Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fogvédelem, ha síelünk: Kell-e figyelni arra, ha kint hideg van?

Érdekességek2017. december 20.

A síelés amellett, hogy olimpiai sportág, sokunk hobbija is a magánéletben. De hogyan függ össze a cipőre erősített sílécekkel való havon csúszás és fogaink védelme? Köztudott, hogy a fogfájás külső ingerek hatására is bekövetkezhet. Síelés esetében ez a külső inger a hideg levegő.

Ha hideg hatására hirtelen fájdalom nyilallik fogunkba, ami rövid időn belül sem szűnik meg, valószínűleg fognyaki érzékenység áll a dolog hátterében. Mit jelent a fognyaki érzékenység? Ép fog esetén a fog belső keményállományát alkotó un. dentint íny felett fogzománc, a gyökér kezdeti részén pedig fogíny védi. A dentin szabaddá válhat egyrészt a fogzománc kopásával, másrészt a fogíny visszahúzódásával egyaránt. A felszínre került dentin az ami fáj, ugyanis a dentinben található csatornák a fog belsejében levő idegvégződésekbe torkollnak, s különböző külső ingerek (hideg, meleg stb.) hatására fájdalomérzést produkálhatnak. A fognyaki érzékenység mindig külső behatásra ad fájdalmat, tehát nem állandó jellegű fájdalommal jár, hanem külső ingerre fellépő éles, időszakos fájdalommal.

A dentin érzékenysége keletkezhet fogzománc kopására, helytelen fogmosás hatására, pl. kemény sörtéjű fogkefével, túl nagy erőkifejtéssel végzett fogmosás miatt, a rossz fogmosási technika következtében, magas dörzsölőanyag-tartalmú fogkrém használata, de oka lehet a fogcsikorgatás okozta fogkopás, vagy a sérült, megrepedt fog. Akár egy kemény cukorkára való ráharapás is eredményezhet letört, megrepedt fogat, s a sérülés nyomán a fogideg érzékenyen reagálhat. A repedés mentén a fog megtelhet baktériumokkal, gyulladást idézve elő, ami tovább tetézi a bajt.


Az íny visszahúzódásából eredő fognyaki érzékenység kiváltó oka is sokrétű lehet. Ha a lepedék eltávolítása a fogmosáskor nem elégséges mértékű, fogkő jön létre a fogunkon. Ha nem történik meg időben a fogkő eltávolítása, az íny visszahúzódik, elsorvad, felszínre kerül a fognyaki terület, mely különösen érzékeny a külső behatásokra, így a síelés alatti hideg levegővel való érintkezésre is.

Az érzékeny fogakat mindenféleképpen kezeltetni kell. A tüneti kezelés abból áll, hogy a fogorvos megpróbálja helyileg megszüntetni az érzékenységet. Ajánlhat fogkrémeket, szájvizeket, súlyosabb esetekben magas fluoridtartalmú speciális lakkal is bekenheti a fogat. De nemcsak a fájdalom megszüntetése a cél az érzékeny fogak kezeltetésénél, hanem a jelenség hátterében álló okok feltárása is. Valóban fognyaki érzékenység, dentin-érzékenység áll-e a háttérben vagy fogszuvasodás, esetleg más betegség. A fog belső keményállományát alkotó un. dentin a fogzománcnál jóval kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mondhatni kevésbé tömör, ezáltal a bakteriális foglepedék hatására könnyebben szuvasodik.

A dentin, azaz a fognyak szabaddá válása visszafordíthatatlan, ezért a megelőzés az elsődleges! 

Mit tehetünk mi magunk a fognyaki érzékenység megelőzése érdekében?

-Csak puha sörtéjű fogkefét használjunk fogmosáskor.

-Ne használjuk túl erős nyomással fogkefénket.

-Naponta legalább kétszer két percig tartó fogmosás szükséges.

-Fogmosás után fogselyem, szájvíz használata ajánlott.

(Némely cég speciális nyomásérzékelővel ellátott elektromos fogkefét is piacra dobott már, mely fogkefék túlzott nyomás esetén leállítják a fogkefe fejének mozgását.)

Ne egyedül próbáljuk megoldani a fogfájás okát, nyugodtan forduljon fogszakorvoshoz, aki nemcsak helyreállítja a sérült, szuvas vagy letört fogat, de további jó tanácsokkal is szolgál a páciensek számára, hogyan kerülhetik el a jövőben a fogérzékenység kialakulását. Curaprox fogkefék


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!