Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Finn szauna: egészség, szépség, relaxació - 7+1 szabály a méregtelenítésért

Érdekességek2023. április 09.

A méregtelenítés legősibb módja a szaunázás. A finnek, felismerve, hogy a bőr nem csak megvéd, hanem lélegezni is képes és a méreganyagok távozásában fontos szerephez jut, kifejlesztették, majd tökéletesítették az eljárást. Hogyan végezzük ma, és mik azok a szabályok, amelyeket saját érdekünkben be kell tartani? Mi a szaunázás rítusa?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ősi találmány korunkban
A szauna finn eredetű szó, a "savu" (füst) szóból származik. A szauna területe régen gyakorlatilag megegyezett a lakóhellyel, ez igen népszerű volt Finnországban a letelepedés idején. A finnek szerint a szauna fürdési lehetőséget biztosító épület, s mint ilyennek, a szaunának mindig két közeget kell biztosítania: az egyik alkotórésze a hevítő, a másik eleme pedig a hűtő.

Az 1950-es évektől kezdődően ugrásszerűen megnőtt az új szauna építések száma, szerte a világon. Ebben a folyamatban Finnország döntő szerepet vállalt és ezért a mai napig megőrizve vezető szerepét, joggal nevezhetjük a szauna hazájának!

Finnországban a szaunázásnak ősi hagyományai vannak, de a szauna a ma emberének életmódjához is szervesen hozzátartozik. A finn szauna közel kétezer éves múltra tekint vissza, sőt már az ő letelepedésük előtti korban is ismert volt a szaunázási szokás ebben a térségben.

Az ezerarcú szauna
Funkciójukat tekintve a szaunafülkék sokféle feladatot elláttak, például használták mosókonyhaként, vallási szertartások helyszínei voltak (fizikai, szellemi megtisztulás), illetve gyógyító helyként is számontartották. A szauna a melegnek és a füstnek köszönhetően a ház leghigiénikusabb része volt, sok asszony hozta világra itt gyermekét régebben.

Milyen hatást remélhetünk rendszeresen szaunázva? Relaxálást, pihenést, gyógyulást, megtisztulást – attól függ, kinek mi a célja. A rendszeres szaunázás fokozza az ellenálló képességet, megelőzhető a megfázás, támogatja a vérkeringést, ellazít.

A  forró levegő csodálatos varázslatokat indít el a testben. Különösen látványosan lehet szépülni még tél idején is, amikor a bőr egyszerre szenved a lakás fűtött, száraz levegőjétől és a kinti hideg, száraz levegőtől. A félhomályos szauna melegében a bőrfelszín aprócska hajszálerei megnyílnak az odatóduló véráramnak. A friss vér vitaminokat, vizet hoz a bőr felső rétegeihez. A forróság hatására kitágulnak a bőr pórusai, így az őket eltömítő piszok könnyedén kilökődik. Beindul az izzadás, és a bőr olajmirigyeinek a termelése is. Nem csoda, hogy a szaunázás végeztével a bőr feszesebb, simább, tisztább lesz.

Egy jó szaunázás olyan, mint egy klassz edzés. Megedzi az érrendszert, sokféleképpen megdolgoztatja a testet. Érdemes minden héten végezni, legalább egyszer, és fokozatosan növelni a gyakoriságot.


Hogyan szaunázzunk? 7+1 szabály az egészségért!

  1. Szakítsunk rá elég időt. Szaunázni csak nyugodt körülmények között lehet.
  2. Kezdjük a szaunázást egy frissítő tusolással.
  3. Terítsünk törölközőt a szauna padra, amire ráülünk. Ez egyrészt higiéniás okokból célszerű, másrészt megvéd minket a felforrósodott pad kellemetlen érzetétől.
  4. A szauna hőmérséklete: A 80-90°C elegendő ahhoz, hogy a szauna kifejtse jótékony hatását. A szauna páratartalmát növelhetjük a szaunakályhában található kövekre locsolt vízzel.
  5. A szaunában töltött idő mindig egyéni. A legfontosabb szabály: csak addig tartózkodjunk a melegben, ameddig az jólesik. A javasolt időintervallum, amit a szaunában egyhuzamban eltöltünk, 8-12 perc. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a testhőmérséklet emelkedni kezdjen, és megkezdődjön a természetes izzadás.
  6. A szaunázás két egymást ismétlődően követő szakaszból áll. Az egyik a forró szaunában történő felhevülés, a másik a lehűlés és pihenés szakasza. A lehűlési szakaszban vehetünk egy frissítő zuhanyt, vagy megmártózhatunk a hideg medencében. Ezek után pihenjünk pár percet, mielőtt ismét visszatérünk a szaunába.
  7. A hevülés és lehűtés szakaszait annyiszor ismételhetjük, ahányszor jólesik. Javasolt: a három alkalommal való ismétlés.
    +1. A szaunázás befejezésekor hagyjunk időt magunknak a pihenésre. Pihenjünk és élvezzük a szaunázás okozta kellemes érzéseket. Tusoljunk le, tusfürdő és szappan használata nélkül. A forró szauna bőrünk pórusait kitágítja, megtisztítja a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől. Végezetül egy ásványvíz vagy frissítő gyümölcslé elfogyasztása, tökéletes befejezése egy élvezetes szaunázásnak.

A szaunázás öröm, szórakozás, kellemes kikapcsolódás. Élj a lehetőséggel, ahányszor csak teheted!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.