Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fokozott mentális terhelés – újkori csapás?

Érdekességek2023. április 20.

Fotó: 123rf.com

4 módszer kényszereink csökkentésére


Kérdések a pszichológushoz

1/3 – Miben nyilvánul meg a fokozott mentális terhelés?
Az érintettek túlhajszolttá, kimerültté válnak, és már-már alkalmatlannak érzik magukat bármely munka elvégzésére. A pszichés tűrőképességük határán vannak, miközben a túlzott mennyiségű szakmai és magánéleti vállalás miatt már valóban nem tudnak megbirkózni az egyre tornyosuló problémákkal. Így pl. a háztartással vagy a gyermekneveléssel kapcsolatos mentális terhelés állandósul, ami természetesen  a munkahelyen is érezteti hatását. Ez a „gyötrelem” azután különféle tüneteket okoz, orvosi magyarázat nélkül (fáradtság, alvási nehézségek, bőrkiütések, hátfájás stb.) – állapítja meg a szakember.

2/3 – Milyen hibát követhetünk el?
Például, ha rendszeresen a teendők olyan listáját készítjük el (írásban vagy fejben), amely zsúfolva van nagy mennyiségű feladattal, és ezek elvégzésére egyértelműen lehetetlen elég időt szakítani. Ezek a „mérgező listák” végül a kudarc érzését keltik bennünk. A helyes lista legfeljebb három elemet tartalmazzon, amelyeket a nap folyamán végre kell hajtani … és amelyek nem vihetők át másnapra. A legfőbb követelmény, a feladatok elvégezhetősége és a túlvállalás elkerülése érdekében, a szükséges idő korrekt és lehetőleg pontos megbecsülése. – hangsúlyozza a pszichológus.

3/3 –Fennáll a kiégés veszélye? 
Igen, a kiégés (burnout) tünetegyüttes kialakulásának folyamata kapcsolódik a fokozott mentális terheléshez. A kezdet abban áll, hogy a túlmunka fokozódó fáradtsághoz vezet. És minél inkább fáradtak vagyunk (gyakran fizikailag és mentálisan egyaránt), annál kevésbé találunk olyan gyors megoldásokat, amelyek megkönnyítenék a mindennapjainkat. Egy ponton minden stresszessé válik, áthatja egymást és összeomlik, már nem tudjuk elvégezni a legegyszerűbb teendőinket sem. Gyakran apátiába esünk, úgy érezzük, összeroppantunk, és minden (mentális, érzelmi, fizikai) értelemben „kiégtünk”….


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.