Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészséges ételek miatt is rosszul érezheti magát

Érdekességek2020. június 18.

Fotó: gettyimages.com

A zab kiváló rostforrás, a dió esszenciális zsírsavakban gazdag, a mandulakiváló E-vitamin, magnézium és kalcium forrás, a paradicsomban található likopin pedig erős antioxidáns. Fogyasztásuk kapcsán azonban sokan mégis kellemetlen, tavaszi fáradtsághoz is hasonló tünetekről számolnak be.

Mi a nikkel allergia szindróma?

Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkel allergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A nikkel allergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja. Nikkelt tartalmazhatnak például nem csak egyes ékszerek, de övcsatok, rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus, vagy hajfesték is. Kevesen tudják, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Létezik egy, a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó „Nikkel allergia szindróma”. Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki.

Milyen tüneteket okoz?
A tünetek ebben az időszakban könnyen összetéveszthetők a „tavaszi fáradtság” okozta panaszokkal, mivel a nikkel allergia is okozhat fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet. Amennyiben a felsorolt tünetek mellett hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezik, mindenképpen gondolnunk kell nikkel allergiára is. Ez esetben ugyanis a tünetek okozója az étkezéssel bevitt nikkel, amely a tápcsatornából felszívódva hoz létre általános allergiás tüneteket.

Számos, egyébként egészséges élelmiszer nikkel tartalma magas.


Fotó: 123rf.comMagas nikkel tartalmú élelmiszerek

Ha panaszai vannak, még nyár előtt érdemes kivizsgáltatni!
A fémallergia fájdalommentes vizsgálat, melynek során a gyanúba vett fémeket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára. 30 perc, 48 és 72 óra múlva, ill. egy héttel a felragasztást követően ismét ellenőrzik. A tapaszokat tehát egy héten át viselnünk kell. A betegek elmondása alapján ebben az évszakban okozza a legkevesebb macerát a vizsgálat elvégzése. A nyári melegben a tapaszokat a fokozott verejtékezés miatt nehezebb tartósan jól rögzíteni és tavasszal ruhával jobban el lehet fedni a vizsgált területet – magyarázza dr. Balogh Katalin. Ha a leolvasás során bőrpír jelentkezik az érintett területen, akkor arra az adott fémre allergiás. A beteg a tapaszok felragasztását követően egy hét múlva megkapja a vizsgálat eredményét. A pozitív teszt nem feltétlenül jelenti allergiás tünetek kialakulását, de az ahhoz szükséges immunológiai mechanizmus már működik a betegben, ami előrevetíti a fémallergia későbbi megjelenését.

Meddig kell diétázni?
A hosszú listát látva a legtöbben megijednek, különösen, mert az egészséges étkezési szokásokat követőknek több hasznos, rendszeresen fogyasztott alapanyagot is nélkülözniük kellene a diéta miatt. Nikkel allergia szindróma esetén ugyanis a tüneteket úgy lehet megszüntetni, ha a beteg a listán szereplő élelmiszereket nem fogyasztja. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a diétát csak abban az esetben kell tartani, ha valaki nikkel allergiás, tehát allergia vizsgálat alapján igazoltan, és a tünetei akkor is jelentkeznek, ha nem érintkezett nikkel tartalmú tárggyal! Ilyenkor legalább egy, másfél hónapig érdemes a magas nikkeltartalmú élelmiszerek fogyasztását kerülni és figyelni, hogy a panaszaink megszűnnek, vagy javulnak-e.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.