Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészséges spermát akar?

Érdekességek2023. november 10.

Nagyon sokszor lehet hallani, hogy a termékenység, a spermiumok optimális minősége érdekében érdemes egészségesen étkezni. De ez mit jelent pontosan? Még egy salátalevelet a hamburgerbe? Vagy reggelente egy turmixot? A kérdés ennél azért bonyolultabb, a megválaszolásában pedig Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Fotó: gettyimages.comEgészséges ételek férfiaknak?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mit is tekintünk egészséges ételnek, már ha a termékenységről van szó. Ez ugyebár „férfierő”, vagyis akkor a csülök Pékné módra és egy jó korsó sör a megoldás? Vagy tényleg át kell menni „nyúlba”, és nyers zöldségeken, gyümölcsökön és magvakon kell élni?

A jó hír, hogy a nyúleffektus semmi esetre sem az egyetlen lehetőség. Az egészséges étkezés alapja, hogy megpróbálunk mindent mi magunk elkészíteni, tartósítószer nélkül, kerüljük – amennyire csak lehet – a finomított élelmiszereket, és persze a cukrot. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól a kedvenc ételeinknek lőttek, csupán azt, hogy egy egész kicsit módosítani érdemes rajtuk, ez sokszor még csak nem is érződik. Például kerülni érdemes a fehér lisztet, helyette a teljes kiőrlésű verzió a megfelelő, mind kenyérben, mind sütésnél, főzésnél.

Az ok egyszerű: a fehér liszt, mivel tisztítva, finomítva van, már nem tartalmazza a búza „minden hasznos részét”. Ez önmagában nem lenne baj, de így a felszívódása is igen gyors, nagy kiugrást eredményezve a vércukorszintben. Ez többlet-inzulintermelést eredményez, hogy a szervezet kompenzálja a hirtelen magas cukorszintet – ami pedig hosszabb távon a hasnyálmirigy speciális sejtjeinek (melyek az inzulint termelik) kimerülését okozza. A tartósítószerek olyan kemikáliák, melyekre a szervezetnek nincs szüksége, az előre elkészített ételek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak.

Akkor mit egyek?

A válasz: mindent, csak mértékkel. Ha otthon főzünk, nyers, friss hozzá-valókból, akkor meglepődhetünk, milyen finomak is az ételek, ha valóban frissen készülnek. Igen, együnk több gyümölcsöt és zöldséget, és sok halat. Emellett a vörös húsok fogyasztását, sőt úgy egyáltalán

a húsfogyasztást is érdemes egy kissé visszafogni. Itt nem kell nagyon drasztikus változtatásokra gondolni, a kolbász is tökéletesen megfér a teljes kiőrlésű kenyérrel és a zöldségekkel, ráadásul nagyon finom!

Az egészséges életmód – vagyis a mozgás és az étkezés együttese – az alapja a megfelelő spermatermelésnek. Tanulmányok igazolják, hogy az étkezés a spermiumok alakját ugyan nem, ám a mozgékonyságukat bizony befolyásolja!


Fotó: gettyimages.com

Csak enni kell?

Magyarországon, sőt az egész világon is ma minden 4. pár meddőséggel küzd. Bár a közhiedelem a meddőséget a nőkkel kapcsolja össze, a fent említett, döbbenetesen magas szám mellé azt is érdemes elmondani, hogy itt 40%-ban a hölgyekkel és 40%-ban az urakkal van a probléma, míg 20% külső tényező adja a meddőség okát.

Az étkezéssel sokat lehet javítani, de sajnos a tömegtermelés és az állandó vegyszerezés rengeteget rontott az élelmiszerek beltartalmán.

A siker, vagyis az optimális termékenység – és nem utolsósorban a teljesítmény – érdekében vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetnek.

Azt se felejtsük el, hogy a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata közel három hónapot vesz igénybe, vagyis tényleges eredményeket közel ennyi idő alatt fog hozni, bármit is teszünk az egészségünk és termékenységünk érdekében!


forrás: Fotó: gettyimages.comPatika Magazin
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.