Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fáradt, fakó arcbőr, kék, karikás szemek? Bőrfiatalítás tavasszal

Érdekességek2024. március 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az arcbőr télen kiszárad, majd tavasszal a pörgős ritmustól meg is ereszkedhet, fakóvá és rugalmatlanná válhat a kötőszövet. A szemek alatt látható vízhiányos karikákat a tavaszi fáradtság testi-lelki jelensége tovább súlyosbítja. Egy gyors és könnyű technika, ha szeretnél fitten megjelenni!  

Az alábbi szuper pakolást a kivörösödött és száraz bőrre ne alkalmazzuk, ugyanakkor a pegyhüdt, fáradt, fakó bőrre, duzzadt arcrészekre, a tipikus tavaszi fáradtság tünetekre kiválóan alkalmas.

A váltott borogatástól egészen rövid idő alatt felfrissül a bőr. Aki fáradt, kimerült, szeretne gyorsan derűsnek és kipihentnek látszani, ezt javaslom neki. Erős élénkítő hatása annak köszönhető, hogy rendkívüli módon ösztönzi a bőr vérellátását, a váltott zuhanyhoz hasonlóan.

A metódus

Vegyünk elő két tálat és egy tiszta pelenkát, vagy természetes, puha vásznat. Egyik tálba készítsük el a korábbról már ismert gyógynövényfőzetet a meleg borogatáshoz - ehhez kamillateát javaslok, de jó lehet levendula, vagy csalán is -, a másik tálba rakjunk külön hideg szénsavmentes ásványvizet, sok jégkockával.
Két percre a pelenkával nagyon forrón tegyük fel a meleg borogatást - FONTOS: meleg, kelemesen meleg hatásról és nem forró hatásról beszélünk, ne égjen meg a bőröd! -, majd körülbelül 20 másodpercre a hideget is helyezzük fel, nagyn hideg, de nem égetően fagyos...

Legalább ötször, de inkább hétszer váltogassuk, és mindig a hideg borogatási fázissal fejezzük be a sorozatot. Ezt követően finoman ütögessünk a bőrbe bőrtípusunknak megfelelő nappali tápláló krémet. Ha nagyon zsíros a bőröd a szellőzés fontosabb, vagyis a krémezést elhagyhatod. Ha természetes szerek szerelmese vagy, akkor használj természetes bőrolajat, vagy kakaóvajat, esetleg mézet nagyon vékony rétegben. A méz lemosásáról ne feledkezz meg!


Kisírt, karikás, kialvatlan szemünket másnapra csodálatossá kell varázsolnunk?

Kapjunk elő egy pár gumikesztyűt, töltsük meg jégkockával, és szorítsuk a szemünkre. Tartsuk rajta, míg el nem tűnnek a karikák, és ragyogóvá nem válik a tekintetünk! Figyelem, a belső egyensúlyt ez a technika még csak látszólag sem állítja vissza, úgyhogy feltétlen orvosoljuk a baj lényegét, ne csak a tüneteket! A szem megfázását azért igyekezzünk elkerülni, ez a technika is csak 10 percig végezhető!

 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.

Egyszerű technikák a mindennapos lelki feltöltődéshez

2025. szeptember 02.

"Nem is volt semmi baj, mégis rámtört…" – sokan így írják le az első pánikroham élményét. A szorongás egyik leglátványosabb megjelenési formája, mégis gyakran évekig rejtve marad a háttérben. A felgyorsult tempó, az állandó készenlét és a belső elvárások fokozatosan merítik ki a mentális energiatartalékokat – míg a test végül jelez. 

A jó hír: amíg nincs nagy baj, addig a lelki feltöltődés nem nagy dolgokon múlik. Kis, ismétlődő gesztusokon, figyelmi pontokon, amelyek napról napra visszahoznak önmagadhoz.



A rohanó mindennapokban gyakran elfelejtjük, hogy nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is szüksége van töltődésre. A mentális energiaszint fenntartása nem luxus, hanem alapfeltétel ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működjünk a kapcsolatainkban, a munkánkban és a saját magunkkal való viszonyunkban.

Ehhez nem kell sem sok idő, sem drága eszközök. Csak tudatosság, figyelem, és néhány egyszerű szokás, amit bármikor beemelhetsz a napjaidba.

1. Mini-pihenő: 5 perc némaság

Napi többször érdemes beiktatni egy olyan időszakot, amikor csak csöndben vagy. Telefon nélkül, zene nélkül, beszéd nélkül. Nem meditáció, nem relaxáció – csak csend. A némaság csökkenti a mentális zajt, segít észrevenni, mi zajlik benned, és lelassítja az árnyékban működő stressz folyamatokat.

Ez az egyszerű gyakorlat különösen hatékony, ha egy-egy érzelmileg telített helyzet után alkalmazod: egy megbeszélés, családi vita vagy zsúfolt nap közben. A csönd térként szolgál az érzelmek leülepedéséhez, és segíthet abban is, hogy a tested újra biztonságban érezze magát. Már napi 2–3 ilyen kis csend-zóna is érezhető változást hozhat.


Bizonyos kórképek és a betegségek miatti immobilitás

2025. szeptember 02.

Vannak olyan betegségek, melyek megléte megnöveli a trombózis rizikóját, így nem ritka, amikor már eleve véralvadásgátlót kapnak prevenció gyanánt, főleg, ha mellette más alvadást fokozó tényező is jelen van. Ilyen betegség többek közt a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, bizonyos daganatok, a súlyos visszértágulatok és a magas vérnyomás, a gyulladásos bélbetegségek, a vesebetegségek. Más betegségek azért kockázatosak ebből a szempontból, mert ágyhoz kötik a beteget, és az immobilitás önmagában is rizikófaktor. Ilyen lehet például egy törés utáni gipszelés vagy egyes neurológiai betegségek.

Korábbi trombózis és/vagy trombofília

Amennyiben valaki átesett már trombózison, úgy sajnos fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődik a baj, főleg akkor, ha a kezelési tartományon alatt van az INR szint. Ekkor ugyanis poszttrombotikus szindróma léphet fel, amikor nagyobb eséllyel keletkeznek újra vérrögök. Fontos, hogy ha az illető valamilyen trombofíliával küzd, akkor is megnő a kockázat. Éppen ezért a trombofília súlyosabb formáinál megelőzésképpen szükséges a véralvadásgátló terápia – mondja Blaskó professzor. – Nagyon fontos, hogy az orvos felvilágosítsa a beteget a trombofília típusáról, annak súlyosságáról. Ugyanis kezelés vagy prevenciós terápia tekintetében ez nem mindegy, hiszen míg enyhe esetben elég lehet csupán az életmódra odafigyelni, rendszeresen sportolni, addig súlyos formában gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, még akkor is, ha az érintettnek még nem volt trombózisa.