Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fejest ugrani az életbe – Beszélgetés Lackfi Jánossal

Érdekességek2018. március 17.

Szeret olvasgatni, fakanalakat faragni, focizni, kosarazni. A Jószolgálati díj egyik nagykövete, lakóhelyén a közösségi élet motorja, a Bátor Tábor, az Igazgyöngy alapítvány támogatója, s mindemellett férj és hat gyermek édesapja. Ő Lackfi János.

Író, műfordító, magyar francia szakos, a magyar irodalomtörténetből doktorált tanár, Nyugat-kutató, fotós, József Attila díjas költő,  a Kreatív Írás program vezető alkotója, több folyóirat alapító szerkesztője, a Magyar PEN Club titkára, számtalan díj tulajdonosa, akinek saját weboldala van, naponta posztol a Facebookon minden napra egy sztorit, nem hagyja kifogyni a mémeket sem.

Szeret olvasgatni, fakanalakat faragni, focizni, kosarazni. A Jószolgálati díj egyik nagykövete, lakóhelyén a közösségi élet motorja, a Bátor Tábor, az Igazgyöngy alapítvány támogatója, s mindemellett férj és hat gyermek édesapja.
Ő Lackfi János.

Ez a szépírástanulásnak a tükörfordított neve. A kreativitás ez esetben művészi irányultságot, művészi robbanékonyságot jelent. Tanulható-e az írás? Igen. Azok is folyamatosan tanulják, akik a legnagyobb mesterei. Minél többet tudok, annál szabadabb vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy ha mindent meg tudok csinálni, mindent meg is csinálok. Van amikor, éppen abban van az erő, csak abban a „két” mondatban. Abban a gyufás skatulyányi Örkény-novellában, vagy abban a Pilinszky-négysorosban. Mennyi mindent nem csinált meg Pilinszky, hogy azt a négysorost leírja. Tehát annak a hatalmas tudásarzenálnak a birtokában érezni kell, amit az adott pillanatban az adott mű kapcsán valóban meg kell írni, vagy el kell engedni, ki kell húzni. Eszterházynak is vannak ilyen kulcsmondatai: Ha egyik nap írtam két mondatot, az egy jó munkanap, ha a másik nap kihúzom azt a két mondatot, az is egy jó munkanap. Az életmű súlyát nem a leírt, hanem a kimondott szavak mennyisége adja meg. Ez nagyon komoly játék és minél több trükköt tud az ember, valójában annál jobb az esélye arra, hogy jó író legyen.


Elég rohanós, nem különösebben nyugdíjas életet éltem sosem a hat gyermek és a millió feladat mellett. Mostanában már megpróbálok javítani az időgazdálkodáson. Egészen hallatlan, hisz már egy éve rend van az íróasztalomon, már a polcaim egy részét is rendbe raktam. Természetesen magamban is rendet kell raknom. Listát készítek, hogy mit kell megcsinálnom. Persze ennek a fajta maximalizmusnak, ami rám jellemző, hibája és, előnye is van. Nem kell szétégnem, nem kell tönkremennem csak azért, mert nem tudok valamit kihúzni a listából. Csak élvezettel, szeretettel kell csinálni a dolgokat. Okosan. Ne azzal feküdjek le, hogy megint mennyi mindent nem csináltam meg, közben egy csomó mindent megcsináltam, csak észre sem vettem. Persze soha nem lehet semmit megcsinálni teljesen, mert nem elég rá több élet sem. Pál Feri atya az előadásában azt mondja, hogy próbáljunk meg „jól” élni. Nagyon hajlamosak vagyunk végigloholni egy életünket, és sosem vagyunk jól. Vagy az előző pillanatban a kudarcainkra gondolunk, vagy a következő pillanatokban a ránk váró dolgokon rágódunk csak éppen a jelen pillanatban nem vagyunk benne. Elrontjuk a saját életünket. Úgy érzem, nekem hajlamom van erre, ezért muszáj figyelnem.

Igen nagyon másak, és elképesztő, hogy ez kicsi korban már látszik is. Van, akinek a görcsössége, van akinek a lazasága, van akinek a vehemenciája kerül előtérbe. Persze, hogy melyik alaptermészetből lehet kihozni a legjobbat, az nincs limitálva, bármi lehetséges. Mindenkinek más a fejlesztenivalója, de mindenki valami kinccsel jön erre a világra. Ki tudja-e csomagolni a pakkot vagy nem, ez itt a kérdés. Nekünk, szülőknek kapaszkodókat lehet adni, megmutatni a dolgokat, a hitet, de nyilvánvalóan maguknak kell választaniuk és dönteniük, hogy mi mellé tudják magukat odatenni. Mert mindent lehet mindenféle szinten csinálni, szimpatizálni vagy távolról nézni, de ha valaki beleveti magát valamibe, akkor azt nem nagyon lehet félgőzzel tenni. Vagy legalábbis nem érdemes. De hogy én azt mondjam bárkinek is az ő személyes döntése nélkül, hogy te most ezt, vagy azt fogod csinálni, ilyen nincs. Belelökni egy szakadékba nem lehet, mindenkinek magának kell megküzdenie és meg kell járnia az útját. A zsákutcákat is. És saját döntést kell hoznia a cselekedeteihez.

Én azt gondolom, hogy a fájdalom, akár lelki, akár testi, próbára tesz mindenkit. Ilyenkor nagyon nehéz odatenni magunkat. Amikor egyáltalán nem vagyunk valami fényesen. Amikor ránk zuhan a kilátástalanság, pedig süt a nap. Az önátadás az életnek a célja. Meg kell tanulnunk a fájdalmainkat is megélni, beépíteni az életünkbe, vagy más javára fordítani, vagy egyszerűen csak átmenni rajtuk. Sokszor nem lehet mit csinálni a fájdalommal. Meg kell élni, át kell menni rajta. Nem bele tucskolni magunkat, vagy vakarászni a sebeinket, mert ez már veszélyes. Menni előrefelé. Vinni tovább az életünket, valami továbblépési dolgot kitalálni. Persze ez egyáltalán nem könnyű.

Hat gyermekem, három unokám van, a legkisebb két éves. Már be is szereztem egy kis játszóteret otthonra, trambulin, minden van. Ez nagyon fontos, mint ahogy a közösségek is. Van egy férfiközösségünk. Azon túl, hogy összejárunk, beszélgetünk, eszünk-iszunk, odaállunk az elesettek mellé és tevőleg segítünk is, házat szigetelünk, stb. Ilyen dolgok biztosan lesznek a jövőben is. Van egy kis imakörünk, ahol imádkozunk. Ez láthatatlan erő, de meglepő módon működik. Ezek fontosak, ezek mindenképpen benne lesznek a jövőben, ahogy az utazás is. Anglia, Franciaország, Svájc. Apa-lánya együttlét jelszóval ide a lányaimat is elviszem, mert most már meg tudom engedni magamnak, hogy kifizessem a repülőjegyet. Eddig sehová sem tudtak velem jönni. Az utazás egymás jobb megismerését célozza. Már 10-15 éve dolgozom különböző regényeken, remélem most már meg fog születni az egyik. Szeretném jó néhány regényemnek kitenni az utolsó pontját. Van négy vagy öt darabom, ami a számítógépemben van, azokat is szeretném befejezni. Aztán mindenféle kisebb célok is vannak, de az előbbiek talán a legfontosabbak.

Szarvasházi Judit
főszerkesztő-gyógyszerész


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Pánikbetegség és magas vérnyomás?

2025. augusztus 29.

A pánikbetegség járhat kiugró vérnyomásértékkel, de lehet önálló betegség is.

Pánikbetegség

Ilyenkor váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot. jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik önön a rémület, ill. a pánik, majd heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülése jelentkezik?”
Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásának a sorrendje!

Először van a szorongás (rémület, pánik), s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás-emelkedésnek és más a magasvérnyomás-betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás-emelkedést:


fizikai megerőltetés,
sport,
idegi hatások,
szorongás,
félelem,
düh.


Ezek nem jelentenek magasvérnyomás-betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisnak tekinthetők.

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.