Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Erre figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor

Érdekességek2018. december 26.

Nem könnyű az ajánlott, megszokott napi szénhidrát mennyiséget tartani, ha egymást érik az ebéddel, vacsorával egybekötött rokonlátogatások, az asztalon pedig ínycsiklandó fogások sorakoznak. Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni az ünnepi időszakban a cukorbetegeket, dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosának segítségével. 

Mérje rendszeresen vércukorszintjét!

Az ünnepi időszak a pihenésről, „nassolásról” és a kiadós étkezésekről is szól. A cukorbetegek számára fontos, hogy a megváltozott szokások mellett is ügyeljenek az anyagcsere-egyensúly megtartására. A rendszeres vércukorszintmérés még lényegesebb ebben az időszakban, hiszen a napi étkezések száma és a mennyiségek is változhatnak. A nagyobb étkezések előtt és után (egy órával) is tanácsos a mérést elvégezni. A magas vércukorérték figyelmeztető jel lehet a helyes étrend ismételt megtartására!


A körettel spórolhat a szénhidráton

A hagyományos karácsonyi menüt a cukorbetegeknek sem kell mellőznie, azonban érdemes néhány dologra odafigyelni. A halászlé nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, ha nem fogyasztunk mellé kenyeret, esetleg tésztát. A főfogások esetében is a köret a fő szénhidrátforrás. Rántott hal is kerülhet az étlapra, ha salátával fogyasztjuk, a sült húsokat sem kell nélkülözni, ha párolt zöldséggel tálaljuk. Természetesen túlsúlyos betegeknél az elfogyasztott étel kalóriamennyisége is számít, melyet tudatos, rendszeres mozgással lehet kompenzálni.

Desszertből, alkoholból csak keveset

Az édességekből még akkor sem szabad egy-két szeletnél többet fogyasztani, ha kifejezetten cukorbetegek számára, „cukormentes” változatban készültek. (Figyelem! Általában más típusú cukorfajta van a süteményekben, de az is emeli a vércukorszintet!) Az aszalt gyümölcsök szénhidráttartalma is magas, ezért ezt inkább kerüljük és fogyasszunk helyette almát vagy narancsot. Az alkoholok közül leginkább a száraz bor, vagy pezsgő javasolható kis mennyiségben. A tömény italok, vagy a sör szénhidráttartalma magasabb, ezért ezekkel óvatosabbnak kell lenni és érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is.

Mozogjon és újítson!

A vércukorszint-egyensúly szempontjából is előnyös, ha az ünnepi időszakban felszabaduló időt a pihenés mellett egy kis testmozgásra fordítjuk. Kortól függetlenül jó hatású egy könnyű esti, vagy az étkezés előtt és után beiktatott séta. Az ünnepi menü tervezésénél érdemes új ízeket is kipróbálni. A szakácskönyvek mellett, ma már számtalan honlap kínál kipróbált recepteket cukorbetegek részére. Különösen a cukorbeteg gyerekek számára lehet nehéz az ünnepi időszak, ezt könnyíthetjük meg, ha a család is az új ízeket, a csökkentett szénhidráttartalmú ételeket fogyasztja.

Útközben

Az ünnepek alatt akár hosszabb utakra is vállalkozunk, hogy távol élő rokonainkat felkeressük. A cukorbetegeknek érdemes az útra pót élelem csomagokkal készülni, hiszen sosem tudni előre, hol kell esetleg hosszabb időn át az autóban, vagy buszon, vonaton várakozni. Ügyeljenek rá, hogy az ott tartózkodás idejére szükséges gyógyszerek is a csomagba kerüljenek, és útközben a vércukormérőt a működési tartományának megfelelő hőmérsékleten tárolják.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.