Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ételallergiát is jelezhet, ha éjjel gyakran felsír a kicsi

Érdekességek2018. március 16.

A jellegzetes tünetek mellett a gyakori éjszakai felriadások is utalhatnak ételallergiára. Érdemes erre a lehetőségre is gondolni, mielőtt az éjszakázástól a szülők teljesen kimerülnek – hívta fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus.

Bőrtünetek és hasfájás

Ételallergia már csecsemőkorban is jelentkezhet, anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt. Előbbi esetben az anyatejjel átjutó allergén fehérjék váltják ki a tüneteket, utóbbi esetben a tehéntej alapú tápszerek okozzák a panaszokat. Az ételallergia leggyakoribb jelei a bőrtünetek – kiütések, ekcéma, bőrpír – puffadás, hasmenés, véres széklet és hasfájás, ami miatt a kicsi sírósabb, nyugtalanabb lehet napközben.

Nyugtalanul alszik, gyakran felsír?

Kevésbé ismert, hogy az ételallergia a kicsi alvását is megzavarhatja, ám a betegeim közt több ilyen esettel is találkoztam – számol be tapasztalatairól a Budai Allergiaközpont főorvosa. Természetesen a csecsemők több okból is gyakran felsírhatnak éjszaka: ehhez elég egy nagyobb zaj, ha túl meleg vagy hideg a szoba, ha a ruhája esetleg begyűrődött és valahol nyomja, de még az időjárás változásai is hatással lehetnek rá. Ha azonban az ébredések többször ismétlődnek és hosszabb időn – heteken keresztül – is előfordulnak, akkor érdemes ételallergiára is gyanakodni.


Hogyan kezelhető csecsemőknél az ételallergia?

Tápszeres csecsemőnél a tápszer cseréje: extenzíven hidrolizált tápszer vagy súlyosabb allergiás tünetek esetén is hatásos aminosav tápszer adása megoldja a problémát, anyatejes csecsemő esetén azonban az édesanyának kell diétáznia. 1-2 hét diéta után már látható változás, ha valóban ételallergia okozta a kicsi tüneteit, akkor azok ennyi idő alatt rendszerint megszűnnek. A diétát ezt követően tartani kell, majd bizonyos idő elteltével meg kell próbálni a szoptató anyának visszatérni a normál étrendre.

Tápszeres babák esetében pedig életkortól és tünetektől függően kíséreljük meg a tejtartalmú normál étrend óvatos bevezetését. Amennyiben továbbra is jelentkeznek az allergiás tünetek, akkor a diétát folytatnia kell, de remélve, hogy a gyermek kinövi a tejallergiáját, 6 hónap után ismét próbálkozunk a tejtermékek adásával.

A diétát szigorúan kell tartani!

Dr. Polgár Marianne előadásában arra is kitért, hogy az ételallergiás gyermek diétája során ügyelni kell arra, hogy a szülők csak a kezelőorvos, a védőnő vagy a dietetikus által javasolt étrendet kövessék. Nagyon fontos a rejtett allergének kerülése – a késztermékek csomagolásán vastag betűvel kiemelve található allergének. Tejallergiás gyermeknek nem javasolt a szójaalapú tápszer, és szójatej sem, mert gyakran másodlagos allergiát okozhat, illetve hogy más állat – juh, kecske – tejével se helyettesítsük a tehéntejet. Az ételallergiás gyerekek érzékenysége különböző, súlyos allergia esetén például már az is tünetet okozhat, ha anyuka sajtot evett és utána puszit ad a kicsinek, akinek az arcán rövid időn belül meg is jelenik a csalánkiütés.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Pánikbetegség és magas vérnyomás?

2025. augusztus 29.

A pánikbetegség járhat kiugró vérnyomásértékkel, de lehet önálló betegség is.

Pánikbetegség

Ilyenkor váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot. jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik önön a rémület, ill. a pánik, majd heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülése jelentkezik?”
Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásának a sorrendje!

Először van a szorongás (rémület, pánik), s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás-emelkedésnek és más a magasvérnyomás-betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás-emelkedést:


fizikai megerőltetés,
sport,
idegi hatások,
szorongás,
félelem,
düh.


Ezek nem jelentenek magasvérnyomás-betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisnak tekinthetők.

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.