Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fáradtság elleni tippek

Érdekességek2022. június 20.

A COVID-19 világjárvány megjelenése óta eltelt időt figyelembe véve sokunk érzi úgy, hogy egészségi állapota romlott, rosszabbul alszik, állandóan fáradt… A krónikus fáradtság, kimerültség mégsem elkerülhetetlen: íme néhány tipp a gyors  regenerálódáshoz, korábbi erőnlétünk visszanyeréséhez.

Fotó: 123rf.comSenki sem szereti, ha nap mint nap fáradtnak érzi magát… Hiszen ez az állapot korlátokat szab, akadályoz feladataink elvégzésében, olykor azok feladására késztet, és emiatt pihenést kívánna. A kellemetlen érzésen túl a fáradtság lényeges, élettanilag hátrányos jelenség is.

Vészjelzés, amely arra figyelmeztet, hogy szükségessé vált a lassítás, a teher csökkentése túlzsúfolt napirendünkben. Lehetővé teszi számunkra, hogy korlátozzuk fizikai vagy szellemi tevékenységeink számát, növeljük pihenőidőnket, nehogy egészségi állapotunk romlása mellett akár a kiégést (burn-out) kockáztassuk.

Így, ha hallgatunk a fáradtság szervezetünknek küldött üzeneteire, akkor kikerülhetünk az életünket megkeserítő állapotból.  Ehhez sokszor elég, ha változtatunk több, egymással összefüggő (rossz) szokásunkon.

Ilyen pl., hogy rátaláljunk a valóban pihentető, elegendő időtartamú alvásra, válaszoljunk a relaxálás hívó szavára, vitamindús ételeket fogyasszunk, mozogjunk többet, enyhítsünk a stresszen, végezzünk légzőgyakorlatokat, adjunk magunknak időt arra, hogy csak magunkkal törődjünk, kötelezettségek nélkül. Nem túl bonyolult tehát leküzdeni az átmeneti fáradtságot, amely annak állandósulásával fenyeget. 

Amikor nem múlik a fáradtság

Természetesen nem minden fáradtság egyforma jellegű és mértékű. Amikor a végére érünk egy hosszú munkanapnak, vagy pl. a legkisebb csemete miatt egy kevés alvással töltött éjszakának, egy hosszabb, intenzív sportolásnak, egy baráti társasággal eltöltött hosszú estének, a fáradtság teljesen normális jelenség. De ha az enerváltság rendszeressé válik, és három hétnél tovább tart, konzultálnunk kell orvosunkkal, a hátérben esetleg meghúzódó, komolyabb okok tisztázására. A fáradtság számos betegség tünete lehet, ilyen pl. a pajzsmirigy alulműködés, a depresszió vagy a fibromyalgia (reumás kötőszöveti és izomfájdalom).

A fáradtság élen jár az ún. hosszú COVID-19 betegségben is, amely sokak életét megkeseríti. Egyes felmérések szerint a vírussal fertőzöttek több mint 10%-a három hónappal később is tapasztalja a tüneteket. De amikor az intenzív fáradtság nem múlik el, bármit is teszünk ellene, egyéb ok is fennállhat. Ha pedig fájdalom, koncentrálási nehézség vagy fejfájás kíséri, krónikus fáradtság szindrómát lehet azonosítani.  Ezt a korábban kevéssé ismert betegséget néha lekicsinylik, alábecsülik, pedig nagyon is valódi szenvedést okoz az érintetteknek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni vele.

Az 5 tippet tartalmazó, alábbi regenerálódási terv lehetővé teheti, hogy akár egy hónapon belül visszanyerjük jó erőnlétünket, vitalitásunkat.

1. Vegyük számba a fáradtság okait

Szokványosnak tűnhet, mégis elengedhetetlen, hogy amikor fáradtak vagyunk, először tegyük fel magunknak a kérdést, mi válthatta azt ki. A kimerültség azt jelenti, hogy túlléptük a határainkat, nem hallgattunk szervezetünk szavára. Tanácsolható, hogy szánjunk időt „helyzetfelmérés” készítésére. Ebből a gyors és egyszerű mozzanatból tudatosság bontakozhat ki, amely a változáshoz vezet.

2. Sportoljunk, ha fáradtak vagyunk

Ritkán gondolunk a sportra, amikor fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Pedig a sportolás nagyszerű módja az energikusság visszanyerésének. Az izmok erősítésével a fizikai aktivitás megemeli a fáradékonysági küszöböt, amellett segíti a jobb alvást. Kulcsszavak: a sport szeretete, a rendszeresség és a progresszivitás…


3. Energiát adó tápanyagok előnyben 

A kiegyensúlyozott étrend hozzájárul helyes testsúlyunk megtartásához, és egyúttal kiváló fáradtság elleni fegyver. A megfelelő élelmiszerek kiválasztásával a sejteket minden olyan tápanyaggal ellátjuk, amelyekre szükségük van az energiatermeléshez – magyarázzák a táplálkozási szakértők. Az energiapazarlás elkerülése érdekében ne feledkezzünk meg a kellő folyadékbevitelről egész nap. Mivel testünk 65%-a víz, még az enyhe dehidratáció is fáradtsághoz vezet.

Fotó: 123rf.com

4. Pihenjünk jógával

Míg a stressz kis adagokban serkentő hatású, felhalmozódva minden egyes napunkat tönkreteheti, felemésztve a szervezet erőforrásait. Ahhoz, hogy feltöltődjünk energiával, meg kell szabadulnunk az állandó stressztől, és nem szabad eljutnunk teljesítőképességünk határáig. Próbáljuk meg elengedni magunkat, amihez egyik kiváló eszköz, ha a nap végén pl. egy jóga foglalkozáson veszünk részt, vagy otthon jógázunk.

Fotó: gettyimages.com

5. Csökkentsük követelményszintünket

 A fáradtság csökkentéséhez fel kell tennünk magunknak azt a kérdést is, hogy mihez van kedvünk, mit végzünk szívesen. És engedjük meg magunknak, hogy olykor ne engedelmeskedjünk a számtalan kötelezettségnek. Ha mindig „utasításként” tekintjük őket, megmérgezik az életünket Ezzel összefüggésben, csökkentsük követelményszintünket, ellenkező esetben a vég nélküli elvárásoknak való megfelelés kimerítő és kontraproduktív hatást vált ki.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Útmutató férfiaknak parfümválasztáshoz

2022. június 19.Egy jó illat ugyanúgy a megjelenés fontos eleme, mint például a ruházat vagy az ahhoz választott kiegészítők. Ezt nemcsak a hölgyek, hanem a férfiak is pontosan tudják, így ők is gondosan választják ki az általuk hordott illatokat.  

A kérdés legfeljebb az, hogy a tökéletes férfi parfüm hogyan kerülhet a birtokukba? Elvégre olyan sokféle különböző illat közül lehet választani. Milyen szempontok szerint érdemes eldönteni, hogy végül melyik mellett tegye le a voksát?

Tény, hogy a döntés nem mindig egyszerű. Egyrészt a széles választék miatt, ami persze nyilvánvalóan előny, de a bőség zavara bizony nagyon is képes elbizonytalanítan. Másrészt pedig azért sem könnyű a parfümválasztás, mert nem biztos, hogy mindenki tisztában van az “illatízlésével”. 

 

Ezt a cikkünket azért készítettük, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazható útmutatót adjunk a férfi parfümök kiválasztásához.

Hol érdemes keresni a férfi parfümöket? 

Parfümöt rengeteg helyen lehet venni, például a drogériákban, de a parfüm webshopokban is megtalálhatók a megfelelő illatok. Ugyanakkor tudni kell, hogy egyáltalán nem mindegy hol keresgél. Kizárólag olyan üzletekben érdemes nézelődni, ahol minőségi termékeket kínálnak. A minőség mellett pedig, az is rengeteget számít, hogy mekkora választékból és milyen árakon lehet vásárolni. Ez utóbbi tekintetében oda kell figyelni rá, hogy a kiválasztott parfüm eredeti vagy pedig utánzat. Egy eredeti illatnak ugyanis mindig drágább az ára, ami persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy az utánzattal nem lehet elégedett. Ez a saját igényektől, elvárásoktól függ.

Milyen stílusú illatok közül lehet választani?

Ami az illat típusokat illeti, sokféle kategóriába sorolhatjuk a parfümöket. A virágos, citrusos, florientális, orientális és gyümölcsös illatok is rendelkezésre állnak. Ez egy általános csoportosítás, ami azt jelenti, hogy a férfi-női illatokat is be tudjuk sorolni valamelyik kategóriába. Érdemes mindegyikből kipróbálni egyet, hogy el tudja dönteni melyik csoportba tartozó parfümök tetszenek a leginkább. Ajánlott azonban azt is figyelembe venni, hogy az illatok bőrre fújva és ott szagolva megváltozhatnak. Így a tesztelést ne papírcsíkon, hanem a csuklóján végezze el!

Cukor a bőrápoló termékekben: milyen előnyökkel jár?

2022. június 19.

A túlzott cukorfogyasztás egészségünkre, testsúlyunkra gyakorolt negatív hatásairól a legtöbben valószínűleg sokat tudunk. De arról bizonyára kevesebbet hallottunk, hogy a cukor összetevőnek számos erénye van, ha bőrápoló termékekben használjuk. Íme a magyarázat egyes cukortartalmú kozmetikumok bőrünkre gyakorolt pozitív hatásaira.

Táplálkozásunkkal több-kevesebb cukrot juttatunk a szervezetünkbe. Az étkezési cukor vagy szacharóz a gyümölcsökben és a zöldségekben található szénhidrát. A süteményekhez és más hasonló készítményekhez használt cukor a legtöbbször cukorrépából vagy cukornádból származik. 

A kozmetikában alkalmazott cukor-összetevők is növényi eredetűek, és az INCI listában (INCI International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – kozmetikai összetevők nemzetközi elnevezési rendszere) azonosíthatók, mivel nevükben -óz (pl. szacharóz, glükóz vagy –ol (pl. szorbitol, xilitol) végződést találunk. A bőrápoló termékekben ezek a cukrok azért használatosak, hogy hidratálják és simává tegyék a bőrt,  eltávolítsák az elhalt hámsejteket…

Cukorfajták a bőrápolásban

A nemzetközi lista szerinti elnevezések alapján tehát olyan különböző cukrokat alkalmaznak a kozmetikában, mint pl. a (gyakran faforgácsból származó) xilitol. Ez szuper nedvesítő erényekkel rendelkező természetes cukor, amely vízmegkötő, bőrjavító tulajdonságú. Ennélfogva növeli a különféle nappali krémek hidratáló erejét is. A ribóz pedig, amely többek között kukoricából származik, energiacukor. Ugyanis energiát visz a sejtekbe, serkenti az anyagcserét, és lassítja a bőröregedést. Ezen monoszacharidokkal szemben a bőrápolásban használt poliszacharidok (összetett cukrok) főként zabból származnak. Az ilyen tartalmú kozmetikai készítmények természetes hidratáló hatásúak, megszabadítanak az epidermisz legkülső rétegét képező, elhalt hámsejtektől, feszesebbé teszik a bőrt.

A hámlasztó tulajdonságokkal rendelkező cukor összetevő

A cukor gyakran megtalálható a testradírokban, mert dörzsölő szemcséi gyengéden hámlasztják a bőrt. Ezek a cukrok különböző (finom vagy durva) szemcseméreteik köevtjeztében kisebb-nagyobb intenzitású hámlasztást tesznek lehetővé.

Más növényi részecskékkel szemben (mint pl. az apróra vágott/zúzott sárgabarack vagy olívamag, melyekből otthon is készíthető bőrradír) a cukor előnye, hogy vízben oldódik, Így a hámlasztó készítmény leöblítéskor teljesen feloldódva nem hagy maradékot a zuhanytálban vagy a fürdőkádban. Emiatt a cukor környezetbarát összetevőnek tartandó. Megtalálható a kész bőrradírokban, de a bőrápoló házi receptek is egyszerűen elkészíthetők növényi olajjal (pl. kókuszolajjal) és 2-3 evőkanál cukorral.

Cukor az epiláláshoz szükséges masszában

A cukor, az egykori recept mintájára, az ún „keleti viasz” elkészítésének alapanyaga is. Az ősi, Közel-Keletől származó epilációs módszerhez a cukrot felmelegítve, vízzel, mézzel és citrommal keverve, karamellszerű masszát kapunk. Ez a keverék gyengéden szőrtelenít, finoman távolítja el a nem kívánatos szőrszálakat, anélkül, hogy agresszív hatást gyakorolna a bőrre. Természetes megoldás a vegyszerek és elektromos eszközök nélküli epiláláshoz.

Fröccs-lexikon- minden, amit a nagy melegben a borral tehetsz

2022. június 18.

A fröccsnek ezeregy válfaja létezik, fehér borral, rozéval, és igen egészséges dolog, ha ilyen nagy melegben megiszunk egy pohárkával. Mindenki ismeri hallomásból, de nem mindenki tudja mit jelent a kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, viceházmester, és a többi ... Most segítünk!  

Fröccsnek nem a minőségi borokat, inkább az úgynevezett főzőborokat használták, amiket "nem kár felvizezni". A homoki borok, rosszabb évjáratok a fröccsborok, ami nem jelenti azt, hogy fröccsöt csak rossz borból készítsünk sőt! A fröccshöz is használjunk elég jó bort! 

Milyen szódával? A buburékszám a kulcssszó! 

A szóda sem mindegy! A bolti ásványvízben túl kevés a buborék! A szikvízben, szódában van elegendő ahhoz, hogy egy fröccsöt tényleg fröccsnek is nevezhessünk, ha tehát csak ásványvízzel öntjük fel a borunkat, azt nem is nevezhetjük fröccsnek, csak vizes bornak. (Arról nem is beszélge, hogy a szóda sokkal környezettudatosabb, mint a palackos víz!)

Fröccsök fajtái - Mennyi bor, mennyi szóda? 

A klasszikus fröccs csak fehérborból készülhet! 

A klasszikus fröccs, vagy spriccer (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával

Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szódával "felspriccelve" (helyenként: rövidlépés, vagy fütty)

Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda (helyenként "fordított" néven fut)

Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda

Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda

Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda

Krúdy-fröccs (nem tévedés): 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán "megvicceli" a bort.