Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egészségünk záloga: Agni, az emésztés tüze

Érdekességek2023. december 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az Ájurvéda, India 5000 éves gyógyászati hagyománya nagy fontosságot tulajdonít a megfelelő emésztésnek az egészségmegőrzésben. A szervezetnek folyamatosan szüksége van táplálékra, amely elsődlegesen étel és levegő formájában jut a szervezetbe. A szervezet feladata e tápanyagok átalakítása és beépítése, valamint az anyagcseretermékek kiválasztása. Ha ez sikeresen megtörténik, akkor a szervezet egészséges marad, míg ha nem, akkor betegségek kialakulása várható.  

Az elsődleges emésztés folyamata

Az Ájurvéda tanítása szerint a gyomorban ég az emésztés tüze (dzsátáragni), amelynek feladata az elfogyasztott táplálék szétbontása alkotóelemeire. Ehhez a táplálék mellett levegőre is szükség van, és így egy lassú biológiai égés zajlik le, amely hővel és tápanyaggal látja el a testet. A táplálék a tápcsatornában megtett útja során mindhárom dósa hatása alá kerül.

A kapha dósa már a szájban és a nyelőcsőben, valamint a gyomorban megkezdi az étel lebontását. Az ételek a nyállal keverednek, és a megrágott falat a gyomorba kerül. A cukrok bontása már a szájüregben megkezdődik. A kapha dósa fő feladata az anabolizmus (beépítés), így érthető, hogy az édességektől könnyebben meghízunk. A gyomorba érve az ételek a savas váladékokkal keverednek, mintegy megfőnek. Ez már a pitta-dósa hatása, melynek fő feladata a metabolizmus (átalakítás). A vékonybélbe kerülve az epével keverednek a tápanyagok, miközben a máj már a tápanyagokkal gazdagított vért szállítja az erekbe. A vastagbélbe érve a tápanyagok emésztése nagyjából véget ér, és a székletképzés, a víz visszaszívása történik. Ebben a váta dósáé a fő szerep, amely a katabolizmus (kiválasztás) folyamatát irányítja. A maradéktalanul megemésztett táplálék végtermékei (a malák) a széklet, vizelet és izzadság formájában választódnak ki.


A másodlagos emésztés

Az Ajurvéda nem csak a gyomorban található emésztési tűzről tesz említést, hanem az egyes szövetekben lévő másodlagos emésztési tűzről is. Az Ájurvéda hét szövetcsoportot különböztet meg: Rasza - plazma, tápfolyadék, sejt közötti állomány; Rakta - vér és elemei; Mámsza - izmok, kötőszövetek; Médha - zsírszövet, olajok; Aszthi - csontszövet, porcok, támasztószövet; Maddzsá - csontvelő, idegszövet, mirigyek; Sukra - sperma, petesejtek, szaporító szövetek. Mindegyiknek saját dhátu agnija (emésztési tüze) van. Az elsődleges emésztés során feldolgozott táplálék először a rasza dhátuba kerül, amit alapregulációs rendszernek is nevezünk. A dhátu agni beépíti, amit kell, majd továbbítja a tápanyagokat a vérbe. Innen az izomba, a zsír-, csont-, ideg-, majd végül a szaporító szövetekbe kerülnek a tápanyagok. Az anyagcseretermékek ugyanígy kerülnek kiválasztásra. Míg az elsődleges emésztés folyamata nappal zajlik, a másodlagos emésztés inkább az éjszakai órákban történik. Ezért a megfelelő éjszakai pihenés is fontos a jó emésztéshez.

Emésztési problémák

A fenti rendszer bármelyik pontján zavarok léphetnek fel, amelyek következtében az elfogyasztott táplálékot nem sikerül maradéktalanul megemészteni, illetve a végtermékeket nem sikerül maradéktalanul kiválasztani. Ennek következtében a szervezetben ama, vagyis méreganyagok jönnek létre, amelyek megtapadnak a különböző szövetekben, és betegséget okoznak. Ezzel párhuzamosan a szövetek táplálása elégtelenné válik, ami szintén az immunrendszer legyengüléséhez vezet. A túlzottan sok táplálék éppen úgy okozhat gondokat, mint a túlzottan kevés vagy nem megfelelő összetételű táplálék. Ezért az Ájurvédában a testalkatnak, életmódnak, évszaknak és a szervezet egészségi állapotának megfelelő, személyre szabott diétát szoktunk előírni. Ha az elsődleges emésztés folyamatában zavarok támadnak, akkor biztos, hogy a másodlagos emésztés láncolata is sérül. Ennek egyik következményeként az arra hajlamos szövetekben lerakódnak a méreganyagok, illetve a szövetek elégtelenül jutnak táplálékhoz, és ez károsítja egészséges működésüket.

Hogyan javítsuk emésztésünket?

Az Ájurvéda szerint az egészség alapja a jó étvágy, a jó emésztés és a jó kiválasztás. Az első szabály szerint tehát akkor együnk, mikor éhesek vagyunk! A második szabály az, hogy az egyszerre elfogyasztott táplálék mennyisége ne haladja meg azt, ami a két tenyerünkben elfér! A harmadik szabály pedig úgy szól, hogy mindig tegyünk eleget az ürítésre irányuló természetes ingereknek. A jó étvágy érdekében az emésztés tüzét fokozó fűszereket szoktak fogyasztani. Ilyenek a gyömbér, a feketebors, a fahéj és a szegfűszeg. A gyomorba kerülve a táplálékok megemésztését az olyan fűszerek és gyógynövények segítik elő, mint a menta, zellermag, koriander, római kömény és a feketesó, amelyet Indiában előszeretettel használnak.

Mivel a tápanyagok, illetve a méreganyagok is a májon át kerülnek a vérbe, a máj igyekszik kiválasztani az amát (toxinokat). Ezért a méregtelenítést érdemes mindig a májjal kezdeni. Ebben keserű gyógynövények lehetnek a segítségünkre, mint pl. a vadindigó (Tephrosia purpurea), cikória (Cichorium intybus), katuki (Picorrhiza kurroa), guduchi (Tinospora cordifolia) vagy a kalmegh (Andrographis paniculata). A vér méregtelenítését a neem (Azadirachta indica) és a kurkuma (Curcuma longa) segíti elő. A vékonybél méregtelenítését hashajtó növények fogyasztásával (pl. ricinusolaj, tamarind vagy szennalevél) segíthetjük elő. Az amla (Emblica officinalis) olyan növény, amely csökkenti a gyomor és vékonybél savasságát, és kiegyensúlyozza a pittát.

A vastagbél-szakaszban az elsődleges probléma a székletdarabok letapadása és az elégtelen ürítés szokott lenni. Ilyenkor a szervezet visszaszívja a székletben levő méreganyagokat, és az emésztés hatásfoka tovább romlik. A kezelés egyik módja a megnövelt rostbevitel. Ehhez természetesen több vizet is szükséges inni. Evés után édesköményt, vagy Hajmola cukorkát szoktak fogyasztani, amelyek segítik az elfogyasztott táplálék megemésztését.

Korunkban, ebben a rohanó világban ezeket a dolgokat az emberek nem szokták fontosnak tartani, nem szoktak rá figyelni. Pedig ha az embere csak egy kis tudatosságot csempész a táplálkozásába, már nagy fokkal tudja javítani egészségi állapotát...
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.