Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Étrendváltás: a csökkenő nemi vágyon is segíthet

Érdekességek2020. július 30.

Fotó: gettyimages.com

Az élet kritikus időszakaiban nem ritka probléma, hogy különböző mértékben lankad a nemi vágy.  A hormonális rendszer egyensúlya és a libidó ébren tartása összefüggésben áll egymással. Mindkettőt befolyásolhatjuk többek közt táplálkozásunk kellő irányban történő megváltoztatásával.  Egyúttal a megfelelő étrend követése nyomán javíthatunk romló testképünkön, és növelhetjük magabiztosságunkat is.  Ami szintén kedvez a gyengülő szexuális vágy felélesztésének.

A nemi vágy (libidó) ingadozása gyakran megtörténik életünk különféle eseményeivel összefüggésben. De fokozhatjuk a szenvedélyes érzéseket többek közt azzal is, ha egyszerűen szerepeltetjük étrendünkben a nemi vágyat befolyásoló élelmiszereket. Amellett profitálhatunk táplálkozásunk módosításából hormonháztartásunk egyensúlyban tartása szempontjából is.

Mi okozhatja a nemi vágy alacsony szintjét?

Amikor stresszel teli napokat élünk meg, és feszültnek érezzük magunkat, mert pl. aggódunk a pénzügyeink miatt, veszekedtünk a partnerünkkel, egyszerűen kimerültünk a túl sok munkától, vagy ahogy napjainkban történik, járvány-veszélyhelyzet van, akkor aligha meglepő, ha lankad a nemi vágy. De van, akinél a nemi vágy alacsony szintje nemcsak időleges, hanem folyamatos problémát jelent.

Mindennek további oka lehet, ha olyan más tünetek is megjelennek, mint pl. az állandó fáradtság, nőknél a menstruációs zavar, puffadás, és könnyen lehet, hogy a hormonegyensúllyal is baj van. Szervezetünkben számos hormon működik, de hat közülük kulcsfontosságú lehet: az ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, kortizol, pajzsmirigy és inzulin. Egyik hormon sem működik elszigetelten, valamennyi kapcsolódik egymáshoz.


Emiatt, amikor minden szinergiában működik, energikusnak és élénknek érezzük magunkat, jobban megbirkózunk a stresszel, könnyebb lesz a fogyás, és szexhez is több kedvünk van. Az egészséges libidó a vitalitás és a jó egészség jele, és ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, egyensúlyban kell tartani hormonrendszerünket.

Fotó: 123rf.comAz étrend a hormonrendszer szabályozása révén befolyásoltja a libidót

Annak érdekében, hogy hormonjaink jól működjenek, egészséges, változatos étrendet kell követnünk, az összes nélkülözhetetlen tápanyag biztosítása érdekében. Ennek az étrendnek tartalmaznia kell egészséges zsírokat (forrása lehet pl. avokádó, dióféle, olajos mag, olívaolaj), szénhidrátokat (pl. zöldfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék) és fehérjéket (pl. bio-hús, hal, lencse, csicseriborsó…).

De nagyon sok társfaktorra is szükségünk van, vitaminok és ásványi anyagok formájában, hogy szervezetünk valóban szintetizálja a hormonokat, és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat. A jó bélrendszer szintén döntő jelentőségű, mivel ha az nem jól működik, akkor a szervezetünk nem fogja megfelelően hasznosítani a tápanyagokat. 

A problémás étrend sajnos nagymértékben hozzájárul a nők hormonális egyensúlyhiányához. Ennek jellemzője lehet a nem megfelelő ételek fogyasztása, a túlevés, vagy az egyes étkezések kihagyása – ilyen hibákat szinte mindannyian elkövetünk időnként, anélkül, hogy felismernénk a hormonokra gyakorolt ​​hatást. Ha pl. a szervezet nem kap elegendő egészséges zsírt, csökkenti a nemi hormonok előállításának mértékét, valamint megfosztja az olyan alapvető, zsírban oldódó tápanyagoktól, mint pl, az A-, D-, E- és K-vitamin. 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Ki mivel foglalkozik a patikában?

2025. november 17.

A gyógyszertárban gyógyszerészek, asszisztensek és szakasszisztensek dolgoznak magas, széleskörű szakmai tudással.

Gyógyszerész

A gyógyszerész a négy magyarországi orvostudományi egyetem (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) valamelyikének gyógyszerésztudományi karán végez. A képzés formája kizárólag osztatlan, nappali képzés, 10 félév, azaz 5 év. A sikeres záróvizsga után a végzettség megnevezése: gyógyszerész doktor, doctoris pharmaciae (doctor pharm.).

OKTATÓHELYEK
• Debreceni Egyetem
• Pécsi Tudományegyetem
• Semmelweis Egyetem
• Szegedi Tudományegyetem

A szakgyógyszerészi képzés még 3 év. A gyógyszertárban vezető és beosztott gyógyszerészek dolgoznak. A vezető felel a jogszabályok, a rendeletek betartásáért és működteti a patikát.

A gyógyszerészek gyógyszereket, ill. gyógyhatású készítményeket készítenek, gyógyszergazdálkodással, -értékesítéssel és a betegek kiszolgálásával foglalkoznak. Az orvosi vény alapján a rendelkezésre álló anyagokból gyógyszereket készítenek, a gyógyszer használatát, eltartását és fontosabb mellékhatásait ismertetik a beteggel, és kiadják a gyári készítményeket vagy az előállított (magisztrális) gyógyszereket. A szakgyógyszerészek különféle munkaterületek szerint specializálódhatnak. Foglalkozhatnak még többek között:


gyógyszerkutatással,
sztenderdizálással,
gyógyszerellenőrzéssel,
raktározással,
tárolással,
gazdálkodással,
gyógyszerexporttal, -importtal,
gyógyszerismertetéssel.


A gyógyszerész jellemzői a hivatása érdekében:


természettudományos ismeretek, sokoldalú képzettség, maximális szakmai ismeretek;
fegyelmezett gondolkodás, lelkiismeretesség, pontosság, önkontroll, áldozatvállalás;
koncentráló képesség a tévedések megakadályozása érdekében;
nyitottság a betegek problémái iránt, udvariasság, megértés, empátia, pszichológiai érzék.

Friss levegő, szabadban töltött idő

2025. november 17.

Miért kell, és mennyi az elég?

Az életmódunk lassan beszorít bennünket a négy fal és a képernyők közé, ehhez a hideg, hűvös időszak, a szél, az eső is hozzájárul. Csábítóbbnak tűnik a kényelmes meleg lakásban maradni. Azonban, ha ki is mozdulunk, legtöbbször csak az egyik helyről a másikra való eljutást jelenti, vagy a megállóban, parkolóban töltött időt. A rendszeres mozgás, gyaloglás a szabad levegőn számos előnnyel jár. Jó hatással van az egészségünkre és az egész testünkre.

Mik azok az előnyök?

Tudományosan bizonyított, hogy a szabad levegő és a séta, erősíti az immunrendszert, csökkenti a betegségek és fertőzések kockázatát. A mélyebb légvételeknek köszönhetően, növeli a tüdő kapacitását, javítja a sejtek működését, a koncentrációt, a hangulatot és fokozza a kreativitást. Segít abban, hogy testileg-lelkileg frissek maradjunk. Fizikai hatásként serkenti a vérkeringést, a szív-, és érrendszeri betegségek, stressz, depresszió kockázatát is csökkenti.

Erősíti a szemet, ugyanis séta közben közelebbre, messzebbre kell fókuszálni, ezzel a szemizmainkat tudjuk dolgoztatni. Jót tesz az emésztésnek, erősíti az izmokat, a csontokat, csökkenti a csontritkulás kockázatát. A napfény feltölti a D-vitamin-raktárakat, a szél kiszellőzteti a gondolatokat és kreatívvá tesz.

Mennyit kellene kint lennünk naponta, hogy a hatás érezhető legyen?

Naponta legalább 30 perc séta elég ahhoz, hogy a szabad levegő jótékony hatása érvényesüljön.

Életkorok szerint van eltérés a levegőn töltött időt illetően, ugyanis a csecsemőknek kevesebb, míg a fiatalabb korosztálynak a nagyobb energiaszintje miatt több levegőn eltöltött idő szükséges naponta. Idősebb korban lehet egy könnyű séta, viráglocsolás a kertben, vagy akár beszélgetés a szomszédokkal. Nem kell megterhelő mozgásra gondolni, a lényeg, hogy a test, mozgásban legyen, és a tüdő oxigénhez jusson.

Egy séta több kalóriát éget el, mint a hűtő előtti topogás vacsora után, és kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Lehet az egy rövid séta, egy kávé a parkban, vagy csak egy telefonálás a teraszon.

Fogágybetegség – ma már nagyobb veszély, mint a fogszuvasodás

2025. november 16.

Több fogat veszítünk fogágybetegség miatt, mint szuvasodás következtében – mégis alig beszélünk róla. A láthatatlan kór lassan, fájdalom nélkül pusztít, és sokan csak akkor veszik észre, amikor már késő.

A fogágybetegség – más néven parodontitis – ma több embert érint, mint a fogszuvasodás, miközben sokszor észrevétlenül, fájdalom nélkül pusztítja a fogakat tartó szöveteket. Dr. Konrád László, a szájbetegségek és a gyors, fájdalommentes szájrekonstrukció nemzetközi szakértője szerint a tudatos megelőzés, a rendszeres fogorvosi kontroll és a professzionális tisztítás egyaránt kulcsszerepet játszik a két leggyakoribb fogászati probléma megelőzésében.

„A fogszuvasodás kialakulásához négy tényező szükséges: a szénhidrátfogyasztás, a baktériumok jelenléte, maga a fog, valamint az idő, amely alatt a savas közeg károsítja a zománcot” – magyarázza Dr. Konrád. – „A lepedéket alkotó baktériumok a szénhidrátokat savvá alakítják, amely lassan oldja a fogzománc ásványi anyagait. Bár a fogzománc a szervezet legkeményebb szövete, a baktériumok képesek megkapaszkodni rajta, és olyan hálózatot építeni, amely újabb kórokozók megtelepedését segíti.”

A folyamat lassan zajlik, de az idő kulcsfontosságú: a lepedék savtermelése nagyjából három hónap alatt válik igazán veszélyessé. Ezért javasolt a fogorvosnál háromhavonta végzett professzionális tisztítás, amely eltávolítja a baktériumokat és megakadályozza a káriesz, vagyis a fogszuvasodás kialakulását. „Egészséges felnőttek számára a háromhavonta végzett tisztítás ideális, míg terhesség, implantátum vagy egyéb kockázati tényezők esetén akár hathetente is szükség lehet a fogászati profilaxisra” – teszi hozzá a szakértő.

Az otthoni szájápolás szintén döntő tényező. A napi kétszeri, alapos fogmosás mellett fontos a nyelv tisztítása, a fogközök rendszeres tisztítása fogselyemmel vagy speciális kefékkel, valamint az étkezések közötti nassolás korlátozása. A nyál képes bizonyos mértékig pótolni a savak által kioldott ásványokat, de ehhez legalább 2-3 órára van szükség, ezért a gyakori, szénhidrátban gazdag rágcsálás állandó savas közeget hoz létre, ami felgyorsítja a zománc károsodását. A szónikus fogkefék nagy mozgásszámukkal hatékonyabban távolítják el a lepedéket, mint a hagyományos kézi fogkefék.