Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Esküvői szokások a nagyvilágból

Érdekességek2023. április 26.

Lássuk, hogy milyen szokások kísérik az élet egyik legszebb ünnepét, az esküvőt szerte a világban!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Svédország
Óvatosan a pirossal! Ha a női vendégseregben valaki pirosat visel az esküvőn, az azt jelenti, hogy a hölgy már eltöltött egy közös estét a vőlegénnyel.

Oroszország
Az esküvő előtt a vőlegénynek menyasszonyával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnia, így bizonyítva házasságra érettségét.

Franciaország
Az esküvő után a menyasszony és vőlegény közeli barátai összegyűjtik az ételmaradékokat, amit a friss párnak egy WC-csészéből kell elfogyasztania.

Törökország
Törökországban egy lakodalom sem marad észrevétlen: a szertartásra vezető úton autókonvojok intenzív dudálása jelzi a jeles eseményt.

Lengyelország
Azok az esküvők a legsikeresebbek, melyek olyan hónapokban kerülnek megrendezésre melyek nevében szerepel az ”R” betű.

Németország
Az esküvőt megelőző estén egy kötetlen összejövetel keretében (Polterabend) a leendő házaspárnak összetört porcelánt kell a földről közösen feltakarítania. 

Dánia
A menyasszonynak nem ajánlatos saját kézzel varrnia ruháját a nagy napra, mert minden öltés egy-egy könnycseppet szimbolizál a házasságban.

India
Indiai menyegző esetén a mottó: viseld csak a legjobbat, és ne légy szerény! Valószínűleg sehol máshol nem lehet annyi aranyat egy helyen látni, mint egy indiai esküvőn.

Szlovákia
A ceremónia után a vendégek üvegeket vágnak földhöz, amit az ifjú párnak kell összetakarítania.

Finnország
A szauna nemcsak a finn hétköznapok, de az esküvők elengedhetetlen részét is képezi. A hagyományos esküvői szauna a szertartás előtti napon zajlik a menyasszony, édesanyja és a koszorúslányok részvételével. 

Magyarország
A szertartás előtti menyasszonyrablás máig fontos magyar hagyomány. A vőlegénynek ezt mindenáron meg kell akadályoznia, különben nem méltó menyasszonya kezére.

Csehország
Míg máshol a torta felvágása szimbolizálja a közös élet kezdetét, addig Csehországban a tésztaleves közös elfogyasztása a hagyomány.

Olaszország
A hitvesi ágyat, ahol az újdonsült házaspár első éjszakáját tölti, két hajadon lánynak kell előkészíteni.

Spanyolország
Az esküvői ceremónia alatt a pár 13 érmét ad egymásnak – spanyolul ”arras” –, ami a saját jelenlegi és jövőbeni vagyonuk megosztását szimbolizálja.

Hollandia
Az első felbontott pezsgősüveg dugóját a nászéjszakán az ifjú párnak a párna alá kell rejtenie. A hagyomány szerint ez biztosítja a pár boldog szexuális életét.

Brazília
A szokásos virágcsokor helyett az ifjú feleség egy kis műanyag vagy plüss figurát dob a női vendégsereg közé, mely Saint Antoni-t, az esküvők védőszentjét mintázza.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.