Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészséget az uzsonnáscsomagba!

Érdekességek2018. október 08.

Iskolaidőben vagyunk. Ez ugyebár elsősorban az iskolás gyerekeknek szól, de voltaképpen a szülőknek is. Leginkább az anyukáknak, akik ilyenkor újra kezdhetik a fejtörést, hogy vajon mi is kerüljön az uzsonnáscsomagba? No és az is kérdés, egyáltalán milyen legyen ez a csomag…? Írásunk tanácsait megfogadva sok fejtöréstől megkímélhetik magukat az anyukák, hogy csemetéik egészséges, jóízű, ugyanakkor praktikusan összekészíthető ennivalót vihessenek magukkal az iskolába.

Uzsonna, akár reggeli helyet is

Jó ötlet, ha beszerzünk erre a célra egy csinos uzsonnásdobozt, amelybe mindent beletehetünk, akár elkülönítve, kis rekeszekben is. Ha ez valamelyik kedvenc vagy menő figurával van díszítve, gyermekünk örömmel fogja elővenni majd.

Nem lehet elég gyakran kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a nap reggelivel induljon, és az, ha lehetséges, legyen tartalmas, adja meg a gyermeknek is a szükséges energiát. Mégis sokan vannak, akik ezt nem, vagy csak nehezen tartják be, a reggeli rohanás idején a közös családi reggeli csak utópia, a kapkodva bekapott pár falat pedig azt eredményezi, hogy a gyerek már kora délelőtt megéhezik. Ilyen esetekben kihagyni az uzsonnacsomagolást a legrosszabb, amit elkövethetünk…

Szendvics

Az örök klasszikus. De mindenképpen érdemes túllépni a száraz szalámis változatokon. Fontos, hogy puha, nem morzsálódó kenyérből készítjük, és természetesen még jobb, ha teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut vásárolunk. Praktikus inkább több kisebb szendvicset készíteni, így, ha nem annyira éhes vagy csak kevesebb ideje van, akkor is be tudja fejezni a falatozást. A háromszögre vágott szendvicseket általában minden gyerek szívesen eszi, ezeket variálhatjuk tetszés szerint.


Amire még figyelni érdemes, az az, hogy az energiát adó szénhidrát mellett mindig kerüljön az uzsonnába elegendő fehérje és megfelelő mennyiségű vitamindús zöldség is. Az optimális szendvics például egy magos péksüti tonhalkrémmel és uborkával. Vagy vékonyra szeletelt csirkemellcsíkokkal, retekkel. Készíthetünk zabpelyhes fasírtgolyókat is, persze hagyma nélkül, vagy éppen bedobozolhatunk sárgarépacsíkokat, könnyű nasinak. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsről sem, egy alma, körte, egy fürt szőlő, banán vagy mandarin plusz energiát adhat a gyereknek. Gyümölcstárolás céljára érdemes beszerezni jól záródó, füles műanyagdobozokat, melyek bár drágábbak, azonban biztos, hogy a szőlőszemek nem gurulnak szanaszét az iskolatáskában…

A délutáni nassoláshoz pedig szintén érdemes egészséges rágcsálnivalót bekészíteni, kölesgolyót, kukoricasnacket, vagy ropit, mely már  gluténmentes változatban is kapható.

Mesés kulacs, kétdecis italok szívószállal – és a gyermek biztosan nem lesz szomjas

Sok gyereket arra is nehéz rávenni, hogy indulás előtt legalább egy bögre kakaót igyon, azonban a gyümölcsleves kulacsok tartalma hogy, hogy nem,  délutánra mindig kiürül. Itt is érdemes arra figyelni, hogy a műanyag kulacs mintája kedves, barátságos legyen, olyan, amit a gyermek szívesen használ a mindennapok során. A tömény gyümölcslé azonban nem oltja olyan jól a szomjat, és ráadásul sok cukrot is tartalmaz, épp ezért jó, ha vízzel higítva töltjük a kulacsba az üdítőt.

Ha nem laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny a csemeténk, kis dobozos joghurtitalt is készíthetünk az uzsonna mellé, mely a szomjat is oltja, miközben kifejezetten egészséges is. Azok a gyermekek, akik nem ihatnak tejet, gyakran szívesen fogyasztanak mandulatejet vagy zabitalt, mely utóbbi azért is tökéletes választás lehet, mivel 200 ml-es, praktikus, szívószállal ellátott kivitelben, kakaós és vaníliás változatban is kapható. A dobozos rizsital is jó választás lehet, ha gyermekünk kevésbé szereti az édesebb italokat, ez is igen egészséges, és a zabitalhoz hasonlóan nagy mennyiségű fehérjét, vitaminokat, valamint ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.