Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fogyás 40 felett? Nem egyszerű, de nem is lehetetlen!

Érdekességek2021. november 22.

A rendszeres testmozgás és az életkor speciális igényeihez alkalmazkodó, kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos ebben az életszakaszban.

fotó: 123rf.comA negyedik X után könnyen azon kapja magát az ember, hogy egyre könnyebb szaladnak fel a kilók, de egyre nehezebben mennek le, hogy aztán még könnyebben jöjjenek vissza. Hiába a fogyókúra és az edzés, a mérleg alig mozdul. Ez valóban fair. Negyven felett sajnos csak az életmódváltás segít, a yoyo-effektus miatt a kampányfogyókúrák inkább többet ártanak, mintsem hogy használnának. 

Az életkor előrehaladtával megváltozik a test zsír-izom aránya – és nem az izom javára. Mivel az izom energiát használ fel, ha csökken az izomtömeg, csökken a felhasznált energia is. Változatlan életmód mellett aztán idővel ez az energiafelesleg zsír formájában raktározódik, és a mérleg egyre többet mutat.

Mivel negyven felett a bőr veszít a rugalmasságából, a fogyás következményeként gyakran megereszkedik, elvékonyodik. Azonban, ha fogyás közben a bőrfeszesítésre is gondot  fordítunk, megőrizhetjük bőrünk állapotát.  Negyven felett a bőr egész másfajta ápolást igényel, mint a húszas, harmincas évek táján. A középkorú hölgyeknek az életmódváltás mellett kozmetikus is segíthet abban, hogy ‘jól érezzék magukat a bőrükben’. Bárányos Zsuzsa kozmetikus szerint az életmódváltás és a testmozgás kiegészítése lehet számos olyan elektrokozmetikai kezelés, illetve eljárás is, ami segít megszabadulni a nehezen ledolgozható zsírszövetektől, valamint, az életmódváltást bőrfeszesítő kezelésekkel támogatva elejét vehetjük a bőr megereszkedésének is.

A bársonyos bőr a megfelelő életmódnál kezdődik

Azonban bármilyen hatékonyak is a bőrfeszesítő vagy épp zsírbontó kezelések, nem helyettesítik az egészséges életmódot. Fogyasszunk naponta legalább két, a nyári melegben három liter folyadékot. Kerüljük az alkoholt és a cukrozott üdítőket. Táplálkozzunk változatosan és mozogjunk sokat a friss levegőn. A szervezet szénhidrátszükségletét főképp gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával biztosítsuk, és lehetőleg iktassuk ki étrendünkből az édességeket.

Mindezek mellett pedig ne feledjük:  az alvás a legjobb szépítőszer. Pihenjünk eleget. Az alvásigény bár egyénenként változó, az bizonyos, hogy ahhoz, hogy valóban jó kondícióban legyünk, feltétlenül ki kell aludnunk magunkat. 


A fentiekből következik, hogy 40 éves kor felett már magához a testsúly megtartásához is kevesebb kalóriát kell bevinni, az izomtömeg csökkenését pedig csak rendszeres mozgással tudjuk megállítani. Ugyanezért  a kampány jellegű fogyókúrák nem hoznak hosszú távú eredményeket, megoldást az életmódváltás jelenthet. Kevesebbet enni és többet mozogni egy olyan életszakaszban, amikor a változókori tünetek is gyakran csak fokozzák a mindennapok problémáit, nem éppen könnyű feladat. Azonban a rendszeres testedzés és a táplálkozási szokások megváltoztatása a változókorral járó pszichés és fizikai tüneteket is képes enyhíteni, így az életmódváltás  több szempontból is ajánlott ebben az életszakaszban.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.