Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Dél-afrikai muskátli köhögés és megfázás esetén

Érdekességek2024. március 01.

A dél-afrikai muskátli (Pelargonium sidoides) egy, nevéből is adódóan, Dél-Afrikában őshonos növény.

A VIII. Magyar Gyógyszer-könyvben a Pelargonii radix, vagyis a dél-afrikai muskátli-gyökér hivatalos, amelyet a modern fitoterápiában a megfázásos betegségek kezelésére alkalmaznak.

Fotó: magyarmezogazdasag.huZulu nyelven umcka loabo a neve, aminek jelentése súlyos köhögés. Elnevezése arra utal, hogy a gyökerét már az afrikai bennszülöttek is köhögésük csillapítására alkalmazták. Európában az 1900-as évek elején a tuberkulózis gyógyítására próbálták használni, de eb-ben az indikációban nem hozott eredményt. A gyökér hatásáért felelős tartalomanyagai elsősorban a cserzőanyagok és a kumarinok (umckalin). Mindkét csoport fontos szerepet játszik a gyökér immunstimuláns és az antibakteriális hatásában. Az immunrendszer támogatása elsősorban a makrofágok aktiválásában nyilvánul meg, de ezenkívül a baktériumok és a vírusok gazdasejtekhez való kapcsolódása, tapadása (adhéziója) is csökken. A hatáshoz hozzájárul még az orrnyálkahártya csillósejtjei működésének serkentése, ami a váladék pangását csökkenti, ezáltal kisebb a felülfertőződés esélye.

Embereken végzett, klinikai vizsgálatokban a gyökér kivonatát eredményesen alkalmazták hörghurut, arcüreg- és mandula-gyulladás kezelésére. A növény jelentősen csökkentette a betegség okozta tüneteket, mint a köhögés, torokfájás, nehézlégzés. Hatásosságát néhány vizsgálat során köptető gyógyszerekkel (pl. acetil-cisztein) hasonlították össze, az eredmények alapján ezekkel egyenértékűnek bizonyult.

A dél-afrikai muskátli gyökeréből készült kivonat vírusfertőzések okozta akut légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, az immunrendszer támogatására, így a gyógyulás elősegítésére alkalmazható. A belőle készült készítmények napi adagjai körülbelül 300–1500 mg gyökérnek megfelelő, speciális kivonatot (EPs7630) tartalmaznak.

A gyógyszertárakban folyékony (csepp vagy szirup) formában is kapható, amely elsősorban kisgyermekek és idősek számára ideális, ill. tablettaként is megtalálhatjuk.


Maximális hatékonyságot akkor tudunk elérni, ha az első tünetek megjelenésekor elkezdjük az alkalmazását, a tünetek enyhülése után pedig még pár napig érdemes a kúrát folytatni, hogy a betegség kiújulását megelőzzük. Jelentős mellékhatások nem ismertek a használatával kapcsolatban.

Terhesség, szoptatás, súlyos máj- és vesekárosodás esetén, ill. 6 éves kor alatt fogyasztása nem ajánlott. Növelheti az egyidejűleg alkalmazott véralvadásgátlók hatását, ezért ilyen típusú gyógyszer használata esetén mindenképpen előzetes orvosi konzultáció szükséges a készítmény alkalmazásának megkezdése előtt.

Fekete Orsolya

gyógyszerészhallgató


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.

Egyszerű technikák a mindennapos lelki feltöltődéshez

2025. szeptember 02.

"Nem is volt semmi baj, mégis rámtört…" – sokan így írják le az első pánikroham élményét. A szorongás egyik leglátványosabb megjelenési formája, mégis gyakran évekig rejtve marad a háttérben. A felgyorsult tempó, az állandó készenlét és a belső elvárások fokozatosan merítik ki a mentális energiatartalékokat – míg a test végül jelez. 

A jó hír: amíg nincs nagy baj, addig a lelki feltöltődés nem nagy dolgokon múlik. Kis, ismétlődő gesztusokon, figyelmi pontokon, amelyek napról napra visszahoznak önmagadhoz.



A rohanó mindennapokban gyakran elfelejtjük, hogy nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is szüksége van töltődésre. A mentális energiaszint fenntartása nem luxus, hanem alapfeltétel ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működjünk a kapcsolatainkban, a munkánkban és a saját magunkkal való viszonyunkban.

Ehhez nem kell sem sok idő, sem drága eszközök. Csak tudatosság, figyelem, és néhány egyszerű szokás, amit bármikor beemelhetsz a napjaidba.

1. Mini-pihenő: 5 perc némaság

Napi többször érdemes beiktatni egy olyan időszakot, amikor csak csöndben vagy. Telefon nélkül, zene nélkül, beszéd nélkül. Nem meditáció, nem relaxáció – csak csend. A némaság csökkenti a mentális zajt, segít észrevenni, mi zajlik benned, és lelassítja az árnyékban működő stressz folyamatokat.

Ez az egyszerű gyakorlat különösen hatékony, ha egy-egy érzelmileg telített helyzet után alkalmazod: egy megbeszélés, családi vita vagy zsúfolt nap közben. A csönd térként szolgál az érzelmek leülepedéséhez, és segíthet abban is, hogy a tested újra biztonságban érezze magát. Már napi 2–3 ilyen kis csend-zóna is érezhető változást hozhat.


Bizonyos kórképek és a betegségek miatti immobilitás

2025. szeptember 02.

Vannak olyan betegségek, melyek megléte megnöveli a trombózis rizikóját, így nem ritka, amikor már eleve véralvadásgátlót kapnak prevenció gyanánt, főleg, ha mellette más alvadást fokozó tényező is jelen van. Ilyen betegség többek közt a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, bizonyos daganatok, a súlyos visszértágulatok és a magas vérnyomás, a gyulladásos bélbetegségek, a vesebetegségek. Más betegségek azért kockázatosak ebből a szempontból, mert ágyhoz kötik a beteget, és az immobilitás önmagában is rizikófaktor. Ilyen lehet például egy törés utáni gipszelés vagy egyes neurológiai betegségek.

Korábbi trombózis és/vagy trombofília

Amennyiben valaki átesett már trombózison, úgy sajnos fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődik a baj, főleg akkor, ha a kezelési tartományon alatt van az INR szint. Ekkor ugyanis poszttrombotikus szindróma léphet fel, amikor nagyobb eséllyel keletkeznek újra vérrögök. Fontos, hogy ha az illető valamilyen trombofíliával küzd, akkor is megnő a kockázat. Éppen ezért a trombofília súlyosabb formáinál megelőzésképpen szükséges a véralvadásgátló terápia – mondja Blaskó professzor. – Nagyon fontos, hogy az orvos felvilágosítsa a beteget a trombofília típusáról, annak súlyosságáról. Ugyanis kezelés vagy prevenciós terápia tekintetében ez nem mindegy, hiszen míg enyhe esetben elég lehet csupán az életmódra odafigyelni, rendszeresen sportolni, addig súlyos formában gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, még akkor is, ha az érintettnek még nem volt trombózisa.