Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Diót, mogyorót, s minden jót

Érdekességek2021. május 14.

Csonthéjas gyümölcseink, a dió, a mogyoró, a mandula és a gesztenye. Gazdagok zsírokban és fehérjékben, kicsi a szénhidráttartalmuk, de bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Mik ezek?

Nagy energiatartalmú élelmiszerek. Energiájuk 40% feletti olajtartalmuknak tulajdonítható. Zsírösszetételük kedvező – nagyon hasonlít az olívabogyó, és a tengeri halak olajához – zömmel telítetlen esszenciális zsírsavak alkotják, melynek kedvező hatását a jelenlévő magnézium és a jelentős élelmi rosttartalom támogatják.

Fogyasztásukkal, nélkülözhetetlen zsírban oldódó antioxidáns vitaminokhoz jut a szervezet. Viszont a magas zsírtartalom miatt az olajos magvak avasodásra, magas páratartalmú meleg helyen tárolva penészedésre hajlamosak. Ezért lehetőleg frissen feltörve fogyasszuk őket, és a maradékot hűtőszekrényben tárolhatjuk.

A hazai terméket válasszuk, a trópusi országokból érkező és szabad szemmel nem látható avas, penészes termékek májrákot okozó vegyületeket (aflatoxint) tartalmazhatnak.

A magbélben lévő fehérjék mennyiségi és minőségi szempontból vetekszenek a húsokkal és a hüvelyesekkel. Tény, hogy nem teljes értékűek, de gabonafélékkel, hüvelyesekkel jól kiegészíthetők. Héjas gyümölcseink egész évben rendelkezésre állnak.

A reformkonyha értékes alapanyagai, olyannyira, hogy mindenkinek ajánlott naponta 10–15 szem mandulát vagy mogyorót, illetve 2-3 dióbelet enni.

Gyerekeknek csak óvatosan az olajos magvakkal!

A babák étkezésébe az olajos magvakat 8–10 hónapos kortól lehet bevezetni. Hároméves korig (a félrenyelés, a leszippantás veszélye miatt) a gyerekek csak darált vagy aprított formában fogyaszthatják. A félrenyelés fulladást okozhat. A nagyobb gyerek is csak nyugalmi állapotban, és felnőtt jelenlétében rágcsálhatja.

Diófélék

A dió (paradió, kesudió, fenyőmandula) olajos magva – a dióbél – ízletes, nagy energiatartalmú, közkedvelt és gyógyító finomság. Élettani hatású zsírokat (60%), értékes fehérjéket, sokféle vitamint (A-, B-, C-, E-vitamin, folsav), ásványi anyagot (kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, cink stb.) és rostanyagot tartalmaz. Esszenciális zsírsavjai között az ómega-3 is megtalálható, mely létfontosságú a szervezet számára, viszont előállítani azt nem tudja. Bőséges kalcium- és foszfortartalma segíti a gyermekek csontjainak az erősödését. Serkenti a vérképzést, erősíti az idegeket, fokozza a szellemi tevékenységet, méregtelenít, erősít. Jót tesz a termékenységnek, a hormonháztartásnak, segíti az emésztőszervek munkáját és mérsékelt mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét. A természetgyógyászok használják parazitaölő, féreghajtó vértisztító, és rákellenes hatását is.

Vásárláskor válasszuk a nagy szemű aranysárga fajtát, melynek héja vékony, könnyen törik. A már feltört dió gyorsan avasodik és penészesedik. Az ép szemű dió száraz, hűvös helyen tárolva 1 évig, a dióbél hűtőben szintén 1 évig, szobahőmérsékleten csak 1 hónapig őrzi meg zamatát és beltartalmi értékét.


Mandula

A héjas gyümölcsök között a legédesebb olajos mag. Ismert a keserű változata is, mely ciánszerű mérgező vegyületet tartalmaz (amigdalin), ezért nyersen nem tanácsos a fogyasztása. Ez a méreganyag azonban hő hatására teljesen elbomlik. Evésre az édes mandulát gyógyszergyártásra, olajkészítésre és aroma céllal a keserűt használják. A mandulának magas a fehérje- és a rosttartalma, bővelkedik E-, B- és P-vitaminban, de remek magnézium, réz és cinkforrás is. Ezek olyan mikroelemek, melyekből kevésre van szüksége a szervezetnek, de hiányuk betegséget okozhat.
A mandula fehérje- és tápanyag-összetétele hasonlít az anyatejhez.

A darált és turmixban vízzel pépesített mandulatej kiváló fehérjepótló, nyolc hónapos kortól tökéletes babaétel, csonterősítő, roboráló hatású, javítja az emlékezetet, védi az egészségünket. A mandulát édességek (marcipán), sós rágcsálnivalók, sütemények készítésére (helyettesítheti a lisztet), zöldséges és gyümölcsös ételek ízesítésére, likőr készítésére használjuk. A pirítás kiemeli ízét. A mandulaolajjal készült kozmetikai krém tisztítja és hidratálja a bőrt, azt puhává és bársonyossá teszi.

A hámozatlan mandula sokáig eláll, de hámozás után könnyen avasodik, ezért hűtőben kell tartani vagy mélyhűtve tárolni.

Mogyoró

A legkorábban virágzó gyümölcsünk. A mogyoróbokrokon már a tél végén megjelenik jellegzetes barka virágzata, de csak ősszel szüretelhető kemény héjú makktermése. Az olajos magvak közül a mogyoró tartalmazza a legtöbb értékes zsíranyagot (60%-a alapvetően telítetlen zsírsav), és a szervezet számára fontos aminosavakat. Jelentős a C-vitamin-, kálium- és flavonoidtartalma. A mogyoróbél kellemes ízű, könnyen emészthető, nagy kalóriatartalmú és tápláló élelmiszer. Többnyire nyersen fogyasztjuk. A cukrászipar fagylaltok, sütemények készítéséhez használja.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?

2025. szeptember 09.

Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!

A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást. 

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.

Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?

„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.

Veszélyes a hőség a túlsúlyosokra, inzulinrezisztensekre

2025. szeptember 09.

A kánikula sokakat megviselhet, különösen, ha olyan krónikus állapotokkal élnek, mint például az elhízás és az inzulinrezisztencia, cukorbetegség. A nagy meleg kihívás elé állíthatja az érintetteket, ami nem csak a közérzetüket, a napi rutinjukat, de akár a gyógyszerelésüket is érinti. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista magyarázta el az összefüggéseket.

Miért lehet a nyár kritikus az elhízással, cukorbetegséggel élőknek?

Az elhízás és az inzulinrezisztencia szorosan összefügg, ugyanis a nagy mennyiségű testzsír, különösen a zsigeri zsír növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. Vagyis a két állapot nagyon gyakran együttesen van jelen. A nyári meleg pedig nem csak kényelmetlen a túlsúllyal élőknek, de befolyásolhatja az inzulin felszívódását és hatékonyságát is az injekciós inzulint használóknál, ami gondos ellenőrzést és módosításokat igényelhet. Bár a melegnek lehet jótékony hatása a glükóz-anyagcserére, a szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a cukorbetegség és az elhízás hatékony kezelése, ellenőrzése a nyári hónapokban.
– A hőség egyik kevésbé nyilvánvaló hatása, hogy megváltoztathatja az inzulin felszívódásának sebességét. Azoknál, akiknek inzulininjekcióra van szükségük, az inzulin megfelelő tárolása, hűtőbe helyezése elengedhetetlen, és bizonyos esetekben sürgős. A magas hőmérséklet ugyanis lebonthatja az inzulint, és csökkentheti annak hatékonyságát. Ne tegyük ki az inzulinadagoló tollakat vagy a vércukormérőket közvetlenül napfénynek, és ne hagyjuk azokat parkoló autóban – figyelmeztet Mutnéfalvy doktor. – Fontos azt is figyelembe venni, hogy nem csak a meleg, hanem a magas páratartalom is ingadozóvá teheti a szervezet glükóz szintjét. Ha a levegő túlzottan párás, az izzadság nem párolog el olyan jól, mint szárazabb körülmények között, ez pedig megnehezíti a test hűtését, így a vércukorszint megfelelő egyensúlyban tartását is. Ezenkívül a testmozgás vagy a kültéri hőség is okozhat hipoglikémiát, hacsak a kalóriabevitel nem kiegyensúlyozott. A cukorbetegség és az elhízás hatékony nyári kezelésében tehát a rendszeres hidratálás, a vércukorszint-ellenőrzések gyakoriságának növelése, valamint az inzulinadagok aktivitás és ételfogyasztás szerinti módosítása segíthet a jó állapot fenntartásában.

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!