Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ezekre ügyeljen, ha kompressziós harisnyát hord

Érdekességek2019. október 02.

Trombózis után vagy prevenció gyanánt sokan hordanak kompressziós harisnyát, mely  többek között a véráramlás fokozását hivatott támogatni, elkerülve a vér pangását az erekben. Hogy mikre érdemes ügyelni, ha valaki kompressziós harisnyát hord, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg.

Fotó: 123rf.comNem mindegy, ki milyen erősségűt hord

A kompressziós terápia lényege, hogy a vér áramlását a felületes vénákból a mélyvénák felé terelje el, javítva ezzel a keringést. A kompressziós harisnyáknak különböző erősségű fokozatai vannak. Ez alapján ezek a gyógyászati segédeszközök I-IV-ig tartó besorolást kapnak.

I. Kompressziós harisnya:15-21 Hgmm (enyhe)
II. Kompressziós harisnya. 22-32 Hgmm (közepes)
III. Kompressziós harisnya 33-46 Hmm (erős)
IV. Kompressziós harisnya > 47 Hgmm (nagyon erős)

Az erősség mellett fontos odafigyelni arra is, hogy meddig ér a harisnya: létezik térdig/combközépig/combtőig/hasig érő, egyszáras és kétszáras is. Így tehát vannak, melyek lényegében ugyanúgy néznek ki, mint a combfix vagy egy egyszerű harisnyanadrág, csak maga az anyag más, na meg persze az érzet.

Mivel sok típusú kompressziós harisnya létezik, fontos, hogy azt szakorvos javasolja és írja fel, ugyanis nem mindegy, ki milyen célzattal használja (pl. trombózis után, trombózis megelőzés, PTS, fekély, visszeresség súlyossága, van-e érszűkület)


Mindig kérjen segítséget, hogy vegyenek méretet

Nagyon fontos, hogy ne az ismerősei harisnyáját hordja, (ez higiéniai okokból sem jó) és hogy mindig kérje az üzletben dolgozók segítségét, hogy vegyenek méretet, mivel csakis így lehet önnek a legoptimálisabb harisnyát kiválasztani, ami nem rövid, nem hosszú, nem szorít, nem vág be stb. Lehetőleg a trombózis fölé érjen, mert különben inkább árt!

Hogyan viselje?

Amikor felveszi, ügyeljen arra, hogy ne húzza túl, ne pöndörödjön vissza, mivel akkor elszorítja az adott részt, így ahelyett, hogy elősegítené a keringést, gátolja azt. Fontos az is, hogy ha már elhasználódott, kinyúlt, megsérült az anyag, cserélje le! Hogy idő előtt ez megtörténjen, mossa óvatosan, lehetőleg a többi ruhától külön, kézzel, meleg, szappanos vízzel!

Nem mindegy, hogyan veszi fel

Amennyiben fel szeretné venni a kompressziós harisnyát, polcolja fel az adott lábát, vagy reggel, még mielőtt felkel az ágyból, akkor húzza fel, hogy ne legyen még a láb ödémás

Mennyi ideig kell viselni?

Hogy mennyi ideig érdemes viselni, azt a szakorvos dönti el, hiszen sok minden befolyásolja: mikor volt trombózisa, szervült-e a vérrög, terhes-e, utazik-e több órát, küzd-e visszerekkel, vannak-e fájdalmai stb.- mondja prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája,aki hozzátette, nagy átlagban 6 hónapos viselést javasolnak, de egyéni különbségek jelentősek lehetnek. Hallgasson orvosára!

Amikor a kompressziós harisnya nem elég

Vannak olyan állapotok, amikor a kompressziós harisnya viselése nem elég – ilyenkor véralvadásgátló kezelésre van szükség. Ezt viszont minden esetben a szakorvos irányozza elő, ő határozza meg, mikor indokolt a kompressziós harisnya, mikor a gyógyszer és mikor a kettő egyszerre.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.