Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészséges táplálkozással a rák ellen

Érdekességek2018. szeptember 12.

A táplálkozás szövetségesünk lehet a rák elleni harcban. De mit tehetünk a bővebb ismeretszerzés és az elvek gyakorlatban történő alkalmazása érdekében?

Ha a rák megjelenését elősegítő olyan tényezők ismertek, mint pl. a genetika, az életkor, a káros környezeti hatások stb., vannak magatartásformák is, amelyeken ellenlépésként változtathatunk. Ezek közé tartoznak táplálkozási szokásaink, étkezési és folyadékfogyasztási magatartásunk. A feladat trendünk módosítása úgy, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat, miközben  rákellenes tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk –  ez az egyik legjobb módszer a rákbetegség elleni harcban.

„Csodatáplálékok” azonban nincsenek  – figyelmeztetnek a szakemberek.Nem lehet azt ígérni senkinek, hogy ha adott élelmiszer(ek)et fogyaszt vagy egy konkrét diétát követ minden nap, 100%-ig biztosan megvédi magát a ráktól. Az viszont elfogadható, hogy bizonyos táplálkozási szokások és élelmiszerek hozzájárulhatnak egyes tumorok kialakulási kockázatának csökkentéséhez, a gyógyszeres kezelés hatékonyságához és a visszaesés veszélyének mérsékléséhez.


A táplálkozás és a rák közötti kapcsolat meghatározható

A táplálkozás és a rák közötti összefüggést több évtizede ismerjük, de egy nemrégiben készült amerikai tanulmány egy újabb bizonyítékkal élve újra megerősítette ezt. A 120 000 felnőttön végzett kutatás kimutatta, hogy a zsírban és cukorban bővelkedő „nyugati étrend” a vastagbélrák kockázatát  férfiaknál 44%-kal, nőknél  22%-kal növeli. Az írás egyúttal rávilágított a helyes táplálkozási magatartás jelentőségére.

Zöldségben-gyümölcsben gazdag, kiegyensúlyozott és változatos étrend

Amit tudunk

Zöldség- és gyümölcsfélékkel gazdagítani mindennapi étrendünket védő hatású a rákos megbetegedésekkel szemben. Egy közelmúltbeli angol tanulmány is kimutatta, hogy napi 550-600 g gyümölcs és zöldség fogyasztása kapcsolatba hozható a rákbetegségek kockázatának 14%-os csökkentésével.

A gyakorlatban

Ideális esetben fogyasszunk naponta 5 adag (400 g) gyümölcsöt és zöldséget: pl. 3 adag gyümölcsöt és 2 adag zöldséget, vagy 4 adag zöldséget és 1 adag gyümölcsöt, kezdve a reggelivel, folytatva az ebéddel, uzsonnával és vacsorával. Sajnos kevesen tartják be ezt az ajánlást.

Jó tanács

Válasszunk inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket: ezek gazdagabbak vitaminokban, antioxidánsokban és más tápanyagokban, amelyek védő hatást fejthetnek ki a rákkal szemben. Igazán nyáron profitálhatunk belőlük! Célszerű azonban mindenkor biotermékeket vásárolni: kevesebb növényvédő szert tartalmaznak, melyek kapcsolatba hozhatók egyes rákfajták, pl. a prosztata- és a vérrák kialakulásával. Részesítsük előnyben a zöld és a fehér színű zöldségeket, mint a kínai káposzta, póréhagyma, édeskömény, valamint a rostdúsakat, mint pl. a zöldbab, borsó, spenót, fehérrépa…

Kevesebb zsíros és cukros étel

Amit tudunk

Egy nemzetközi tanulmány újfent megerősített, hogy a túlsúly vagy elhízottság jelentősen fokozhatja több daganatos betegségtípus  -  mint pl. a mell-, méhnyak- prosztata-, máj- vagy vastagbélrákét - kialakulásának kockázatát. Egy amerikai tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy 55% és 24% az aránya a diagnosztizált ráknak a nőknél, illetőleg a férfiaknál, ami túlsúlyossággal, elhízottsággal hozható kapcsolatba. Nem is szólva arról, hogy a ráksejtek „imádják” a cukrot…

A gyakorlatban

Torták, cukrászsütemények, zsírban sült ételek, cukros üdítők és még sorolhatnánk. Csak nagyon ritkán engedjünk a cukros vagy zsíros ételek kísértésének, és főleg ne rendszeresen fogyasszuk ezeket. Amellett nagymértékben korlátozzuk vagy mellőzzük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását (ilyenek pl. a készételek, zacskós levesek, fagyasztott pizzák, tészták stb.).

Jó tanács

Készítsük lehetőleg mi magunk étrendünk alapvető ételeit! Továbbá vásárláskor figyelmesen olvassuk el az élelmiszerek címkéit, hogy tájékozódjunk a zsír- és cukortartalom felől. Mindennemű cukros italt kerüljünk, és lehetőleg ne fogyasszunk túl sok tejterméket (nem többet, mint napi három adagat, és abból is alacsony zsírtartalmút), és mellőzzük a krémes, cukros, tejes desszerteket is…

Étrend-kiegészítők módjával

Amit tudunk

Tanulmányok sora számos helyen rámutatott, hogy az étrend-kiegészítők szedése – legyen szó multivitaminokról, szelénről vagy nagy dózisú C-vitaminról – valójában nem csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Sőt, dohányosoknál a béta-karotin-tartalmú étrend-kiegészítő és az E-vitamin szedése kapcsolatba hozható e kockázat fokozódásával.

Egy közelmúltban írt amerikai tanulmány szerint a nagy dózisban szedett B6- (20 mg fölött naponta) és B12-vitamin (több mint 55 µg naponta) háromszorosára, illetve négyszeresére növelheti a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál.

Mindezek mellett azt is tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya elősegíti a vastagbél-, mell- és prosztatarák kialakulását.

A gyakorlatban

50 év fölött főleg tanácsos pótolni a D-vitamint (különösen télen), de azért ne szedjünk véletlenszerűen ilyen tartalmú étrend-kiegészítőket orvosi véleményezés nélkül.

Jó tanács

Ne kompenzáljuk a helytelen táplálkozást étrend-kiegészítőkkel! Többet ér, ha kiegyensúlyozott étrendet követünk – előnyben részesítve a rákellenes táplálékokat.

Szövetségeseink lehetnek a rákellenes harcban...

Egy brit kutatás szerint a napi 1 csésze kávéfogyasztás 2 csészével való növelése – mindegy, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávéról van szó – akár 35%-kal csökkentheti a rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Hogyan működik?

Az ajánlott, napi 3 csésze kávét lehetőleg cukor és édesítőszer nélkül fogyasszuk. A koffeintartalom pedig azért nem fontos, mert a kávé rákellenes hatása nem a koffeinnek tudható be, hanem a benne lévő flavonoidoknak, melyek az ízét adják.

Egy amerikai tanulmány nemrégiben megerősítette, hogy a gránátalmalé megakadályozhatja az emlőrákot okozó sejtek burjánzását.

Hogyan működik?

Ajánlott minden reggel egy pohár gránátalmalevet meginni. Részesítsük előnyben a dobozos termékkel szemben az egész, héjas gyümölcsből frissen facsartat. Így a gyümölcs erős antioxidáns tartalma jobban érvényesül. Lehetőleg biogyümölcsből, hozzáadott cukor nélkül készítsük az italt.

Egy kínai tanulmány kimutatta, hogy a fokhagyma (legfeljebb) 85%-ig elpusztíthatja a mellrákot okozó sejteket, és max. 84%-ig csökkentheti a kialakulásért felelős sejtek proliferációs képességét.

Hogyan működik?

Nyersen felhasználva vagy főzve is profitálhatunk belőle. Így számos ételhez hozzáadhatjuk, de ajánlott szelénben gazdag táplálékokkal társítani (pl. hallal vagy szárnyashússal), mert a rákellenes összetevők együttesen javítják a hatékonyságot.

Számos klinikai kutatás eredménye rávilágított, hogy ez a fűszer – mely az indiai fűszerkeverékek egyik legfontosabb összetevője – kétségkívül rákellenes hatással rendelkezik.

Hogyan működik?

Egy indiai tanulmány szerint a kurkuma fekete borssal keverve – 20 mg bors/2 g arányban – még jelentékenyebb módon növeli ezt a jótékony hatást. Arra ügyelni kell, hogy a kurkumát nem szabad fogyasztani gyomorégés esetén és sebészeti beavatkozás előtt.

A zöld tea erős antioxidáns hatású vegyületeket (polifenolokat) tartalmaz, melyek többek közt rákellenes hatásúak is. Azt viszont tudni kell róla, hogy a főzetet nem szabad 60 fok fölé hevíteni, nehogy elpusztítsuk ezen hatóanyagokat. Így a zöld teát lehetőleg frissen készítve fogyasszuk, és kerüljük termoszban való tárolását. Legalább 1 csészényivel kalkuláljunk naponta – de a fentebb említett előnyök miatt ne hagyjuk el eddigi kávénkat sem. Válasszunk, ha lehet, japán zöld teát, mert az még gazdagabb rákellenes hatóanyagokban.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.