Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fűszerrel a tüdőgyulladás és a candida ellen (recepttel)

Érdekességek2024. június 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A szegfűszeg kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők kitisztításában. Eltávolítja a nyálkás váladékot a szervezetből, amely olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés, asztma, hörghurut és mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek számít a gégegyulladás és a torokgyulladás esetében. Tulajdonsága, hogy segít a láz leküzdésében.   

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) már 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.

Megjelenése, termesztése
Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név. Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9—12 éves korukban kezdenek virágozni.


Felhasználása
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges íz árnyalatot ad a savanyúságnak. Fahéjjal kombinálva többféle, főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italt ízesítenek vele. Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is – Indonéziában például cigaretta illatosítására is. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák. A szegfűszegolajban sok (15% körül) az eugenol, ami a vanillin egyik fő aromaanyaga. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Caryophylli flos néven hivatalos drog.

A szegfűszeg tulajdonképpen az örökzöld szegfűszeg fának a kiszárított virágtermése. Nagyon hatékony antiszeptikus és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amely jótékony hatással van az emésztésre is.

Összetevők:
Illóolaj – mintegy 20% - eugenol, eugenol acetát, B-caryophyllene, fenolok, ketonok, metil szalicilát, vanillin Tanninok

Gyógyhatások:
Szélhajtószer, köptető, analgetikum (fájdalomcsillapító), afrodiziákum, gombaölő és fertőtlenítő szer, hányás elleni szer, görcsoldó szer.

Indikációk:
Emésztés: A szegfűszeg kiválóan alkalmazható, amikor gyenge és nehézkes az emésztés, és amit olyan tünetek kísérnek, mint fájdalmas emésztés, szélszorulás, valamint étvágytalanság. Növeli az agnit anélkül, hogy túlfokozná a pitta dósa működését; habár alkalmazása kellő mértékletességet igényel. Különösképpen émelygés kezelésére használják, aromatikus tulajdonsága megnyugtatja a túlfokozott vátát és kaphát. Terhesség idején a szegfűszeg forró főzetét arra használják, hogy rendbe hozzák a gyomorémelygést. Számos baktérium és gombás fertőzés esetében is használható, mint például a Candida albicans (a széles körben elterjedt „Candida” sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja) betegségnél.

Tüdő: Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők kitisztításában, hiszen szétterjeszti a prana vayu-t. Eltávolítja a nyálkás váladékot a szervezetből, amely olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés, asztma, hörghurut és mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek számít a gégegyulladás és a torokgyulladás esetében, valamint segít megfékezni a köhögési rohamokat. A tulajdonsága, hogy képes lecsökkenteni a szervezetben felgyülemlett ama mértékét, segít a láz leküzdésében.

Szaporodás: Gyenge nemi vágy, impotencia, korai ejakuláció és hüvelyfolyás esetén használható. A szegfűszeg eltávolítja a szervezetben felhalmozódott kaphát az arthava- és a shukravasrota csatornákból.

Fájdalom: A szegfűszeg kiváltképp jól alkalmazható fogfájás esetén; a gyógynövény illóolaját kell a fogínybe dörzsölni, vagy a fogakra cseppenteni. Külsőleg is lehet alkalmazni, mégpedig fejfájás enyhítésére, ízületi gyulladásos fájdalmakra, azoknál a testrészeknél, ahol gyenge a vérkeringés, valamint hátfájásra.
Kontraindikációk:
Nem alkalmazható túlfokozott pitta szint esetén, valamint gyulladásos megbetegedések során.

Biztonsági előírások:
Nem ismert semmilyen negatív kölcsönhatása más gyógyszerekkel.

Adagolás:
1 – 3 g/nap - száraz porőrlemény formájában.

Megjegyzések:

Csípős banánszósz a jó emésztésért (4 személyre)

Hozzávalók:

Egy kis gheet (tisztított vajat) melegíts wokban. Mikor el kezd forrni, tegyél bele egészben 2kk. rómaiköményt, meg 2kk. édesköményt. Kicsit kavargatva pirítsd benne, aztán mikor egy árnyalatot váltott a színük, akkor dobd rá azt a 4db banánt, amit már az előkészítésnél megpucoltál és karikára vágtál. 1-2-őt fordíts rajta mondjuk egy fakanállal a chonsban, majd egyből boríts rá 10dkg. cukrot. Ez azért kell, mert akkor nem fő szét a banán, hanem szépen egyben marad. 1-2-őt fordíts rajta megint, aztán 1/2kk. őrölt fahéjat, 1/2kk. őrölt, vagy reszelt friss gyömbért (ez utóbbiból kissé ízletesebb lesz.), 1/4kk. őrölt szegfűszeget meg 1/4kk.kurkumát tegyél még hozzá. Néha keverve rajta egyet, várd meg míg rottyan (összefőzzük) aztán kész is.

Általában valami mellé szoktuk tálalni. Pl. rizs, sült zöldségek, vagy péksütemények. Vagy előre az adagok mellé a tányérra készítve, vagy egy edényben kis szedő kanállal, hogy bárki kedvére kimérje a maga adagját.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Stresszmentes nyaralás

2024. július 17.

A nyaralás megszervezése nagyon gyakran stressz forrása is lehet. De vajon miért félünk a hibáktól, ahelyett, hogy megfontoltan készülődnénk a nyári pihenésre?

Szállásfoglalás, repülő- vagy vonatjegy vásárlása, ill. a gépkocsi átnézetése, később az úti holmik összekészítése, a bőröndök pakolása… A vakáció szervezése, ill. előkészítése bizonyos munkaterheléssel jár, mielőtt átadja helyét a pihenésnek. Ugyanakkor igazi rémálommá is válhat, pl. afölötti félelmünkben, hogy időben, jól teljesítettük-e az ezzel kapcsolatos vállalásainkat, vagy nem felejtettünk-e el valamit, ami elronthatja a vakációzás örömét?

Vége a halogatásnak!

A nyaralást megelőző hosszabb-rövidebb időszak gyakran nehéznek bizonyul, szorongásokkal teli, noha nem lenne okunk rá, ha minden előkészületet időben elvégeznénk. Valójában semmi nem igazolja az idegeskedést, a stresszt, mégis, jelen van a szervezés/felkészülés bizonyos szakaszaiban. A vakáció közeledtével azonban a kapcsolódó feladatok szembesítenek minket a tényleges munkával, ami szorongást
kelthet. Hiszen gyakran hajlamosak vagyunk halogatni, elodázni a minket fárasztó feladatokat. Márpedig egy nyaralás megszervezése a legtöbbször kellemetlen, fárasztó feladatokkal is jár. Egy olyan helyzet áll elő, amely eltér a napi rutintól, és erőt kell venni magunkon, hogy minden előkészületet elvégezzünk határidőre.

Félelem a rossz döntésektől

A pszichológusok szerint ezt az előkészületek okozta stresszt a késéseken kívül a szervezés rossz elvégzésétől való félelem is felerősítheti. Választani kell, döntéseket hozni az úti célt, a szállást stb. illetően. Így azután nem nehéz aggódni amiatt, hogy a tó helyett a hegyek közt kellett volna szállást foglalni, itthon vagy olcsóbb külföldi üdülőhelyen, kempingezni vagy szállodába menni, barátokkal, családdal vagy akár
egyedül. Hiszen a nyári vakáció sokunknak talán a legfontosabb része az évnek. És ha egész évben dolgozunk azért, hogy kihasználhassuk
a hosszabb-rövidebb ideig tartó kikapcsolódást, nagy a tét: a nyaralásnak sikeresnek „kell” lennie. Ez extra pszichés terhet ró ránk, főleg, ha azt szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen.

Hogyan változik a vércukorszint?

2024. július 16.


A vércukorszint két élettani szabályozója a szervezet saját hormonjai, az inzulin, és a glukagon. Amikor a glükóz vérszintje megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki magából, és a glükózt eljuttatja a sejtekhez.

Inzulin és glukagon

Ezen kívül az inzulin aktiválja a glukóz energiává és glikogénné alakulásának folyamatát, azaz szerkezetileg lehetővé teszi a szervezet bizonyos részeiben (máj, izmok) való raktározásra, szükség esetén a gyors mobilizáláshoz.

Ha a vércukorszint egy bizonyos szint alá csökken, a hasnyálmirigy glukagont bocsát ki (ez egy inzulin antagonista). Ekkor a máj glukagont enged a véráramlásba, ezért a vércukor újra megfelelő szintre emelkedik, stabilizálódik.

Magasabb cukorértékek: fontos a mozgás és a megfelelő diéta

Cukorbetegségben akár 1-es, akár 2-es típusú, a hasnyálmirigy inzulin termelése nincs összhangban a szénhidráttal bevitt glükóz mennyiségével, és a sejtekhez történő elszállításával.  A vérben keringő nagyobb mennyiségű cukor megváltoztatja a kémiai viszonyokat, ez pedig tipikus diabéteszes tünetekhez vezet, mint pl. nagy mennyiségű vizelet, szomjúság, kimerültség.

Nagyon fontos, hogy az esetek döntő többségében az időben észlelt magasabb vércukor értékek még korrigálhatóak vagy karbantarthatóak rendszeres testmozgással és szinte észrevétlen étrendi áthangolásokkal.

Glikémiás index (GI) A GI megmutatja a szénhidráttartalmú ételek vércukorszintre, és ezáltal az inzulinelválasztásra gyakorolt hatását. Minél nagyobb az étel GI-értéke, annál intenzívebben és gyorsabban megemeli a vér cukorszintjét, és annál több inzulin leadására serkenti a hasnyálmirigyet.

A GI kiszámításához 50 g glükóz vércukorszint-emelő hatását veszik alapul, és ezt hasonlítják össze a különböző élelmiszerek elfogyasztása után tapasztalható vércukorszint-emelkedéssel. A számérték megmutatja, hogy az 50 g glükózhoz képest az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása hányszoros mértékű vércukorszint-emelkedést okoz. 50 g szénhidrátot tartalmaz például 1 kg sárgarépa vagy 650 g görögdinnye.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját – 2024. augusztus 8.

2024. július 16.



2024. augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban idén már hat ország 15 helyszíne vesz részt és 50 zenekar fellépésre kerül sor itthon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő.

A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményekben jobban megismerve, megtapasztalva a cigány kultúra mellett a saját kulturális sokszínűségünket is.