Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészséges spermát akar?

Érdekességek2023. november 10.

Nagyon sokszor lehet hallani, hogy a termékenység, a spermiumok optimális minősége érdekében érdemes egészségesen étkezni. De ez mit jelent pontosan? Még egy salátalevelet a hamburgerbe? Vagy reggelente egy turmixot? A kérdés ennél azért bonyolultabb, a megválaszolásában pedig Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Fotó: gettyimages.comEgészséges ételek férfiaknak?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mit is tekintünk egészséges ételnek, már ha a termékenységről van szó. Ez ugyebár „férfierő”, vagyis akkor a csülök Pékné módra és egy jó korsó sör a megoldás? Vagy tényleg át kell menni „nyúlba”, és nyers zöldségeken, gyümölcsökön és magvakon kell élni?

A jó hír, hogy a nyúleffektus semmi esetre sem az egyetlen lehetőség. Az egészséges étkezés alapja, hogy megpróbálunk mindent mi magunk elkészíteni, tartósítószer nélkül, kerüljük – amennyire csak lehet – a finomított élelmiszereket, és persze a cukrot. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól a kedvenc ételeinknek lőttek, csupán azt, hogy egy egész kicsit módosítani érdemes rajtuk, ez sokszor még csak nem is érződik. Például kerülni érdemes a fehér lisztet, helyette a teljes kiőrlésű verzió a megfelelő, mind kenyérben, mind sütésnél, főzésnél.

Az ok egyszerű: a fehér liszt, mivel tisztítva, finomítva van, már nem tartalmazza a búza „minden hasznos részét”. Ez önmagában nem lenne baj, de így a felszívódása is igen gyors, nagy kiugrást eredményezve a vércukorszintben. Ez többlet-inzulintermelést eredményez, hogy a szervezet kompenzálja a hirtelen magas cukorszintet – ami pedig hosszabb távon a hasnyálmirigy speciális sejtjeinek (melyek az inzulint termelik) kimerülését okozza. A tartósítószerek olyan kemikáliák, melyekre a szervezetnek nincs szüksége, az előre elkészített ételek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak.

Akkor mit egyek?

A válasz: mindent, csak mértékkel. Ha otthon főzünk, nyers, friss hozzá-valókból, akkor meglepődhetünk, milyen finomak is az ételek, ha valóban frissen készülnek. Igen, együnk több gyümölcsöt és zöldséget, és sok halat. Emellett a vörös húsok fogyasztását, sőt úgy egyáltalán

a húsfogyasztást is érdemes egy kissé visszafogni. Itt nem kell nagyon drasztikus változtatásokra gondolni, a kolbász is tökéletesen megfér a teljes kiőrlésű kenyérrel és a zöldségekkel, ráadásul nagyon finom!

Az egészséges életmód – vagyis a mozgás és az étkezés együttese – az alapja a megfelelő spermatermelésnek. Tanulmányok igazolják, hogy az étkezés a spermiumok alakját ugyan nem, ám a mozgékonyságukat bizony befolyásolja!


Fotó: gettyimages.com

Csak enni kell?

Magyarországon, sőt az egész világon is ma minden 4. pár meddőséggel küzd. Bár a közhiedelem a meddőséget a nőkkel kapcsolja össze, a fent említett, döbbenetesen magas szám mellé azt is érdemes elmondani, hogy itt 40%-ban a hölgyekkel és 40%-ban az urakkal van a probléma, míg 20% külső tényező adja a meddőség okát.

Az étkezéssel sokat lehet javítani, de sajnos a tömegtermelés és az állandó vegyszerezés rengeteget rontott az élelmiszerek beltartalmán.

A siker, vagyis az optimális termékenység – és nem utolsósorban a teljesítmény – érdekében vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetnek.

Azt se felejtsük el, hogy a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata közel három hónapot vesz igénybe, vagyis tényleges eredményeket közel ennyi idő alatt fog hozni, bármit is teszünk az egészségünk és termékenységünk érdekében!


forrás: Fotó: gettyimages.comPatika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)