Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

Érdekességek2024. szeptember 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.


Milyen készségeket és képességeket javítanak a játékok?

– Kognitív. A fejlesztő játékok nagyszerűen fejlesztik a logikai gondolkodást és a problémamegoldó képességet is. Segítségükkel a gyerekek könnyebben tájékozódhatnak és igazodhatnak el a környezetükben. Már korán megtanulhatják, hogyan is kell az információkat értelmezni, illetve azt is, hogy milyen módon oldhatják meg az előttük álló problémákat és kihívásokat. Így később, felnőttkorban már ösztönösen tudni fogják, hogyan is álljanak majd egy-egy feladathoz.

Szociális. A társasjátékok együttműködésre nevelnek, illetve megtanítanak nyerni és veszíteni is. Kiemelten fontos, hogy a gyerekek minél többet játsszanak közösen, hiszen így könnyebben tudnak majd beilleszkedni az óvodába, iskolába és természetesen a felnőttek világába is. Megtanulják, miért érdemes és helyes osztozkodni, továbbá támogatni a másikat, ha egy társuk segítségre szorul. Természetesen itt a szülői példamutatás is elengedhetetlen, hiszen a gyerekek sokkal többet tanulnak mások viselkedéséből, mint az utasításokból.

– Kommunikációs. Akik jó kommunikációs készséggel rendelkeznek, azok mindig választékosan, megfelelő stílusban és empatikusan tudják közölni, amit szeretnének. Ezen készség fejlesztését szintén gyermekkorban ajánlott elkezdeni. Célszerű sok mesét olvasni, játék közben közösen kitalálni történeteket, illetve egyre mélyebb és tartalmasabb beszélgetéseket folytatni. A fejlesztő játékok használata közben pedig számos új kifejezést is tanulhatnak a gyerekek, így a szókincsük napról napra bővülhet.

Önkontroll. Az érzelmek megfelelő kezelésével a gyerekek nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban viselkednek. Minél hamarabb megtanulják kordában tartani az érzelmeiket, később annál sikeresebben kezelik majd az indulataikat. Ez pedig óriási segítséget jelent majd a nagybetűs életben, amikor már sokkal több stresszel kell szembenézni. Játék közben – például ha a gyermekünk vesztésre áll, vagy valami nem a tervei szerint alakul – egyszerűen megtaníthatjuk, hogyan kezelhetők helyesen az érzelmek, és bemutathatjuk a kitartás és az önfegyelem fontosságát is.

– Kézügyesség. Legyen szó gyurmázásról, kirakósozásról vagy gyöngyfűzésről, a finommotorikát fejlesztő játékok nélkülözhetetlenek az iskolai kihívásokra való felkészüléshez. Itt is kifejezetten korosztály alapján kell játékokat biztosítani, hiszen amíg a 3-4 éveseknek a gyurma vagy a zsírkréta a megfelelő játékszer, addig az 5-7 évesek már az ollóval történő vágást is elkezdhetik tanulni. A kreatív készletek és barkácscsomagok minden eszközt tartalmaznak, amelyek a kézügyesség javításához szükségesek.

Hogyan válasszuk ki az ideális játékokat?

Ha gyermekünk számára nem a korának megfelelő játékokat biztosítunk, azzal jelentősen hátráltatjuk a tanulását. Amíg egy túl könnyű játék már semmilyen kihívást és tanulási lehetőséget nem tartogat, addig egy túl komplex játék egyáltalán nem fog sikerélményt nyújtani. Éppen ezért fontos, hogy pontosan a korához illő játékszereket vásároljunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy 4 éves gyermek ne játszhatna 5 éveseknek készült játékokkal, de azért ne legyen túlzott eltérés gyermekünk kora és a játékok ajánlott életkora között.

A legjobb döntés, ha a gyermekünk életkora alapján választunk olyan játékokat, amelyek biztosan lekötik a figyelmét. Természetesen azokkal a játékokkal is érdemes legalább egy próbát tenni, amelyek iránt elsőre nem mutat túl nagy érdeklődést, hiszen lehet, hogy éppen ezek közül talál új kedvencre. A játékok kiválasztásában akár az óvónők segítségét is kérhetjük, kikérve a szakmai véleményüket.

A játékok nemcsak szórakozásra valók, hanem tanulásra is. Éppen ezért kell kiemelt figyelmet fordítanunk a megfelelő játékszerek kiválasztására, hogy gyermekünk készségei a korához illően fejlődjenek. Igyekezzünk változatos játékokat biztosítani, és mindig tartsuk a lépést az életkorral. Így napról napra tanulhat valami újdonságot, és ösztönösen sajátíthat el olyan képességeket, melyeket a felnőttkorban már jóval nehezebb javítani. Ha pedig valamelyik területen kiemelt lelkesedést vélünk felfedezni, akkor engedjük szabadon kibontakoztatni gyermekünk tehetségét.


Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2024. szeptember 09.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

Tenisz, squash

Klasszikusan féloldalas sportág, de változatosabb, mint ha valaki egyedül emeli a súlyokat, esetleg fut a természetben, a futópadon. Fontos, hogy karban tartsa teste másik oldalát is, éppen ezért nem szabad leragadni csak a játéknál, erőnléti, súlyzós gyakorlatokat is végezni kell a szervezet egészsége érdekében. A teniszkönyök kialakulása gyakori, emellett a hirtelen helyzetváltoztatások miatt a térd és a boka van a leginkább kiszolgáltatott helyzetben.

Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

2024. szeptember 08.

Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.