Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Engedd meg magadnak, hogy rossz legyél!

Érdekességek2020. október 15.

Mindenfélét mondanak különböző lelki tanítók. Hogy ezt sem szabad, meg azt sem szabad egy spirituális embernek. űŰHatalmas károkat okozhatnak ezzel. De csak akkor, ha nem szúrod ki idejében!  

Korábbi cikkem a "bemagolt spiritualitásról" szólt. A témát szeretném folytatni, mert több ismerős keresett meg a cikk elolvasása után, és felhívták a figyelmemet néhány olyan fontos témára, ami kimaradt előző írásomból. Valaki azt írta nekem, hogy ő teljesen össze van zavarodva, mert neki mindenfélét mondanak különböző tanítók. Hogy ezt sem szabad, meg azt sem szabad egy spirituális embernek. Ő pedig már szinte egy szent lépéseivel járkál a világban, nem találja a helyét, és már semmit sem mer mondani, tenni, mert fél a következményektől.

Sajnos nem ő az egyetlen, akinek teljes káoszt okozott az életében egy-egy segítő.


Egyik ilyen tanítás, miszerint nem szabad ítélkezni, semmit nem szabad tenni, ami egy kicsit is eltér az általuk kiszabott határoktól. Ez a határ persze mindenkinél más.

Bert Hellinger, a családállítás módszerének megalkotója szerint, aki nem vállalja fel a "bűnt" az nem tud boldog életet élni. Ez nem azt jelenti, hogy bűnt kell elkövetni, hanem azt, hogy nyugodtan legyél önmagad. Ha valami mellett döntesz, utána ne ostorozd magad, hogy rosszul tetted, nem kellett volna. De! Akkor éppen azt kellett megtenned. Szerintem mindenki tett olyan dolgot életében, amire nem büszke. Követtünk el hibákat, de amikor ezeket elkövettük, még nem tudtunk másképp cselekedni. Lehet, hogy most is követünk el hasonló hibákat, de itt az anyagi világban emberek vagyunk, és nem szentek. A családállításra látogatók azt is tudják, hogy döntéseinkben milyen hatalmas szerepe van a tudatalatti családi kötődéseinknek. Aki ezt látja és megérti, az többet nem vádol.
Nem kell szent embernek lenni, sőt! Nyugodtan legyél rossz :) Lehetsz mérges, beszélhetsz csúnyán, földhöz csaphatod a kávéscsészédet vagy bármit. Ettől még te spirituális ember maradsz.

Másik kedvenc támadási felülete a „tanítóknak” az ítélkezés.
Bármit mondasz, az ítélkezés. Véleményt sem mondhatsz, mert az is ítélkezés. Így lehet kitérni az elől, hogy elfogadják a másféle véleményedet. És akkor mi van, még ha ítélkezel is? Ha ítélkezni akarsz, akkor ítélkezzél. Aki biztos önmagában, aki a „helyén van”, aki tudja, hogy ő kicsoda, arról nyugodtan ítélkezhetnek, nem fogja érdekelni. Mert ő tudja az igazságot, a többi pedig nem számít. Aki mindent ítélkezésnek él meg, az saját magában nem biztos. Nincs tisztába saját magával, értékeivel. Önértékelési problémái miatt minden ellenkező véleményt ítéletnek, vagy támadásnak vél.


Nem ez a lényeg, hogy ki mit mond, hogyan beszél, milyen véleményt formál, ezzel csak a "különbségüket" szeretnék bizonygatni azok, akik csak szónokolnak a spiritualitásról, de élni nem tudják. Vagyis látszólag úgy élnek, kívülről minden csillog-villog, csak belül van a nagy trutyi. Az önbizalomhiány, a félelmek, az önmaguk keresése, amit egy látszólag más és különb világ, a spiritualitás mögé szeretnének bújtatni. Bármit el lehet bújtatni egy spirituális köntösbe. Ezzel még nem is lenne gond, a baj akkor kezdődik, amikor másoknak adnak olyan tanácsokat, amivel nem kicsit viszik félre az illető életét. És sajnos egyre több ember jön az ilyen „tanítóktól”.

Rengeteg embert látok, akik naponta meditálnak, próbálkoznak a pozitív gondolkodással, a bőség, szerelem, stb megteremtésével. Mégsem haladnak, csak állnak egy helyben.

Én is végigjártam az utat, sok terapeutánál, segítőnél megfordultam. Elmondták, milyen jó hatása van a meditációnak, hogyan gondoljak a vágyaimra, hogyan vizualizáljam, hogyan érezzek közben, hogy ezt megteremtsem. Egy dolgot felejtettek el. Ami nélkül mindez sehová nem fog vezetni, és amit magam is látok a családállítások után. Amire mindig fel is hívom a hozzám ellátogatók figyelmét. A cselekvésre. Hiába meditálsz, hiába gondolkodsz pozitívan, hiába mágiázol, hiába jössz el családállításra.

Cselekedned neked kell!

Neked kell megváltoztatni a gondolataidat, mert a családállítás sem segít abban. Neked kell elindulni, megtenni az első lépéseket. Ha eljössz, majd hazamész és leülsz a fotelba, semmi nem fog történni. Aztán azt fogod mondani, na, megint egy módszer, ami nem ér semmit.
Nem! Megint te nem indultál el sehová.

Elmesélem, én hogyan meditálok. Miközben utazom a buszon, és végzem a dolgomat, elképzelem azt az állapotot, amiért most megyek, amiért most dolgozom. Útközben – nem a szobámban ülve egy ülőpárnán – kivetítem előre a jövőt, amit elképzeltem magamnak, és teszem ezt aközben, míg ezért a jövőért dolgozok. Legyen ez munka vagy magánélet, nem számít. Mióta megváltoztattam a régi meditációs technikámat, sokkal jobban haladnak a dolgok. Próbál ki te is :)


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A tíz legnagyobb hiba a sportolók táplálkozásában

2020. október 14.

Edzés, táplálkozás és regeneráció – ez a sikeres felkészülés 3 kulcsterülete, egyik sem megy a másik nélkül, egyik sem helyezhető a másik elé. A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet – amely a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadójaként segíti a versenyzők eredményes felkészülését – szakértői most összefoglalták a tíz leggyakoribb hibát, amelyeket a sportolók a mindennapi táplálkozásukban elkövethetnek. Érdemes tanulni belőle!

 
„A sportszakmai felméréseken azt tapasztaltuk, hogy még azok a sportolók is igen sok hibát vétenek a felkészülésük során, akik több olimpián is részt vettek, esetleg érmekkel gazdagodtak. Azt tapasztaltuk, hogy az elit sportolók életét is számtalan kihagyott lehetőség vagy étrendi hiba nehezíti. Ezeket hívjuk behúzott kézifékeknek. Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy ezeket a fékeket kiengedjük, ezért a sportolók számára összegyűjtöttük a tíz legnagyobb hibát, amit a táplálkozás terén elkövethetnek”, fejtette ki Szász Máté, a Scitec Institute szakmai igazgatója.


1. A kalóriabevitel nem megfelelő mennyiségű. A legtöbb sportoló nincs tisztában a napi energiaigényével. Nem tudja, hogy szervezete mennyi kalóriát éget el nyugalomban és edzés alatt. Így azt sem nem tudja, hogy naponta mennyit is kellene ennie.

2. Az étkezések helytelen időzítése. A megfelelő tápanyagbevitel mellett az időzítésnek is hatalmas szerepe van. Edzések alatt csaknem tízszeresére emelkedik a kalória felhasználásunk, ugyanakkor nem tudunk emészteni, és a felszívódás képessége is sokat romlik. Nemcsak az a fontos, hogy edzés előtt a lehető legtökéletesebben feltöltsük a tápanyagraktárakat, hanem az is, hogy az edzéshez szükséges, minőségi tápanyaggal lássuk el magunkat. A hibás tápanyag-időzítés romló edzésteljesítményhez, csökkenő regenerációhoz vezet.

3. Elmarad a hidratálás. Edzések közben szeretnénk pótolni az elégetett szénhidrátokat, általában valamilyen cukortartalmú sportital segítségével. A túl híg sportitalokkal minimális mennyiségű energia vihető be, míg a túl magas szénhidráttartalmú italok ahelyett hogy elősegítenék a folyadék felszívódását, pont ellenkező hatást váltják ki: a környező szövetekből folyadékot szívnak el. Ilyenkor a sportoló elpilled, erőtlennek és álmosnak érzi magát, hasa felpuffad. Ennek elkerüléséhez a sportital ozmotikus erejét célszerű megadott határok között tartani.

A szem sejtjeinek változása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt

2020. október 13.A szem bizonyos sejtjeinek megváltozása segíthet felismerni az Alzheimer-kórt – állítják amerikai kutatók.

A retinahártya veszített vastagságából azoknál az egereknél, amelyek genetikai beavatkozás után Alzheimer-kórosak lettek. Mivel a retina szerves része az idegrendszernek, ezért neuronjainak pusztulása kapcsolatos lehet az Alzheimer-kóros agysejtek elhalásával – tudósított a BBC hírszolgálata az amerikai Idegtudományi Társaság konferenciáján elhangzott előadásról.

Scott Turner, a Georgetowni Egyetem orvosi karán működő memóriazavar-program igazgatója, a kutatás vezetője munkatársaival a retina rétegeinek vastagságát egy eddig nem vizsgált területen vette szemügyre.

Azt figyelték meg, hogy a retina belső és a gyűjtősejtektől kapott információt feldolgozó ganglionsejtes rétege csak az Alzheimer-kóros egereknél vékonyodott el. A ganglionsejtes réteg ezeknél az állatoknál a felére csökkent, a belső sejtréteg pedig az egyharmadára.

Gyengéden gyógyító virágvizek

2020. október 13.

A virágvizek gyengédebben hatnak, mint az esszenciális olajok, ezért belsőleg és külsőleg is könnyebben felhasználhatók. Íme öt közülük, melyeknek érdemes helyet találnunk az enyhe gyógymódok eszköztárában.

 
A virágvizek, vagy más néven hidrolátumok vízgőzdesztilláció (lepárlás) útján nyerhetők ki a növényekből. Amikor a gőzt átengedik a növényi részeken, a lepárlókészülékből eltávozott víz tetején úszik az esszenciális olaj. Ennek leválasztása után fellelhetők az illóolaj maradványai, a növény aromás és más, vízben oldható hatóanyagai (pl. ásványi anyagok, oligoelemek). A virágvíz sokkal kevésbé koncentrált anyag, mint az esszenciális olaj, ami lehetővé teszi, hogy belsőleg is könnyen alkalmazható legyen – annál is inkább, mert a vízzel tökéletesen elegyedik.


Válasszunk jól

Szájon át történő alkalmazásra válasszunk saját védjeggyel ellátott terméket, ami garancia arra, hogy a virágvíz biogazdálkodásból származik, tartósítószer vagy alkohol hozzáadása nélkül.  Továbbá csak a desztilláció során keletkezett hatóanyagokat tartalmazhatja, azaz az összetevők listáján csak a növény neve szerepelhet. Amennyiben találunk kézműves terméket, feltétlenül részesítsük előnyben, és ha lehetőségünk nyílik rá, vásárláskor szagoljuk meg a virágvizet, és azonosítsuk az illatát.