Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Frissnek maradni tetőtől talpig – hőségben is

Érdekességek2020. július 22.

Hogyan maradjunk frissek és nettek egész napon át, amikor a hőmérő higanyszála egyre csak felfelé kúszik?

 

Fotó: gettyimages.comFrissítő zuhany háromszor naponta

Ha tenger, tó, folyó közelében vagyunk, elég csak belecsobbannunk a vízbe, és máris úgy érezzük, nincs is olyan hőség! De a városban két-három friss vizes tusolás naponta – reggel, aztán ha tehetjük, délben, és este – pótolni tudja a fürdőzést a hőségérzet csökkentése szempontjából is. A legjobb eszköze annak, hogy frissnek érezzük magunkat egy teljes napon át.

Masszázs a lábnak

Nagy meleg, trappolás, lassuló vérkeringés… A láb könnyen megtagad, nehézzé válik, és olykor fáj is. Ne várjuk meg hát, míg a bokánk a duplájára dagad! Kenjüka lábunkra, alulról felfelé haladva, pl. mentol, kámfor, vörös szőlőszem- és indiai vadgesztenye-kivonat, vagy árnikatartalmú lábfrissítő krémet. A körömvirág-, articsóka- vagy zöldkávé-kivonatot tartalmazó keverék pedig nyugtatja a lábat.

Hűsítő folyadék az arcra

Ahhoz, hogy megőrizzük a tiszta arcbőrt, használjunk könnyű, hidratáló (bio)kozmetikumot – amint a hőmérséklet meghaladja a 20 °C. Ha sminkeljük az arcunkat, akkor is folyékony állagú arcszínezőt válasszunk krém helyett. Vegyes, vagy zsíros bőr esetén ez a kozmetikum adjon matt bőrszínt, hiszen az izzadás elősegíti a faggyútúltermelést a bőrön. Emiatt fennáll a kockázata annak, hogy délutánra fénylő lesz az arcbőrünk, a sminket nem tartja. Ha olyan meleg van, hogy szükségünk van arcunk felfrissítésére, elég, ha termálvizet vagy virágvizet (pl. rózsavizet, levendulavizet) permetezünk rá, amit előzőleg lehűtöttünk. Hagyjuk beivódni a bőrbe, majd lágyan itassuk fel a maradékot papír zsebkendővel.


A megfelelő dezodor kiválasztása

Fotó: pixabay.comSzeretnénk, ha hatékony lenne egész nap, potenciálisan veszélyes anyagok nélkül, ezért az alumíniummentes dezodor alapkövetelmény. Reggel, a tusolás után száraz és lehetőleg szőrtelenített bőrre alkalmazzuk, mert a szőrszálak elősegítik a baktériumok elszaporodását, ami többek közt rossz szagot okoz. Emellett nyáron járjunk minél rövidebb ujjú, pamut anyagból készült ruhában, mert a műszálas anyagok elősegítik az izzadást.

Érzékeny bőrre ajánlott az alkohol- és alumíniummentes, mikropúderes, Aloe vera tartalmú golyós dezodor. Ez utóbbi csökkenti az izzadást, hidratál és lágyítja a bőrt.

Tonizáló, illatosított, frissítő permet a testre

Amikor befejeztük a zuhanyozást, meghosszabíthatjuk a frissítő hatást illatosított vízből készült testpermettel. Ez gyakran egyéb, hidratáló összetevőket is tartalmaz, ami, noha egyáltalán nem helyettesíti a hidratáló testtejet, nagyon kellemes, hűsítő érzést kölcsönöz. Napközben is alkalmazhatjuk, estére hagyva a hagyományos kölninkkel való felfrissülést, ha készülünk valahová. Spray formájában permetezzük az előbb említett folyadékot (pl. déligyümölcs-, vagy jázminillattal vegyítve) az egész testre, a lábtól a mellig.

5 jó tanács nyárra


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.