Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egy apró hálószoba berendezése: tippek és ötletek

Érdekességek2022. szeptember 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Bármilyen helyiségről legyen szó, a berendezés fontos, hogy átgondolt legyen. Funkcionális- és költségvetési szempontból egyaránt. Megbízhatunk lakberendezőt is, de megálmodatjuk mi magunk is egy apró hálószoba berendezését. Ebben a cikkben megfogalmaztuk, mire érdemes figyelni a tervezés során. Bízunk benne, hogy aprócska ötletekkel mindenki számára megkönnyíthetjük a feladatot.  

Legfontosabb a fekhely

Jelen esetben egy hálószobáról lévén szó, vegyük sorra, mi az, amire felétlen szükség van a helyiség funkcionális működéséhez. Az első a fekhely, amelynek kiválasztása nem könnyű feladat. Legyen megfelelő a mérete (szélessége, hosszúsága és magassága), valamint készüljön olyan anyagból, ami illik az egyéniségünkhöz, és a szoba megálmodott hangulatához. Szerkezete sokféle anyagból készülhet, fából, fémből stb. A legfontosabb, hogy annak tetsszen, aki használni fogja, akinek majd kényelmét szolgálja! Az ágyba matrac is kell. Amire feltétlen ügyeljünk, hogy a számunkra megfelelőt válasszuk. Elsődleges szempont, hogy beleférjen a költségvetésbe, de ne feledjük, az egészség mindennél fontosabb! Ha már van ágyunk, abba jó minőségű ágyneműre is szükség van; takarókra, párnákra, ágynemű huzatra. A gumis lepedők webáruháza sokféle megoldást kínál.

Amire még szükség lehet…

Ha már ágy van, a megfelelő pakolós, tárolós elemeket kell megtalálni. Attól függ, mit szeretnénk a hálószobában tárolni. Ha egy helyiség pici, akkor valószínű, csak ágyra van szükség benne, és feltételezhetően külön gardrób van hozzá. Ha nem, és a hely szűke miatt mégis szükség van bútorra, akkor érdemes méretre gyártatni (még, ha drágább is), hogy minden centiméter ki legyen használva. Ez a hálószoba bútor készülhet fából vagy bútorlapból, de ma már nem ritka a fém, a bambusz, a textil, a karton és a műanyag sem. 
 
Érdekes, újrahasznosított darabokkal is érzékeltethetjük, hogy a helyiség lakójának fontos környezetének megóvása. Szekrény sem feltétlen kell, hiszen vannak ruhaállványok, és csupán mennyezeti karnissal leválasztható egy picike járható ruhásszekrény, más néven gardrób. És az átgondoltsághoz az is hozzátartozik, hogy nincs sok tárgyunk, ruhánk, tárolni valónk. Tehát valószínű nem véletlen pici a hálószoba, hiszen mindenben az optimumra törekszik a lakója.

Szükség van kiegészítőkre?

Egy hálószobában nincs szükség sok-sok apró tárgyra, csecsebecsére. Csak arra, ami feltétlen szükséges. Jól át kell gondolni a tervezés során, milyen színek, anyagok és minták vegyenek körbe minket. Ehhez fontos tudni, hogy mekkora a falfelület, a belmagasság, hiszen más hatást érhetünk el a mintás és az egyszínű falakkal. Az egyik tömörít, a másik, pedig ha világos színbe öltöztetjük a falakat, akkor szépen nagyítja majd a teret. 
 
A belmagasság azért lényeges elem, mert kevés négyzetméter esetén érdemes akár színváltással megtörni a magasságot. A nagyvárosok hangulatához hozzátartoztak valamikor a nagy terek, ezért bőven akad még az ilyen stílusú ingatlanokból, amelyek csodálatosak tudnak lenni, de átgondolt tervezést igényel! Pl. az ágyat megemelve, pici galériában is gondolkodhatunk, alatta pedig szépen elférnek a tároló elemek. De ez csak egy a praktikus ötletek közül, a lehetőségek tárháza végtelen.

Fontos a hangulat!

Visszafogott fények, kellemes színek, finom illatok, puha textíliák, mind a hálószoba kényelmét szolgálják. Kellemes, halk zene emelheti a hangulatot, tévét jómagam nem tennék a helyiségbe, főleg, ha lakói párban élnek. Az árnyékolás is odafigyelést igényel, mert minden anyag másra hivatott. Az egyik valóban árnyékol, a másik inkább csak díszítő elemként szolgál. A múlt emlékeit meg kell becsülni, jó az, ha az ablakunkat egy zsalugáter védi.

Összegzés

A hálószoba privát szféra, hisz mindenki ott tér nyugovóra. A döntést jól átgondoltan érdemes meghozni. Fontos az ár, de legalább annyira a minőség. Ritkán vegyünk jót, ezzel árthatunk legkevésbé környezetünknek. Az anyaghasználat sokat elárul gondolkodásunkról, arról, hogy mennyire fontos a természet számunkra, kedveljük-e a művészettörténet által jól ismert antik elemeket, és mi az, amit esetleg mi magunk valósíthatunk meg. Hiszen szorgos kezek csodákra képesek!
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Milyen hatással van szervezetünkre a bor?

2023. szeptember 16.

Egyre több kutatás foglalkozik a szőlőművelés és a vele közel azonos korú borkészítés múltjával. Írásos emlékek bizonyítják, hogy az ókori Babilónia lakói már fogyasztottak bort, de vannak olyan feltételezések is, miszerint Kínában már 9000 évvel ezelőtt termesztettek szőlőt, és így valószínűleg bor is készülhetett arrafelé.  

Ennek a misztikus italnak az elkészítése mára szinte művészi szintre emelkedett, ahogy a technika fejlődésével azok a kutatások is egyre izgalmasabb eredményekkel szolgálnak, amik azt vizsgálják, hogy az „istenek italának” is nevezett folyadék milyen hatással van az emberi szervezetre.

Néhány kivételtől eltekintve (például datolya, alma vagy éppen a meggy) a bort szőlőből készítik. Ez az a növény, amely méretéhez képest igen erős és mélyre nyúló gyökérzettel rendelkezik, amellyel a talajból koncentráltan veszi fel az ott rejlő ásványi anyagokat, amik a gyümölcsben, azaz a szőlőszemekben koncentrálódnak. Nem kell csodálkozni tehát, ha a szőlőből készült italban (akár szőlőléről, akár borról van szó) sok ásványi anyag, nyomelem és valamennyi vitamin is megtalálható. Érdekes módon a vörös szőlőben – így a vörösborokban is – egy egységre vetítve több és koncentráltabban, mint a fehérben.

Persze a bor alkoholtartalmú ital, ezért mértéktelen fogyasztása testi és mentális tekintetben is ártalmas és veszélyes, de az orvosi vélemények és kutatások szerint bölcsen fogyasztva kifejezetten kiváló élettani hatásokkal bír.

Szelén, a 200 éves immunerősítő

2023. szeptember 16.

A mai élettempó, életvitel stresszhez, fáradtsághoz, immunrendszeri deficithez, majd ebből eredő betegségekhez, sőt, a nemi vágy és teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. A 200 éve felfedezett szelénről egyre több klinikai vizsgálat igazolja pozitív élettani hatását.



Szelénforrások: Sovány hús, hal, …, teljes kiőrlésű gabona, avokádó, paradió, paradicsom, brokkoli

A szelén az immunrendszer egyik fő támogatója.

A szelén felfedezése Berzelius svéd vegyész nevéhez fűződik. Azóta a gumi-, az üveg- és a festékipar egyik lényeges nyersanyaga, de biológiai hasznosulása révén mint nyomelem rendkívül fontos az emberi és más élő szervezetek számára is.

A talajban, a felszíni vizekben és a levegőben is megtalálható változó mennyiségben. Zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb, húsokban, halakban, kagylókban több, a belsőségek közül a vesékben, a májban van a legtöbb.

A szelénben gazdag talajon termesztett növények szelénkoncentrációja is nagyobb, s ez fordítva is igaz.

Az emberi szervezet gyomor-bél rendszerében a vékonybélből könnyen felszívódik, ennek mértéke és hasznosulása kortól, egészségi állapottól, a szelén szerves vagy szervetlen vegyületétől függően eltérő lehet.

Milyen esetekben, kiknek ajánlható a szelén pótlása?

• A haj, a bőr és a körmök állapotának, (sz)épségének javítására.
• Vegetáriánusoknak, cöliákiásoknak.
• A gyermekvállalást tervező férfiaknak és nőknek.
• Az immunrendszer erősítésére.

Főzzünk együtt!

2023. szeptember 15.

A konyhai munkálatok közben sokszor sündörögnek gyerekeink körülöttünk, és bizony ez néha bosszúságot is okozhat. Inkább kérjünk tőlük segítséget a sütés-főzés műveleteihez, és máris fejlesztő játékká válik az ebéd elkészítése!  

A konyhai tevékenykedés hamar lehet örömöt okozó jó játék is. A gyerekek fizikai, manuális képességeit kiválóan fejleszthetjük. A tudásukat gyarapíthatjuk és megszokják, hogyan lehet segíteni a szülőnknek. Első lépésként is vehetjük az önállósodás felé.

A kétéves korú gyerekek manuális készségeit jól fejleszti a salátatépegetés. A kukoricafosztás a borsó- vagy babfejtés. Erősödnek a karok izmai, bővül a tudásuk, ha megbeszéljük a növények fő részeit.

A háromévesek már az aprólékosabb több odafigyelést igénylő ismétlő mozdulatokat is szeretik végezni. Ilyen például a palacsinta tészta kevergetése, a kalács megvajazása, a műanyag kés használatának megtanulása. Fejlődik kitartásuk.

A négy és öt éves korosztály már a sütésben is tud segédkezni. Tésztagyúrásnál hagyjuk, hogy saját maguk is formázhassanak pogácsát és más alakzatokat. Ezeket is süssük ki. A gyúrás, formázás mozdulataival erősödnek az ujjaik. Tanítsuk meg őket a citromfacsaró, a habverő, nyújtófa használatára. Mérőedények alkalmazására.

A hat és tíz évesek már jól ismerik az alapanyagokat. Mutassuk meg, hogyan kell feltörni a tojást, miként díszítsék habbal a tortát, hogyan töltsék meg a fánkot lekvárral.

Ne sajnáljuk a konyhai eszközöket gyermekinkre bízni! Természetesen mindig felügyelettel segítsenek, tevékenykedjenek. Valószínű, hogy egyszer arra érünk haza, hogy 10 éves gyermekünk élete első süteményével fogad minket!