Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Egy apró hálószoba berendezése: tippek és ötletek

Érdekességek2022. szeptember 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Bármilyen helyiségről legyen szó, a berendezés fontos, hogy átgondolt legyen. Funkcionális- és költségvetési szempontból egyaránt. Megbízhatunk lakberendezőt is, de megálmodatjuk mi magunk is egy apró hálószoba berendezését. Ebben a cikkben megfogalmaztuk, mire érdemes figyelni a tervezés során. Bízunk benne, hogy aprócska ötletekkel mindenki számára megkönnyíthetjük a feladatot.  

Legfontosabb a fekhely

Jelen esetben egy hálószobáról lévén szó, vegyük sorra, mi az, amire felétlen szükség van a helyiség funkcionális működéséhez. Az első a fekhely, amelynek kiválasztása nem könnyű feladat. Legyen megfelelő a mérete (szélessége, hosszúsága és magassága), valamint készüljön olyan anyagból, ami illik az egyéniségünkhöz, és a szoba megálmodott hangulatához. Szerkezete sokféle anyagból készülhet, fából, fémből stb. A legfontosabb, hogy annak tetsszen, aki használni fogja, akinek majd kényelmét szolgálja! Az ágyba matrac is kell. Amire feltétlen ügyeljünk, hogy a számunkra megfelelőt válasszuk. Elsődleges szempont, hogy beleférjen a költségvetésbe, de ne feledjük, az egészség mindennél fontosabb! Ha már van ágyunk, abba jó minőségű ágyneműre is szükség van; takarókra, párnákra, ágynemű huzatra. A gumis lepedők webáruháza sokféle megoldást kínál.

Amire még szükség lehet…

Ha már ágy van, a megfelelő pakolós, tárolós elemeket kell megtalálni. Attól függ, mit szeretnénk a hálószobában tárolni. Ha egy helyiség pici, akkor valószínű, csak ágyra van szükség benne, és feltételezhetően külön gardrób van hozzá. Ha nem, és a hely szűke miatt mégis szükség van bútorra, akkor érdemes méretre gyártatni (még, ha drágább is), hogy minden centiméter ki legyen használva. Ez a hálószoba bútor készülhet fából vagy bútorlapból, de ma már nem ritka a fém, a bambusz, a textil, a karton és a műanyag sem. 
 
Érdekes, újrahasznosított darabokkal is érzékeltethetjük, hogy a helyiség lakójának fontos környezetének megóvása. Szekrény sem feltétlen kell, hiszen vannak ruhaállványok, és csupán mennyezeti karnissal leválasztható egy picike járható ruhásszekrény, más néven gardrób. És az átgondoltsághoz az is hozzátartozik, hogy nincs sok tárgyunk, ruhánk, tárolni valónk. Tehát valószínű nem véletlen pici a hálószoba, hiszen mindenben az optimumra törekszik a lakója.

Szükség van kiegészítőkre?

Egy hálószobában nincs szükség sok-sok apró tárgyra, csecsebecsére. Csak arra, ami feltétlen szükséges. Jól át kell gondolni a tervezés során, milyen színek, anyagok és minták vegyenek körbe minket. Ehhez fontos tudni, hogy mekkora a falfelület, a belmagasság, hiszen más hatást érhetünk el a mintás és az egyszínű falakkal. Az egyik tömörít, a másik, pedig ha világos színbe öltöztetjük a falakat, akkor szépen nagyítja majd a teret. 
 
A belmagasság azért lényeges elem, mert kevés négyzetméter esetén érdemes akár színváltással megtörni a magasságot. A nagyvárosok hangulatához hozzátartoztak valamikor a nagy terek, ezért bőven akad még az ilyen stílusú ingatlanokból, amelyek csodálatosak tudnak lenni, de átgondolt tervezést igényel! Pl. az ágyat megemelve, pici galériában is gondolkodhatunk, alatta pedig szépen elférnek a tároló elemek. De ez csak egy a praktikus ötletek közül, a lehetőségek tárháza végtelen.

Fontos a hangulat!

Visszafogott fények, kellemes színek, finom illatok, puha textíliák, mind a hálószoba kényelmét szolgálják. Kellemes, halk zene emelheti a hangulatot, tévét jómagam nem tennék a helyiségbe, főleg, ha lakói párban élnek. Az árnyékolás is odafigyelést igényel, mert minden anyag másra hivatott. Az egyik valóban árnyékol, a másik inkább csak díszítő elemként szolgál. A múlt emlékeit meg kell becsülni, jó az, ha az ablakunkat egy zsalugáter védi.

Összegzés

A hálószoba privát szféra, hisz mindenki ott tér nyugovóra. A döntést jól átgondoltan érdemes meghozni. Fontos az ár, de legalább annyira a minőség. Ritkán vegyünk jót, ezzel árthatunk legkevésbé környezetünknek. Az anyaghasználat sokat elárul gondolkodásunkról, arról, hogy mennyire fontos a természet számunkra, kedveljük-e a művészettörténet által jól ismert antik elemeket, és mi az, amit esetleg mi magunk valósíthatunk meg. Hiszen szorgos kezek csodákra képesek!
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)