Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Forró orosz Bánya - gőzölik és vesszőzik a pucér embereket!

Érdekességek2022. szeptember 28.

Bánya. Talán a balneum szóra vezethető vissza a szó eredete. Nekünk fura, de az oroszok így hívják a saját gőzfürdőjüket: Bánya! Különleges szokás ez az oroszoknál, mert ők mindent egész máshogy csinálnak, mint a többi ember. Ősi, jótékony és szélsőséges - az oroszok szaunája is olyan, mint a nép maga. Az orosz gőzfürdők különleges világát ismerhetjük meg.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Én még nem voltam bányában, de a bátyám igen – ezt azért tartom fontosnak, mert kicsit nehéz írni arról, amit csak beszámoló alapján ismer az ember. Ennek ellenére próbálok objektív lenni. Ez nem könnyű olyan dologgal, ami igazából orosz. Először ennyit tudtam róla: - Az egy hely, ahol örülnek, kiabálnak, sírnak, isznak és közben vesszőnyalábokkal ütik egymást a gőzben. Rossz film-élmények jutottak eszembe, ahol a KGB ügynökök a gőzben egyezkedtek a maffiavezérrel… megvallom, ennek alapján nem kaptam hozzá kedvet. De várjuk ki a végét!

Az eredeti orosz bánya: Könnyű gőzzel!

A gőzfürdőzés szokása az északi népeknél nagyon is érthető. Már Lenin is megmondta annak idején: „K.rv. hideg van elvtársak!” Ez a tény előtte is, azóta is tény volt és maradt, csak Lenin óta tudjuk ezt mi is. A hidegben jó érzés melegbe bújni. A meleg, párás gőz az oroszoknál más, mint a finnek szaunája. Itt a főszerep a gőzé –a finnek inkább a száraz melegben vannak. Míg a finnek 100 fok körül, addig az orosz bányában 65-70 fok körüli meleg van, s kb. ugyanekkora százalékos a páratartalom is. Az alacsony hőfokon „nehezebb”, vagyis nagyobb szemcséjű a vízpára; nemhiába szól az oroszok kimondottan erre a helyre szóló köszöntése: „Könnyű gőzzel!”

Gyógyfürdés - gyógygőzölés 

Már a 10. század körül említik, és elsődlegesen tisztálkodásra és gyógyulásra (régebben e kettő nem vált el szervesen egymástól) használták. Általában rituális használata mellett (betegségek ellen, esküvő előtt és után) rendszeresen is használták ezt a kis fa építményt a ház mellett. Gyakran itt mostak, vagy szárítottak bizonyos terméseket, például itt szárították a nyáron előkészített vesszőnyalábokat is, (oroszul venyik), melyet a bányában használtak. Régen nem vezették el a füstöt sem – akkoriban a „fekete gőzre” vagyis a füstös gőzre esküdtek. Ma már a füstöt kivezetik. A füst egyébként növényi eredetű volt, és valószínűleg pontosan tudták, mit jó égetni itt – ma már tudjuk, hogy a növényi füst erős baktérium ölő hatású lehet!

Az eredeti orosz bányában, az urbanizált és alkoholba fojtott időszak előtt főleg gyógyteákat szürcsöltek az oroszok. (A rossznyelvek azt mondják, hogy azt is vodkával … és nem baj, ha hiszünk nekik.)


Rituálé  a gőzben – orosz módra

A pucér emberek bementek a bányába. A forró gőzben először lent, a talaj szinten, majd kicsit feljebb, magasabb padokon ücsörögtek, úgy negyedórácskát, vagy többet. Fejüket erre a célra készült sapkácskával védték (gutaütés ellen, ahogy ők mondták). Ha úgy érezték, hogy elég, akkor kiugrottak kicsinykét a lékbe mártózni, vagy hemperegni az orosz hómezőben. (Esetleg merülni egyet a hideg vizes dézsában) Ez mindössze néhány másodpercig tartott, aztán irány vissza a bányába. Itt a visszamelegedést követően „megvesszőzték” a betérőt. A venyik, vagyis a vesszőköteg szolgált erre. Ezek leveles ágak, melyet nyáron leszedtek, szárítottak, télen pedig vízben áztatva „életre keltettek” és az orosz szaunában használtak. Alaposan átcsapkodták egymást (úribb helyen a személyzet csapkodta a betérőket) lepedőbe burkolták magukat, elszürcsölték teájukat (vodkájukat vagy sörüket) aztán felfrissülve távoztak. Általában heti egy napot – a tradíció szerint a szombatot – töltötték ezzel a programmal.

 Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Mire jó  a bánya?

A bánya elsődlegesen és leginkább társasági hely, ahol felmelegszik az ember. Kisimítja testét-lelkét. Az orosz nem „gyógyulni” megy be, bár tudatában van néhány alapvető dolognak. Tudják például, hogy a gyógytea fogyasztása a gőzben jótékony, hogy egyes problémákra más és más venyik csokréta jó.

A nyírfa gallyak a legelterjedtebbek – nem csak azért, mert ebből van rengeteg, hanem azért mert ennek jótékony tisztító hatása a legkívánatosabb. De használnak fenyőtűs csokrot, vegyes csokrétát, tölgyet is.

Orvosi hatások – igazoltan:
A gőzben a kitágult pórusokon át megindul a méreganyagok távoznak, az izomrostok pedig a fáradtságérzetért jócskán felelős tejsavaktól szabadulnak meg. A növényi hatóanyagok segítik a bőr megtisztulását, a sejtanyagcserét. A bőr simább, üdébb, a lélek pedig ellenállóbb lesz az „élet hidege” ellen.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.