Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fogyás 45 felett – lehetséges!

Érdekességek2023. május 06.

Negyvenes éveink második felében sokunkat keserít el a hízás veszélye. Pedig megvalósítható cél, hogy ne hagyjuk felgyülemleni a felesleges kilókat. Éhezés és örökös megvonások nélkül, ha betartunk néhány fontos táplálkozási és életmódbeli szabályt, megőrizhetjük régi alakunkat. Különösen lényeges ez a törekvés a menopauza közeledtével, amikor életünk a hormonális változások szakaszába lép.

Fotó: 123rf.comKontroll alatt a „hamis barátok”

Mivel anyagcserénk kevesebb „kilengést” enged meg, miután túlléptük a 45. életévünket, egyre fontosabb megszabadulnunk korábbi, helytelen táplálkozási szokásainktól. Hiszen sokszor e beidegződések miatt billen a rossz oldalra a mérleg nyelve a testsúly mérésekor.

Ismerjük fel, és kerüljük a „rossz cukrokat”

A magas glikémiás indexű cukrok (GI az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége), melyek számos cukros termékben (pl. édes üdítőkben cukrászsüteményekben, lekvárokban, dzsemekben stb.) fellelhetők,  valamint  többek közt a fehér lisztből készített kenyérfélékben, egyéb pékárukban, rizsben, iparilag előállított, reggeli cereálékban, de a burgonyában is jelen vannak. Ezek a magas GI-értékű élelmiszerek különösen veszélyesek, mert növelik a vércukorszintet, és elősegítik a hasi zsír formájában való lerakódást. Ez utóbbi a hormonszint csökkenésével, a változókorban sajnos még könnyebben bekövetkezik.  Ahhoz, hogy fogyjunk, illetve megakadályozzuk a további (hasi) hízást, részesítsük előnyben tehát az alacsony GI-jű cukrokat.

Mivel ezek nem okoznak inzulincsúcsot, inkább hosszú időre jóllakatnak, mert kisebb a kockázata az inzulin reakciónak. Táplálkozásunkban helyezzünk hangsúlyt pl. a hüvelyesekre (lencse, borsó, bab), a nem finomított, komplett cereáliákra (ilyen a barna rizs, tészta, a gabonafélék közül az árpa, tönköly, zab) de ajánlott pl. a quinoa mag és a föld felett termő zöldségféle is. 

Jó tanácsok: ne fogyasszunk cukor hozzáadásával készült tejterméket, és főzéskor sem tanácsos, hogy kéznél legyen a fehér cukor….Amellett vásárláskor figyeljünk  a glükózfruktóz szirup (répacukor) jelzésre a különböző termékek címkéin, mert ez a fajta cukor hizlal, továbbá elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Jó szervezéssel készítsük elő az egész heti menüt 

Túlzott mennyiségű cukor, só, „rossz” zsírok, továbbá a proteinek, rostok, vitaminok, ásványi anyagok hiánya… Mindez jellemző az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, melyek nemcsak az alakunkra, hanem az egészségünkre nézve is veszélyesek.  Amellett nem tudjuk pontosan ellenőrizni az összetevőiket, melyek színvonala mindig alatta marad „házi készítésű” megfelelőiknek. Ha kerülni szeretnénk ezeket az élelmiszereket, ellent kell állnunk annak a kísértésnek, hogy a félkész vagy kész termékekkel időt takaríthatunk meg. Ami nem is mindig igaz, ugyanis ha másképp szervezzük az életünket, általunk ellenőrzött, egészséges hozzávalókból az egész heti főzést lényegesen kisebb időráfordítással megoldhatjuk.  Tervezzük meg előre a napi menüt, és főzzünk maximum 2-3 órát hétvégén úgy, hogy az ételadagok a hét egyes napjain elosztva, kb. 15-20 perces befejezés után fogyaszthatók legyenek. Egyszerű, de egészséges ételeket készítsünk elő a hétvégén, és így egész héten ügyelhetünk jó alakunk megőrzésére.


Alkohol, egy kerülendő „hamis barát”

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy ha az alkohol részévé válik szociális életünknek, az egészségünkre nézve magas kockázattal jár. Könnyen függővé tesz, és hízhatunk is tőle.  Pedig teljesen felesleges minden alkalmi (baráti, munkahelyi stb.) összejövetelen alkohollal „ünnepelni”. A nőknek különösen ügyelniük kell erre, mivel a szervezetük érzékenyebben reagál az alkoholra. Más az anyagcseréjük, mint a férfiaké, az alkohol kevésbé könnyen távozik a szervezetből a nők esetében. 

A hízás szempontjából az alkohol nagy hátránya, hogy kalóriadús, különösen pl. a koktélokban fogyasztva, melyekben a leggyakrabban erős alkoholt kevernek cukros dzsúzokkal vagy szirupokkal. Az alkohol amellett csak üres kalóriákat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy nincs tápértéke. Káros hatása még, hogy bár egy darabig jól érezzük magunkat tőle, később zavarja az alvást, és a depressziót is elősegítheti. A változókorban, mely hangulatbeli hullámzásokkal is jár, így különösen nagy mérsékletre van szükség. 

Fotó: 123rf.com

Hagyjuk abba a „stressz-evést” 

Gyakran eszünk/nassolunk amikor nem is vagyunk éhesek, reflexből vagy megszokásból. Főként azért, hogy enyhítsük a stresszt, elűzzük a fáradtságot vagy a levert hangulatot. Jobban tesszük, ha másképp segítünk magunkon, pl. légzésgyakorlattal, vagy kisebb szünetet tartva munka közben. De megihatunk egy csésze nyugtató teát is, vagy ha módunkban áll, tegyünk egy pihentető sétát. Amikor viszont valóban éhesek vagyunk, és messze még az ebéd vagy a vacsora, fogyasszunk alacsony cukortartalmú, friss gyümölcsöt, vagy ropogtassunk elegy kis maroknyi olajos magvat (laktató és tovább kell rágni), majd igyunk egy nagy pohár vizet. Fontos az is, hogy ne raktározzunk csábító aprósüteményeket, ropogtatnivalókat, csokoládét, kekszet stb, olyan helyen, ahol azok ”kéznél vannak”. Ha ezek az ellenlépések kezdetben nehéznek is tűnnek, szervezetünk hamar hozzászokik az evés elmaradásához a főétkezések között. Ily módon arra is rájöhetünk, hogy addig főleg érzelmi alapon nassoltunk….

Ne higgyünk a „csoda fogyókúrákban”

Nem árt semmi jobban az alakunknak, mint az örökösen ismétlődő és túl szigorú megszorításokat tartalmazó fogyókúra… A frusztráció és annak kompenzálása között mozogva csak ártunk magunknak vele, és a yo-yo hatásnak köszönhetően elősegítjük a visszahízást. Az ilyen diéta lassítja az alapanyagcserét, amely a kor előrehaladtával amúgy is csökken. Amint befejeződött a fogyókúra, és a kilók könnyen visszakúsztak a testünkre, az nemcsak a vonalainkra nézve, hanem lelkileg is káros. A megoldás? A kiegyensúlyozott táplálkozás és az olyan alapvetően zöldségeken alapuló, de bizonyos fokig „megengedő”étrend követése, mint a mediterrán vagy az ún. flexitáriánus (a húst sem kizáró, rugalmas) diéta.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Napégés – A bőre sosem felejti el

2025. június 05.

A családi nyaralás nem képzelhető el napozás, úszás és pihenés nélkül. Mégis, mi az, ami a nyaralást gyakran tönkreteszi? Többek között a leégés a napon.

Miért ég le a bőr?

A napsugárzás hőhatását a nem látható elektromágneses sugárzás infravörös tartományba eső hullámai okozzák. A sugárzás egy másik összetevője a látható fény, de a nap ezen kívül a szem számára érzékelhetetlen, ultraibolya (UV) fényt is kibocsát. Az ultraibolya sugárzásnak több tartománya van, a rövidebb hullámhosszú UV-B túlzott expozíciója felel a bőrsejtek leégéséért, a hosszabb hullámhosszú UV-A felelős a bőr pigmenttartalmának (barnulás) fokozódásáért, de a rákos folyamatok elindításáért is. A köznyelvben csak „leégés”-nek nevezett ártalmat a bőr fájdalmas kivörösödése, majd hámlása mellett általános tünetek is kísérhetik: hányás, láz, fejfájás. Régebben szokás volt tejfellel bekenni az égett bőrt. Ma ez nem ajánlott, mert a sérült bőr nyitott kapu a fertőzéseknek, és a tejfel, valamint más szerves anyagok ideális táptalajai a baktériumoknak. A helyes kezelés a szervezet folyadékpótlása, bőrnyugtató készítmények (lidocain- vagy panthenoltartalmú spray, cickafarktartalmú kenőcs) alkalmazása az égett felületre és a bőr hűtése, a további napozás elkerülése és könnyű ruha viselése.

Jótékony kamilla - napégése is!

2025. június 05.

Igen divatos manapság a bronzbarna bőr. Az óvatlan napozás azonban könnyen megbosszulhatja magát. A gyakori és intenzív vízparti napfürdőzés - különösen a mai környezeti ártalmak miatt - komoly veszélyeket rejt. Nemcsak az erős napon való leégés, hanem a szoláriumban való lesülés is veszélyes.   

Igen divatos manapság a bronzbarna bőr. Az óvatlan napozás azonban könnyen megbosszulhatja magát. A gyakori és intenzív vízparti napfürdőzés - különösen a mai környezeti ártalmak miatt - komoly veszélyeket rejt.

Nemcsak az erős napon való leégés, hanem a szoláriumban való lesülés is veszélyes.Természetesen a fiatal anyukák is napozhatnak, járhatnak szoláriumba, de az erős lebarnulást, a leégést kerülniük kell!

A mértéktelen napozás következtében bőrünk hámrétege megvastagszik, majd burjánzani kezd, s tumor lehet belőle az ultraibolya sugárzás miatt. Nagyobb veszélynek vannak kitéve a szőke, fehér bőrű emberek, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak lebarnulni. Kisgyermekeknek még kockázatosabb a napon való tartózkodás, mivel bőrük vékonyabb, s a pigmentképződésük még csak ebben a korban alakul ki. Ezért ők sokkal könynyebben és hamarabb égnek le. Délelőtt 11 órától déli 14 óráig egyáltalán ne engedjük kisgyermekünket a napon játszani, az UV-sugárzás ebben az időben a legerősebb. A fürdés és a napozás alkalmával különösen ajánlatos a folyamatos és gondos bőrápolás.

Krémvédelem

Alkalmazzunk napozóolajokat, krémeket, folyékony testápolókat, amelyek biztosítják a bőr megfelelő zsír- és víztartalmát. Minden szakember inkább a többszöri, rövid ideig - 15-20 percig - tartó napfürdőt ajánlja.

Kismamáknak az "előkelő sápadtság" egészségesebb! A bőrápolás során célszerű gondot fordítani az igen fájdalmas, kisebesedett, megrepedezett mellbimbókra. Jót tesz, ha rendszeresen, de nagyon rövid ideig napoztatjuk a melleket, az etetések között pedig bekenjük E-vitaminos olajjal (pl. búzacsíraolaj).

Nem csak az aktuális COVID okozhat szaglásvesztést

2025. június 04.

A szaglásvesztés egy nagyon kellemetlen jelenség, amelynek lehet olyan banális oka, mint egy megfázás, de akár egy súlyosabb kórkép, például Parkinson- és Alzheimer-kór egyik tünete is lehet az anosmia, mások mellett. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa arról beszélt, mi lehet a kivizsgálás menete, és mikor érdemes a fül-orr-gégészeti kivizsgálás után neurológushoz fordulni.

Állandó vagy átmeneti a szaglásvesztés?

A szaglásvesztést vagy szagvakságot (anosmia) két nagy csoportra lehet osztani. Az egyik az állandó szagláshiány, ami lehet veleszületett rendellenesség (ez egy nagyon ritka állapot), és főként azért érdemes róla tudni, mert veszélyes lehet, ha valaki nem érzi például a gázszagot. Ennek egyik sajátos példája a Kallmann szindróma, ami többek közt ún. hipogonodizmussal, tehát a szexuális szerepekben fontos részt jelentő szervek alulműködésével és szagláshiánnyal jár. Ez utóbbi is jelzi, hogy a szagok, illatok és a szexuális késztetés közt szoros összefüggés van. 
A másik csoportba tartozik a részleges és átmeneti szaglásvesztés, ami sokszor a COVID első tünete volt, még a köhögés, légúti panaszok, láz előtt. Ebből úgy látszik, hogy a vírus először valószínűleg a szaglási központokat, szaglóhámot támadta meg. Sajnos a COVID okozta szaglásvesztés meglehetősen elhúzódó jelleggel bírt, volt, akinek csak részlegesen tért vissza a szaglása. Ennél a jelenségnél nincs gyógyszeres beavatkozási lehetőség.
A COVID még ma is sokaknál diagnosztizálható, azonban már gyakoribb, hogy bármilyen banális, orrnyálkahártyát érintő gyulladás jár a szaglás elvesztésével. Ez azonban átmeneti és spontán rendeződik. Ezzel kapcsolatos megfigyelés, hogy ha sok orrdugulás elleni, vagyis érösszehúzó spray-t használ valaki, az is okozhatja az anosmiát.
Szaglásvesztés esetén a fül-orr-gégészt feltétlenül érdemes felkeresni, hiszen például polipok miatt is kialakulhat ilyen tünet. A polipok gyakran az orr nyálkahártyán és az orrmelléküregekben jelennek meg, és ha nagyon sok van belőlük vagy problémát okoznak, akkor érdemes azok eltávolításáról gondolkodni.

Neurológiai okok: agytumortól az Alzheimer-kórig

Neurológiai szempontból az a probléma, hogy a szaglás elődleges központja közvetlen az orrüreg teteje fölött van, és elég sérülékeny. Koponyatraumák esetén például éppen amiatt merülhet fel a koponyaalap törésének gyanúja, ha valaki fejsérülés után nem érez szagokat – ismerteti dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa. – A szaglásvesztés lehet féloldali is, ha például csak az egyik oldalon sérül a szaglóideg. Ez esetleg nem is feltűnő, de a traumás következmény kimutatásának természetesen van jelentősége. Ugyancsak sajátos szaglásvesztéssel jár a ritkán előforduló Foster-Kennedy szindróma, amelynek az a lényege, hogy egyik oldalon látóideg sorvadás, a másik oldalon papilla pangás lép fel, ami gyakran jár a szaglás elvesztésével. Ez a homloklebenyi agytumoroknak egy jellegzetes szindrómája. Nem alapvetően jellemző, de az Alzheimer-kórnál és a Parkinson-kórnál is felléphet szaglásvesztés, és számos más oka is lehet még ennek a tünetnek a myastenia gravistól a cinkhiányig, de legtöbbször más panaszok is csatlakoznak az anosmia mellé.