Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Friss kutatás az online kommentkultúra digitális jelenlétre gyakorolt hatásáról

Érdekességek2025. július 15.

Az online tér ma már nemcsak a szórakozás, hanem a munka, az önkifejezés, a közösségépítés színtere is, de a legtöbben egyre kevésbé érzik biztonságosnak, támogatónak. Kutatás készült arról, hogy a bántó hozzászólások, a trollkodás, a kommentkultúra milyen hatással van a magyar internetezőkre, mennyire befolyásolja, hogy ki és hogyan mer megszólalni és megtartani az online világban is az önazonosságát.

Fotó: SEO Galaxy | UnsplashA Collabri kutatása egyértelműen alátámasztotta azt a hipotézist, hogy a bántó, negatív vagy megalázó online kommentek jelentős pszichés hatást gyakorolnak az érintettekre és csökkentik az önkifejezés szabadságát. Az eredmény szerint az internetezők csaknem 80 százalékát érte már bántás az online térben, és minden második embert némított már el negatív komment. Ez azt jelenti, hogy szinte mindenki, aki valamilyen módon jelen van vagy véleményt formál az interneten, előbb-utóbb szembesül negatív visszajelzéssel.

A cinizmus és gúny romboló ereje

A kutatás megállapította, hogy a leggyakoribb bántás nem a trágárság, hanem a cinizmus és a gúny volt.

„A cinizmus egy bújtatott agresszió, amelyet könnyű letagadni – azt nem is úgy gondoltam -, megkérdőjelezve az áldozat valóságérzetét, érzéseinek érvényességét. Ez az önmegkérdőjelezés tovább fokozza a fájdalmat. Ha mások is rácsatlakoznak erre a cinizmusra, az online csoportdinamika hatására ez még mélyebb sebet tud ejteni” – magyarázza Bognár Katalin pszichológus.

A szakértő szerint fontos kérdés, hogy hol kezdődik a valódi cyberbullying, és mi számít egyszerű félreértésnek. Bognár Katalin hangsúlyozza, hogy ez egy szubjektív és vékony határ, amelynek tisztázásában az edukáció segíthetne.

„Ugyanakkor, ha valaki bántva érzi magát, akkor az a bántás valid. A negatív kommentek hatása kiterjed az online létezésre, hiszen az illető legközelebb kétszer is meggondolja, hogyan nyilvánul meg. Ha valaki visszavonul a posztolástól, vagy jobban megszűri, milyen tartalmakat tesz közzé, esetleg hosszabb ideig inaktívvá válik, vagy csak megfigyelő álláspontra helyezkedik, összességében befolyásolja az önazonossága megélését” – hangsúlyozta a szakértő.

A felmérés szerint a gyűlöletkeltő, szexista, rasszista és diszkriminatív megjegyzések mellett a gúnyolódó kommentek is meglepően erős hatással bírnak, 12,7%-ban teljes visszavonulást okoznak az online térből.


Motivációvesztés és öncenzúra

A bántó kommentekre adott tipikus reakció nem a düh, hanem a szomorúság vagy a csalódottság (közel minden második válaszadó nyilatkozott így).


A válaszadók 44,6%-a nyilvánította ki azt, hogy egy komment elvette a kedvét a további alkotástól vagy munkától. Ez a motivációvesztés sokszor napokra, de akár hosszabb időre is szólhat. Az öncenzúra is valós jelenség: az 1-5-ös skálán átlagosan 2,8-ra értékelték a válaszadók, hogy a negatív kommentek visszafogják őket az önkifejezésben vagy posztolásban. Az online térben, ahol elméletileg mindenki szabadon alkothatna, az átlagos biztonságérzet alig haladta meg a közepes szintet (2,9-et az 1-5-ös skálán).

„Ez komoly figyelmeztetés arra, hogy a társadalmi diskurzus szűkül, miközben az egyének hangja halkul” – fogalmazott Bognár Katalin.

Kik a legérzékenyebbek?

Bár a férfiak nagyobb arányban (80,9%) találkoznak bántó kommentekkel, mint a nők (75,9%), a nőket sokkal jobban megviseli az online támadás. A nőknek közel 40%-a vesztette el motivációját a kommentek miatt, míg a férfiaknál ez az arány csak 24,3%. A nők kevésbé érzik magukat biztonságban az online térben (átlag 2,8), és nagyobb mértékben visszafogják magukat (átlag 3,0). Gyakrabban döntenek úgy, hogy törlik vagy tiltják a bántó kommentelőket.

„Ez az evolúciós pszichológiával magyarázható: a nők általában empatikusabbak, érzékenyebbek. Egy negatív komment erősen fokozhatja a kitaszítottság, az egyedüllét érzetét” – értékelte az eredményeket a pszichológus.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a bántó kommentek szinte minden életkori csoportot elérnek. Ezen belül a középkorúak (35-54 év közöttiek) bizonyultak a legsebezhetőbbnek.

„Ők aktívan jelen vannak az online térben, de még úgy nevelkedtek, hogy az utcán nem mondják azt egy másik embernek, hogy „nem tetszik az arcod”. Emiatt nehezebben kezelik az online világ játékszabályainak eltorzulását. A fiatalabbak (18 év alatt, 18-24 év közöttiek) szintén érintettek, de kevésbé vesztik el motivációjukat (27,3%), mert az online világ eltorzult játékszabályai beépültek a mindennapjaikba.”

Az 55 év felettiek körében a legmagasabb a bántó kommentek előfordulása (80,3%), de a motivációvesztés az ő esetükben a legalacsonyabb (25,8%).

„Mindez arra utal, hogy ők pszichésen ellenállóbbak, talán több élettapasztalattal vagy kívülállóbb szemlélettel rendelkeznek” – vélekedett a szakértő.

A tartalomgyártók 100%-a kapott már bántó kommentet, 43%-uk el is veszítette a motivációját. Rájuk ugyanakkor jellemző egyfajta „szakmai edzettség” és kitartás, nem némulnak el teljesen, és aktívan kezelik a kommenteket (törlés, válaszadás).

Az online vállalkozók 91%-a érintett, de náluk volt a legmagasabb a motivációvesztés aránya (61%).

„Ennek oka lehet, hogy sok vállalkozó nem belső motivációból, hanem kényszerből van jelen az online térben a reklámozás és márkaépítés miatt, ami kevésbé ad stabil alapot az online jelenléthez, és könnyebben elveszítik a lelkesedésüket egy negatív megjegyzés hatására” – tette hozzá Bognár Katalin.

Hogyan reagálunk?

A kutatás arra is kereste a választ, milyen konkrét reakciókat adnak a felhasználók a bántó kommentekre. A nők gyakrabban törölnek vagy tiltanak, míg a férfiak inkább nyíltan visszaszólnak. A tartalomgyártók aktívan kezelik a kommenteket, míg a magánszemélyek és passzív felhasználók inkább befelé dolgozzák fel az élményeket vagy alig reagálnak. A 35-54 év közöttiek a legaktívabbak a válaszadásban és törlésben.

A mentális kihívások ellenére az emberek különböző stratégiákat alkalmaznak a lelki stabilitás megőrzésére. A humor és az önirónia messze a leggyakoribb eszköz (több mint 60%). A tudatos szünetek (social media detox) kevésbé elterjedtek (20-25%). Néhányan a belső stabilitásukra, önismeretükre és élettapasztalatukra támaszkodnak. Bár alacsony arányban, de a szakemberhez fordulás is megjelent megoldásként az online zaklatás okozta lelki sebek kezelésére.

Ne tartsuk magunkban a pozitív gondolatot!

A kutatást a Collabri print-on-demand platform azért indította, mert a saját tapasztalatai szerint, a kreatív emberek is egyre gyakrabban félnek megosztani alkotásaikat az online térben. A cég felismerte, hogy a posztolás nem hobbi, hanem önkifejezés, önazonosság és sokaknak a megélhetés része is, így a negatív visszajelzések komolyan befolyásolhatják az alkotókat, vállalkozókat. A kutatás célja egy olyan társadalmi párbeszéd elindítása volt, amely rávilágít, hogy a névtelen bántás valódi következményekkel jár. A kutatók kiemelt fókuszában szerepelt, hogy vajon miért mernek az emberek online olyan dolgokat is megtenni, amiket az utcán sosem tennének.

A 2025 májusában, online kérdőíves módszerrel zajló kutatásban 476 fő válaszolt anonim módon a kérdésekre. A válaszadók többsége 25–54 év közötti felnőtt volt, aktív közösségi média használó, köztük magánszemélyek, tartalomgyártók és online vállalkozók egyaránt képviseltették magukat.

„A válaszok nem reprezentatívak a teljes magyar lakosságra nézve, de a célzott minta révén értékes betekintést nyújtanak abba, hogyan hat a negatív kommentkultúra a különböző felhasználói csoportokra” – hangsúlyozta Hudák Tibor ügyvezető.

A print-on-demand platform vezetője kiemelte, hogy a kutatás egyértelműen alátámasztotta a hipotézist, miszerint a bántó, negatív vagy megalázó online kommentek jelentős pszichés hatást gyakorolnak az érintettekre, és csökkentik az önkifejezés szabadságát az online térben.

„Kampányunk egyik fontos üzenete, hogy ha van egy pozitív gondolatunk, írjuk oda, ne csak lapozzunk. A pozitív visszajelzések ugyanis jó érzést nyújtanak a tartalomgyártóknak, és sokkal több ember van, aki csendben nézi a kommenteket, mint aki negatívan kommentel. A pozitív megerősítés pedig segíthet ellensúlyozni a negatív energiát”- tette hozzá az ügyvezető.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Pánikbetegség és magas vérnyomás?

2025. augusztus 29.

A pánikbetegség járhat kiugró vérnyomásértékkel, de lehet önálló betegség is.

Pánikbetegség

Ilyenkor váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot. jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik önön a rémület, ill. a pánik, majd heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülése jelentkezik?”
Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásának a sorrendje!

Először van a szorongás (rémület, pánik), s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás-emelkedésnek és más a magasvérnyomás-betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás-emelkedést:


fizikai megerőltetés,
sport,
idegi hatások,
szorongás,
félelem,
düh.


Ezek nem jelentenek magasvérnyomás-betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisnak tekinthetők.

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.