Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészséges táplálkozással a rák ellen

Érdekességek2018. szeptember 12.

A táplálkozás szövetségesünk lehet a rák elleni harcban. De mit tehetünk a bővebb ismeretszerzés és az elvek gyakorlatban történő alkalmazása érdekében?

Ha a rák megjelenését elősegítő olyan tényezők ismertek, mint pl. a genetika, az életkor, a káros környezeti hatások stb., vannak magatartásformák is, amelyeken ellenlépésként változtathatunk. Ezek közé tartoznak táplálkozási szokásaink, étkezési és folyadékfogyasztási magatartásunk. A feladat trendünk módosítása úgy, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat, miközben  rákellenes tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk –  ez az egyik legjobb módszer a rákbetegség elleni harcban.

„Csodatáplálékok” azonban nincsenek  – figyelmeztetnek a szakemberek.Nem lehet azt ígérni senkinek, hogy ha adott élelmiszer(ek)et fogyaszt vagy egy konkrét diétát követ minden nap, 100%-ig biztosan megvédi magát a ráktól. Az viszont elfogadható, hogy bizonyos táplálkozási szokások és élelmiszerek hozzájárulhatnak egyes tumorok kialakulási kockázatának csökkentéséhez, a gyógyszeres kezelés hatékonyságához és a visszaesés veszélyének mérsékléséhez.


A táplálkozás és a rák közötti kapcsolat meghatározható

A táplálkozás és a rák közötti összefüggést több évtizede ismerjük, de egy nemrégiben készült amerikai tanulmány egy újabb bizonyítékkal élve újra megerősítette ezt. A 120 000 felnőttön végzett kutatás kimutatta, hogy a zsírban és cukorban bővelkedő „nyugati étrend” a vastagbélrák kockázatát  férfiaknál 44%-kal, nőknél  22%-kal növeli. Az írás egyúttal rávilágított a helyes táplálkozási magatartás jelentőségére.

Zöldségben-gyümölcsben gazdag, kiegyensúlyozott és változatos étrend

Amit tudunk

Zöldség- és gyümölcsfélékkel gazdagítani mindennapi étrendünket védő hatású a rákos megbetegedésekkel szemben. Egy közelmúltbeli angol tanulmány is kimutatta, hogy napi 550-600 g gyümölcs és zöldség fogyasztása kapcsolatba hozható a rákbetegségek kockázatának 14%-os csökkentésével.

A gyakorlatban

Ideális esetben fogyasszunk naponta 5 adag (400 g) gyümölcsöt és zöldséget: pl. 3 adag gyümölcsöt és 2 adag zöldséget, vagy 4 adag zöldséget és 1 adag gyümölcsöt, kezdve a reggelivel, folytatva az ebéddel, uzsonnával és vacsorával. Sajnos kevesen tartják be ezt az ajánlást.

Jó tanács

Válasszunk inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket: ezek gazdagabbak vitaminokban, antioxidánsokban és más tápanyagokban, amelyek védő hatást fejthetnek ki a rákkal szemben. Igazán nyáron profitálhatunk belőlük! Célszerű azonban mindenkor biotermékeket vásárolni: kevesebb növényvédő szert tartalmaznak, melyek kapcsolatba hozhatók egyes rákfajták, pl. a prosztata- és a vérrák kialakulásával. Részesítsük előnyben a zöld és a fehér színű zöldségeket, mint a kínai káposzta, póréhagyma, édeskömény, valamint a rostdúsakat, mint pl. a zöldbab, borsó, spenót, fehérrépa…

Kevesebb zsíros és cukros étel

Amit tudunk

Egy nemzetközi tanulmány újfent megerősített, hogy a túlsúly vagy elhízottság jelentősen fokozhatja több daganatos betegségtípus  -  mint pl. a mell-, méhnyak- prosztata-, máj- vagy vastagbélrákét - kialakulásának kockázatát. Egy amerikai tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy 55% és 24% az aránya a diagnosztizált ráknak a nőknél, illetőleg a férfiaknál, ami túlsúlyossággal, elhízottsággal hozható kapcsolatba. Nem is szólva arról, hogy a ráksejtek „imádják” a cukrot…

A gyakorlatban

Torták, cukrászsütemények, zsírban sült ételek, cukros üdítők és még sorolhatnánk. Csak nagyon ritkán engedjünk a cukros vagy zsíros ételek kísértésének, és főleg ne rendszeresen fogyasszuk ezeket. Amellett nagymértékben korlátozzuk vagy mellőzzük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását (ilyenek pl. a készételek, zacskós levesek, fagyasztott pizzák, tészták stb.).

Jó tanács

Készítsük lehetőleg mi magunk étrendünk alapvető ételeit! Továbbá vásárláskor figyelmesen olvassuk el az élelmiszerek címkéit, hogy tájékozódjunk a zsír- és cukortartalom felől. Mindennemű cukros italt kerüljünk, és lehetőleg ne fogyasszunk túl sok tejterméket (nem többet, mint napi három adagat, és abból is alacsony zsírtartalmút), és mellőzzük a krémes, cukros, tejes desszerteket is…

Étrend-kiegészítők módjával

Amit tudunk

Tanulmányok sora számos helyen rámutatott, hogy az étrend-kiegészítők szedése – legyen szó multivitaminokról, szelénről vagy nagy dózisú C-vitaminról – valójában nem csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Sőt, dohányosoknál a béta-karotin-tartalmú étrend-kiegészítő és az E-vitamin szedése kapcsolatba hozható e kockázat fokozódásával.

Egy közelmúltban írt amerikai tanulmány szerint a nagy dózisban szedett B6- (20 mg fölött naponta) és B12-vitamin (több mint 55 µg naponta) háromszorosára, illetve négyszeresére növelheti a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál.

Mindezek mellett azt is tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya elősegíti a vastagbél-, mell- és prosztatarák kialakulását.

A gyakorlatban

50 év fölött főleg tanácsos pótolni a D-vitamint (különösen télen), de azért ne szedjünk véletlenszerűen ilyen tartalmú étrend-kiegészítőket orvosi véleményezés nélkül.

Jó tanács

Ne kompenzáljuk a helytelen táplálkozást étrend-kiegészítőkkel! Többet ér, ha kiegyensúlyozott étrendet követünk – előnyben részesítve a rákellenes táplálékokat.

Szövetségeseink lehetnek a rákellenes harcban...

Egy brit kutatás szerint a napi 1 csésze kávéfogyasztás 2 csészével való növelése – mindegy, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávéról van szó – akár 35%-kal csökkentheti a rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Hogyan működik?

Az ajánlott, napi 3 csésze kávét lehetőleg cukor és édesítőszer nélkül fogyasszuk. A koffeintartalom pedig azért nem fontos, mert a kávé rákellenes hatása nem a koffeinnek tudható be, hanem a benne lévő flavonoidoknak, melyek az ízét adják.

Egy amerikai tanulmány nemrégiben megerősítette, hogy a gránátalmalé megakadályozhatja az emlőrákot okozó sejtek burjánzását.

Hogyan működik?

Ajánlott minden reggel egy pohár gránátalmalevet meginni. Részesítsük előnyben a dobozos termékkel szemben az egész, héjas gyümölcsből frissen facsartat. Így a gyümölcs erős antioxidáns tartalma jobban érvényesül. Lehetőleg biogyümölcsből, hozzáadott cukor nélkül készítsük az italt.

Egy kínai tanulmány kimutatta, hogy a fokhagyma (legfeljebb) 85%-ig elpusztíthatja a mellrákot okozó sejteket, és max. 84%-ig csökkentheti a kialakulásért felelős sejtek proliferációs képességét.

Hogyan működik?

Nyersen felhasználva vagy főzve is profitálhatunk belőle. Így számos ételhez hozzáadhatjuk, de ajánlott szelénben gazdag táplálékokkal társítani (pl. hallal vagy szárnyashússal), mert a rákellenes összetevők együttesen javítják a hatékonyságot.

Számos klinikai kutatás eredménye rávilágított, hogy ez a fűszer – mely az indiai fűszerkeverékek egyik legfontosabb összetevője – kétségkívül rákellenes hatással rendelkezik.

Hogyan működik?

Egy indiai tanulmány szerint a kurkuma fekete borssal keverve – 20 mg bors/2 g arányban – még jelentékenyebb módon növeli ezt a jótékony hatást. Arra ügyelni kell, hogy a kurkumát nem szabad fogyasztani gyomorégés esetén és sebészeti beavatkozás előtt.

A zöld tea erős antioxidáns hatású vegyületeket (polifenolokat) tartalmaz, melyek többek közt rákellenes hatásúak is. Azt viszont tudni kell róla, hogy a főzetet nem szabad 60 fok fölé hevíteni, nehogy elpusztítsuk ezen hatóanyagokat. Így a zöld teát lehetőleg frissen készítve fogyasszuk, és kerüljük termoszban való tárolását. Legalább 1 csészényivel kalkuláljunk naponta – de a fentebb említett előnyök miatt ne hagyjuk el eddigi kávénkat sem. Válasszunk, ha lehet, japán zöld teát, mert az még gazdagabb rákellenes hatóanyagokban.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Betegség? Hagyjunk fel a bűntudattal!

2025. január 20.

Amikor beüt egy betegség, gyakran a felelősségünkre célzó kérdések, majd tanácsok, netán utasítások merülnek fel a környezetünkben lévők részéről. Jóindulatúaknak tűnnek, azonban az adott betegséggel kapcsolatban rendszerint kevés ismeret alapján hangzanak el, és bűntudatot okoznak – amire egyáltalán nincs szükségünk.

Hány éppen megbetegedett személy tapasztalt már olyan „jóindulatú”, érdeklődő vagy tanácsokat adó szavakat, véleményeket rokonoktól, barátoktól, kollégáktól,  melyek azt sejtetik, hogy  megelőzhető lett volna a baj, ha a beteg más módon él, táplálkozik stb. Mindez felelősségérzetet von maga után, és bűntudatot okozhat, így  pszichés teherként jelentkezik. Fájdalmas, és nehéz megérteni az éppen jelentkező betegség okozta szenvedést, de meghallgatásra és empátiára van szükség a környezetünkben lévők részéről, nem bűntudat előidézésére.

Íme 4 példa ez említett, „jóindulatú” véleményekre a bekövetkezett betegséggel kapcsolatban és a bűntudat elkerülhetőségére.

„Egy kis akarattal le lehetne fogynod”

Fontos, hogy az elhízás ne legyen „bélyeg”, hiszen az orvosok azt betegségnek ismerik el, miközben prevalenciája (előfordulási gyakorisága) folyamatosan növekszik, A bűntudat, amely az ebben szenvedő embereknél a legtöbbször előfordul, leginkább azon a hibás elképzelésen alapul, amely nagymértékben jelen van a vékony alkatot, a soványságot nagyra értékelő társadalmunkban.

Természetesen nem kis számban vannak az elhízáshoz vezető, főleg egyéni, téves döntéseken, illetőleg az akaraterő hiányán alapuló tényezők. Ilyen pl. a helytelen táplálkozás (pl. iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, melyek az endokrin rendszert károsító anyagok forrásai), az ülő életmód vagy a rossz alvás, amelyet fokoz a „képernyő mögötti” életmód. Ugyanakkor az „egy kis akarattal le lehetne fogynod” vélemény szintén számos okból nem helytálló. Tudományos vizsgálódások megállapították, hogy a genetikai hajlam, a géneknek a kapcsolata a környezettel (epigenetika), illetve az eltérő anyagcsere is alapvető szerepet játszik az elhízásban. Míg a pszichés tényezők sem mellékesek: pl. önértékelési zavarok, lelki traumák, veszteségek „érzelmi táplálkozásra” kondicionálják az érintetteket.

Egyes gyógyszeres kezelések – kortikoszteroidok, bizonyos nyugtatószerek és hormonális készítmények szedése – szintén befolyásolják a súlygyarapodást, csakúgy, mint egyes betegségek (pl. pajzsmirigy alulműködés) és életszakaszok (terhesség, menopauza stb.). Az elmúlt években pedig a mikrobióta széleskörű kutatása feltárta, hogy kétségtelenül a bélflóra is szerepet játszik az elhízásban (anélkül, hogy minden mechanizmust még tisztáztak volna).

Mindezen tényezők összefonódása, és lehetséges szétválasztása komplex, kezelhető betegséggé teszi az elhízást. A bűntudat érzése pedig csak nehezíti a tőlünk függő vagy független okok miatt bekövetkező elhízás betegség orvoslását.

Így készíts gyógyteát menstruációs görcsökre

2025. január 19.

Számos gyógynövénynek van görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása. A havivérzéssel járó fájdalmak enyhítésére készített gyógyteakeveréknek a kamilla a legfontosabb összetevője.  

A kamillavirág fontos összetevője a keveréknek. Latin neve, a Matricaria camomila L. az anya, ill. méh jelentésű mater szóból ered. Ez arra utal, hogy a kamillát már az ókorban is alkalmazták az alsótest fájdalmainak enyhítésére. A lassan, kortyonként fogyasztott kamillatea jótékonyan és gyorsan fejti ki görcsoldó hatását. 

Hasonló, bár kicsit gyengébb hatása van a cickafarknak, amelyet hosszabban, tartósan kell fogyasztani. 

Ha a fájdalmas menstruáció fokozottabb vérzéssel jár együtt, javasolt pásztortáskát is tenni a teakeverékbe. A nyugtató és görcsoldó hatású citromfű föld feletti része, valamint a komló vagy macskagyökér is jó, ha belekerül a főzetbe.

Mit keverjünk össze, hogyan alkalmazzuk? 
Kamillavirág, pásztortáska, cickafark, citromfű és komló legyen az alap, egyenlő arányban. Keverjük össze ezeket. Egy púpozott evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Ilyen adagot napont háromszor fogyaszthatunk.

Kiegészítésü jó tudni, hogy a meleg csökkenti az izomgörcsöt, de fokozhatja a vérzést. A népi orvoslásban ismert a citromfűfőzettel való gőzölés is, ülőfürdőnek pedig a kamillaforrázatot ajánlják. A mozgás is segít: egy jó tempós séta többet használ, mintha ágyban fekszünk.
 

Elkerülhető a húgyúti fertőzés?

2025. január 19.



A húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében.

A nőknél a baktériumok könnyebben és gyorsabban feljuthatnak a húgycső nyílásától a hólyagig, vagy akár a vesemedencébe is, komoly szövődményeket okozva. A húgyúti fertőzéseknek két nagyobb csoportja van. Az egyik az ún. alsó húgyúti betegség, amely a húgyhólyagot, a húgycsövet, ill. férfiak esetében a prosztatát érinti. A másik pedig a felső húgyúti betegség, vagyis a vesék és a vesevezetékek fertőzése. Erre jellemző, hogy kialakulását megelőzi az alsó húgyutak fertőzése.

A betegség kialakulása megelőzhető, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra.


Fogyasszunk elegendő, naponta legalább 2-2,5 l folyadékot, elsősorban vizet, hogy segítsük a baktériumok kiürülését a húgyutakból, és ezáltal csökkentsük az elszaporodásuk kockázatát.
Ne tartsuk vissza a vizeletet, hiszen ez nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet, mivel a megtelt húgyhólyagban könnyebben elszaporodnak a betegséget kiváltó kórokozók. Ügyeljünk rá, hogy mindig teljesen ürítsük ki a hólyagot!
Tartsuk be a megfelelő intim higiéniát, és fürdés után minél előbb cseréljük le a nedves fürdőruhát szárazra!
Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, a fürdőkádban ugyanis sokkal könnyebben bejuthatnak a baktériumok a húgyutakba.
Figyeljünk a gyakori kézmosásra, és csak saját törölközőnket használjuk.
Kerüljük az irritáló anyagokat, pl. illatosított tisztálkodószereket és intim mosakodókat, amelyek irritálhatják a húgyutakat!
Viseljünk pamutból készült, laza fehérneműt, kerüljük a műszálas, túl szoros darabokat.
Erősítsük immunrendszerünket egészséges táplálkozással, vitaminokkal, rendszeres testmozgással.
Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, amely elősegítheti a gyulladás kialakulását és fenntartását.


Az időben megkezdett kezelés rendkívül fontos, hogy elkerüljük a komolyabb komplikációkat.