Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Feltöltődés energiával: kávézás helyett természetesen

Érdekességek2020. július 15.

Fotó: pixabay.com

Hogyan csökkentsük a sokszor túlzásba vitt kávéfogyasztásunkat, és javítsunk energiaszintünkön természetes módon, koffein nélkül? Hiszen sokunk számára a koffein-bevitel és az energikusság növelése kéz a kézben jár… Noha bőven vannak természetes módszerek arra, hogy „felpörgessük” magunkat, és jól bírjuk túlzsúfolt napjaink fáradalmait. Nem árt hát megismerni és rendszeresen alkalmazni őket.

Reggelente az első dolgunk a – főzött vagy instant – kávé elfogyasztása ahhoz, hogy valóban „felébredjünk”, és frissebben kezdjük a napot?  És napközben ezt a csészényi mennyiséget csak növeljük?  Ha így vagyunk vele, ne feledjük, hogy sokunk kedvenc élénkítőszere kétélű kard lehet, mivel hozzájárulhat pl. az álmatlansághoz, vagy a nyugtalanság kialakulásához. Mindazok számára különösképpen, akik érzékenyek a kávé fő hatóanyagára, a koffeinre, vagy kávéból túl sokat fogyasztanak.

A koffein ugyanis lassítja a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter) felszabadulását az agyban. A GABA felelős azért, hogy nyugodtnak érezzük magunkat, vagy elkerüljük a szorongásos állapotot. Ez az oka annak, hogy egyes emberek idegesnek érzik magukat, amikor koffeint fogyasztanak.

A koffein olyan vegyület, mely rövidtávú lendületet, energiát ad, de gyakran „leverheti” az embert. Blokkolja az adenozin nevű neurotranszmittert, amely egész nap termelődik a szervezetben, és többek közt az álmosságért felelős. Ez azonban nem akadályozza meg a szervezetünket az adenozin termelésében Így, amikor a koffeint felhasználta a szervezet, az adenozin nagyobb mértékben szabadul fel, és még álmosabbak leszünk tőle. Amellett a koffein serkenti a kortizol stresszhormon felszabadulását, amelynek elhasználódása után kimerültnek érezzük magunkat,


Szerencsére a koffein nem az egyetlen módja az energiaszint emelésének. Számos természetes megoldás létezik, amely tartósan ad lendületet, és nem jár az említett hátrányokkal

Igyunk minél több vizet az energikusság fenntartása érdekében

Gyakran bűntudatot érzünk, ha kávét iszunk akkor is – ami valójában dehidratál – ,  amikor a szervezetnek egyszerűen csak egy  pohár vízre lenne szüksége. Pedig már az egy-két százalékos kiszáradás is jelentősen ronthatja a szervezet képességét mindennapi élettani funkciói betöltéséhez. Ekkor fáradtságot, álmosságot és szédülést érezhetünk.

Javaslat: az ajánlott napi 6-8 pohár víz/folyadék fogyasztása mellett – amely magában foglalja a gyógyteákat vagy a cukormentes gyümölcsleveket – együnk vizet tartalmazó táplálékot is. Pl. javasolt a dinnye, uborka, zeller, jégsaláta, paradicsom. vagy levesek, főzelékek.

Fotó: pixabay.com

Miért van szükségünk magnéziumra?

Ismert, hogy elegendő mennyiségű alvásra van szükségünk, ha szervezetünk megfelelő energiaszintjét tartósan szeretnénk megtartani. A magnézium bizonyítottan képes a cirkadián ritmust (alvás-ébrenlét ciklusát, biológiai óránkat) szabályozni. Ezáltal nemcsak az alvás időtartamát és minőségét javítja, hanem segít abban is, hogy nyugodtnak érezzük magunkat egész nap. 

A magnéziumra több mint 300 testi folyamatban van szükség. Ha hiányzik a magnézium, testünk nem képes hatékonyan működni, ami rossz közérzetet, fáradtságot okozhat. Amellett pl. a koffein fogyasztása ténylegesen csökkenti a magnézium szintjét a vizelethajtó hatás eredményeként. Ezért ügyeljünk arra, hogy ezt ellensúlyozzuk a szervezet ásványi anyagainak pótlásával.

Javaslat: többek közt az étcsokoládé, a zöld leveles zöldségek, a dió, mandula kiváló magnéziumforrások – fogyasszunk bőven belőlük.

Mik azok az adaptogének, és többek közt szabályozzák-e az energiaszintet?

Az adaptogének gyógynövények, amelyek javítják a szervezet alkalmazkodó képességét. Segítenek szabályozni a hormonok felszabadulását az agyban és a mellékvesékben, hogy csökkentsék a stresszt, előmozdítsák a mentális jóllétet és helyreállítsák az energiaszintet. Különösen az olyan adaptogének, mint pl. a maca gyökér, a ginzeng és a cordyceps gyógygomba alkalmasak az energiaszint szabályozására. Számos tanulmány megállapította, hogy a ginzeng kivonat javít a fáradtság tünetein, és növeli a vitalitást. A maca gyökérről szintén kimutatták, hogy megelőzhető vele a kimerültség és a fáradtság valamely fizikai aktivitás.

Javaslat: a maca por finom maláta ízű, amely belekeverhető gyümölcslevekbe turmixokba, így a friss gyümölcsből vagy zöldségből készült smoothie-ba is. Meghinthetjük vele a zabkását, vagy hozzáadhatjuk energiagolyókhoz. Emellett a keserű-fűszeres ízű ginzeng gyökérből készíthetünk gyógyteát.

Gondoskodjunk az energiát adó B-vitamin beviteléről

A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartoznak, és négy közülük kulcsfontosságú a megfelelő energiaszint megtartásához. Ezek: a tiamin, riboflavin, niacin és a B6. A B-vitaminok alapvető szerepet játszanak az anyagcserében, segítik az élelmiszerek lebontását az egyes alkotóelemekre, amelyek az energia-felhasználásban vesznek részt.

Javaslat: ügyeljünk arra, hogy mindig elegendő B-vitamin jusson a szervezetünkbe. Pl. a sertéshús, a pisztráng és a rizs mind a tiamin kiváló forrásai, míg a riboflavin nagy mennyiségben található többek közt a tojásban, a zöldleveles zöldségekben, a mandulában és a gombában. Niacinban bővelkedik a rizs, a baromfihús, a tonhal, vagy a földimogyoró. Végül, B6 vitaminban gazdag pl. a csicseriborsó, a marhamáj és az olajos hal (tonhal, lazac).

Hasznosak-e a természetes cukrok?

A maratoni futók például természetes cukrokat – gyors felszívódású szénhidrátokat – fogyasztanak edzés vagy verseny előtt. Hiszen ez az egyik egyszerű módja annak, hogy rövid távon „energialöketet” biztosítsanak szervezetük számára.

Amikor mi is szeretnénk növelni energiaszintünket, többek közt a friss és szárított gyümölcsöket részesíthetjük előnyben. A bennük megtalálható természetes cukrok meglehetősen gyorsan bekerülnek a véráramba, és „felpörgetik” a szervezetet. Figyelnünk kell azonban arra, hogy a természetes cukrok esetében is nagyon fontos a mértékletesség. Különösen a szárított gyümölcsök fogyasztását nem szabad túlzásba vinni.

Javaslat: a banán, a dió és a zabkása szintén kiváló forrásai a gyorsan felszívódó szénhidrátoknak, így bőven fogyasszunk belőlük a megfelelő energiaszint fenntartására.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Így lesz gondtalan a pihenés – fogászati panaszok nélkül

2025. június 27.

Szakértői tanácsok nyaralóknak a fogak egészségéért

A várva várt nyaralás hevében, a gondos csomagolás és felkészülés ellenére is becsúszhat az a baki, hogy a szájápolási eszközök otthon maradnak. Ebben az időszakban az is előfordul, hogy egyszerűen lazábban vesszük a napi rutint. Szakértő hívja fel a figyelmet arra, milyen következményekkel járhat a hanyagság, hogyan óvhatjuk meg a fogaink egészségét az utazás alatt is.

A nyári vakáció alkalmával javasolt ugyanolyan gondossággal összeállítani a szájápolási csomagot is, mint ahogy magát az utazást megszerveztük. Ma már a nagyobb gyártók kínálatában minden fontos eszköz megtalálható ahhoz, hogy a szájápolás terén se legyen szükség kompromisszumra, a nyaralás alatt sem. Kompakt hordozható eszközöket, kisebb kiszerelésű fogkrémet, szájvizet is magunkkal vihetünk, ezek repülős utaknál különösen hasznosak.

Gyors, praktikus megoldások

„Sokan tapasztalják, hogy a vakáció izgalma eltereli a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás” – fogalmaz Ferenczi Eszter dentálhigiénikus. „Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy gyakran előfordul, otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ilyenkor érkezéskor kellemetlen kihívást jelenthet egy megfelelő üzlet felkutatása, ahol nemcsak a nyelvi nehézségekkel, de az ismeretlen termékekkel és a csomagolások értelmezésével is meg kell küzdenünk” – figyelmeztet a szakértő.
Egy hosszú út során az is előfordulhat, hogy egyszerűen nincs lehetőség a fogmosásra.

„Ilyenkor érkezéskor gyors megoldás lehet egy mentolos rágótabletta vagy cukorka, ami átmenetileg felfrissíti a leheletet” – javasolja a Dental Rituals tulajdonosa.

Azonban nem csak a feledékenység okozhat problémát.
A legkellemetlenebb forgatókönyv, ha pont a nyaralás alatt kezd el fájni egy fog. „Helyismeret hiányában nehéz és költséges is lehet a sürgősségi beavatkozás igénybevétele, különösen akkor, ha nem beszéljük az adott ország nyelvét. Kempingezés vagy túrázás alkalmával, ahol korlátozottak a segítségkérési lehetőségek, egy intenzív fogfájás akár a tervezettnél korábban véget vethet a kalandnak” – mondta Ferenczi Eszter.

10 dolog, amitől óvd a gyereked nyáron

2025. június 26.

A nyár számtalan kalandot és izgalmat tartogat a gyerekek számára. A vakáció a strandolás, a sport és a játék ideje. Az élményekkel együtt azonban veszélyek is járnak, ezért ilyenkor nagyobb szabadság elővigyázatosságra van szükség, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót, amire figyelni kell, nehogy sérülés vagy betegség tegye tönkre a nyaralást. 

1.    Ha autóval utazunk, ügyeljünk, hogy mindegyik kisgyermek a megfelelő méretű gyermekülésben legyen bekötve! A nagyobb gyerekek és a szülők pedig feltétlenül használják a biztonsági öveket, még rövid távolságokra is! A legkisebbeket menetiránynak háttal kell bekötni, ellenkező esetben a fej előrebillenésekor eltörhet a nyaka.

2.    Ha külföldre készülünk, utasbiztosítás nélkül ne lépjük át az országhatárt! Különösen azoknak érdemes erre figyelniük, akik gyerekekkel utaznak. Egy szakosodott online kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 14%-ával történt már baleset vagy megbetegedés külföldi utazás során. A családok, kisgyermekesek jellemzően a saját szervezésű utazásokat részesítik előnyben, s ilyenkor a sok tennivaló között elfelejtődhet a biztosítás. Pedig egy külföldi gyógykezelés vagy mentés akár milliókba is kerülhet.

3.    Csak úgy engedjük a gyerekeket biciklivel, görkorival vagy rolleren közúton közlekedni, ha bukósisakot visel! Ha kisgyermeket szállítunk kerékpáron, feltétlenül ültessük  megfelelően rögzített gyerekülésbe, különben leeshet vagy a lába beakadhat a küllőkbe, és nagyon súlyos sérülést szenvedhet.

4.    Nyáron sokan kerékpárra ülnek, akik egyébként ritkán bicikliznek, és nem rendelkeznek rutinnal a forgalomban. Nagy óvatosságot követel, ha gyerekeket viszünk vagy engedünk biciklizni az utakon. Tanítsuk meg nekik a legfontosabb szabályokat, mielőtt elindulnánk, és akár útközben is gyakoroljuk velük a tudnivalókat. Lehetőleg mindig legyen velük felnőtt kísérő. Autóvezetőként pedig legyünk különösen türelmesek és elővigyázatosak, ha kiskorú kerékpárosok mellett haladunk el.

Montezuma átka – az utazási hasmenés

2025. június 26.



A második világháború után főként csak az Egyesült Államok polgárai engedhették meg maguknak az utazást. A szomszédos Mexikó volt az egyik népszerű turistahely, de az onnan visszatérők legtöbbje hasmenésben szenvedett. El is nevezték a jelenséget Montezuma átkának, utalva arra, hogy az azték uralkodót a vérszomjas spanyol hódítók megölték, és emiatt halála után bosszút áll a fehér embereken. Az utazás alatti hasmenés ma is a leggyakoribb, utazással összefüggő megbetegedés, mely az utazók felét utoléri, és pár napra megrontja a nyaralás örömét, megakadályozza az élményszerzést, mert a napi többszöri székletürítés a szobájához köti a beteget.

Mi okozza?

Az utazási hasmenés legtöbbször fertőzött étel vagy ital fogyasztása miatt lép fel, de nem minden, a fertőzött étel-ital útján a szervezetbe jutott kórokozó eredményez ilyet. Okozhatják fertőzött tárgyakról a kézre, majd onnan az emésztőtraktusba jutott mikroorganizmusok is. Ugyancsak gyakori fertőzési forrás az uszodai víz lenyelése. Noha bebizonyosodott, hogy a hasmenést nagy részben baktérium okozza, kialakulásában szerepet játszhat (főleg a trópusi vidékeken) az utazó megváltozott bélflórája, az utazással együtt járó stressz, és az étkezési szokások megváltozása is.

Sok kórokozó igen ellenálló, ezek szaporodása (például giardia lamblia nevű élősködő) az emberi-állati bélrendszerben történik, és a szennyezett széklettel fertőzött víz vagy étel fertőzi meg a többi embert. Az amőba histiolytica nevű parazitával a trópusi országokban a lakosság 100%-a is fertőzött lehet, ezért a trópusi országokban a hámozatlan zöldségek és a nyers saláták fogyasztását főleg az amöbiasis fokozott veszélye miatt kell kerülni.