Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

Érdekességek2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?

Fotó: rawpixel © 123RF.comMi a puffadás? Miért puffadunk?

Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


Az alábbiakban betűnként haladva végigvesszük a FODMAP jelentését.

OLIGOSZACHARIDOK – puffasztó zöldségek és gluténtartalmú gabonafélék

DISZACHARIDOK – tejcukor (laktóz)

A tejcukor, az emlősállatok tejében és az azokból készült tejtermékekben kisebb-nagyobb mértékben jelen van. Legnagyobb mennyiségben a tejben (a kecsketejben is!) és a tejporban. A savanyított tejtermékekben (pl.: joghurt, kefir, sajtok) a tejsavas erjedés (fermentáció) eredményeképpen már jóval kisebb mennyiségben fordul elő laktóz. Azok a tejtermékek, amik hosszan fermentálódnak gyakorlatilag laktózmentesek, ilyen például a parmezán és az eidami sajt. A laktóztartalmú tej, tejtermékek helyett javasolt:

MONOSZACHARIDOK – Minden nap egy alma az orvost távol tartja?

Az „M” a monoszacharidok, az egyszerű cukrok közül itt, a fruktózt, vagyis a gyümölcscukrot jelöli. A fel nem szívódott fruktóz a többi FODMAP-hoz hasonlóan emésztési panaszokat okoz.

POLIOLOK azaz CUKORALKOHOLOK – Miért puffaszt a cseresznye, a szilva és a nyírfacukor?

Ez az a csoport, aminek puffasztó, hashajtó hatásáról senkit sem kell meggyőzni. Valószínűleg mindannyiunknak van tapasztalata arról, hogy viselkedik az emésztőrendszerünk egy kiadós cseresznyézés után.

Mire figyeljünk az ételkészítés során?

A magas FODMAP-értékű élelmiszerek FODMAP tartalma jelentősen csökkenthető különböző konyhatechnológiai eljárásokkal:

Milyen esetekben javasolt, és hatékony az alacsony FODMAP étrend?

Milyen esetekben nem javasolt a FODMAP étrend?

Az étrend személyre szabása

Az alacsony FODMAP étrend háromfázisú diéta, amelynek fő célja, hogy az utolsó szakasz végére a páciens – dietetikusával együttműködve – megtalálja azokat a FODMAP-okat, amik a puffadásos tüneteket fokozzák, azokat pedig, amelyek nem váltanak ki panaszokat, építse vissza az étrendbe olyan mértékig, ameddig tolerálja. (3, 4)

  1. szakasz: Alacsony FODMAP értékű étrend (2-6 hét)
  2. Első fázis: a dietetikus segítségével meghatározott magas FODMAP tartalmú élelmiszerek mellőzése, mérséklése. Ebben az időszakban tanácsos segítségül hívni a Monash Egyetem – angol, francia, német és spanyol nyelven elérhető – FODMAP Diet Applikációját. (3, 4)
  3. szakasz: Visszavezetés (6-8 hét)
  4. A diéta második fázisában kerül sor az elhagyott, vagy a kisebb mennyiségben fogyasztott élelmiszerek módszeres visszavezetésére, ezzel meghatározhatóvá válnak a tünetet okozó és nem okozó élelmiszerek. Minden FODMAP alcsoportot (oligoszacharidokat, diszachardiokat, stb.) külön-külön kell újra bevezetni. (3, 4) Például a fruktózt egy teáskanálnyi mézzel.
  5. szakasz: Személyre szabás
  6. Az étrend utolsó fázisának célja a hosszú távú, személyre szabott FODMAP diéta kialakítása, „az étrend olyan megengedő és élvezetes legyen, amennyire csak lehetséges”. (14) Megjegyzendő, hogy a FODMAP-tűrés az idő során változhat, érdemes pár hónappal később olyan élelmiszereket is megpróbálni visszavezetni, amelyeket előzőleg rosszul tűrt a beteg. Az élelmiszerek újbóli bevezetése félelemmel járhat, ugyanis sokan az alacsony FODMAP értékű étrend tartása következtében a panaszok megszűnését és az életminőség pozitív változását tapasztalják, s nem mernek újabb, feltételezhetően problémát okozó élelmiszereket bevezetni. Az étrend változatossága miatt, és a mikrobiom szempontjából fontos, hogy ne korlátozzuk a szükségesnél jobban a fogyasztott ételek körét! (3, 4)

Ami a FODMAP-ból kimaradt

A FODMAP étrend a fermentábilis szénhidrátok átmeneti korlátozására fókuszál. De ettől még az emésztőrendszert kímélő más étrendi szabályok betartása is szükségessé válhat, ilyen például:

Tartsuk szem előtt!

ALACSONY FODMAP tartalmú tavaszi receptek

TOJÁSOS TONHALKRÉM MEDVEHAGYMÁVAL

Hozzávalók 10 adaghoz
200 g lecsepegtetett, sós lében eltett tonhalkonzerv
2 db keménytojás
2 evőkanál light laktózmentes majonéz
1 evőkanál nem csípős mustár – egyéni tolerancia szerint
1 kávéskanál konyhasó
1 csokor medvehagyma, szezonon kívül újhagyma, metélőhagyma zöldje

Elkészítés

A tonhalkonzerv levét elöntjük, szűrőkanálba tesszük, hagyjuk, hogy lecsepegjen. A medvehagymát apróra vágjuk. A tonhalat és a főtt tojást villával összetörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Fogyaszthatjuk azonnal, de hűtőszekrényben tárolva több napig is eláll.

1 adag (2 lesimított evőkanál) energia- és tápanyagtartalma:
energia: 44 kcal, szénhidrát: 0 g, rost: 0 g, zsír: 2 g, fehérje: 6 g

SERPENYŐBEN FORGATOTT HALFILÉ, FRISS SALÁTÁVAL, SZÁRZELLERREL

Hozzávalók 4 személyre
salátához
150 g friss, zsenge saláta pl.: fejes-, tölgylevél-, madársaláta
100 g kígyóuborka – hámozva, felkockázva
1 db sárgarépa vékony csíkokra vágva
2 szál hámozott, zsenge szárzeller, vékony csíkokra vágva
4 kávéskanál olívaolaj vagy más hidegen sajtolt növényi olaj
4 kávéskanál balzsamecet
1 csokor friss fűszernövény (rozmaring, bazsalikom, citromfű)
halhoz
500 g halfilé – bőr nélkül – pl.: lazac, pisztráng
2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
1 kávéskanál só

Elkészítés

Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük az olajat a balzsamecettel és a friss fűszerekkel. A héjától, magházától megtisztított uborkát és a friss salátaleveleket átforgatjuk a dresszingben. Közben a kockára vágott halfilét a szárzellerrel és a csíkokra vágott sárgarépával együtt pár csepp olajon aranyszínűre sütjük, vigyázva, hogy a belseje ne száradjon ki. Tálaláskor a salátára halmozzuk a halfilét, fűszernövénnyel illatosítjuk. A fogáshoz illő köretek: párolt rizs vagy köles.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 267 kcal, szénhidrát: 5 g, rost: 3 g, zsír: 16 g, telített zsír: 2,1 g, fehérje: 25 g

NARANCSOS-TÚRÓS KUGLÓF

Hozzávalók 1 kuglófhoz (16 szelet)
száraz hozzávalók
150 g (barna) rizsliszt
100 g kukoricadara
1 teáskanál sütőpor
100 g cukor vagy 100 g cukornak megfelelő stevia – egyéni toleranciától és étrendi korlátoktól függően
folyékony hozzávalók
250 g laktózmentes túró – villával összetörve
2 tojássárgája
1 kisebb bio/kezeletlen narancs leve és héja lereszelve – kiváltható citromhéjjal is
50 g laktózmentes olvasztott vaj/margarin/repceolaj
lazításra
2 tojásfehérje – csipetnyi sóval kemény habbá verve
+ olvasztott laktózmentes vaj/ margarin a kuglófforma kikenéséhez
20 g apróra vágott mandula – tünetes időszakban héj nélküli mandula legyen

Elkészítés

Két külön tálban összekeverjük a száraz és a folyékony hozzávalókat. A folyékony összetevőkhöz adagonként hozzáadjuk a száraz összetevőket. Hagyjuk állni legalább 30 percet de jobb ha néhány órát a masszát, hogy a kukoricadara megduzzadjon, majd adjuk hozzá a tojásfehérje habját. A kuglóformát kenjük ki vajjal vagy margarinnal, hintsük ki apóra vágott mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük.

Tipp: Étrendi korlátoktól függően fogyasztható (steviával édesített) áfonya vagy csipkebogyólekvárral. Fagyasztható!

1 szelet cukorral készült kuglóf energia- és tápanyagtartalma:
energia: 146 kcal, szénhidrát: 18 g, rost: 1 g, zsír: 5 g, fehérje: 5 g
1 szelet energiamentes édesítőszerrel készült kuglóf energia- és tápanyagtartalma: energia: 121 kcal, szénhidrát: 12 g, rost: 1 g, zsír: 5 g, fehérje: 5 g

1. sz. táblázat FODMAP TÁBLA (15)

Forrás: MDOSZ táblázat, a Monash University FODMAP Diet alkalmazás adatbázisa alapján (15)
magyarázat: a zárójelben szereplő számok a mennyiségi korlátot jelölik étkezésenként

Felhasznált irodalom

  1. Lacy BE, Cangemi D, Vazquez-Roque M. Management of Chronic Abdominal Distension and Bloating. Vol. 19, Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2021.
  2. Shepherd SJ, Lomer MCE, Gibson PR. Short-chain carbohydrates and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol. 2013;108(5).
  3. Szálka B, Polgár A, Dr. Bálint L, Dr. Kósa I, Dr. Vassányi I, Dr. Mák E. Személyre szabott alacsony FODMAP-értékű étrend szakértői rendszer támogatásával. Új Diéta. 2023;XXXII. évf:8–12.
  4. Polgár A, Szálka B, Molnár T, Kósa I, Vassányi I, Mák E. A mobilapplikációval támogatott alacsony -FODMAP-étrend a funkcionális gastrointestinalis és a gyulladásos bélbetegségek kezelésében. Orv Hetil [Internet]. 2022;163(31):1224–30. Available from: https://akjournals.com/view/journals/650/163/31/article-p1224.xml?rskey=X2dAnU&result=6
  5. Szálka B, Bálint L. Az alacsony-FODMAP-étrend adaptációja funkcionális gasztrointesztinális és gyulladásos bélbetegségben szenvedő diabetesesek táplálkozásterápiájában. Lege Artis Med. 2023;33(5):267–76.
  6. Biesiekierski JR, Rosella O, Rose R, Liels K, Barrett JS, Shepherd SJ, et al. Quantification of fructans, galacto-oligosacharides and other short-chain carbohydrates in processed grains and cereals. J Hum Nutr Diet. 2011;24(2).
  7. Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, Rolfsen KL, Muir JG, Gibson PR, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018;154(3).
  8. Njoumi S, Josephe Amiot M, Rochette I, Bellagha S, Mouquet-Rivier C. Soaking and cooking modify the alpha-galacto-oligosaccharide and dietary fibre content in five Mediterranean legumes. Int J Food Sci Nutr. 2019;70(5).
  9. Belügyminisztérium – Egészségügyi Államtitkárság. Egészségügyi Szakmai Irányelv, A felnőtt korú irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek diagnózisa, terápiája és gondozása. 2024;002250. Available from: https://kollegium.aeek.hu
  10. Molina-Infante J, Serra J, Fernandez-Bañares F, Mearin F. The low-FODMAP diet for irritable bowel syndrome: Lights and shadows. Vol. 39, Gastroenterologia y Hepatologia. 2016.
  11. Nanayakkara WS, Skidmore PM, O’Brien L, Wilkinson TJ, Gearry RB. Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: The evidence to date. Vol. 9, Clinical and Experimental Gastroenterology. 2016.
  12. Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, Pancetti A, Costa F, Ricchiuti A, et al. Low FODMAP diet: Evidence, doubts, and hopes. Vol. 12, Nutrients. 2020.
  13. Halmos EP, Gibson PR. Controversies and reality of the FODMAP diet for patients with irritable bowel syndrome. Vol. 34, Journal of Gastroenterology and Hepatology (Australia). 2019.
  14. Dwyer E. Monash Univeirsty – FODMAP blog. 2018. The 3 steps of the FODMAP diet. Available from: https://www.monashfodmap.com/blog/3-phases-low-fodmap-diet/
  15. Monash University. 2023.03.30. 2023 [retrieved 2024 Jul 22]. Get the App. Available from: https://www.monashfodmap.com/ibs-central/i-have-ibs/get-the-app/

forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Futás – Vigyázz, kész… csak aztán rajt

2025. október 27.

„A kezdők leggyakoribb hibája, hogy hirtelen nagy terhelésnek teszik ki magukat minden előkészület nélkül. Ilyen esetekben gyakran jelentkeznek túlterheléses kórképek, különböző gyulladások, mint például sarokfájás, térdproblémák vagy egyéb fájdalommal járó tünetek. Ez mind elkerülhető a megfelelő felkészüléssel, amelynek része a helyes futócipő kiválasztása, a bemelegítés és a fokozatos terhelésnövelés. Nem szabad megfeledkezni továbbá a pihenőnapok beiktatásáról sem. A sérülések elkerülése és a mozgásszervi problémák megelőzése érdekében azt javaslom, hogy a futás megkezdése előtt mindenki konzultáljon szakemberrel. Különösen akkor, ha elmúlt 40 éves és korábban nem sportolt. Az ortopédiai rendelésen alaposan felmérik a test fizikai állapotát, ha pedig valakinek konkrét egészségügyi problémája van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly), számára akár belgyógyászati vagy kardiológiai konzultáció is javasolt” – tanácsolja dr. Hidas Péter.

Töltődjünk fel

Az életmódunk jelentősen befolyásolja futási teljesítményünket, kezdve a megfelelő táplálkozással, amely az edzéshez szükséges energiát biztosítja és segíti a sportolást követő regenerációt. Üres hassal soha ne induljunk el futni. Még kora reggel is együnk egy könnyű reggelit (banánt, gabonaféléket, puffasztott rizst vagy egy marék aszalt gyümölcsöt), mielőtt nekikezdünk a mozgásnak. Délutáni vagy esti időpontban főétkezés után 2-3 órával érdemes belefognunk a futásba, hogy legyen időnk feldolgozni az elfogyasztott ételt. Ilyen esetben az ebéd, illetve vacsora tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. barna rizst, bulgurt, kölest) és minőségi fehérjéket (pl. szárnyasokat, halakat zsírszegényen elkészítve), amik hosszan biztosítanak energiát, tápanyagokat. Kerüljük azonban a nehéz, zsíros ételeket és a nagy mennyiségű rostot, melyek puffadást, szélgörcsöt, hasmenést okozhatnak. Edzés előtt 30-60 perccel gyorsabban felszívódó alapanyagokat válasszunk (pl. müzliszeletet vagy pár darab kekszet). Sportolás után fél-egy órán belül fogyasszunk fehérjét és szénhidrátot a glikogénraktárak feltöltése és az izomregeneráció támogatására (pl. zabkását, túrót, joghurtot, könnyű sajtot, teljes kiőrlésű kenyeret, quinoát zöldségekkel, tojást).

Van élet a diagnózis után: a személyre szabott orvoslás új korszakot hoz az emlőrák kezelésében

2025. október 27.

Korai diagnózis esetén akár 99%-nál is nagyobb lehet a túlélési esély

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a nők körében, minden 14. másodpercben születik egy ilyen diagnózis a világon, hazánkban pedig több mint 7500 új esetet fedeznek fel évente. A betegséget több mint 90%-ban korai stádiumban fedezik fel, ami döntő jelentőséggel bír, ugyanis a modern, személyre szabott terápia, valamint a pontos diagnosztika és szervezett betegút ma már képesek jelentősen javítani a hosszú távú túlélést. A szakértők a mellrák elleni küzdelem hónapjához közeledve különösen fontosnak tartják hangsúlyozni: a rendszeres szűrésen való részvétel, az időben történő kivizsgálás és az innovatív terápiákhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a gyógyulásban és a kiújulás kockázatának mérséklésében is. Ugyanakkor az a tény, hogy egyre fiatalabb korosztályt érint az emlőrák, komoly figyelmeztetés arra, hogy az életmódbeli tényezők mind a megelőzés, mind a kezelés során kulcsszerepet játszanak.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, illetve a megelőzéssel és a lehetséges terápiákkal kapcsolatos tudnivalókra. Ennek apropóján szervezett kerekasztal-beszélgetést a Lilly Hungária Kft., ahol többek között az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szakorvosai, valamint érintett betegek osztották meg tapasztalataikat. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a korai diagnózis drámai különbséget jelenthet: az 5 éves túlélés lokalizált (korai) stádiumban több mint 99%, míg áttétes esetben körülbelül 32%. Ez szemléletesen mutatja, miért létfontosságú, hogy a gyanús tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljunk, és lehetőleg minél fiatalabb életkortól rendszeresen részt vegyünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. Erre természetesen nem csupán októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, hanem egész évben érdemes odafigyelni.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni húgyúti fertőzés esetén?

2025. október 26.

Ha magas láz, deréktáji (vesetáji) fájdalom, véres vizelet, terhesség melletti panasz, férfiaknál jelentkező húgyúti fertőzés vagy gyakori kiújulás áll fenn, ne kísérletezzünk házi módszerekkel, mielőbb forduljunk orvoshoz. A véres vizelet mindig kivizsgálást igényel, mert ritkán komolyabb ok – például húgyhólyagdaganat – is állhat a háttérben. Ilyen esetekben a saját diagnosztikai eszközök (tesztcsíkok) nem elegendők, célzott orvosi vizsgálatra és szükség esetén laborra vagy képalkotásra van szükség. Antibiotikum szedése kizárólag a szakorvos által előírva javasolt, amennyiben azt a leadott vizelettenyésztés indokolja.

„A gyors enyhülés csábító, de a félrekezelt húgyúti fertőzés könnyen »felkúszhat« a vesékhez. Ha a tünetek 24–48 órán belül nem javulnak, vagy romlanak, forduljunk orvoshoz. A magánklinikákon online, illetve mobilapplikáción keresztül is lehet időpontot foglalni, a vizsgálat pedig rövid és célzott. A legfontosabb, hogy a páciensek értsék, mi történik velük: a húgyúti fertőzés, a hólyaghurut és a hólyagfájdalom szindróma különböző állapotok, így eltérő megközelítést igényelnek. A célzott orvosi diagnózis és terápia gyorsabb gyógyulást és kevesebb visszatérő panaszt eredményez” – hívja fel a figyelmet dr. Póth Sándor.