Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Diétás és finom süteményreceptek

Érdekességek2019. június 22.

Üdítős fantaszelet

Dudás Lili személyiedző receptjeit követve és a Scitec finom, fehérjedús termékeit felhasználva könnyedén készíthetünk bűntudatmentes finomságokat is.

Dudás Lili személyiedző, fitneszversenyző receptjeinek egyik alapanyaga ezúttal a krémes csokoládé és vanília ízű Diet Protein, amely magas fehérje -, ugyanakkor alacsony cukor – és zsírtartalommal bír, a répatortától a kókuszos pitéig sok féle desszert elkészítéséhez felhasználható. A Diet Proteinben lévő zöld tea kivonat ráadásul segít a fogyásban, a króm a vércukorszint egyensúlyban tartásában, a cink és a jód pedig jótékonyan hat az anyagcserére – így bátran használhatjuk kedvenc hagyományos süteményeink elkészítéséhez, még akkor is, ha odafigyelünk a kalóriákra! Összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amelyekkel fehérjedús, egészséges és bűntudatmentes süteményeket készíthetünk az ünnepi asztalra!

Répatorta

Mi más kerülhetne húsvétkor a terítékre, mint a répatorta. Ez a könnyen elkészíthető, alakbarát verzió garantáltan minden diétázó, egészséges életmódot élő álma lesz!

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
20 dkg eritrit vagy tetszőleges édesítő
15 dkg darált dió
15 dkg szeletelt mandula
10 dkg zabliszt
1 csomag sütőpor
40 dkg reszelt répa
1 narancs vagy citrom reszelt héja
1 tk fahéj

Hozzávalók a mázhoz:
25 dkg sűrű kókuszkrém
1 adag vanília ízű Scitec Diet Protein
½ citrom reszelt héja


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra (hőlégkeverésen), és vajazzunk ki egy tortaformát vagy tepsit. A piskóta hozzávalóit keverjük össze jó alaposan, simítsuk a kivajazott formába, majd süssük készre kb. 35 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Pihentessük a formában addig, amíg kézmeleg nem lesz, ezután borítsuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben keverjük el a máz a hozzávalóit, majd csurgassuk rá a piskótára. A tetejét díszíthetjük dióval vagy akár néhány szem friss áfonyával is.

Fotó Scitec

Krémes emeletes epres

Reggelire, és desszertnek is tökéletes ez a szemet gyönyörködtető, krémes-habos palacsinta torony, ráadásul pár lépésben elkészíthető a Scitec Protein Pancake-nek köszönhetően.

Hozzávalók:
10 db Scitec Protein Pancake palacsinta (kókuszos vagy sima) – kb. 4 adagolókanálból készült mennyiség
30 dkg kókuszkrém
2 adag vanília ízű Scitec Diet Protein
25 dkg eper

Elkészítés:
Keverjük ki a palacsintatésztát a csomagoláson feltüntetett utasításnak megfelelően, majd süssük ki, és tegyük félre hűlni. Az epret tisztítsuk meg, a felét vágjuk apróra. A kókuszkrémet és a vaníliás ízű Diet Proteint alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret. Kenjünk meg krémmel egy palacsintát, tegyünk a tetejére egy másikat, ezt is kenjük meg, és folytassuk, amíg a palacsinta el nem fogy. A tetejére is kenjünk krémet, végül díszítsük a maradék eperrel.

Fotó: Scitec

Üdítős (Fanta) szelet

A népszerű sütemény diétás változata, lemondás nélkül. Odafigyeltünk arra, hogy az egyszerűen elkészíthető rétegek íze, állaga ne veszítsen élvezeti értékéből, valamint arra, hogy ezt a süteményt azok is bátran fogyaszthassák, akik az egészséges életmód hívei.

Hozzávalók a csokis alaphoz:
6 adagoló kanál Scitec Protein Brownieannyi víz, hogy összeálljon tésztává
½ dl olvasztott kókuszzsír

Hozzávalók a krémhez:
50 dkg túró1 citrom reszelt héja
½ citrom leve
25 dkg vaj/puha kókuszzsír
20 dkg eritrit vagy 1 adag vanília ízű Scitec Diet Protein

Hozzávalók a mázhoz:
7 dl zéró narancsos üdítő
2 csomag cukormentes vaníliapuding

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra (hőlégkeverésen), közben béleljünk ki sütőpapírral egy tortaformát vagy tepsit. A brownie alapot keverjük el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk, majd simítsuk a tepsibe, és kb. 25 perc alatt süssük készre. Ezt követően hagyjuk kihűlni a tésztát. Közben keverjük össze a túrós krém hozzávalóit, majd kenjük egyenletesen a brownie-ra. Készítsük el a vanília ízű pudingport a leírásban szereplő víz vagy tej helyett üdítővel, majd adagoljuk a túrókrém tetejére. Tegyük hűtőbe kb. 2 órára, és hagyjuk megdermedni, végül tálaljuk felszeletelve.

Étcsokis kókuszpite

Könnyű kis vasárnapi süti, a lustálkodós napokra – bűntudat nélkül. Nem baj, ha éppen kimaradt egy edzés, ettől a süteménytől nem kúsznak fel a plusz kilók.

Hozzávalók a pitéhez:
6 adagoló kanál eper-fehércsokoládé-kókusz ízű Scitec Protein Muffin
Annyi kókusztej/víz, hogy összeálljon tésztává
3 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a csokis krémhez:
40 dkg kókuszkrém
2 adag csokoládé ízű Scitec Diet Protein
10 dkg puha kókuszzsír
2 ek kakaópor
5 dkg reszelt étcsokoládé
1 tk rum aroma (elhagyható)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra (hőlégkeverésen). Egy tortaformát vagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A muffint az utasításnak megfelelően keverjük ki, és süssük készre kb. 15 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni a tortaformában, közben keverjük ki a csokikrémet: az összes hozzávalót alaposan dolgozzuk össze, majd vastagon kenjük meg vele az időközben kihűlt tésztát. Hűtőben pihentessük legalább 1 órát, majd tálaljuk felszeletelve.

Fotó: scitec

Bögrés meggyes süti

Az elfoglalt háziasszonyok kedvence, csupa egészséges hozzávalókból. Egy bögre, egy kevés meggy, még néhány hozzávaló, és nemsokára az asztalon van a gőzölgő, egészséges meggyes pite.

Hozzávalók:
1 bögre* kefir½ bögre olvasztott kókuszzsír
4 tojás1 csomag sütőpor
1 bögre vanília ízű Scitec Diet Protein
1 bögre zabliszt
1 bögre darált mandula/mandula liszt
40 dkg magozott meggy (mirelit vagy cukormentes befőtt, 680g/üveg)* 2 ½ dl

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra (hőlégkeverésen). Egy tortaformát vagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A meggyet kivéve minden hozzávalót keverjünk össze egy nagy tálban, majd simítsuk az előkészített tepsibe. Szórjuk a tetejére a meggyet, majd kb. 25 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.

Fotó: Scitec


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.