Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Főzelékkészítés babáknak – receptekkel

Érdekességek2022. szeptember 20.

Zöldborsófőzelék Fotó: 123rf.com

Kisbabának a kiválasztott és előkészített zöldséget (10 szem borsót, 5 hüvely zöldbabot, 3-4 karfiol- vagy brokkolirózsát stb.) egy kisebb burgonyával puhára pároljuk. Mivel ezek a sok rostot tartalmazó zöldfélék nehezen emészthetők, az ezekből készült főzelékeket fogatlan csecsemőnek csak passzírozva vagy turmixolva és kiskanállal etetve (nem cumisüvegből) adjuk.

Az egészen zsenge, fiatal zöldséget soha ne főzzük, hanem egy kevés olajban vagy vajon a saját levében pároljuk puhára. A már megkóstolt és elfogadott zöldségfélék társíthatók.

Sütőtökfőzelék

Hozzávalók: Sütőtök, birsalma, burgonya, vöröshagyma, fokhagyma,
kakukkfű, vaj, cukor, só, bors, zöldségpor, szerecsendió, gyömbér, curry,
habtejszín, narancslé.

Elkészítés: Meghámozunk és apró kockákra vágunk fél kiló sütőtököt, 1 nagyobb birsalmát (lehet savanykás alma is) és 1 nagyobb burgonyát. 1 vöröshagymát és 1 gerezd foghagymát felaprítunk, és mokkáskanálnyi szárított kakukkfűvel együtt 5 deka vajon (vagy kókuszzsíron) megpároljuk.

Megszórjuk 1 kiskanál cukorral vagy mézzel, és kevergetve sütjük, amíg a cukor barnulni nem kezd. felöntjük 3 deci vízzel és hozzátesszük a zöldség-gyümölcs kockákat. Sóval, borssal, szárított zöldségporral, csipetnyi szerecsendió-reszelékkel, gyömbérrel, curryval fűszerezzük, lefedjük, és takarékon 15 perc alatt készre főzzük.

Adunk hozzá 1 deci habtejszínt, ezzel is felfőzzük, majd a tűzről levéve, folytonos keverés mellett, belecsorgatjuk egy fél narancs levét. főtt húsok (vadhúsok!) mellé rizzsel, krumplipürével tálaljuk.


Zöldborsófőzelék

Hozzávalók: borsó, krumpli, cukorborsó, só, cukor, petrezselyemzöld.

Elkészítés: a baba első borsófőzeléke, úgy készül, hogy 2 evőkanál darabolt krumplihoz 10 szem friss, zsenge cukorborsót, pici sót, pici cukrot, petrezselyemzöldet adunk, és egy kevés vízzel, fedő alatt 15 percig főzzük. Ezután vagy átpasszírozzuk, vagy robotgéppel pépesítjük (az összezúzott édes borsóhéj nem árt, rostanyagot szolgáltat). néhány kanálnyi adaggal kezdjük a szoktatást. Ha szereti, a következő alkalommal már dúsíthatjuk 1 evőkanál kávétejszínnel vagy babatejporral. a krumpli helyettesíthető krumpli-, rizs- vagy kukoricapehellyel is.

Pórés burgonyafőzelék

Hozzávalók: Póréhagyma, sárgarépa, fokhagyma, vaj, liszt, fehérbor, burgonya, babérlevél, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítés: 4 póréhagyma fehér részét, 4 kisebb sárgarépát és 1 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk, és 4 deka vajon 5 percet pároljuk. Megszórjuk 4 evőkanál liszttel, és kavargatva egy kicsit együtt is sütjük. Meglocsoljuk 1 deci fehérborral, és 4-5 perc alatt az alkoholt elpárologtatjuk. adunk hozzá 4 nagyobb felkockázott burgonyát, és felöntjük annyi húslevessel (vagy csak vízzel), amennyi a zöldségeket ellepi. 1 babérlevéllel, sóval, borssal, petrezselyemzöldjével ízesítve készre főzzük. A babérlevelet kidobjuk, vágott metélőhagymával vagy zsázsacsírával megszórjuk, és húsgombóccal vagy fűszeres húsfalatkákkal tálaljuk.

Hasznos tanácsok, rengeteg recept Dr. Kerekes Judit: jó étel, jó élet című könyvében. Rendelje meg a Galenus webáruházban!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.