Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ezért menjen már a kamasz is nőgyógyászhoz!

Érdekességek2017. szeptember 25.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, és azzal is tisztában kell lennünk, hogy nem csak akkor kell nőgyógyászati vizsgálatra menni, amikor tünetek jelentkeznek, és feltételezhetjük, hogy valami baj van. Már a szexuális élet megkezdése előtt, tinédzser korban javasolják a szakorvosok a konzultációt, a fiatal lányokat időben hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy ne hanyagolják el a vizsgálatokat, és évente keressék fel nőgyógyászukat – javasolja Dr. Melczer Zsolt, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyásza.

“Ha nőgyógyászati vizsgálatról beszélünk, akkor rendszerint a méhnyakrák-szűrést értjük alatta, de manapság többször hívjuk méhnyak-szűrésnek is. Vannak olyan tévhitek a laikus emberek közt, hogy a vizsgálaton komplex nőgyógyászati szűrést végzünk, de ez nincs így, a méhnyakrákon és az emlőrákon kívül más daganatos betegséget (pl. méhtest- vagy petefészekrákot) nem tudnak az orvosok így felfedezni, és ez nem csak itthon, hanem sajnos világszerte így van. Mikor ultrahangot készít a nőgyógyász, az önmagában nem szűrővizsgálat, hanem egy diagnosztikai lépés, ami a vizsgálat része” – mondja Dr. Melczer Zsolt.

A nőgyógyászati vizsgálat része a nemi szervek megtekintése és vizsgálata, a méhnyak-szűrés, és az emlők ellenőrzése. “Ezt a komplex vizsgálatot elegendő évente egyszer megismételni. Ha egy nő évente egyszer vesz egy nagy levegőt, elmegy nőgyógyászhoz, leküzdi a félelmeit, az bőven elegendő. Nagyon változó, hogy milyen gyakorisággal jönnek vizsgálatra a nők, a befolyásoló tényező általában az, hogy mennyire tartanak a méhnyakráktól. Sajnos nagyon sok olyan cikk van az interneten, amiben valótlanságok szerepelnek, és jócskán vannak olyanok, akik elolvassák, megijednek, és elkezdenek pánikolni.”


Magyarországon évente nagyjából egymillió szűrővizsgálatot végeznek a szakorvosok, de ezek egy része megismételt szűrővizsgálat, tehát egy személytől van, aki évente kétszer-háromszor is elmegy. “Hozzáteszem, hogy ha valakinél találnak egy HPV fertőzést, akkor a nemzetközi irányelveknek megfelelően félévente vissza kell hívni. Erre azért van szükség, mert mikor kenetet veszünk, nem tudhatjuk, hogy az elején, a közepén, vagy a végén tart-e a páciens a fertőzésnek” – mondja a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyásza.

Dr. Melczer szerint fontos, hogy már tinédzser korban eljussanak a lányok a nőgyógyászhoz. “A fiatal lányok gondjai általában vérzészavarok, rendszertelen vagy görcsös menstruáció és az édesanyjukkal érkeznek. Mivel a nagy többség szűz, tanácsadás, beszélgetés zajlik, elmondhatják a problémákat, és javaslatot is kapnak esetleges későbbi fogamzásgátlással kapcsolatban. A tinédzser ambulancián rendes vizsgálatot is végzünk azoknál, akik már élnek szexuális életet. Tapasztalatból mondhatom, hogy sokkal természetesebb ez a szűrés azoknál a fiataloknál, akik voltak már tanácsadáson korábban, a tinédzsereket hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy ez is része legyen az egészségtudatos életüknek.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.