyagául szolgálnak, valamint örömforrást jelentenek.

Miért olyan kedvelt az édes íz?
Az édes íz érzékelése valószínûleg velünk született képesség. Ugyanakkor az érzékelés mértékében az egyének között különbségek figyelhetõk meg. Az édes élelmiszerek iránti igényünk hedonikus, érzelmi és kulturális tényezõkkel is kapcsolatos. A cukrok iránti ragaszkodást még inkább fokozhatja az olyan neveltetés, ami az édességekkel jutalmaz.

Miért van szükségünk a cukrokra?
A tápanyagok közül a szénhidrátok azok, amelyek rövidtávon is meghatározzák teljesítõképességünket, fizikai állapotunkat és hangulatunkat. A szénhidrátok az izmokban és a májban raktározódnak glikogén formájában, így meghatározó szerepük van a megfelelõ energia-egyensúly megteremtésében, melyet az energiafelvétel és a fizikai tevékenység aránya határoz meg. A glikogén vagy a glukóz hiánya jelentõs zavart okoz az izommûködésben, az agyi funkciókban és a vegetatív idegrendszer mûködésében. Ha a szervezetben ezekbõl nincs jelen elegendõ mennyiség, az az állóképesség és a fizikai teljesítmény jelentõs mértékû csökkenését eredményezi.

Hasznosulnak a cukrok a fizikai tevékenység során?
Testedzés közben, különösen állóképességet igénylõ tevékenységek során, jelentõsen növelhetõ a teljesítmény, ha a megfelelõ idõben megfelelõ mennyiségû szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére. Hosszantartó fizikai erõkifejtésnél (pl. a hosszútáv-, vagy a maratoni futóknál) a cukrok ismételt bevitele javítja a kitartást és csökkenti a fáradtságérzetet. Ezért a glukózban gazdag táplálkozást gyakran javasolják intenzív sportolás esetén.

Mi a cukrok szerepe intellektuális tevékenységnél?
A cukrokban gazdag táplálkozás élénkíti az intellektuális tevékenységet, mert elõsegíti a tanulási és emlékezési folyamatokat, javítja a koncentrálóképességet. Gyermekeknél a glukózfogyasztás növeli figyelemkészségüket és csökkenti a reakcióidõt.

Fokozza-e a cukrok fogyasztása a pozitív kedélyállapotot?
A cukrok bizonyítottan csökkentik az érzelmi ingadozásokat és javítják a kedélyállapotot.

Hatással vannak-e a cukrok az ásványi anyagok felszívódására?
A tudomány mai ismeretei szerint bizonyos szénhidrátok befolyásolják a kalcium, a magnézium és a vas hasznosulását:
  - Kalcium: A laktóz segíti hasznosulását a szervezetben, és fokozza a csontokba való beépülését.
  - Magnézium: A fruktóz javítja a magnézium oldhatóságát, s így megkönnyíti a felszívódását.
  - Vas: A fruktóz fokozza a vas felszívódását.

Igaz-e, hogy a keményítõben gazdag szénhidrátok kevésbé emelik a vércukorszintet, mint a cukor?
A különbözõ szénhidrátokban gazdag élelmiszerek úgynevezett glikémiás indexének (az egyes élelmiszerek glukózhoz viszonyított vércukoremelõ hatása) vizsgálata alapján megállapították, hogy az egyes gyümölcsökben és gyümölcslevekben elõforduló természetes cukrok hasonló mértékben emelhetik a vércukor szintet, mint a kristálycukor, de kisebb mértékben, mint számos finomított keményítõt tartalmazó étel.

Néhány élelmiszer glikémiás indexe:

70-100 % glikémiás indexû élelmiszerek:
glukóz 100%, burgonyapüré, kukoricapehely, rizspehely, rizs, fehérliszt, fehérkenyér, kifli, zsemle, kétszersült, kekszek, sós sütemények, fõtt tészták, kalács, kristálycukor, szõlõ, sült burgonya, bab, görögdinnye,

50-70 % glikémiás indexû élelmiszerek:
kukorica, barna kenyér, banán, fõtt burgonya, sárgadinnye, ananász, jégkrém, müzliszelet,

30-50 % glikémiás indexû élelmiszerek:
tej, joghurt, kefír, durum búzából készült tészták, rozskenyér, borsó, sárgarépa, narancs, õszibarack, szilva,

Okozhat-e elhízást a cukrok fogyasztása?
Az elhízás pozitív energiamérleg mellett alakul ki: akkor következik be, amikor az elfogyasztott táplálékkal az összes energia-bevitel nagyobb, mint a szervezet által felhasznált energiamennyiség. A nagy szénhidráttartalmú ételek, mint pl. a kenyér, a gabona és a burgonyafélék a közhiedelem szerint igen hizlalnak. A zsíros ételekhez viszonyítva azonban ez sokkal kisebb mértékû, hiszen a szénhidrátok grammonként kevesebb energiát szolgáltatnak, mint a zsírok. Továbbá sokkal jobban laktatnak és így túlzott mennyiségben nemigen fogyaszthatók. A fölöslegesen elfogyasztott szénhidrát glikogén formájában raktározódik a májban és az izomban. Amikor a raktárak feltöltõdnek, a bevitt szénhidrát döntõ része elég, azonban kis hányada zsírrá alakul. A fölöslegesen elfogyasztott zsír ugyanakkor gyakorlatilag korlátlan mértékben a zsírraktárakba kerül. Ha tehát a szükségesnél több zsírt fogyasztunk, akkor meghízunk.

Vezethet-e a túlzott cukorfogyasztás cukorbetegséghez?
A cukorbetegség kialakulásának számos kockázati tényezõje van, amelyek a szervezet inzulinháztartásának felborulásához vezethetnek, de ezek közül egyik sincs direkt összefüggésben a cukorfogyasztással.

Szerepe van-e a cukornak a fogszuvasodás kialakulásában?
A fogszuvasodás kialakulásában számos tényezõ játszik szerepet:
  - a fogak felszínén lerakodó lepedék,
  - az étkezés rendszeressége,
  - az elfogyasztott táplálék minõsége,
  - az, hogy milyen hosszú ideig marad az adott táplálék a szájban,
  - genetikai tényezõk,
  - a védõ elemek hiánya.

A fogszuvasodás esélye annál nagyobb, minél gyakrabban eszik vagy iszik valaki. A cukrok és fõzött keményítõk egyaránt szerepet játszhatnak a fogszuvasodás kialakulásában. A szájban lévõ baktériumok ezeket savakká bontják le. Ebbõl a szempontból nincs különbség a fõtt ételekbõl, az édességekbõl, illetve a gyümölcsökbõl vagy nyers zöldségekbõl származó cukrok között. Ezért a fogszuvasodás megelõzésére nem a cukorfogyasztás csökkentése, vagy elhagyása, hanem a megfelelõ szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenõrzés jelenthet megoldást.

  Irodalomjegyzék:
Leeds, A, Brand Miller J, Foster-Powell K, Colagiuri S. The Glucose Revolution (2000) (London: Hodder & Stoughton) p29.

MAFF/RSC (1991). McCance & Widdowson's The Composition of Foods, 5th ed. (Cambridge: MAFF/RSC)
Táplálkozás és Tudomány


forrás: HarmoNet
hírek, aktualitások

Influenza: az elmúlt évek legerősebb szezonja várható, érdemes már most felkészülni

2024. december 17.

A szezonális influenza évente akár 50 millió, tüneteket okozó megbetegedésért felelős az Európai Unióban és 15 000-70 000 európai polgár hal meg influenzával összefüggő okok miatt. A betegség jellemzően rövid időtartama ellenére jelentős egészségügyi és gazdasági terhet is jelent az egyes országok számára.

Az őszi hazai adatok alapján az érintettek negyede a gyerekek közül kerül ki, ennek oka elsősorban a még nem teljesen kifejlett immunrendszer és a szociális érintkezések magas száma. A 2024-es szezonban Magyarországon az influenzaszerű megbetegedések száma várhatóan tovább emelkedhet, mivel az eddigi járványügyi adatok erősebb influenzaszezont vetítenek előre, mint az előző években. Jó hír, hogy immáron negyedik éve október elejétől elérhető szuszpenziós orrspray influenzavakcina is a patikákban.  

A 2024-es év őszének első hetei alapján Magyarországon, az influenzaszezon kezdetén már több mint 40 000 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, és a szakértők előrejelzései szerint a számok tovább emelkednek a tavaszi hónapokig. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint a 40. héten (szeptember 30. és október 6. között) 228 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, ebből 18 600-an influenzaszerű tünetekkel. Október 7-13. között pedig 20 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű, és 210 400 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. Mindkét adat jelentős növekedést mutat az elmúlt három év azonos időszakához képest.

A betegek negyede 0-14 év közötti gyermek. Gyermekkorban a megbetegedés leggyakoribb szövődménye a heveny középfülgyulladás, mely a korosztályukban felírt antibiotikum-kezelés mintegy 80%-áért felelős. Tanulmányok szerint szervezetük hosszabb ideig üríti a vírust: akár 10 napon túl is fertőzhetnek, a kisgyermekek pedig napokkal a tünetek megjelenése előtt is terjeszthetik a betegséget, így kiemelt szerepet játszva annak továbbadásában.

Megelőzés: Higiéniai szokások és a védőoltás szerepe

Az influenza megelőzésének egyik legfontosabb eszköze továbbra is a védőoltás. A 2024-es szezonban a WHO által ajánlott influenzaoltás a legfrissebb vírusmutációk ellen is védelmet nyújt, a 2-18 évesek számára pedig idén is elérhető a tű nélküli orrspray formájában beadható vakcina, a Fluenz. A készítmény, mely a WHO és az Európai Unió által javasolt vírustörzseket tartalmazza hasonló hatékonysággal bír, mint az injekció formájában adott vakcinák. Az ingyenes elérhetőségről a gyermekek háziorvosánál lehet érdeklődni.

A rendszeres testmozgás képes javítani a látásromláshoz vezető szembetegségeken?

2024. december 17.

A testmozgás az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme. Nem csupán a jó szív- és érrendszeri állapot, a testsúly kezelése és a mentális jólét javításának egyik fő tényezője, de a megfelelő edzésprogram jótékony hatással van a látásra és a szem általános egészségére is.

Bár a testmozgás nem befolyásolja közvetlenül a látást, azonban hatással lehet más egészségügyi problémákra, például a cukorbetegségre és a magas vérnyomásra. Mindkét alapbetegség károsíthatja a szemünk ereit, ami számos szembetegség kialakulásához vezethet. Dr. Török Mátyással, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosával szedtük össze milyen jótékony hatása lehet a testmozgásnak a látásra.

A fizikai aktivitás és a szem egészsége közötti kapcsolat


Fokozott vérkeringés


A testmozgás egyik legfontosabb előnye a vérkeringés javítása. „A testedzés, különösen a kardio és aerob mozgásformák (a futás, az úszás, a kiadós séta, a kerékpározás vagy a tánc) fokozzák a vérkeringést az egész testben. Így több oxigén és tápanyag jut el a szervezetünk különböző részeibe, beleértve a szemünket is. Ez segít megőrizni a retina és a látóideg egészségét, ami kulcsfontosságú a jó látás fenntartásához. Egy másik előny a keringési rendszerre gyakorolt ú.n. shear stress, amely pozitívan hat az erek rugalmasságára és a vér áramlási képességére” – mondja Dr. Török Mátyás. Lássuk, milyen betegségeken segíthet:


Szürkehályog: Napi 30 perc futás vagy séta segíthet kitolni az időskori szürkehályog megjelenését.

Makuladegeneráció: Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) kiemelkedően hozzájárul az idősek látásromlásához. A heti három vagy többszöri testmozgással azonban csökkenthető a szembetegség kialakulása, amit több tanulmány is alátámaszt. A kutatók 4000 idősebb felnőttet követtek 15 éven keresztül. Azt találták, hogy azoknál, akik hetente háromszor vagy többször sportolnak, kisebb valószínűséggel alakul ki exudatív (nedves) makuladegeneráció. Még jobb hatást érhetünk el, ha a rendszeres testmozgás mellé antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet is beiktatunk. Az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, valamint a cink és a lutein döntő szerepet játszanak a makula – a retina éleslátásért felelős – központi részének védelmében. Ezek az antioxidánsok gyakran megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben és a teljes kiőrlésű gabonákban.

Glaukoma (zöldhályog): A glaukóma számos olyan szembetegséget foglal magában, amelyek potenciálisan károsíthatják a látóideget és tartós látásromlást okozhatnak. Elsődleges terápiaként általában szemnyomás csökkentést alkalmazunk. A rendszeresen végzett, mérsékelt intenzitású, alacsony terhelésű gyakorlatok jelentősen csökkenthetik a szemen belüli nyomást, különösen a glaukómás fiatal felnőtteknél. Bár a testmozgás nem önálló gyógymód a glaukóma kezelésére, szerepet játszhat az állapotjavulásban.

Savós vagy gennyes középfülgyulladás?

2024. december 16.

Az őszi-téli időszakban jelentős mértékben megnövekedik az akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók száma, a fertőzések szövődményeként jelentkező középfülgyulladás pedig elhúzódó vagy visszatérő panaszokat is okozhat az érintetteknek. A betegség típusától függően azonban mind a tünetek, mind pedig a szükséges kezelés eltérő lehet – hívta fel a figyelmet dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa.

Megfázásból középfülgyulladás

Ha az elmúlt hetek légúti vírusainak valamelyikét elkaptuk, melynek szövődményeként középfülgyulladás (otitis media) alakult ki nálunk, akkor kétféle lefolyással számolhatunk. Az akut középfülgyulladáson viszonylag hamar túleshetünk, míg a betegség bizonyos formáiban ez egy hosszan elhúzódó, nehezen gyógyuló folyamat és hajlamos lehet a kiújulásra is. Az egyes típusokon belül is meg kell azonban különböztetnünk a betegség hurutos és gennyes formáit, amelyek nem feltétlenül válnak el egymástól, hiszen sokszor egymásba átalakuló kórképként mutatkoznak meg.

A középfülgyulladás típusai

A savós középfülgyulladás a középfület az orrüreggel összekötő fülkürt működési zavara miatt kialakuló betegség. Az őszi-téli vírusfertőzésekben gazdag időszakban általában egy megfázás, banális felsőlégúti fertőzés indítja el a folyamatot. Ilyenkor az orrgarat nyálkahártyájának vagy az orrmandulának a duzzanata akadályt képezhet a középfülbe jutó levegő-utánpótlásnak, és a fülkürt elégtelen szellőzéséhez, valamint a dobüregi nyomáskiegyenlítés zavarához vezethet.

Ez esetben fülkürt hurutról beszélünk, amit fülpattogás, füldugulás és némi halláscsökkenés kísér. Ebben a fázisban általában elegendő a nyálkahártya lohasztó készítmények alkalmazása, és a helyes orrfúvási technikával végzett gyakori orrfújás (gyermekek esetében a porszívós orrszívó alkalmazása). Ha azonban a fülkürt működési elégtelensége hosszabb ideig fennáll, akkor a középfülben vákuum jön létre, a dobhártya behúzódik, a középfül ereiből kilépő savós (sárgás színű) folyadék felszaporodik az üregben, heveny, savós középfülgyulladás alakul ki. Ezen a ponton a betegnek a hallása nagymértékben romlik, de fülfájdalmat még nem érez. Amennyiben fülfájdalom, hőemelkedés, láz is társul a fentiekhez, akut fülgyulladásról beszélünk, ezért tüneti kezelésként az orrnyálkahártya lohasztó készítmények mellett gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító készítmény alkalmazása javasolt.

Az antibiotikus kezelésnek ez esetben nincs létjogosultsága, valamint a különféle növényi olajok és a fülgyertya használata sem javasolt. Amint arra dr. Holpert Valéria felhívja a figyelmet, előfordulhat, hogy kórokozók jutnak be a vírus által legyengített fülbe, és a középfülben elszaporodva gennyes középfülgyulladást okoznak. A betegség tünetei, illetve kezdeti lefolyása hasonló, mint az akut nem gennyes középfülgyulladás esetében, de a láz és a fájdalom is kifejezettebb, elhúzódóbb lehet (A két folyamatot csak fül-orr- gégész, illetve gyermekorvos tudja elkülöníteni a dobhártya kép megítélésével.) A felszaporodó gennyes váladék a dobhártyát feszítve jelentős lüktető fájdalmat okoz a betegnek, ami csak akkor enyhül, amikor a genny utat tör a hallójárat felé.